Kürtçe 'bilinmeyen dil' değil, (...) oldu

uLash

Kaleidoscope
Altın Üye
Reaction score
1

Meclis tutanaklarına Kürtçenin "bilinmeyen bir dil" olarak geçmesi tartışmasında son nokta..

2009 Bütçe görüşmelerinde DTP'li milletvekillerinin Kürtçe sözlerinin Meclis tutanaklarına "Bilinmeyen dil" olarak yazılması tartışma konusu olmuş, TBMM Başkanı Köksal Toptan da sorunu çözmek için tutanaklara "Türkçe olmayan bir dil" yazılmasını önermişti. Ancak bu öneriy sonrasında Kürtçe sözcükler tutanaklara (...) olarak geçti. Bütçe görüşmelerinde söz alan DTP'li Gültan Kışanak, TRT yayınlarına karşın, Kürtçe'nin Meclis tutanaklarına "bilinmeyen bir dil" olarak geçtiğini söyledi. Kışanak, İçişleri Bakanlığı'nın Kürtçe "cejna ve piroz be" (bayramınız kutlu olsun) yazılı kutlama kartı hazırladığı için belediye başkanları hakkında soruşturma başlattığına dikkat çekti. Eleştirilere yanıt veren TBMM Başkanı Toptan ise "bilinmeyen bir dil" yerine "Türkçe olmayan bir dil" gibi daha yumuşak bir ifade kullanılabileceğini belirtti. Toptan'ın tutanakları düzeltmek için uğraşacağını söylemesi üzerine DTP'li Hasip Kaplan, "Kürtçe bilen stenograf koyun" önerisi yaptı. Kaplan'ın önerisine karşılık vermeyen Toptan'ın ara formülüne karşın Kışanak'ın Kürtçe sözleri tutanaklara "(...)" olarak geçti.

kaynak :

http://www.sabah.com.tr/haber,E9B566E3AC0F4394A1BC8600A7DAE45D.html

Kürtçe bi yazı dili ortada yok...ama yakında o da icat edilir.nasılsa tv.leri çıktı..

Cok dogru demisin ama bizde turkcemizi unutuyoruz yalan mi turkcenin suan %20 sinde yabanci sozcuk kullanimi var bir ulkeyi belli eden ozellikler 1 dili 1 dini biz zaten dilimizi kaybediyoruz dinimizi de bastakiler kaybediyor bakalim nolucak halimiz

Hıc Bısey olmayacak ben nedense o Kurt televızyonun acılmasını cok dogru bulmuyorum ıcım elvermıyor ırkcılıktan degıl kımse yanlıs anlamasın ama bana gore yanlıs bı haraket ...

bu televizyonun açılması hiç de hayra alamet değil .Bugün televizyon diycekler yarın anadilde kürtçe eğitim, ondan sonra da bağımsızlık milliyetçilik edebiyatları..falan biribirini tetikleyecek bu başlangıç ve sonrası .aklıma getirmek bile istemiyorum.kağıt üzerinde abd avrupa devleti kurdular bile...işi tamamen siyasi platforma çekmek istiyolar..Allah milletimizin ülkemizin yardımcısı olsun.çok zor günler bizi bekliyor.

€rd@ls10;3911456' Alıntı:
bu televizyonun açılması hiç de hayra alamet değil .Bugün televizyon diycekler yarın anadilde kürtçe eğitim, ondan sonra da bağımsızlık milliyetçilik edebiyatları..falan biribirini tetikleyecek bu başlangıç ve sonrası .aklıma getirmek bile istemiyorum.kağıt üzerinde abd avrupa devleti kurdular bile...işi tamamen siyasi platforma çekmek istiyolar..Allah milletimizin ülkemizin yardımcısı olsun.çok zor günler bizi bekliyor.

Dogru soyluyosun benımde demek ıstedıgım buydu zaten ...

€rd@ls10;3911371' Alıntı:
Kürtçe bi yazı dili ortada yok...ama yakında o da icat edilir.nasılsa tv.leri çıktı....

AKP hükümetine teşekkür ederiz...

Hapisteki teröristi başımıza mebus yaptığı için.

Oy kaygısıyla doğuya gidip olmayan kürd sorunu için "Kürd sorunu vardır ve benim sorunumdur" dediği için.

33 askerimizin şehit edilmesinden sonra TSK ve milleti kendisine harekat tezkeresi çıkartması için yalvarttığı için.

Kürdçe devlet televizyonu kurduğu için.

Üniversitelerde kürd dili ve edebiyatı diye bir bölüm açmaya hazırlandığı için.

Kürdçeyi resmi dil yapmaya hazırlandığı için.

Türk illerini açıktan ve gizli olarak israilli yahudilerle kuzey ıraklı kürdlere sattığı için.

Kuzey Irak'ta soydaşlarımıza yapılan bütün zulümlere göz yumduğu için.

E bu adamlar bunlara oy vermesinde kime versin.

€rd@ls10;3911456' Alıntı:

akp saolsun . daha bekliyelim bu bir başlangıç dedi tayyip . herhalde bitiştede hep kızdığımız kürdistan haritaları gerçek olucak herhalde .

TÜrkÇe Bİr Dİl İse KÜrtÇe De Bİr Dİl Dİr. EaĞer Bu Vatani OrtaklaŞa SavaŞarak Aldiysak Bu Vatanin BekÇİlerİ KÜrt Ve TÜrkler Olmalidir. Vatanin Adi TÜrkİye Olabİlİr. Ama Unutmayiniz Kİ TÜrkİye Yİ Kuranlar KÜrtle Ve TÜrklerdİr. Ne Mutlu KardeŞlİĞe. . . Ayirim Yapanlarin Allah Bİn Belasini Versn.

Olmayan enflasyon vardı,hep düşüyordu ama cebe uğramıyodu,

Olmayan sanayi vardı,acaip ihracat rekoru kırıyorduk,dolarlar akıyordu,ama cebe uğramıyordu,

Olmayan paracıkla vardı,gemicikler alınıyordu,ama bize kayık bile düşmüyordu,

Olmayan işsizlik vardı,insanlar zevk için sokaklarda arşın tepiyordu,

Olmayan eğitim vardı,kesirleri ilkokul 2 den 7.sınıfa kadar anlatmayı başarabilen bir eğitim,(çocuklarımız salak herhalde)

Olmayan tarım vardı,unakıtan zengin olsun diye mısır ektirmedik çiftçiye,pancar ektirmedik kota koyduk amerikalı yahudi abileri para kazansın diye

Olmayan şehitlemiz vardı,meğer hepsi kelleden ibaretmiş SAYIN başbakanın ağzında,

Olmayan analarımız vardı,ilk fırsatta yanımıza alıp kaçtığımız,ama onların ANALARI kaçmadı,onları devletin polisi bizim paramızla koruyordu,

Olmayan kürt sorunu vardı,Türkiyeli oldular sorunu çözdüler,

Olmayan bir dil vardı.Olmayanı oldurup,yoktan yaratıp (töğbe haşa) milletin parasını kürt dil kurumuna harcadılar.

Bu memlekette olmayan birde tarih vardır.Hatırlatmak isteriz.Menderes dönemi uzak değildir....

almanya almancayı ingiltere ingilizceyi çinliler japoncayı v.s. kullanıyor . hiçbir millet başka bir dile özenip yabancı bir dil karıştırmıyor bizdeki bu özençin sonunda arkadaşın dediği gibi dilimizi kaybetmemiz işten bile değil...acaba diğer ülkelerde türkçe bir tv açılmasına hükümetleri izin verecekmi çok merak ettim...mevla sonumuzu hayır etsin ne diyelim..

arkadaslar siz nerde yasiyorsunuz.irkcilikla ne elde edeceksiniz TRT Hest acildi. Ülkemi bölündü. böyle kuru siki miliyetcilik yapacagniza saginiza solunuza bakin her bes türkce konusanin bir tanesi kürtce kosnuyor. Bu ülkenin yurtaslari ve insanlari.

Birde Kürtce yazi dili olmadigini söylüyenler bilmedenmi yaziyor yoksa laf olsun torba dolsun diyemi yaziyorlar. Arastirin var olup olmadigini ondan sonra burda bu tarz bilgendirici yazilar yazin.

1) Masi Sorati alfabesi: Arap tarihçi İbn Vehşiye, 855 yıllarında bitirdiği kitabında Kürtlerin Maso Sorati alfabesini kullandıklarını ve bu alfabeyle yazılmış üç kitabı gördüğünü söyler. Bu alfabenin 36 harften oluştuğunu ve Kürtlerce bu alfabeye altı harf daha eklendiğini söyler.

2) Yezidi Kürtlerinin kullandıkları alfabe: Bu alfabe yüzyıllarca Kürtler tarafından kullanılmıştır. 31 harften oluşan ve sağdan sola doğru yazılan bu alfabeye “Gizemli alfabe” ya da “Hurujul sır” da denmiştir. Yezidilerin kutsal dini kitabı Mushaf-ur Reş ve Kitab el Celve bu alfabeyle yazılmıştır.

3) Arap harflerinden oluşan Kürtçe alfabesi

4) Latin-Kürtçe Alfabesi

Latin harflerini temel alan Kürtçe alfabe 31 harften oluşur.

A B C Ç D E Ê F G H I Î J K L M N O P Q R S Ş T U Û V W X Y Z
a b c ç d e ê f g h i î j k l m n o p q r s ş t u û v w x y z
Bu alfabece karşılanan 31 sesten 8'i ünlü, 23'ü de ünsüzdür. Ünlüler a, e, ê, i, î, o, u, û'dir.

Kürtçenin seslendirmesi yazılımla çoğu zaman aynı olan 31 harfinden, sekiz tane ünlü vardır (a e ê i î o u û) ve 23 ünsüz (b c ç d f g h j k l m n p q r s ş t v w x y z).

Küçük harfler: a b c ç d e ê f g h i î j k l m n o p q r s ş t u û v w x y z
Büyük harfler: A B C Ç D E Ê F G H I Î J K L M N O P Q R S Ş T U Û V W X Y Z Bunun yanında "Xw" ve "rr" digrafı da vardır.

Hint-Avrupa Dil Ailesinin İrani grubunda Kürtçe, Farsça ve Paştu gibi diller bulunur. Bu diller genel olarak aynı kökten doğmuştur ve zamanla ayrı gramer kurallarına sahip birer dil olmuşlardır. Örneğin Kürtçede bulununan "erillik-dişillik" Farsçada yoktur. Örnek olarak "Ap (Amca)" ve "met (hala)" kelimelerini ele alalım. Bu isimler akraba ismi olduğu için ve isimleri alan kişilerin de cinsiyeti belli olduğu için, cinsiyet belirten ek, rahat ve kolay bir şekilde gelir. Dişillik eki "a"dır, erillik eki de "ê"dir.

Apê min - Benim amcam

Meta min - Benim halam
Akraba isimlerinin dışında, varlık ve kavram isimlerine de gelen ekler bu kurala uyar. Varlık ve kavramlar, Kürtlerin yaşayışına, edindikleri deneyimlere bağlantılı olarak varlıklara bakış açısına göre şekillenir. Buna bağlı olarak bazı varlık ve kavramlar, birtakım özelliklerine göre eril yani erkek olur, bazıları da dişil yani kadın olur. 2 örnek verelim. Poz (burun) ve mal (ev) isimlerini ele alırsak, burun Kürtçe'de erildir yani erkektir, buna bağlı olarak gelen ek "ê" olur. Ev kelimesi de dişildir yani kadındır, buna bağlı olarak gelen ek "a" olur.

Pozê min - Benim burnum

Mala min - Benim evim
Bir kişi Kürtçede “arkadaşım” dediği zaman; dişil veya eril olduğu hemen belli olur. Arkadaş kelimesi "heval"dır.

Hevalê min (benim erkek arkadaşım)
Hevala min (benim bayan arkadaşım)

Olmayan enflasyon vardı,hep düşüyordu ama cebe uğramıyodu,

Olmayan sanayi vardı,acaip ihracat rekoru kırıyorduk,dolarlar akıyordu,ama cebe uğramıyordu,

Olmayan paracıkla vardı,gemicikler alınıyordu,ama bize kayık bile düşmüyordu,

Olmayan işsizlik vardı,insanlar zevk için sokaklarda arşın tepiyordu,

Olmayan eğitim vardı,kesirleri ilkokul 2 den 7.sınıfa kadar anlatmayı başarabilen bir eğitim,(çocuklarımız salak herhalde)

Olmayan tarım vardı,unakıtan zengin olsun diye mısır ektirmedik çiftçiye,pancar ektirmedik kota koyduk amerikalı yahudi abileri para kazansın diye

Olmayan şehitlemiz vardı,meğer hepsi kelleden ibaretmiş SAYIN başbakanın ağzında,

Olmayan analarımız vardı,ilk fırsatta yanımıza alıp kaçtığımız,ama onların ANALARI kaçmadı,onları devletin polisi bizim paramızla koruyordu,

Olmayan kürt sorunu vardı,Türkiyeli oldular sorunu çözdüler,

Olmayan bir dil vardı.Olmayanı oldurup,yoktan yaratıp (töğbe haşa) milletin parasını kürt dil kurumuna harcadılar.

Bu memlekette olmayan birde tarih vardır.Hatırlatmak isteriz.Menderes dönemi uzak değildir....

ceylan derisi koltuklarda oturup yetkisi olduğu halde etkisi OLMAYANLAR duyarlarmı acaba

Bunu yani TRT şeşi devlet kanalıyla yapanlar ırkçılık yapıyor.
Ardından Ermenice ve Gürcü dili ile yayınlar yakındır.
Ulusal bütünlüğümüz bu yolla tehlikeye girmektedir.

Bunun çözüm olduğunu düşünenler yanılacaktır.
Tarih bugünleri yazdı bile...20 kadar etnik kökenden bahsediliyor.
onlarda yavaş yavaş rahatsız olacak birileride çıkıp verdimi gazı
ne olacak...Bari devlet eliyle yapılmasaydı...

ülkede ne kadar bölücü varmış hayret!!!

Bunu yani TRT şeşi devlet kanalıyla yapanlar ırkçılık yapıyor.
Ardından Ermenice ve Gürcü dili ile yayınlar yakındır.
Ulusal bütünlüğümüz bu yolla tehlikeye girmektedir.

Bunun çözüm olduğunu düşünenler yanılacaktır.
Tarih bugünleri yazdı bile...20 kadar etnik kökenden bahsediliyor.
onlarda yavaş yavaş rahatsız olacak birileride çıkıp verdimi gazı
ne olacak...Bari devlet eliyle yapılmasaydı...

:clap:clap:clap
sevgili kardeşim
bende tatarım
acilen tayyip ve tayfasından
bu ülkede tatar sorunu vardır dedirtmeden
tatar tv si ve radyosu kurulmasını isitiyorum
ve hemen üniversitelerde tatar dili için ayrı bölüm açılsın
ayrıca tatarca liselerden itibaren seçmeli ders olarak okutulsun
...
...
...
devam edeyimmi?

küçük amerika hayalleri kuran eyalet ve fedarasyon rüyaları gören eşbaşkanlı hülyalara dalan herkese söylüyorum
artık BÜYÜK TÜRKİYE olmanın zamanı gelmedimi
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE cümlesini söyliyemeyenlerden bu ülkeye hayır gelirmi?

(şimdi gelecek yorumlarıda tahmin edebiliyorum cevap vermiyeceğim o yüzden alıntı yapıpta hiç zahmet etmesinler vatan hainleri ve ırkçılar bu ülkede belli zaten)

Saygılarımla...

Geri