Kırım Harbi, 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı

heLL_1912

New member
Katılım
29 Ara 2005
Mesajlar
8
Reaction score
0
Puanları
0
1853-1856 KIRIM HARBİ

1853-1856 Kırım Harbi, XX. Yy’daki İki Dünya Savaşının bir öncüsü gibidir. Harp Tarihi uzmanları bu savaşı, XX. Yy savaşlarının habercisi olarak nitelerler.
Bu savaşta kullanılan yeni silahlar, hemşirelik hizmetleri ve ilk defa muhabirlerin çatışmaları yerinden izleyerek, cepheden gazetelere haber göndermeleri Kırım Harbi’nin özelliklerindendir.

Florence Nightingale (Lambalı Kadın), Kırım Savaşı dolayısıyla 4 Kasım 1854’te İstanbul’a gelen gönüllü bir hastabakıcıdır. İstanbuldaki hastahanelerdeki yokluklara ve erkek doktorlara rağmen düzenli, temiz, yeni bir hastane meydana getirmiştir. Gayreti, şefkati ve çalışmalarıyla ve kadın oluşuyla tüm dünyada kısa sürede tanınmıştır. Bugün içinde Florence Nightingale Hemşireliğin kurucusu olarak tanınmaktadır.

Kırım Harbinin İlkleri:

 Fransız ve İngilizler Cramwell’den sonra ilk defa Kırım Savaşında birlikte savaşmıştır.
 Kırım Harbi sırasında haberleşmeyi sağlamak amacıyla İngilizler, İstanbul-Varna; Varna-Kırım arası telgraf hattını çektiler. Böylece icadından çok zaman geçmeden telgraf, Osmanlı Ülkesine gelmiş oldu.
 İngiliz ve Fransızların dikkat çekmeleri üzerine Çanakkale ve İstanbul boğazına 18 adet fener inşaa edildi.
 Kırım Harbinde ilk defa, Fenerbahçe-Haydarpaşa arasında askeri amaçlı 3km.lik demiryolu yapıldı. Bu imparatorlukta kurulan ilk demiryolu idi.
 Kırım Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ilk defa Avrupalı Devletlerin içinde yer aldı. Toprak bütünlüğü ile bağımsızlığı Avrupalı Büyük Devletlerin garantisi altına girdi.
 Kırım Savaşı sürerken Sultan Abdülmecid, daha sonrada Sadrazam Reşid Paşa Fransız Elçiliğini ziyarete gitmişlerdir. Osmanlı Tarihinde ilk defa Padişah ve Sadrazam bir elçiyi ziyarete gitmiştir.
 Kırım Savaşı sonrasında da Sultan Abdülmecid Fransız elçiliğinde tertip edilen baloya Lejyon Dönor nişanı takarak katılmıştır. Böylece ilk defa bir Osmanlı Padişahı bir baloya katılmış oluyordu.
* İlk defa Dış Borç alındı. (İngiltere'den)


Kaynak: Sorularla Osmanlı İmparatorluğu I.cilt, Erhan Afyoncu, Yeditepe Yay. İstanbul 2004
 
Geri
Üst