japonyada hüzünlü tören

everestmc

New member







İkinci Dünya Savaşı sırasında, Manhattan Projesi adıyla, ilk çalışmalar başladı. 1942 yılında ABD'nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos bölgesinde gizlice bir grup ünlü bilimadamı toplandı. Robert J. Oppenheimer öncülüğünde 3 yıl çalıştıktan sonra ilk bombayı yapmaya başardılar. Aynı esnada Tennessee eyaletinin Oak Ridge kasabasında gizli bir üs daha kuruldu. Burada da patlayacak zengin malzemenin üretimi çalışmaları başladı.

İlk atom bombasının denemesi 16 Temmuz 1945 günü Meksika sınırına yakın Alamogordo çölünde gerçekleştirildi. "Trinity" kod adlı bu denemede patlamanın şiddeti inanılmazdı. Hesaplana patlama 16bin ton dinamitin patlamasına eşdeğerdi ve o güne kadarki bombalardan çok daha şiddetliydi. Bu başarının üzerine atom bombasının Japonya’nın iki önemli şehrinde kullanılması kararlaştırıldı.

Hiroşima6 Ağustos 1945 sabahı ilk atom bombası Enola Gay isimli bir bombardıman uçağı ile Hiroşima’ya atıldı. 3 güns sonra, 9 Ağustos 1945 günü ise ikinci atom bombası Nagazaki'ye atıldı. Bu iki bomba, patlama, ısı, radyasyon gibi etkileri ile, 100bin üzerinde insanı öldürdü. Amerika bombalamaya devam edeceğini açıklayınca, 15 Ağutos'ta Japonya teslim oldu.

Bu tarihten sonra çeşitli ülkelerde atom bombası yapmaya başladılar.

Hiroşima’da hüzünlü tören
ABD’nin Japonya’nın Hiroşima kentine attığı ilk atom bombasının 60. yıldönümünde hayatını kaybeden onbinlerce kişi düzenlenen törenle anıldı.


- Japonya’nın Hiroşima kentine atılan ilk atom bombasının 60. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde, atom bombası sonucu hayatlarını yitirenler 1 dakikalık saygı duruşuyla anıldı.

Barış Anıtı Parkı’nda düzenlenen, gösterişten uzak törende, atom bombasının atıldığı saat olan 08.15’te yapılan saygı duruşunun ardından parkın merkezinde bulunan kemer biçimindeki taştan anıtta, törene katılanlara atom bombası sonucu hayatlarını kaybedenleri sembolize eden çiçekler ve su sunuldu.
Barış Anıtı Parkı'ndaki tören sonrasında 'barış mesajı' vermek üzere güvercinler serbest bırakıldı.

Hiroşima kentinde, 60 bin kadar kişinin katılımıyla yapılan anma töreninde 1 dakikalık saygı duruşuna çevredeki kiliseler ve mabetler çanlarını çalarak yoldan geçen araçlar insanlar ise başlarını eğerek atılan atom bombası sonucu hayatlarını yitiren 140 bin kişiyi andılar.
YENİ KUŞAKLARA ANLATILIYOR
Hiroşima felaketini yaşayan ancak hayatta kalmayı başaranlarsa yeni nesillerin facianın boyutunu kavrayabilmesi için düzenlenen toplantılara katılıyor ve yaşadıklarını anlatıyor.

Atom bombasının atıldığı 6 Ağustos 1945 sonrasında Hiroşima kentinde sadece birkaç yapı ayakta kalmayı başarmıştı. (AP)

Atom bombasının Hiroşima’yı tanınmaz bir kente çevirdiği gün sadece 15 yaşında olan Hitoshi Takayama, o günü şöyle anlatıyor: “Aniden içinde bulunduğumuz odada kör edici parlaklıkta bir ışık belirdi. Ardından da dayanılmaz bir sıcaklık hissettik. Bir süre sonra dışarı çıktığımızda çırılçıplak ve yanıklar içinde bir sürü insan gördük. Orada vücutları yanıklar içinde hareketsizce duruyorlardı.”

Bugün 75 yaşında olan Takayama, 31 yaşında yakalandığı kanseri yenmesine karşılık hayatı boyunca atom bombasının izlerini taşıdığını söylüyor.

İkinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren atom bombası, nükleer silahların hakim olduğu soğuk savaş yıllarının başlamasına neden olmuştu.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 10:07 TSI 08 Ağustos 2005 PazartesiHİROŞİMA
 

fare_07

**forum haşeresi**

HTML

Üst