JavaScript (MANUAL)

MySouLNeedLove

New member
Katılım
9 Ara 2005
Mesajlar
825
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
Çalışıyorum
JavaScript (MANUAL)

Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili başlangıçta sadece istemci taraflı (client-side) yorumlanan (interpreted) bir dildir. Aralık 1995 tarihinde, C dilinin tarayıcılara uyarlanmış hali diyebileceğimiz JavaScript piyasaya sürüldü. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılmaktadır.
Ad benzerliğine rağmen ’Java’ ile ilişkili değildir. Yaygın yanlışlardan biri JavaScript’in basitleştirilmiş Java olarak tanımlanmasıdır.
Başlangıçta sadece Netscape tarayıcıları üstünde çalışan JavaScript artık tüm yaygın ağ taraycıları tarafından desteklenmekte. Microsoft JavaScript’e benzer bir dil olan JScript’i geliştirdi. Microsoft Internet Explorer her iki dili de desteklerken standart olmayan JScript eklentileri diğer tarayıcılar üstünde çalışmamaktadır.”
Buraya kadar olan kısım wikipedia’dan alıntıdır, yazılması elzem olmamasına karşın neyle uğraştığımızın bilinmesi açısından faydalı olabilir.
Öncelikle temin etmeniz gerekenler;
Firefox Web Taracısı --> indir (HTML ve JS gösterimde web standartlarını uygular, fire verme ihtimali çok düşüktür)
Firebug Firefox eklentisi --> indir (JS’i çalıştırdığınız zaman detaylı bilgi alabilirsiniz, hata durumlarında hata ayrıntıları sayesinde hatayı gidermeniz kolaylaşır)
Bunun yanı sıra temel anlamda HTML / XHTML bilgisine sahip olmanız sizin için bir + olacaktır.

---

* JavaScript HTML arasına gömülerek yazılır. <script> etiketi kullanılarak kodlama başlatılır ve </script> etiketi ile de betiğin sonlandığı belirtilir.

* <script type=”text/javascript”> veya <script language=”javascript”> gibi uzun ifadelere genelde ihtiyaç duyulmaz ama kendi araştırmalarımda rastladığım odur ki, betik kodlamaları google, youtube, flikers, last.fm, yahoo gibi sitelerde <script type=”text/javascript”> şeklinde başlatılmıştır. Fakat <script></script> şeklinde kullanımında da kodumuz çalışacaktır.

Örnek:
<script type= text/javascript >
document.write( Hello Africa! );
</script>

* Arzu edilirse eski sürüm tarayıcıları JavaScript’i desteklemiyor olmasından dolayı zarar görmesin diye koruma altına alabiliriz. Yalnız bunun son zamanlar pek hükmü kalmamıştır.

Örnek:
<script type=”text/javascript”>
<!--
document.write( Hello Africa! );
//-->
<script>


* document.write standart bir JS uyglamasıdır ve kendisine yüklenen değiştirge(parametre)’ler, yukarıdaki her iki kodun çıktısı da “Hello Africa!” şeklinde olacaktır.

* İfadeleri noktalı virgülle (;) sonlandırma; Geleneksel programlamada ifadeleri ; ile sonlandırma var olduğundan çoğu programcıda bu geleneği devam ettirmektedir, şahsen ben PHP’den alışkın olduğumdan tüm kod demeçlerimi ; ile sonlandırırım. Fakat bu JS’de tamamen programcının önceciliğine kalmıştır, kullanılsa da kullanılmasa da kod çalışacaktır.

document.write( Hello Africa! );
ile
document.write( Hello Africa! )
arasında hiçbir fark yoktur. İkisi de aynı çıktıyı verir. “Hello Afrika!”

* // işaretleri yorum yapılan tek satırlarda kullanılır, çoklu yorum satırlarında /**/ kullanılır. Fakat /**/ sadece çoklu yorum satırlarına mahsus değildir, tek satırda da kullanılabilir.

<script type=”text/javascript”>
/* birinci satır
ikinci satır
üçüncü satır */
document.write( Hello Africa! );
/*tekli yorum satırı*/
//tekli yorum satırı
<script>



* <head></head> etiketi arasına yazılan JS çağrıldığı zaman çalışır.
* <bOdy></bOdy> etiketi arasına yazılan JS sayfa yüknenince çalışır.


* Her iki etiket arasına istediğiniz kadar kod öbeği yazabilirsiniz fakat harici JS dosyalarını kullanmanız HTML kodlamada sayfanıza daha sade bir görünüm kazandıracak ve hata yapma ihtimalinizi daha aza indirgeyecektir. Bu harici dosyaları da <head> yada <bOdy> arasında kullanabilirsiniz.

Örnek;
<html>
<head>
<script src= "> <script type="text/javascript">

....
</script>
</head>
<bOdy>
<script src= "> <script type="text/javascript">
....
</script>
</bOdy>



* w3school'da bahsi atlanmış bir konuyuda belirtmek isterim ki;
JS kodlarını HTML nesnelerine de doğrudan yüklenebilir.

<a href= "sil.php?id=319" onClick="return confirm('Veriyi silmek istiyor musunuz?')">Sil</a>


Fakat bunu çoklu kullanımlarda pek tavsiye etmiyorum zira önceden bir betik öbeğinde bir function yazarak bunu HTML nesnelerinde onClick="return Onay()" şeklinde yazmak sayfamızı daha sade yapacak ve yüklenme esnasında kolaylık sağlayacaktır.

Örnek;
Yukarıda ki örnek güvenlik sebebiyle forum tarafından tekrar biçimlendirildiğinden düzgün görüntülenmedi, tekrar biraz değiştirerek yazıyorum.


<html>
<head>
<script src=`harici.js`></script>
<script type=`text/javascript`>
//kodlar
</script>
</head>
<bOdy>
<script src=`harici.js`></script>
<script type=`text/javascript`>
//kodlar
</script>
</bOdy>
 
Geri
Üst