ANONİM ORTAKLIĞIN KURULUŞU
ANONİM ORTAKLIĞIN TANIMI :
TTK’nun 269 maddesine göre anonim ortaklığı “Anonim Şirket bir unvana sahip esas sermayesi muayyen paylara bölünmüş olan ve borçlardan dolayı yalnız mameleki ile mesul olan şirkettir.”diye tanımlanmıştır.
Bu tanım tam olarak doğru değildir.bu nedense anonim ortaklığı “Bir unvan altında iktisadi amaç ve konular için kurulan, esas sermayesi belirli ve paylara bölünmüş borçlarından mal varlığı ile sorumlu ortakların sorumluluğu taahhüt edilen sermaye payları ile sınırlı ortaklık sıfatı paya göre belirlenen hükmi şahsiyeti haiz bir şahıs birliğidir.”diyerek tanımlıyoruz.
UNVAN
Anonim ortakların unvanları adlarıdır. Bu unvan m.45 ve 48 hükümleri uyarınca seçilir.bu maddeler hükümlerine göre anonim ortaklığın unvanı bulunması zorunlu bir çekirdek ve buna yapılacak eklerden kuruludur.
• Çekirdek
Anonim ortaklığın konusunun gösterilmesi ve “anonim şirket” kelimelerinin bulunması şarttır. Kanun ifadesi kesin olmakla beraber bu ibare “Anonim ortaklık” diye yazılabilir. Ayrıca maddenin ikinci cümlesinde bu ibarenin “AŞ” ve “AO” diye kısaltılarak yazılabileceği anlaşılmaktadır.
Anonim ortaklığın konusuna birçok işler giriyor ise bunların hepsinim ayrı ayrı unvanda gösterilmesi şart değildir. Ancak unvanda konuyu gösteriri ibarenin mümkünmertebe gerçeği yansıtması şarttır.
• Ekler :
Unvana yazılacak ekler “zorunlu” ve “isteğe bağlı” olmak üzere ikiye ayrılır:
1. Zorunlu ekler : Anonim ortaklık ticaret unvanı sadece tescil edildiği sicil dairesine değil bütün Türkiye’de tekel hakkı vardır. Bu ilkenin sonucu olarak da bir anonim ortaklığın “ticaret unvanına Türkiye’nin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş buluna diğer bir unvandan ayırdedilmesi gerekli olduğu takdirde lüzumlu ilavelerin yapılması mecburidir.
2. İsteğe Bağlı ekler : unvan çekirdeğine, anonim ortaklık isterse işletmenin genişlik ve önemi yahut mali durumu hakkında üçüncü şahıslarda yanlış bir kanının oluşmasında yer vermeyecek nitelikte veya geçeğe veya kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla, işletmenin mahiyetini belirten ya da hayali adlardan ekler yapabilir.
Bu anlamda anonim ortaklık unvanında gerçek bir kişinin ad ve soyadı bulunabilir. Ancak “Anonim şirket “ ve “Anonim ortaklık” ibarelerinin kısaltılarak yazılması uygun değildir.
Yine, unvana “Türk” ve “Türkiye”, “cumhuriyet” ve “Milli” kelimeleri konması isteğe bağlı olmakla beraber ayıca bakanlar kurulu bu yolda karar alınmış olması şarttır.
Ortaklığın Sınırlı Sorumluluğu :
Anonim ortaklık borçlarından dolayı sorumluluğu yalnız malvarlığı ile sınırlıdır. Ortaklık malvarlığı değer itibariyle esas sermayeden çok ise alacaklı sermayeyi aşan kıymetlere de başvurulabilir, az ise açıkta kalan kısım için ortaklara başvuramaz.
Ortakların sınırlı sorumluluğu :
Ortakların sorumluluğu taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile sınırlıdır. Taahhüt edilen sermayenin ortaklığa ödenmesi veya konulması ile ortağın sorumluluğu kesin olarak son bulur. Oy birliği ile karar verilmedikçe bu sorumluluk ve taahhüt hiçbir şekilde çoğaltılamaz.
Ortaklık Sıfatı
Anonim ortaklıkta her pay bir ortaklığı gösterir ve ortaklık sıfatı paya göre belli olur. Bir ortaklıkta ne kadar pay varsa o kadar ortaklık mevkii vardır.birçok payda bir tek şahsın elinde toplanabilir. Bu takdirde o şahsın sahibi olduğu pay adedi kadar ortaklık mevkii vardır.
Anonim ortaklıklarda paylar kıymetli evrak niteliği taşıyan pay senetlerinde belirlenir. Bunların devri ile ortaklıkta devredilmiş olur.
Anonim ortaklıklarda en az beş pay sahibi kurucu tarafından kurulabilir ortaklığın devamı sırasında da hakiki pay sahiplerinin adedi beşten aşağı düşmez.(TTK M434/4) düşerse tüzel kişilik kendiliğinde son bulmayıp ortaklığın usulü dairesinde feshedilir.
KURULUŞ SISTEMLERI
Anonim ortaklıkların kuruluş sistemleri üçö türlüdür. Ferma,izin,ve normatif sistem
Ferman Sistemi :
Bu sistemde anonim ortaklık ancak devletin özel bir fermanı ile mtitazlı olarak teşekkül eder. Ferman, ortaklığın yönetimi, haklarını,teşkilatını düzenler. Bu sistem hemen hemen terkedilmiş olmakla beraber bazı hallaerde izlerine rastlanılmaktadır.(TTK M.270)
İzin Sistemi :
Bu sistemde anonim ortaklık yetk,ili bir kamu makamının izni ile kurulabilir.izin verilmesi kural olarak makamın takdirine bağılıdır. İzterse bu makam izinden kaçınabilir.
Normatif Sistem :
Bu sistemde ortaklığın kuruluşu kanunla belirle bir prosedürü takiple aranan koşulların yerine getirildiği sicil memurunca tespit edildikten sonra ortaklık tescil ve ilan olunur.
TÜRK TİCARET KANUNU’NU SİSTEMİ
1. TEDRİCİ KURULUŞ
Tedrici kuruluşta paylarin bir kisminin kurucular tarafindan taahhüt edilmesi geri kalan kismi için halka müracaat edilmesi suretiyle gerçekleşir.
• TTK ve SPK hükümleri dikkate alınarak anasözleşme hazırlnması ve noterlikçe onaylanması
• Kurucuların en az yüzde 10’unu taahhüt etmesi,
• Taahhüt işlemlerinin tamamlandiktan sonra (10) gün içinde şirket genel kurulunun toplanmasi
• Kuruluşun karara balanmasi şirketin ticaret siciline tescilettirilmesi ve ticaret sicl gazetesinde yayinlanmasi
2. ANİ KURULUŞ
Ani kuruluşta ise paylarin tamaminin kurucular tarafindan taahhüt edilmesi suretiyle gerçekleşir.
Esas Sermayenin Düzenlemesi
1. Kurucular : Anikuruluşta ilk safha esas sözleşmesinin düzenlemesi safhasıdır.
Esas sözlşeme kurucular tarafından düzenlenir.
TTK.278/2 göre, "esas mukaveleyi tanzim ve imza eden ve sermaye olarak esas mukavelede muayyen parayı veyahut paradan başka birşeyi koymayı taahhüt eden pay sahipleri kurucu sayılır."
2. Şekil : Esas sözleşmenin yazılı şekilde yapılması ve bütün kurucular tarafından imzalanarak bu imzaların notere tasdik ettirilmesi gerekmektedir.
şekil iki şekildedir.
-Sözleşmede bulunması gereken zorunlu hususlar :
• Ortaklığın Ticaret Unvanı ile Merkezi Yeri
• Ortaklığın amacı ile konusunu teşkil eden muamelerin tür ve niteliği
• Ortaklığın Esas sermayesinin miktarı Her payın itibari kıymeti Ödeme Sureti ve şartları
-Sözleşmede isteğe bağlı hususlar
A)ANONİM ŞİRKETLERİN KURULUŞU İÇİN İSTENEN BELGELER :
• Dilekçe
• Kurucuların noterce onaylanmış imzaları üç nüsha şirket ana sözleşmesi
Yukarıda belirtilen belgeler dışında şayet;
- Kurucular arasında Türkiye'de mukim yabancı uyruklu kişi/kişiler varsa başbakanlık hazine müsteşarlığı banka ve kambiyo genel müdürlüğünde alınacak izin yazısını tasdikli bir sureti,
- Şirket yabancı sermayeli olarak kuruluyorsa başbakanlık hazine müsteşarlığı yabancı sermaye genel müdürlüğünün izin belgesinin tasdikli bir örneği ile izin belgesinde getirilmesi öngörülen asgari dövizin getirildiğine dair belge,
- Özel mevzuatı gereği ödenmiş sermaye ile kurulması gereken (Döviz, Finansal kiralama factoring, menkul değerler, sigorta, bankalar ve özel finans kurumları vb.) anonim şirketler ile ana sözleşmede kuruluş sırasında ödenmesi öngörülen sermayesi bulunan şirketlerde ödenen sermaye ilişkin banka dekontu ,
- Sigortacılık alanında faaliyet gösterecek şirketlerde başbakanlık hazine müsteşarlığı sigortacılık genel müdürlüğünden alınan uygunluk yazısı,
- Sermaye piyasası kanuna tabii şirketlerde başbakanlık sermaye piyasası kurulundan alınacak uygunluk yazısı,
- Banka kurluşları için bankalar kurulu kararı,
- Şirket nevi değişikliği yoluyla kuruluyorsa; nevi değiştiren şirket özvarlığının tespitine ilişkin bilirkişi raporu mahkeme bilirkişi atama kararı,
- Nevi değiştiren şirketin kollektif veya komandit olması halinde şirket ortaklarının vadesi gelmiş vergi borçlarının bulunmadığına dair ilgili vergi dairesinden alınacak yazı
- Kurulacak şirkete ayni sermaye konulması halinde, ayni sermayenin değerinin tespitine ilişkin bilirkişi raporu ve mahkeme kararı,
- Ayni sermaye gayrimenkul ise üzerinde takyidat olmadığına dair ilgili tapu dairesinden nakil vasıtası ise mülkiyeti muhfaza kaydının olmadığına dair ilgili trafik müdürlüğünde alınacak yazı,
- Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin verilen bankalar kurulu kararının bir örneği, dilekçeye eklenir.
KURULUŞ İZNİ SONRASI İZLENECEK YOL
* Şirket sermayesinin %02 (binde iki)'sinin Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası Ankara şubesindeki 350,101,626/9 nolu hesaba alınmka üzere bu banka veya TC. Ziraat bankası şubelerine bakanlığımız izin yazısı ibraz edilmek suretiyle yatırıldıktan ve izin tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili ticaret sicil memurluğuna tescil ve Türkiye ticaret sicili gazetesinde ana sözleşmenin ilan işlemlerinin yaptırılması ile şirketin kuruluşu tamamlanır.
* Kuruluşu tamamlanan şirketin tescil ve ilan işlemlerini müteakip ilana ait Türkiye Ticaret Sicili gazetesinin (1 adet) en geç 30 gün içerisinde bakanlığımıza yada il müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.
GİRİŞ
Günümüzdeki hızlı ekonomik gelişmeye paralel olarak işletmelerin sayısal olarak artmasının yanı sıra, iş hacimlerinin de artığı görülür. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak ve kar elde etmek amacını taşıyan işletmelerin, ihtiyaç duydukları sermaye miktarı da artan iş hacmine paralel olarak farklı olduğu inkar edilemez. Bu nedenle sözü edilen sermayenin sağlanma şekline ve şartlarına bağlı olarak değişik hukuki yapıda işletmelerin oluşması kaçınılmaz bir düşüncedir.
Kısaca şirketleşme olarak tanımlayabileceğimiz bu düşüncenin dışa açılma ve rekabetin yoğun olduğu bir ortamda; işletmelerin veya kişilerin sermayelerini birleştirmeleri ve büyümeleri gerekir. Nitekim ülkemizdeki yasal düzenlemelerinde şirketlerin kurulmasına ve genişlemesine olanak sağladığı görülür.
Bu çalışmamda Limitet Şirketlerin hukuki değerlerinin yanı sıra şirketin;
• Kuruluş ve kuruluş işlemleri,
• Sermaye artırımı veya azatlımı
• Kar dağıtım ve muhasebeleştirilmesi
• Tasfiye
işlemlerinin muhasebeleştirilmesi incelenmiştir. Ayrıca örneklerde de Tek Düzen Hesap Planı dikkate alınarak muhasebe kayıtlarına yer verilmiştir.
Öznur BAL
I. BÖLÜM
1. LİMİTET ŞİRKETLER
1.1 Limitet Şirketin Tanımı ve Özellikleri
Limitet Şirketlerin TTK. 503 maddesine göre tanımı; iki veya daha fazla (en çok 50) gerçek ve tüzel kişinin bankacılık ve sigortacılık dışında belirli bir ekonomik amaç ve konu ile uğraşmak üzere bir unvan altında bir sözleşme ile kurdukları, esas sermayesi belli, borçlarından dolayı sadece mal varlığı ile sorumlu ve arkadaşlarının sorumluluğu sınırlı olan ve hakları kullanma ehliyeti işletme konusu ile sınırlı bulunan tüzel kişiliğe sahip bir ticaret şirketidir.
Sermaye şirketi olan Limitet Şirketler, kolektif ve anonim şirketlerden sonra, çok hızlı gelişen ve yaygınlaşan, çağdaş ticaret hayatına çok iyi uyum sağladıkları için sayıları hızla artan bir şirket türüdür. Limitet Şirketler Kurumlar Vergisi mükellefidirler.
Limitet Şirketlerin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Ticari amaçlı olarak kurulurlar
• Ortakların tümü tüzel veya tümü gerçek kişi olabileceği gibi kısmen gerçek ve kısmen de tüzel kişilerden olabiliriler.
• Ortak sayısı en az iki en çok elli olabilir.
• Bankacılık ve sigortacılık dışında kanunlar tarafından yasaklanmamış bulunan her türlü ekonomik amaç ve konularda faaliyete bulunabilirler (TTK.503 md).
• Limitet Şirketin en az sermayesi 500.000.000 TL dır. Ortakların koyacakları sermayeleri eşit olması gerekmemektedir. Ancak ortakların koyacakları sermayenin en az 25.000.000 TL. veya onun katları olması gerekir.
• Ortakların sorumlulukları sadece sermaye taahhütleriyle sınırlıdır.
• Esas sermayesi bellidir ve şirketin zararında kullanılmamaktadır.
• 559 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 513. maddesiyle taahhüt edilen sermayesinin en az 114’ünün bankaya bloke edilmesine ilişkin TTK.nün 288. maddesi ile kaldırılmıştır. Buma göre şirket kurulurken sermayenin ¼’ünün bankaya bloke edildiğine ait belge istenmeyerek, ancak TTK.nün 288. maddesinin bu miktarın ödenmeyeceği anlamında değildir. TTK.nün 506 – 510 maddelerine göre şirket esas sermayesinin tutarı ortakların koymayı taahhüt ettikleri sermayeleri ile sermayenin ödenmesini ve ödeme koşullarının ana sözleşmede belirtilmesi zorunludur.
Sermaye şirketleri grubunda yer alan Limitet Şirketlerle aynı grupta yer alan anonim şirketlerde bazı farklılıklar arz etmektedir. Bunlardan;
• Limitet Şirketlerde payın devri Anonim Şirketlere göre daha güçtür (TTK.520)
• Limitet Şirketler halka açılamazlar (TTK.504)
• Limitet Şirketler kıymetli evrak niteliğinde senet ve tahvil çıkaramazlar (TTK.518)
• Limitet Şirkette ortak sayısı kadar pay vardır. Devir için bölme ve mirasın bölüşümü dışında ortaklığın sermayesi bölünemez bir bütündür (TTK.507)
• Limitet Şirketlerde ortakların şirketi yönetmek ve temsil etmek hak ve yetkileri vardır (TTK.540)
• Limitet Şirketlerin haklı nedenlere dayanılarak feshi istenebilir (TTK. 549/4, 551/2)
• Limitet Şirketler bankacılık ve sigortacılık alanında faaliyet gösteremezler (TTK.503), (ÇALDAĞ, Yurdakul, 1999, 371).
1.2 Limitet Şirketlerin Yönetim Organları
1.2.1 Limitet Şirketlerin Yönetim Organları
Genel kurul şirket ortaklarından oluşur. Ortakların pay sahibi olmalarından doğan idari ve mali haklarını kullanmak üzere bir araya gelmeleriyle oluşur.
Genel Kurul; her yılda bir defa ve iş yılının sone ermesini takip eden üç ay içinde toplantıya çağrılması gerekir (TTK.md.538).
Ortak sayısı, yirmi ve daha az olan şirketlerde genel kurul kararları yazılı oyları ile alınır. Ortak sayısı yirminin üstünde olan şirketlerde, anonim şirket genel kurul hükümleri uygulanır. Ancak her iki durumda da genel kurul kararının geçerli olabilmesi için ödenmiş sermayenin hiç olmazsa yarısından fazlasına sahip ortakların lehte oy kullanmış olmaları gerekir.
Genel Kurulun yetkilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz ve genel kurul sahip olduğu bu yetkilerini başka bir organa devredemez.;
• Şirket ana sözleşmesini değiştirmek,
• Müdürleri tayin ve azletmek,
• Müdür olmayan ortaklara bahsedilen kontrol hakları mahfuz kalmak şartıyla denetçileri tayin ve azletmek,
• Kar ve zarar hesabını ve bilançoyu tasdik ve safi karın kullanma şeklini tayin etmek
• Müdürleri ibra etmek,
• Payların bölünmesi hakkında karar vermek,
• Kuruluş veya idare işlerinden dolayı şirketin kendi organlarına veya münferit ortaklara karşı haiz olduğu tazminat taleplerini der meyan etmek.
1.2.2 Müdürler
Limitet Şirketlerde tüm ortaklar müdür sıfatıyla görev yapabilirler. Şirketin yönetim ve temsili müdürlere aitti. Şirket kurulduktan sonra şirkete giren ortaklar genel kurulun ayrı bir kararı olmadıkça, idari ve temsile yetkili ve zorunlu değillerdir (TTK.540 – 541).
Görevlerini şöyle sıralayabiliriz;
• Ortaklar genel kurulunu toplantıya çağırmak,
• Şirketin mali durumunun bozulması halinde gerekli tedbirleri almak,
• Şirket için gerekli defterleri tutmak,
• Yıllık rapor hazırlamak,
• Bilanço ve kar – zarar cetvelini düzenlemek,
• Kar dağıtımı ile ilgili tekliflerde bulunmak,
• Personel alımı ve çıkarılması ile ilgili işlemleri yapmak,
• Kuruluştaki yolsuzlukları araştırmak
• Gerekli diğer işleri yapmak (ÖZER, YILMAZ, İYİBİL, Ali,Can,İsmail, 1987, sayfa:142 – 146 ).
1.2.3 Denetçiler
Ortak sayısı 20’yi aşan Limitet Şirketlerde, şirketin organları arasında denetçilerde sayılmalıdır. Ortak sayısı 20’den az olursa bu durumda, müdür görevini üstlenmeyen ortakların şirket faaliyetlerini denetleme hakları vardır (TTK.mo.531 – 548).
Denetçiler, şirketteki işlemlerden bilgi sahibi olabilmek için ve kayıtların düzenli tutulup tutulmadığını sağlamak üzere en az altı ayda bir kez şirket defterini incelemeyle görevlidirler. Denetçilerin en az ayda bir kez şirketin defterini inceleyerek rehin, teminat veya her türlü kıymetli evrakın bulunup bulunmadığını araştırarak kayıtları incelemekle görevlidirler. Şirket bütçesini denetlerler, karın gerçek bir kar olup olmadığını araştırırlar.
1.3 Limitet Şirketlerde Ortakların Hak ve Yükümlülükleri
1.3.1 TTK’na Göre Ortakların Hakları
• Kardan pay alma hakkı,
• Tasfiye bakiyesini talep hakkı,
• Yönetime katılma hakkı,
• Denetleme hakkı,
• Bilgi alma hakkı,
• Genel kurul toplantılarına katılma hakkı,
• İptal davası açma hakkı,
• Şikayet hakkı,
• Ortaklıktan çıkma hakkı,
• Şirketin feshini talep etme hakkı,
1.3.2 TTK’na Göre Ortakların Yükümlülükleri
• Sermaye koyma borcu
• Haksız olarak alınan kar payının iadesi
• Rekabet Yasağı
1.4 Limitet Şirketlerde Tutulacak Defterler
1.4.1 TTK’na Göre Tutulacak Defterler
• Yevmiye defteri
• Defteri kebir
• Karar defteri
• Pay Defteri
1.4.2 Vergi Usul Kanununa Göre Tutulacak Defterler
1.4.2.1 I. Sınıf Olarak Tutulacak Defterler
• Günlük kasa defteri
• Yevmiye defteri
• Defter-i Kebir
• Envanter defteri
1.4.2.2 Sınai Müesseselerin Tutulacak Defterler
• İmalat defteri
• Kombine imalat defteri
• Bitim işleri defteri (ÖZER, YILMAZ, İYİBİL, Ali,Can,İsmail, 1987, sayfa:142 – 146 ).
II. BÖLÜM
2. LİMİTET ŞİRKETLERDE KURULUŞ İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
2.1 Kuruluş İşlemeleri
Bir Limitet Şirketin tüzel kişilik kazanabilmesi için gerekli aşamalar şunlardır.
• Ana sözleşmenin düzenlenmesi ve noterden tasdiki
• Sanayi ve ticaret bakanlığından izin alınması
• İl bölge müdürlüğünden izin alınması
• Şirketin ticaret siciline tescil edilmesi
• Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde İlanı (ATAMAN,Ümit, 2000, sayfa: 276 – 277).
2.1.1 Limitet Şirket Sözleşmesinin Hazırlanması
Kurucularca hazırlanan sözleşme tüm ortaklarca imzalandıktan sonra, noterce onanması şarttır. Ana sözleşmede aşağıdaki hususların yer alması zorunludur.
• Şirketin ticaret unvanı ve şirketin merkezi
• Şirketin faaliyet konusu
• Kurucu ortaklar ve her ortağın koymayı taahhüt ettiği sermaye miktarı, ayni sermaye varsa buna ait bilgiler
• Şirketin yapacağı ilanların şekli,
• Şirketin faaliyet süresi
• Kar ve zararın dağıtılma şekli ve zamanı
• Yedek akçelerin ayrılması
• Şirket müdürlerinin atanması
• Her yıl düzenlenecek olan bilanço ve kar zarar hesabının Sanayi ve Ticaret Bakanlığına gönderilmesi ( ERDOĞAN, Necmettin, 1997, Sayfa:207 – 208).
2.1.2 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından İşe Alınması
Ana sözleşme hazırlandıktan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünden izin alınması şarttır (TTK.md.509). izin dilekçesinde şu ekler bulunur.
• Dilekçe (1 adet)
• Sözleşme (1 adet)
• Yabancı pay sahiplerinin sermayesini Türkiye’ye getirdiğine ilişkin belge (1 adet aslı yada noterden onanmış sureti).
• Yabancı pay sahiplerinin ikamet belgeleri (1 adet) (ÇALDAĞ, Yurdakul, 1999, sayfa:378)
2.1.3 Kuruluşta Tescil ve İlan
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının tasdikinden sonra şirketin bulunduğu yerdeki Ticaret Sicil Memurluğuna başvurularak tescil işlemlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ticaret Sicil Memurluğuna verilecek belgeler şunlardır;
• Dilekçe (1 adet)
• Sözleşme (4 adet)
• Ticari Durum Belgesi (1 adet)
• Nüfus Cüzdanı Sureti (1 adet)
• İmza Sirküleri (2 adet)
• Bilirkişi Raporu
2.2 Limitet Şirketlerde Kuruluş İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
Limitet Şirketlerin kuruluşu tamamlandıktan sonra muhasebeleştirilmesi gerekir. Muhasebeleştirilmesinde;
• Sermayenin ortaklar tarafından taahhüt edilmesi,
• Söz konusu sermayenin ödenmesi
Örnek.1: Dört kurucu ortak bir araya gelerek 500.000.000 TL. sermayeli ERTE Elektronik Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketini kurmaya karar vermişlerdir. Ortakların sermaye payları eşit olup; iki kurucu ortak (A ve B) paylarının, karşılığının düzenlenen sözleşme gereği nakit olarak yerine getirmeyi taahhüt etmişlerdir. Nakdi sermaye koyan ortaklar bu taahhütlerinin %25’ini (B) bankasında açtırılan hesaba yatırmışlardır. Diğer iki kurucu ortaktan (C) sermaye payına karşılık değerleri bilirkişi raporuyla belirlenen 75.000.000 TL.lik mal ve 50.000.000 TL. değerinde demirbaş eşya getirmiştir. Diğer ortak ise (D) sermaye payına karşılık olarak şirkete karşı 3 ay vadeli ve 25.000.000 TL. tutarlı bir müşteri senedi ciro etmiş, kalan bölüm için ise, bir taşıtı şirkete teslim etmiştir.
Kuruluş işlemlerini yürüten müşavirlik şirketi, şirket adına yaptığı hizmetler karşılığı olarak 7.500.000 TL. KDV olmak üzere 57.500.00 TL. lik bir fatura düzenleyerek şirkete teslim etmiştir. Kuruluş giderlerinin aktifleştirilmesine karar verilmiştir.
Nakdi sermaye getirmeyi taahhüt eden ortaklar kalan taahhütlerini şirketin bankadaki hesabına yatırarak yükümlülüklerini tamamlamışlardır.
YEVMİYE KAYITLARI
1 501. ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI 500.000.000
501.01 Ortak A 125.000.000
501.02 Ortak B 125.000.000
501.03 Ortak C 125.000.000
501.04 Ortak D 125.000.000
500 SERMAYE HESABI 500.000.000
Kurucu Ortakların Sermaye Taahhüdü
2 102 BANKALAR HESABI 62.500.000
102.01. B Bankası
501. ÖDENMEMİŞ SER.HESABI
501.01. Ortak A 31.250.000
501.02. Ortak B 31.250.000
Nakdi sermayeyi getirmeyi taahhüt eden ortakların taahhütlerinin
%25'ini yerine getirmeleri
3 153 TİCARİ MALLAR HESABI 75.000.000
255 DEMİRBAŞLAR HESABI 50.000.000
501. ÖDENMEMİŞ SER.HESABI 125.000.000
501.01. Ortak A 31.250.000
501.02. ORTAK C
Kurucu Ortak C'nin taahhüdünü Yerine Getirmesi
4 121 ALACAK SENETLERİ HESABI 25.000.000
254 TAŞITLAR HESABI 100.000.000
501. ÖDENMEMİŞ SER.HESABI 125.000.000
501.04. Ortak D 31.250.000
501.02. ORTAK C
Kurucu Ortak D'nin taahhüdünü Yerine Getirmesi
5 262 KURULUŞ VE ÖRGT.GİD.HESABI 50.000.000
191 İNDİRİLECEK KD.HESABI 7.500.000
329. DİĞER TİCARİ BORÇLAR HESABI 57.500.000
329.01. Müşavirlik Ltd.
6 102 BANKALAR HESABI 187.500.000
102.01. B Bankası
501. ÖDENMEMİŞ SER.HESABI
501.01. Ortak A 93.750.000
501.02. Ortak B 93.750.000
Nakdi sermaye sahibi kurucu ortakların kalan taahhütlerini yerine
getirmeleri
BÜYÜK DEFTER KAYITLARI
B.501 ÖDENMEMİŞ SER.HESABI A B. 500 SERMAYE HS. A B.121. ALACAK SNT.HES.A
500.000.000 62500000 500.000.000 25.000.000
125000000
125000000
187500000
B.254 TAŞITLAR HES.A B.262 KUR.ÖRG.GİD.HES.A B.191. İNDİRİLECEK KDV.HES.A
500.000.000 62500000 500.000.000 7.500.000
125000000
125000000
187500000
B.329 TAŞITLAR HES.A
57500000
ERTE LTD.ŞTİ
AKTİF ……………. TARİHLİ KURULUŞ BİLANÇOSU PASİF
102. BANKALAR 250,000,000 500 SERMAYE 500,000,000
121. ALACAK SENETLERİ 25,000,000
153.TİCARİ MALLAR 75,000,000
254. TAŞITLAR 100,000,000
255. DEMİRBAŞLAR 50,000,000
TOPLAM
500,000,000 TOPLAM 500,000,00
ÖRNEK -2 : A,B,C,D İsimli dört kişi bir araya gelerek 2,000,000,000 TL sermayeli AKSOY LİMİTET ŞİRKETİNİ kurmaya karar vermişlerdir. Ortakların sermaye payları eşittir. Ancak, ortaklardan A ve B sermaye paylarını nakit olarak yerine getirmeyi taahhüt etmişler ve bu amaçla taahhütlerinin ¼’ünü şirketin bedeli hesabına naklen yatırmışlardır.
ORTAK A 500,000,000 TL. Nakit
ORTAK B 500,000,000 TL. Nakit
ORTAK C 500,000,000 TL. Nakit 200,000,000 Mallar, 200,000,000 Demirbaş, 100,000,000 alacak senedi.
ORTAK D 500,000,000 300,000,000 taşıt, 200,000,000 demirbaş
Ortaklar yukarıda belirtilen taahhütlerinin tamamını yerine getirmişlerdir. Paranın 250,000,000 TL kısmını şirket adına bankaya yatırmışlardır. Şirketin kuruluş gideri olarak 12.000.000 TL ve 1.800.000 TL de KDV ödemişlerdir. Bankadan 150.000.000 TL. çekilmiştir.
262. KURULUŞ VE ÖRGÜTLENME GİD.HESABI 12,000,000
191. İNDİRİLECEK KDV. HESABI 1,500,000
100 KASA HESABI 13,800,000
Kuruluş Giderlerinin Hesaplanması
BÜYÜK DEFTER KAYITLARI
B. 102 BANKALAR A B.500 SERMAYE HESABI A B. ÖDENMEMİŞ SR.HES.A
250,000,000 150,000,000 2,000,000,000 2,000,000,000 250,000,000
500,000,00
100,000,000 500,000,00
2,000,000,000 1,250,000,000 750,000,000
B. 153 TİC. MALLAR HESABI – A B.255 DEMİRBAŞLAR HS.A B. 121. ALACAK SNT.HES.A
200,000,000 200,000,000 100,000,000
200,000,000
400,000,000
B. 254 TAŞITLAR HESABI – A B.262 KDV.ÖRG.GİD.HES B. 191. İND.KDV.HES.A.
300,000,000 12,000,000 1,800,000
B.100 KASA HESABI A .
150,000,000 13,800,000
136,100,000
AKSOY LTD.ŞTİ
AKTİF …….. TARİHLİ KURULUŞ BİLANÇOSU PASİF
100 KASA 13,600,000 500 SERMAYE 2,000,000,000
102 BANKALAR 100,000,000 501. ÖDENMEMİŞ SERMAYE 1,750,000,000
121 ALACAK SNT. 100,000,000
153 T.MALLAR 200,000,000
191. İND.KDV 1,800,000
255. DEMİRBAŞLAR 400,000,000
254. TAŞITLAR 300,000,000
262. KUR ÖRGT.GİD. 12,000,000
TOPLAM 1,250,000,000 TOPLAM 1,250,000,000
III. BÖLÜM
3. LİMİTET ŞİRKETLERDE SERMAYE DEĞİŞİKLİKLERİ
Limitet şirketlerde sermaye değişikliği şirketin faaliyet hacmine bağlı olarak;
• Sermayenin arttırılması
• Sermayenin azaltılması şeklinde olabilir.
3.1 Limitet Şirketlerde Sermaye Artırımı
Limitet Şirketlerde sermaye arttırılması zorunlu hale gelebilir. Sermaye artırımını gerekli kılabilecek nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
• İş hacminin arttırılması
• Başlangıç sermayesinin yetersiz kalması,
• Enflasyon nedeniyle sermayenin değerini kaybetmesi, çalışma sermayesine ihtiyaç duyulması,
• Benzeri kuruluşlar karşısında mali gücünü arttırması
• Yedek akçeleri sermayeye dönüştürerek iç finansman sağlanması,
• Şirkete yeni ortak alınması
Limitet Şirketlerde sermaye artırımına ilişkin kararlar, Ortaklar Genel Kurulu tarafından verilir. TTK.nun 153 maddesi, bu konuda alınacak kararlarda tüm ortakların, pay sayısına bakılmaksızın, kararı oy birliği ile almaları gerekir.
Maddi duran varlık değer artış fonu sermayeye ilave edilecekse, değer artış fonunun tespiti için mahkeme kararı gereklidir.
Sermaye arttırılması ile ilgili yapılacak işlemler şunlardır;
• Değişiklik metninin hazırlanması (eskimeyen maddeler),
• Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurarak izin alınması,
• Değişik metinlerin tescil ve ilam işlemlerin yapılması,
• Bakanlık için gerekli olan belgeler hazırlanıp ilgili bakanlığa verilmesi gerekir.
Sermaye artırımında binde 10 damga vergisi ödenir. Sermaye artırımımın gerçekleşmesi için önceki mevcut sermayenin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. Sermaye artırımı için, ortakların genel kurulda aldıkları kararın noterden tasdiki gerekir.
Sermayenin arttırılmasına ilişkin karar Ticaret Siciline tescil ve ilan ile geçerli olur. Tescil işleminde Harçlar Kanunu, Yargı Harçlarının C/3-C pozisyonu gereğince Ticaret Sicili harcı ödenir (ÇALDAĞ,Yurdakul, 1999, sayfa:404 – 405 – Erdoğan Necmettin, 1997, İzmir, Sayfa:210 – 211).
3.1.1 Sermaye Artırımının Muhasebeleştirilmesi
ÖRNEK: BAL Limitet Şirketinin sermayesi 10,000,000 TL’dir. Sermayesinin yeterli olmadığını gören ortaklar genel kurulu, sermayeyi 20.000.000 TL daha arttırarak 30.000.000 TL yapmak istemişler ve bu konuda oy birliği ile karar almışlardır. Ortaklardan “D” 9.000.000 TL, “M” 6.000.000 TL, “G” ise 5.000.000 TL. taahhütte bulunmuşlar ve taahhütlerinin ¼ ünü ödemişlerdir.
Sermaye artırımı ile ilgili tüm yasal işlemler tamamlanmıştır.
501. ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI 20,000,000
501.01. Ortak D: 9,000,000
501.02. Ortak M: 6,000,000
501.03. Ortak G: 3,000,000
500 SERMAYE HESABI 20,000,000
Arttırılan Sermayenin Ortaklar Tarafından Taahhüdü
100 KASA HESABI 5,000,000
501. ÖDENMEMİŞ SERM.HESABI 5,000,000
501.01. ORTAK D: 2,250,000
501.02. ORTAK M: 1,500,000
501.03. ORTAK G: 1,250,000
Arttırılan Sermayenin ¼’ünün ortaklar tarafından ödenmesi
131. ORTAKLARDAN ALACAKLAR HESABI 15,000,000
131.01. ORTAK D: 6,750,000
131.02. ORTAK M: 4,500,000
131.03. ORTAK G: 3,750,000
501. ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI 15,000,000
501.01. Ortak D: 6,750,000
501.02. Ortak M: 1,500,000
501.03. Ortak G: 3,750,000
Arttırılan Sermayenin Geri Kalan Kısmının Ortaklara Borç Yazılması
BÜYÜK DEFTER KAYITLARI
501 ÖDENMEMİŞ SRM.HS.A B.100 KASA HS.A B.500 SRM.HS.A B.131 ORT.ALACAKLAR HS.A
20,000,000 20,000,000 5,000,000 20,000,000 15,000,000
3.2 Limitet Şirketlerde Sermaye Azaltımı
Limitet Şirketler çeşitli nedenlerden dolayı sermayelerini arttırabildikleri gibi sermayelerinde azaltma yapabilirler.
Sermayenin azaltılması ile ilgili nedenlerinden başlıcaları şunlardır.
• Sermayenin iç hacmine göre fazla olması durumunda,
• Ortaklardan birinin ayrılması veya çıkarılması halinde,
• Büyük bir zararın oluşması halinde,
• Oluşan büyük bir borcun sermayeden karşılanması, gerektiği durumda
TTK.nun 517. maddesine göre Limitet Şirketlerde her ortağın sermayesinde, azaltma yapılması gerektiğinde, sermaye artırımında olduğu gibi, ana sözleşmede değişiklik yapılması gerekir. Sermayenin azaltılması, Ortaklar Genel Kurulunun bu konuda da oy birliği ile karar almasına bağlıdır. Tüm işlemler aynen kuruluşta olduğu gibi Ticaret Siciline tescil ve ilan işlemleri ile tamamlanır (ERDOĞAN,Necmettin, 1997, sayfa:212 – 213, ÇALDAĞ, Yurdakul, 1999, sayfa:406 - 408).
3.2.1 Sermaye Azaltımının Muhasebeleştirilmesi
ÖRNEK: NUR LİMİTET ŞİRKETİNİN sermayesi 2.000.000.000 TL. dir. Sermayenin %50’si oranında azaltımını kararlaştıran Ortaklar Genel Kurulu karar aldıktan sonra gerekli yasal işlemleri de tamamlayarak, azaltılan sermayenin ortaklara nakden ödenmesine karar vermişlerdir.
YEVMİYE KAYITLARI
500. SERMAYE HESABI 1.000.000.000
501.01. Ortak A : 500.000.000
501.02. Ortak B : 500.000.000
331. ORTAKLARA BORÇLAR HES. 1.000.000.000
331.01. Ortak A : 500.000.000
331.02. Ortak B : 500.000.000
Azaltılan Sermayenin Ortaklar C/H’larına alınması
331. ORTAKHARA BORÇLAR HESABI 1.000.000.000
331.01. Ortak A : 500.000.000
331.02. Ortak B : 500.000.000
KASA HESABI 1.000.000.000
Azaltılan Sermaye Tutarının Ortaklara Ödenmesi
BÜYÜK DEFTER KAYITLARI
501 SERMAYE HS.A B.100 KASA HS.A B.331 ORT.BORÇ.HS.A B.131 ORT.ALACAKLAR HS.A
20,000,000 1,000,000,000 5,000,000 1.00,000,000
1,000,000,000
IV. BÖLÜM
4. YEDEK AKÇELER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
TTK.466 maddesine göre sermaye şirketlerinin ayırmak zorunda oldukları yedek akçeler,
• Kanuni yedek akçeler
• İhtiyati yedek akçelerdir.
4.1 Kanuni Yedek Akçeler
Kanunun ilgili maddesinde yedek akçelerde üç başlık altında toplanmıştır.
• Genel yada birinci tertip yedek akçe
• Ek yedek akçe yada ikinci tertip yedek akçe
• Özel kanuni yedek akçe
4.1.1 Genel Yada Birinci Tertip Yedek Akçe
TTK.nun 466 maddesinin I. Fıkrası uyarınca, limitet ve anonim şirketler, ödenmiş sermayenin beşte birini buluncaya kadar her hesap dönemi karından yirmi de bir (%5) genel yedek akçe ayırmak zorundadırlar veya şirketin ödenmiş sermayesinin %20’sinin üzerine çıktığı taktirde umumi yedek akçe ayırma zorunluluğu kalkar.
Genel yada birinci tertip yedek akçe esas sermayenin yarısını geçmedikçe, özellikle zararın kapatılmasına yahut işlerin kötü gittiği zamanlarda işletmeyi idameye işsizliğin önüne geçmeye ve sonuçlarını bildiğinde hafiflemeye, uygun önlemler alınması için harcanabilir (TTK.md.66).
4.1.2 İkinci Tertip Yada Ek Yedek Akçe
Birinci tertip yedek akçeden ayrı olarak, pay sahipleri için %5 kâr payı ayrıldıktan sonra, pay sahipleri ve kara iştirak eden üçüncü şahıslara dağıtılması kararlaştırılan tutarın 1/10’unun yedek akçe olarak ayrılması gerekmektedir. Buna göre, Ek (II. Tertip) yedek akçenin, sadece pay sahipleri ve kâr’a iştirak eden üçüncü şahıslara dağıtılması kararlaştırılmış olan kısmın onda biridir. Ancak o yıl dağıtılmayıp şirket bünyesinde kalan ve sonradan dağıtılmasına kara verilmesi halinde, dağıtım yapılan yılda onda bir (1/10) oranında yedek akçe ayrılması gerekir.
Holdinglerde, II. tertip yedek akçe ayrılmak (TTK.md.466/4).
4.2 İhtiyari Yedek Akçe
Genel kurul kararıyla ihtiyari yedek akçe ayrılmasına, TTK.’nun 469/2 maddesi belirtmektedir. Şöyle ki; şirketin gelişmesinin sürekliliğini ve istikrarlı kâr payı dağıtılmasını sağlamak için gerekirse Genel Kurulun ihtiyati yedek akçe ayrılmasına karar verileceği vurgulanmaktadır (ÇALDAĞ,Yurdakul, 1999, syf:408 – 412).
4.3 Yedek Akçelerin Muhasebeleştirilmesi
ÖRNEK – D: Limitet Şirketinin 1996 dönem kârından, aşağıda belirtilen miktarda I. tertip ve II. tertip yedek akçe ayrılmıştır.
I. Tertip yedek akçe 110,000,000
II. Tertip yedek akçe 145,250,000
Olağanüstü yedek akçe 675,100,000
Toplam 930,450,000
V. BÖLÜM
5. LİMİTET ŞİRKETLERDE KÂR DAĞITIMI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
5.1 Limitet Şirketlerde Kâr Dağıtımı
TTK.533 maddesine göre, şirket sözleşmesinde aksine hüküm bulunmadığı sürece, Limitet Şirket ortakları, sermaye borçlarını yerine getirdikleri oranda, yıllık bilançoya göre elde edilmiş olan safi kârdan pay alırlar. Sermaye şirketlerinde dağıtıma konu olacak kâr TTK. Hükümlerine uyulmak koşulu ile hazırlanan ticari bilançoya göre saptanan kârdır (ATAMAN,Ümit, 2000, syl:280).
5.2 Kâr Dağıtımının Koşulları
TTK.533 maddesi hükmü ve genel ilkeler ışığında kâr dağıtımı yapılabilmesi için iki koşulun öncelikle yerine gelmiş olması gerekmektedir.
• Kârın fiilen elde edilmiş olması
• Yıllık bilançoda ortaya çıkan safi kârdan (sermayeye dokunulmaksızın) dağıtımı yoluna gidilmesi, önceki yıllar zararlarının kapatılmış olması
5.3 Kâr Dağıtımına Konu Olabilecek Kalemler
Ticaret hukukunda genel kabul gören görüşe göre kâr dağıtımına konu olabilecek kalemler şunlardır;
• Son hesap döneminde elde edilen safi kâr,
• Önceki dönemde elde edilmiş kârlardan dağıtılmayan kısımlar
• Kâr dağıtımına istikrar kazandırma amacıyla ayrılan yedek akçeler,
• Belli bir amaca tahsis edilmemiş olağanüstü yedek akçeler,
• İhtiyati yedek akçelerden dağıtılması mümkün olan kısım
5.4 Safi Kâr’ın Dağıtımı
Safi kâr özellikle Limitet Şirketlerde kâr dağıtımının başlıca konusunu oluşturmaktadır. Safi kâr limited şirket ortaklar genel kurulunca onaylanan bilançoya göre saptanan, vergiden önceki kârdan, şirket tüzel kişiliğince, şirket varlığından, ödenmesi zorunlu olan vergiler indirildikten sonra kalan kârdır.
Böylece dağıtıma konu olan safi kâr’ı “vergiden önceki safi ticari bilanço kâr’ından ödenmesi (zorunlu kişiliğe ait) vergiler düşüldükten sonra ortaya çıkan kâr “ olarak tanımlamak gerekir.
5.5 Kâr Dağıtımında Vergi Kesintisi
G.V.K.nun 94. maddesinin 8. bendi uyarınca dağıtılsın yada dağıtılmasın, kurumların yabancı ülkelerde elde ettikleri kazançları ile Türkiye’de elde ettikleri kurumlar vergisinden muaf ve müstesna kazançlarından gelir vergisi kesintisi yapılır. Vergi kesintisi oranı 1993 yılı kazançları için %10, 1994 ve izleyen yıllar içinde genel olarak %20’dir (ÇALDAĞ, Yurdakul, 1999, sayfa:424 – 430).
5.6 Kâr Payının Ödenmesi
Ortaklar genel kurulunun dağıtımına karar verdiği kâr genel kurulun alacağı karara göre iki şekilde ödenebilir.
• Genel kurul kâr dağıtımının başlangıç tarihini belirler
• Genel kurul dağıtımın fiilen yapılmasına ait tarihinin belirlenmesi hakkında müdürlere yetki verir.
5.7 Kâr Dağıtımında Muhasebeleştirilmesi ve Hesaplanması
ÖRNEK – 1 : YANIK Limitet Şirketinin 1995 yılı kurum ticari bilanço kâr’ı 5,000,000,000 TL.dir. Şirketin bu kâr’ının 1,000,000,000 TL. si iştirak kazancıdır. Yıl içinde tahakkuk eden geçici vergi 600,000,000 liradır.
ÖRNEK - 2: DÜZEY TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin sermayesi 10.000.000.000 TL. olup, tamamı ödenmiştir. Şirketin 1994 yılı faaliyet dönemine ilişkin dönem kâr’ı 3.000.000.000 TL dir. Şirketin sermaye payları eşit olan iki ortağı vardır. Kâr ortaklar arasındaki eşit dağıtılacaktır. Ortakların kâr payları nakden ödenmiştir.
Dönem kâr’ının saptanmasında, şirketin gider kaydettiği 500.000.000 TL kanunen kabul edilmeyen giderler ile, 900.000.000 TL tutarında vergiden muaf devlet tahvili faiz geliri yer almaktadır.
a) KURUMLAR VERGİSİNİN HESAPLANMASI
Dönem Kâr’ı 3,000,000,000
Değerleme Farkları -
Matraha İlaveler 500,000,000
Kanunen Kabul Edilmeyen Gelirler 500,000,000
İndirim ve İstisnadan Önceki Kazanç 350,000,000
Matrahtan İndirimler 900,000,000
Devlet Tahvil Faizleri 900,000,000
Kurumlar Vergisi Matrahı (Mali Kâr) 2,600,000,000
Kurumlar Vergisi (2,600,000,000 x 0,25) 650,000,000
Kurumlar Vergisi Fon Payı
(650,000,000 x 0,10) 65,000,000
b- GELİR VERGİSİNİN HESAPLANMASI
İndirim ve İstisnadan Önceki Kazanç 3,500,000,000
Devlet Tahvil Faizleri 900,000,000
Kurumlar Vergisi 650,000,000 1,550,000,000
Gelir Vergisi Matrahı (1,950,000,000 x 0,10 390,000,000
Gelir Vergisi Fon Payı (390,000,000 x 0,10 39,000,000
c- YASAL YEDEKLERİN VE ORTAKLARA DAĞITILACAK KÂR PAYLARININ HESAPLANMASI
Dönem Kâr’ı 3,000,000,000
Ödenecek Vergi ve Fonlar 650,000,000
Kurumlar Vergisi 65,000,000
Gelir Vergisi 390,000,000
Gelir Vergisi ve Fon Payı 39,000,000
1,856,000,000
I. TERTİP YEDEK (3,000,000,000 x 0,05) 150,000,000
I. TEMETTÜ (10,000,000,000 X 0,05) 500,000,000
KALAN 1,206,000,000
II. TERTİP YEDEK (1,206,000,000 x 0,10) 120,600,000
II. TEMETTÜ 1,085,400,000
DÜZEY LİMİTED ŞİRKETİNİN KÂR DAĞITIM TABLOSU
A. DÖNEM NET KÂR’ININ DAĞITIMI
1. DÖNEM KÂR’I 3,000,000,000
2. ÖDENECEK VERGİ VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER 1,144,000,000
Kurumlar Vergisi ve Fonlar 715,000,000
Gelir Vergisi ve Fonlar 429,000,000
DÖNEM NET KÂR’I 1,856,000,000
3. GEÇMİŞ DÖNEM ZARARI -
4. I. TERTİP YEDEK AKÇE 150,000,000
DAĞITILABİLİR DÖNEM NET KÂR’I 1,706,000,000
6. ORTAKLARA I. TEMETTÜ 500,000,000
KALAN KÂR 1,206,000,000
9. ORTAKLARA II. TEMETTÜ 1,085,000,000
10. II. TERTİP YEDEK AKÇE 120,600,000
(ERDOĞAN, Necmettin, 1997,syf:216 – 221)
VI. BÖLÜM
6. LİMİTET ŞİRKETLERDE TASFİYE İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Limitet Şirketlerin faaliyetleri TTK hükümleri veya sözleşmede belirtilen ilkelerden dolayı sona erer veya erdirilir. Yani “İNFİSAH” eder veya “ FESİH” ettirilir.
TTK.549 maddesi hükümlerine göre, Limitet Şirketlerin aşağıdaki belirtilen nedenlerden birinin gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumunda sona erer;
• Şirket ana sözleşmesinde belirtilen nedenlerden
• Ana sözleşmede aksine hüküm yoksa, esas sermayenin ¾’üne sahip ortakların, ¼’ünü teşkil eden bir çoğunlukla bu konuda verecekleri karar,
• Şirketin iflasına karar verilmesiyle
• Ortaklardan birinin konu ile ilgili talebi üzerine, mahkemenin verdiği karar,
• Ana sözleşmede belirtilen sürenin dolması
• Şirket faaliyetinin amacına ulaşmaması veya ulaşamamasının kesinleşmesi halinde
• Şirket esas sermayesinin 2/3’ünün karşılıksız kaldığı ve bu durumun giderilmesi halinde
• Ortaklardan birisinin iflası nedeni ile iflas dairesinin 6 ay önce şirkete haber vermesi
• Şirketin diğer bir şirketle birleşmesi durumunda
• Şirket ortak sayısının 1’e düşmesi veya 50’yi aşması halinde
• TTK’da yazılı diğer nedenler
6.1 Tasfiye
Faaliyet dönemini “ İNFİSAH” veya “FESİH” nedeni ile sona eren bir şirketin mevcutları, Alacakları ve Borçları saptanarak, alacakları tahsil edilir, mevcutları nakde dönüştürülür, borçları ödenir, kalanı varsa TTK. ve ana sözleşme hükümlerine göre ortaklara dağıtılmak suretiyle tasfiye edilir.
Faaliyeti sona eren bir şirket tasfiye dönemine girer ve o tarihte tasfiye dönemi başlar. Tasfiye dönemi bir takvim yılında sona erebileceği gibi birkaç takvim yılı da sürebilir. Tasfiye dönemi sona eren bir şirketin tüzel kişiliği ticaret sicilinden kaydının silinmesiyle son bulur.
TTK.nun 553 maddesine göre, Limitet Şirketlerin tasfiyesinde, tasfiye işlemleri, tasfiye memurlarının atanması, görevleri ve yetkileri ticaret sicilindeki kaydının silinmesi ve ticari defterlerin saklanması hükümlere göre yerine getirilir.
İflas eden ve infisah eden şirketler tasfiye dönemine girerler. KVK’nun 50. maddesi uyarınca her ne sebeple olursa olsun tasfiye haline giren kurumların vergilendirilmesinde hesap dönemi değil, tasfiye dönemi esas alınacaktır (ÇALDAĞ, Yurdakul, 1999, syf:431 – 433).
6.2 Tasfiye İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi
ÖRNEK: AYTEK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTET ŞİRKETİ Genel Kurulu 01/01/1997 tarihinde şirketi tasfiye kararı alınmıştır. Alınan karar gereğince tasfiye işlemleri ile ilgili kanuni işlemler tamamlanarak, Ortak (A) tasfiye memuru olarak atanmıştır. Tasfiye memuru (A) tasfiyeye başlamadan tasfiyeye başlangıç bilançosunu düzenlemiştir.
Tasfiye işlemleri aşağıda belirtilen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilerek muhasebeleştirilmiştir.
1. Kasada bulunan paranın tamamı bankaya yatırılmıştır.
2. Müşterilerden olan alacakların 5.000.000 TL. si tahsil edilerek bankaya yatırılmıştır.
3. Alacak senetlerinin tamamı 2.000.000 TL tasarruf değeri üzerinden tahsil edilerek bankaya yatırılmıştır.
4. iştirakler hesabında bulunan hisse senetleri 3.000.000 TL karşılığında satılarak satış bedeli bankaya yatırılmıştır.
5. Stoklarda bulunan mallar 6.000.000 TL’ye satılmış bedeli bankaya yatırılmıştır.
6. Tesis, makine ve cihazlar 4.000.000 TL. ye satılmış ve bedeli bankaya bloke edilmiştir.
7. Bankalara olan kredili borç 300.000 TL. faizi ile birlikte ödenmiştir.
8. Senetli borçlar 1.500.000 TL. tasarruf değeri üzerinden banka üzerine keşide edilen çekle ödenmiştir.
9. Vergi dairesine olan borçların tamamı bankadan ödenmiştir.
10. Tasfiye işlemlerinin yürütülmesi sırasında 500.000 TL. gider yapılmış, bankadan ödeniştir.
11. Tasfiye kâr’ı üzerinden kurumlar vergisi ve fonlar ödenmiştir.
12. Ortaklara tasfiye kalanı payları ile orantılı olarak ödenmiştir.
AYTEK LİMİTET ŞİRKETİ 01/02/1997 TARİHLİ
TASFİYE BAŞLANGIÇ BİLANÇOSU
YARARLANILAN KAYNAKLAR
1. ATAMAN,Ümit, “Şirketler Muhasebesi”, Türkmen Kitabevi, 4. Baskı, sayfa:275 – 286, İstanbul, 2000
2. ÇALDAĞ,Yurdakul, “ Şirketler ve Muhasebesi”, Gazi Kitabevi, 1. Baskı, sayfa: 371 – 442, Ankara, 1999
3. ERDOĞAN,Necmettin, “ Şirketler Muhasebesi”, Atilla Kitabevi, 1. Baskı, sayfa: 203 – 224
4. CAN, İsmail – İYİBİL,Ali – ÖZER,Yılmaz, “Anonim ve Limitet Şirketlerin Rehberi”, Sayfa: 72 – 81, 142 – 146, 147 – 164, 179 – 197, Ankara, 1987
5. ULUSOY,Yılmaz, “Anonim ve limitet Şirketlerde Kâr Dağıtımı ve Vergilendirme”, sayfa: 592 – 595, 607, Ankara, 1987
İÇİNDEKİLER
GİRİŞ 1
I. BÖLÜM 2
1. LİMİTET ŞİRKETLER 2
1.1 Limitet Şirketin Tanımı ve Özellikleri 2
1.2 Limitet Şirketlerin Yönetim Organları 3
1.2.1 Limitet Şirketlerin Yönetim Organları 3
1.2.2 Müdürler 4
1.2.3 Denetçiler 5
1.3 Limitet Şirketlerde Ortakların Hak ve Yükümlülükleri 5
1.3.1 TTK’na Göre Ortakların Hakları 5
1.3.2 TTK’na Göre Ortakların Yükümlülükleri 5
1.4 Limitet Şirketlerde Tutulacak Defterler 6
1.4.1 TTK’na Göre Tutulacak Defterler 6
1.4.2 Vergi Usul Kanununa Göre Tutulacak Defterler 6
II. BÖLÜM 7
2. LİMİTET ŞİRKETLERDE KURULUŞ İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 7
2.1 Kuruluş İşlemeleri 7
2.1.1 Limitet Şirket Sözleşmesinin Hazırlanması 7
2.1.2 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından İşe Alınması 8
2.1.3 Kuruluşta Tescil ve İlan 8
2.2 Limitet Şirketlerde Kuruluş İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi 8
III. BÖLÜM 12
3. LİMİTET ŞİRKETLERDE SERMAYE DEĞİŞİKLİKLERİ 12
3.1 Limitet Şirketlerde Sermaye Artırımı 12
3.1.1 Sermaye Artırımının Muhasebeleştirilmesi 13
3.2 Limitet Şirketlerde Sermaye Azaltımı 14
3.2.1 Sermaye Azaltımının Muhasebeleştirilmesi 14
IV. BÖLÜM 16
4. YEDEK AKÇELER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 16
4.1 Kanuni Yedek Akçeler 16
4.1.1 Genel Yada Birinci Tertip Yedek Akçe 16
4.1.2 İkinci Tertip Yada Ek Yedek Akçe 16
4.2 İhtiyari Yedek Akçe 17
4.3 Yedek Akçelerin Muhasebeleştirilmesi 17
V. BÖLÜM 18
5. LİMİTET ŞİRKETLERDE KÂR DAĞITIMI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 18
5.1 Limitet Şirketlerde Kâr Dağıtımı 18
5.2 Kâr Dağıtımının Koşulları 18
5.3 Kâr Dağıtımına Konu Olabilecek Kalemler 18
5.4 Safi Kâr’ın Dağıtımı 18
5.5 Kâr Dağıtımında Vergi Kesintisi 19
5.6 Kâr Payının Ödenmesi 19
5.7 Kâr Dağıtımında Muhasebeleştirilmesi ve Hesaplanması 19
VI. BÖLÜM 24
6. LİMİTET ŞİRKETLERDE TASFİYE İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ 24
6.1 Tasfiye 25
6.2 Tasfiye İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi 25
YARARLANILAN KAYNAKLAR 29