Insan Modeli Araştirmasi

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ


İNSAN MODELİ ARAŞTIRMASI


HAZIRLAYANLAR:



Öz

Bu araştırmada bir insan modeli üzerinde çalışılmıştır.İnsanın doğumundan ölümüne geçirdiği süreçler; psikolojik ve fiziksel değişimleri incelenmiştir.Bir insanın ne gibi özelliklere sahip olduğu, dışarıdan gelen etkilere nasıl tepki verdiği ve davranışları araştırılmıştır.Öğrenme, algı, motivasyon,bilinç,hafıza konularından öğrenilen bilgiler doğrultusunda bu araştırma raporu hazırlanmıştır ve bir insan modeli ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Kaynak olarak Saul Kassin ‘Psychology Second Edition’ alınmıştır.













Bu araştırmada insan psikolojik açıdan incelenerek bir sonuç ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Üretilen hipotezler sayesinde araştırma problemi olan insan modeline değişik bakış açıları getirilmiş ve çeşitli görüşler ortaya atılmıştır.Bu araştırma sonucunda yaratılan insan modeliyle mevcut literatüre katkı olarak yeni bir çalışma daha eklenmesi amaçlanmıştır. Hipotezler psikoloji dersinde öğrenilen bilgiler ışığında üretilmiştir.Psychology (Saul Kassin) kitabı bu dersteki ana kaynak kitaptır.

Yöntem
Kullanılan Araçlar:
PSYCHOLOGY SECOND EDITION , Saul Kassin ,1998
İşlem:
Yapılan araştırmadaki veri toplama aşamasında ders kitabındaki ilgili konulardaki(bkz. Öz) bilgiler analiz edilerek bir insan modeli ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu konuların yorumları yapılmış, bir insanın psikolojik açıdan nasıl olduğu incelenmiştir.
Bulgular
İnsan doğumundan itibaren çeşitli aşamalardan geçerek belirli bir olgunluğa ulaşır.Bu olgunluğa ulaşması için geçen süreçte de gerek fiziksel gerekse zihinsel bir çok gelişim gösterir.
İnsanoğlu doğduğu andan itibaren uyaranlarla karşılaşmaya ve bu uyaranlara tepki vermeye başlar.Fakat insanın vereceği bu tepkiler zamanla dışarıdan öğreneceği bilgiler doğrultusunda değişebilir.Aynı zamanda insan doğuştan da bir takım dürtüler getirir.Karnı acıktığında yemek arar, dışarıdan bir darbe aldığında ona tepki verir ve bu bilgiler doğuştan getirilir.İnsan yemek yeme ihtiyacı dışında zamanla cinsel ihtiyaçlar da duymaya başlar.Bu ihtiyaçlarının karşılanması çevresiyle de bağlantılıdır.Eğer insan bu tür ihtiyaçlarını istediği zaman karşılayabiliyorsa ve superego sınırlaması da yoksa bu insan dürtüsel olarak bir zorlanma içine girmez.Ama bunun sonucunda da doyumsuzluk ortaya çıkabilir.İnsan kendisine durmadan yeni hedefler belirler ve amacına ulaştıkça da hedefini büyütür.İnsan egosu her zaman kendisi için en iyi olanın peşindedir.
İnsan beyni dışarıdan gelen uyaranları çeşitli organları aracılığıyla algılar.Bu organlar beş duyu da denilen ‘göz,kulak,burun, ağız ve deri’dir.Bu organlar vasıtasıyla duyumlanan uyaranlar beyinde görsel ,işitsel ve anlamsal olarak kodlanır ve insan bu kodlamadan sonra hissettiği şeyi algılar.İnsanın çocukluğunda yaşadığı ve unutamayacağı önemli olaylar; okuldan,annesinden büyüklerinden ve çevresinden öğrendikleri uzun süreli hafızasında yer eder.Bu öğrendiklerini hayatı boyunca unutmaz, kimi öğrendiği yararlı alışkanlıkları da hayatı boyunca da uygular.
İnsanın günlük yaşamında yaşadığı,algıladığı olaylar ya da geçmişinde yaşadığı deneyimlerden bilinçaltına yerleşenleri geceleri uykunun REM periyodunda iken ortaya rüya şeklinde çıkabilir ve çeşitli kabuslar görülmesine sebep olabilir ya da güzel bir olay yaşadıysa mutlu bir rüya görülebilir.

Tartışma
İnsanın çok karmaşık bir yapıya sahip olduğu ve daha keşfedilmemiş bir çok yönü olduğu ortaya çıkmıştır ve ders kitabındaki konular ışığında bu karmaşık yapı çözümlenebildiği kadar çözümlenmeye çalışılmıştır ve kendi düşüncelerimiz doğrultusunda yapılan analizle bulunan bulgular belirtilmiştir.




Kaynakça

Psychology Second Edition ,Saul Kassin , Prentince Hall,NJ-USA, 1998
 

HTML

Üst