canlıdan önce madde evrim gecirdi.
Bilim adamlarının yaptığı çalışmalardan elde edilen kanıtlara dayanarak ilk atmosferin su buharı, hidrojen, amonyak ve metandan oluştuğu varsayılmaktadır. İlk atmosfer koşullarında güneşten gelen ultraviole ışınları, şimşeklerden yayılan elektrik enerjisi ve volkanlardan çıkan ısı bol miktarda enerji oluşturuyordu. Bu enerji ilk atmosferde bulunan gaz moleküllerini ayrıştırmış böylece ortaya cıkan karbon, hidrojen ve azot atomları milyonlarca yıl süre ile değişik kombinasyonlarla birleşerek ve yeni bir düzen içerisinde bir araya gelerek organik bileşikleri oluşturmuştur.
Stanley Miller ilk atmosfer koşullarına benzer bir ortamda laboratuvarda, CH4, NH3,H2O ve H2 gazlarından organik bileşikler elde etmeyi başarmıstır.
Miller adı gecen gazları kapalı bir sistem içinde bir hafta süreyle yüksek elektrik enerjisine tabi tutmuştur. Sonuçta toplama borusundaki su incelendiğinde burada aminoasitler, gliserin,yağ asidi,basit şekerler vb organik maddelerin olduğunu görmüştür.
İlk atmosfer koşullarında bu gazlar birleşerek organik maddeleri oluşturmuş olabilirler. Bu organik bileşikler yağmur sularıyla denize ulaşmış ve böylece yer kürenin ilk suları ilk canlıların yaşayabilceği ortam haline gelmiştir.
Bu ortamda organik bileşikler birleşerek bu günkü canlıların da yapısını oluşturan daha kompleks organik bileşikleri oluşturmuşlardır. Aminoasitler birleşerek proteinleri, yağ asidi ve gliserinler birleşerek yağları, basit şekerler de kompleks şekerleri meydana getirmilşerdir. Sıvı ile cevrili bu ortamda proteinler yada proteinlere benzer moleküller bir araya gelerek ilk canlılık öncülerini (koaservat) oluşturmuşlardır. Bu koaservatlar da zamanla evrimleşerek ilk canlıları meydana getirmişlerdir.
Bütün u çalışmalar canlılığın nasıl oluştuğunu değil, nasıl oluşabileceğini açıklamaktadır.
KaynaK: Ders Notlarım
