Kasım ayında sezonun açılmasıyla birlikte balina avına çıkan Japon balıkçılar, yaklaşık olarak 1000 civarında balina öldürüyor.
1986 yılına kadar balina avcılığı konusunda bir sınır olmamasından yararlanan Japonlar, onbinlerce balina öldürüp etini yediler. 1986 yılında dünyadan gelen tepkiler üzerine çıkarılan çevresel moratoryuma tabi olan Japonlar, o yıl balina avına çıkmadı. Sözlerini ancak 1 yıl tutabilen Japonlar hemen ertesi yıl bu kez bilimsel araştırma adıyla tekrar balina avı başlattı.
Balinaların korunması için mücadele eden Dünyanın en etkili doğa koruma örgütü Greenpeace ile Japon balina avcılarının kavgası da işte o yıl başladı. Denizlerde sık sık karşı karşıya gelen Japon balıkçılarla Greenpeace örgütü üyesi çevreciler, deniz savaşına tutuştu.
Bu savaştan tek galip çıkan balinalar oldu.
Düne kadar çıktıkları seferlerde 1000 civarında balina öldüren Japon balıkçılar, çevreci örgütlerin engellemesi yüzünden geçtiğimiz yıl sezonda sadece 679 gri balina 1 de fin balinası olmak üzere toplam 700 balina öldürebildiler. Sonuçta çevreciler 300 civarında balinanın canını kurtardı.
Japonların balina merakı nerden geliyor?
Tarihten bu yana Japonlar balina etini çok seviyor.Balina eti geleneksel bir et durumunda.Öldürülen balinanın kalın derisi yüzüldükten sonra çıkan iç kısımlardaki siyah et, Japonların çok rağbet ettikleri bir et türü. Günümüzde çok pahalı olan balina eti artık lüks süpermarketlerde ve pahalı restoranlarda bulunuyor. İşin ilginç yanı Japonlar balina etini çiğ yemeyi seviyor ve restoranlarda balina eti çiğ olarak servis ediliyor.
Balinalarla ilgili kısıtlamalardan sonra ton balığına yönelen Japon balıkçılar, bu konuda dünyanın en önemli ihracaatçısı durumuna geldi.Balıkçılak sadece Japonların değil, başta Afrika olmak üzere denize kıyısı olan pek çok ülkenin en önemli ekonomik getirisi olarak kabul ediliyor