Kırıcı Söz

PirAdam

Ayın Üyesi
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
2,101
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
66
Konum
Istanbul
Dilin Kemiği Yoktur diye boşuna dememişler...ama biz genede dilimizde kemik varmış gibi olma gayretinde olalım...:smile:


Gün içinde, insanlar bilerek ya da bilmeyerek birbirine kırıcı sözler sarf edebiliyor. Oluşan bu duygusal şiddet ortamı, bireylerin aile, iş ve okul hayatını altüst ediyor.

Maruz kalınan aşağılayıcı sözler insanı psikolojik olarak etkiliyor, iş ve okul hayatında verimi düşürürken evlilikleri de sarsıyor. Psikolog Özen İlhan Oldaç, aşağılayıcı söz söyleyen kişilerin öfke kontrolünü sağlayamadığını belirterek bu kişilerde özgüven eksikliği olduğunu ifade ediyor.

Oldaç, sarf edilen incitici sözlerin, hakaretlerin karşı taraf için ileride büyük problemlere yol açtığını belirtiyor. Tehditvarî ve aşağılayıcı sözlerden özelikle çocukların etkilendiğini ifade eden Oldaç, "Gün içinde anne çocuğuna ’sen beni öldürüyorsun, seni babana söyleyeceğim, baban senin hakkından gelir, yaramazlık yaparsan seni tuvalete kilitlerim, vb.’ sözler söylüyor. Bu sözler karşısında çocuk annesi tarafından sevilmediğini, değersiz olduğunu hisseder. Evde kimsenin onu anlamadığını düşünür. Bu tür aşağılayıcı sözler çocuğun psikolojisini bozar." diyor.

Oldaç’a göre ayrıca bir öğretmenin öğrencisine ’Bak arkadaşın Ayşe’ye çok akıllı, sen çok tembelsin. Senin gibi bir çocuktan ileride hiçbir şey olmaz, sen işe yaramazsın’ gibi kırıcı ve kıyaslayıcı sözler, çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiler. Özgüveni zedelenir, çocuk ders çalışmak ve okula gitmek istemez.

Bir yöneticinin işyerinde çalışanına uyguladığı duygusal şiddet ise iş motivasyonunu düşürür ve çalışanda iş kaynaklı birçok hastalık ve depresyon ortaya çıkar. Ayrıca eşler arasında söylenen kırıcı sözlerin karşı tarafın kendini değersiz hissetmesine sebep olduğunu söyleyen Oldaç, evliliklerin bu nedenle bitme noktasına geldiğini söylüyor. Aşağılayıcı söz söyleyenlerin kişiliğinin gelişmemiş olduğunu ifade eden Oldaç, "Bu kişilerin özgüveni zayıftır, stresle başa çıkamazlar. Kendine saldırılmış olduğunu hissettiğinde hemen kırıcı sözler söyler. Bunların mutlaka tedavi olması ve öfke kontrolünü sağlaması gerekiyor." diye konuştu.

BU SÖZLERİ SÖYLEMEMEYE GAYRET EDİNİ..!

Kadının eşine söylediği kırıcı sözler: Sen ne biçim erkeksin, iki kuruş kazanıyorsun onu da başıma kakıyorsun, kılıbık, elinden hiçbir şey gelmiyor, beceriksiz, senden baba olmaz.

Erkeğin eşine söylediği kırıcı sözler: Sen ne biçim kadınsınsın? Çocuklara böyle mi bakılır? Senin aklın erkek işlerine ermez, sen dizini kır evde otur, beceriksizsin, çok çirkinsin, beyinsiz kadın, ananın evine git, bıktım senden.

Yöneticinin çalışanına söylediği kırıcı sözler: Verdiğim bir işi de düzgün yap, amirine karşı mı geliyorsun? Seni kovarım, beceriksiz, elinden bir iş gelmiyor, bu işyerinde benim dediğim olur, ben müdürüm, üniversiteyi nasıl bitirebildin?

Annenin çocuğuna söylediği kırıcı sözler: Akıllı ol yoksa seni döverim, hemen uyu yoksa öcüler gelir seni yer, dediğimi yapmazsan sana küserim ve seni sevmem, sen beni öldürüyorsun, seni babana söyleyeceğim, baban senin hakkından gelir, yaramazlık yaparsan seni tuvalete kilitlerim, sen ne kadar aptal çocuksun, anlatıyorum anlatıyorum anlamıyorsun, kes sesini.

Öğretmenin öğrencisine söylediği kırıcı sözler: Senin kafan basmıyor mu? Geri zekalı mısın? Bir soruyu çözemedin, beceriksiz, aptal, bak arkadaşın Ayşe çok akıllı, sen çok tembelsin, senin gibi bir çocuktan hiçbir şey olmaz, işe yaramazsın.

PSİKOLOG Özen İlhan Oldaç
 
Sadece empati yapın.

Duymak istemediğiniz şeyleri başkasına da söylemeyin.
 
Sadece empati yapın.

Duymak istemediğiniz şeyleri başkasına da söylemeyin.

Konuya katkından ötürü teşekkür ederim..:smile:
Şunuda yamadan edemiyeceğim..

Empati kurmanın karşımızdaki kişiye olduğu kadar bize de yararı vardır. Karşımızdaki kişinin ne düşündüğünü, ne hissettiğini anlayabilirsek; onunla sağlıklı iletişim kurabilir, sevgi, saygı ve güvenini kazanabiliriz. Empati sayesinde başkalarının düşündüklerini de düşünerek farklı bakış açılarına sahip oluruz. Evde, işte, okulda kısacası hayatımızın her alanında düzenleyici bir unsur olur. Bulunduğumuz toplumda hoşgörü, anlayış hakim olursa bizde huzurlu bir ortamda yaşamış olmanın rahatlığını hissederiz.
 
Güzel konun için Teşekkürler.Ee sonra ne oluyor sosyal fobi..İçine kapanma düşüncelerini ifade edememe,öfke,pişmanlık,bşarılı olamama korkusu evlilikte yaşanan problemler..Halbuki kendiyle barışık olabilmek kadar güzel bir şey varmı?
 
Çok güzel konu teşekkurler :smile: En önemsedıgım şeylerden biridir.Mümkün oldugunca karsımdakını kıracak bir söz söylememeye dikkat ederım her zaman mümkün mertebe..Ruhuma böylesı daha ıyı gelıyor
 
Yorumlarınızı esrigemediğiniz için hepinize ben teşekkür ederim...:smile:
 
Geri
Üst