Efendim geçen hafta acilen hastaneye götürülüşüm ve sabahına geçirdiğim ameliyat nedeniyle hayata bakış açım değişti. Daha bir araştırmacı oldum. Hani meslekten dolayı sürekli bir şeyler öğrenmek, kendini yenilemek, araştırmak huyum vardır da bu huy biraz daha boyut değiştirdi. Nasıl daha kaliteli, daha sağlıklı, daha güzel yaşanılır bunları araştırırken farkında olmadan yiyip içtiklerimizle sağlığımıza zarar verebileceğimizi öğrendim hemen canım okuyucularımla paylaşayım dedim.
Sağlıklı yaşam, doğru beslenmeyle başlıyor, stressi saymazsak hastalıklarının pek çoğunun artık yanlış beslenmeyle ilgili ortaya çıktığı bir gerçek.
Vücut bütün fonksiyonlarını beslenme yoluyla aldığından, bunun için tükettiğimiz yiyeceklerin isterseniz kimliklerini bir öğrenelim bakalım. Doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular neymiş.
Kızartmaya en uygun yağ hangisidir? (Aslında mümkün olduğunca kızartmalardan kaçar olduk ama )
Fındık yağı zor yandığı için kızartma yaparken en az kanserojen madde oluştuğundan tavsiye edilebilir
Zeytinyağı kızartmada en kolay yanan yağdır. Bu nedenle kızartma için tercih edilmemeli.
Ayçiçeği yağı ısıya son derece dayanıklı olduğundan kızartmalarda en çok tercih edilen yağ olarak gözüküyor.
Ispanak yeniden neden ısıtılmaz ?
Ispanak nitrat içerdiği için bu madde tekrar tekrar ısıtıldığı takdirde kanserojen nitrite dönüşür. Bu yüzden yeneceği miktarda pişirilip tüketilmeli. Ve tekrar ısıtılmamalı.
Et yemeyenler daha mı sağlıklı olur?
Genel olarak öyle olduğu araştırmalar sonucunda çıkmış. (Vejetaryenlerin) et yemeyenlerin Kalp ve Damar hastalıklarına et tüketen insanlara göre daha az yakalandıkları görülmüştür. Ancak et yemeseler de süt, peynir, yumurta gibi diğer hayvansal ürünleri tüketirler.
Kahve tansiyonu yükseltir mi?
Araştırmalar sonucuna göre düzenli kahve tüketenlerin tansiyonunda bir değişiklik gözükmemekte. Kahveyi nadir içenlerde ise tansiyon da geçici bir yükselme, oynama yaşanır. Bu kalıcı değil geçici olduğundan kahveye bağlı tansiyon rahatsızlığı olacağı kanısı doğru değildir.
Süt ve süt ürünleri kemikleri güçlendirir mi?
Çocukluk ve ergenlik dönemi başta olmak üzere süt ve süt ürünleri kemik gelişiminde büyük rol oynar. Küçük oğlum on günlük iken bakıcıya bırakıp işime geri dönmüştüm. Ancak iki yaşına kadar anne sütü verdim. Ve günlük süt tüketimi hala daha çok fazladır. Severek litrelerce pastörize süt içer. Bunun da etkisiyle 11 yaşında olmasına rağmen boyu 1.78 cm. Ancak sütün fazlası da iyi değil tabiî ki, kansızlığa yol açıyor.
Su kas ağrılarına iyi mi gelir?
Su içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde, strese bağlı mineral kaybınızı önler ve bu kayıptan dolayı oluşan ağrılarınızı giderir. Zayıflamaya yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır bağırsakların düzenli çalışımını sağlar.
Patatesin filizleri ve yeşil kısımları sağlığa zararlı mı?
Evet. Çünkü yeşil kısımlar ve filizler solanin ve chaconin zehirli bitkisel maddeler içerir. Dikkat etmek gerekir.
Siyah ekmek neden beyaz ekmekten daha sağlıklıdır?
Siyah ekmekte tahılın özellikle kabuk kısmında bulunan, vitamin ve mineraller ekmeğin içine katılmıştır. Buna karşın beyaz unla yapılan ekmekte tahılın kabuğu atılır, bu yüzden beyaz ekmeğin önemli bir besin değeri yoktur.
Kalın sağlıcakla efendim.....
Sağlıklı yaşam, doğru beslenmeyle başlıyor, stressi saymazsak hastalıklarının pek çoğunun artık yanlış beslenmeyle ilgili ortaya çıktığı bir gerçek.
Vücut bütün fonksiyonlarını beslenme yoluyla aldığından, bunun için tükettiğimiz yiyeceklerin isterseniz kimliklerini bir öğrenelim bakalım. Doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular neymiş.
Kızartmaya en uygun yağ hangisidir? (Aslında mümkün olduğunca kızartmalardan kaçar olduk ama )
Fındık yağı zor yandığı için kızartma yaparken en az kanserojen madde oluştuğundan tavsiye edilebilir
Zeytinyağı kızartmada en kolay yanan yağdır. Bu nedenle kızartma için tercih edilmemeli.
Ayçiçeği yağı ısıya son derece dayanıklı olduğundan kızartmalarda en çok tercih edilen yağ olarak gözüküyor.
Ispanak yeniden neden ısıtılmaz ?
Ispanak nitrat içerdiği için bu madde tekrar tekrar ısıtıldığı takdirde kanserojen nitrite dönüşür. Bu yüzden yeneceği miktarda pişirilip tüketilmeli. Ve tekrar ısıtılmamalı.
Et yemeyenler daha mı sağlıklı olur?
Genel olarak öyle olduğu araştırmalar sonucunda çıkmış. (Vejetaryenlerin) et yemeyenlerin Kalp ve Damar hastalıklarına et tüketen insanlara göre daha az yakalandıkları görülmüştür. Ancak et yemeseler de süt, peynir, yumurta gibi diğer hayvansal ürünleri tüketirler.
Kahve tansiyonu yükseltir mi?
Araştırmalar sonucuna göre düzenli kahve tüketenlerin tansiyonunda bir değişiklik gözükmemekte. Kahveyi nadir içenlerde ise tansiyon da geçici bir yükselme, oynama yaşanır. Bu kalıcı değil geçici olduğundan kahveye bağlı tansiyon rahatsızlığı olacağı kanısı doğru değildir.
Süt ve süt ürünleri kemikleri güçlendirir mi?
Çocukluk ve ergenlik dönemi başta olmak üzere süt ve süt ürünleri kemik gelişiminde büyük rol oynar. Küçük oğlum on günlük iken bakıcıya bırakıp işime geri dönmüştüm. Ancak iki yaşına kadar anne sütü verdim. Ve günlük süt tüketimi hala daha çok fazladır. Severek litrelerce pastörize süt içer. Bunun da etkisiyle 11 yaşında olmasına rağmen boyu 1.78 cm. Ancak sütün fazlası da iyi değil tabiî ki, kansızlığa yol açıyor.
Su kas ağrılarına iyi mi gelir?
Su içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde, strese bağlı mineral kaybınızı önler ve bu kayıptan dolayı oluşan ağrılarınızı giderir. Zayıflamaya yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır bağırsakların düzenli çalışımını sağlar.
Patatesin filizleri ve yeşil kısımları sağlığa zararlı mı?
Evet. Çünkü yeşil kısımlar ve filizler solanin ve chaconin zehirli bitkisel maddeler içerir. Dikkat etmek gerekir.
Siyah ekmek neden beyaz ekmekten daha sağlıklıdır?
Siyah ekmekte tahılın özellikle kabuk kısmında bulunan, vitamin ve mineraller ekmeğin içine katılmıştır. Buna karşın beyaz unla yapılan ekmekte tahılın kabuğu atılır, bu yüzden beyaz ekmeğin önemli bir besin değeri yoktur.
Kalın sağlıcakla efendim.....