iLahi Aşk iLE Beşeri Aşk Arasındaki Fark ?

LeaDerLyCa

New member
Reaction score
0
93b95b18c0f8d959112a1910a223cfda.jpg

iLk Önce Beşeri Aşk'tan Bahsedelim ...

Beşeri Aşk =

Beşeri Aşk diye birşey yoktur aslında ... Aşk karşı tarafın mutluluğunu istemektir. Karşı tarafı sen mutlu edersin veya karşı taraf kendi mutluluğunu düşünür. Peki sen birisini severken karşı taraf başka birisini seviyorsa bu onun o kişiyle mutlu olacağı anlamına gelir :) ki bu durumda sen sevginden fedakarlık yapman gerekir... Fakat insanoğlu hiçbir zaman aşık olmaz sadece nefis denilen şu aptalca şeye aşık olur yani kendini düşünür, kendi mutluluğunu.

Karşı Taraf sendeN ne isteR ?

Dediniz ki karşı tarafa. Söyle Balım Senin için ne yapayım ?
Dese ki Deniz'e adımı yaz. Gökyüzüne Altın Harflerle Seni Seviyorum XXX yaz. veya durumu kötü olanlar için benim için pırlanta al bana , durumu iyi olanlar için git sokakta millete beni çok sevdiğini söyle ...

Peki kim yapar bunları cevabı çok basit :)

Kimse ...

Zaten bunları yapmaya gerekde yoktur. Basit bir gülümseme yeter karşı taraf için yani öyle olması gerekiyor... Aşkım bak sana çiçek aldım , aşkım boğazda lüks bir restorantta yerimiz hazır :)

Bu cümleler boş cümlelerdir... Bide olaya kötü yönlerinden bakalım ... Karşı Taraf Size Yalan Söyler (insandır muhakkak söylicek) , Sizi başka birisi ile aldatabilir (haberiniz olmadan veya olarak ) karşı taraf bugün işim var yapamam yarın buluşsak gibi ifadeler kullanır ...

Pekiiiiiiii

Beşeri Aşk bunlardan ibaretse İlahi Aşk Size Göre nedir ?

İlahi Aşk=

Ben Söyliyim ..

iLAhi aşk, tüm zevklerin üstündedir. öyle Birşeydir ki ilahi aşk sizden hiçbirşey beklemez. Ne sana benim adımı göklere denizlere çöllere yaz der ne de tek taş pırlanta istiyorum der.. sadece sana yapman gerekeni yap, namazını kıl, insanlara kötülük etme, doğayı koru, temiz ol, vaktini boşa harcama,

sadece sana yapman gerekeni söylemez ilahi aşk der ki istediğini yap yanlızca nefsine kapılma ...

işte burada nefis çok önemlidir. Nefis insanı bitirir... Öyle birşeydir ki nefis yolda yürürken bir bay/bayan görürsünüz . ulan ne güzel Hatun/erkek dersiniz . sonra ulan ne yapıyorum ben diyip 5 metre ilerde üff hatuna bak :)

Sana Nefsini Terbiye etmen için 11 Ayın Sultanını verdi Yüce Rab

iLahi aşk bugün çok yorgunum yarın gel konuşalım demez. Günün 5 vaktini sana benimle görüş der. istersen sen daha fazla da görüşebilrisin o sana kalmış. ilahi aşk canım sıkılıyor benim için birşey yap demez . Sen dua et ben kabul edeyim der ...beşeri aşk'ta siz yaparsınız ilahi aşk'ta sadece yapman gerekeni yapıp mutlaka cevap olarak birşey ile karşılaşırsınız ...

Kısacası ilahi aşk Sizi zorlamaz senden 7/24 SMS beklemez :) üstelik ücretsizdir ilahi aşk :) hiçbir ücreti yoktur öyle pahalı pahalı hediyeler beklemez ...

Tartışmaya açık bir konu olduğu gibi bu konuda beşeri aşk'ın üstün olduğunu söyleyen kişi var mı çok merak ediyorum...

Okuduğunuz için Teşekkür Ederim...
İlk yazımdır Bilginize...

Yazan
Furkan EMRE ( Ethnic )

Tartışmaya açık bir konu olduğu gibi bu konuda beşeri aşk'ın üstün olduğunu söyleyen kişi var mı çok merak ediyorum...

hiç sanmıyorum..olmamasınıda dilerim..
çok güzel olmuş kardeşim yazılarını daha sık görmek isterim
kalemine gönlüne sağlık

çok güzel olmuş teşekkürler =)

ilahi aşk
doldur sufi kadehleri aşk ile
kadehimiz candır hepimiz bir can
içelimde aklımız çıksın baştan
anlayana çok manalı anlamayana düz yazı
HZ MEVLANA'yı saygı HZ MUHAMMET EFENDİMİZEDE sonsuz bağlılıkla anıyorum
ilahi aşk bambaşka birşeydir.Beşeri aşk ta güzeldir.Fakat kriterleri vardır.İkisini birbirinden çok mükemmelce ayırıp fani işlerle gönlümüzü çok yormamak gerekir diye düşünüyorum.Ben şahsen beşeri aşka inanmam sevgiye inanırım.Beşeri aşk bir anlık bir hadisedir.Fakat sevgi ömürlüktür,neyse

ALPER derki DOLDUR DEDE YÜREKLERİ AŞK İLE

gene beni bu alemin polemiğine soktunuz ya gece gece helal olsun :D

Güzel Elbet İlah-i Aşk beşeri aşktan üstündür.
Ama tabi Allah(cc) beşeri aşkı kolay kolay kimseye vermez.Sır gibidir yani.
Beşeri aşkı nasıl sürdürürsün Allah için seversen.Mesela baktığın zaman karşıdakinin bir Allah'ın tecellisi olduğunu bilirsen onu ahlakı için seversen o zaman beşeri aşk kapıları açılır.inşaAllah.
İnsanlar sevda sevmek hoşlanmak dediğimiz bağları aşkla karıştırıyorlar bu çok yanlış inşaAllah.Çünkü Allah(cc) sadece sevdiği kullara beşeri aşkı verir takva bakımından üstün kişileri.Bende bir ara öyle zannediyordum ama mahalesef öyle değilmiş.inşaAllah.İnsanlar çok sever bazen aşar ama bu aşk anlamına gelmez.Aşk engel tanımaz demeleride yanlış engel olmazsa zaten aşk olmaz.Leyla ile Mecnun Kerem ile Aslı Şirin ile Ferhat değil mi ama.
Tabi İlah-i aşk başkadır manevi sarhoşluk keşke o makama erişebilseydik...
Konu güzel....

Beşeri aşk tanımı olmamış ama. Senin anlattığın beşeri aşk değil ki. Çünkü anlattığının adı aşk değil. Beşeri aşk güzeli görebilmektir.(Beşer-i ayinede)Ve aşk özünde o güzele özlem duymaktır. Ne diyor Divan Edebiyatının En büyük lirik şairi Fuzuli(ki Fuzuli şiirlerinde hep beşeri aşkı işlemiştir) "Beni candan usandırdı cefadan yar usanmaz mı? Felekler yandı ahımdan muradım şem-i yanmaz mı? Fuzuli' ye bu beyiti yazdıran da beşeri aşktır. İlahi aşk ise bu dünyada herkesin kolay kolay farkında olamayacağı bir suretin veridiği tattır. Onu aramak da bulmak da kolay değil. Onun için Hayali şöyle seslenir "Cihan-ara cihan içredür arayı bilmezler. Ol mahiler ki derya içredür deryayı bilmezler."

Düşüncelerini Bizimle Paylaştığın İçin Sağol,
Manevi Hazzın Lezzeti Herkese Nasip Olmaz,
Aşık İle Maşuk Arasına Kimse Giremez.

Alem zıtlıkların tezahürüdür, hele fani alem direk olarak iyi-kötü,güzel-çirkin,gündüz-gece,karanlık-aydınlık,nefs-ruh,melekiyet-şeytaniyet gibi..

İşe burdan bakılınca zaten irade üzerine nitelendirilmiş insanın baki alem kazancını bu dünyadan oluşturduğu, ya da başka bir deyişle, cennetinde cehenneimde hazırlanışı bu fanilikte olduğu gerçeğiyle yüzleşiriz.

BU bakımdan,ilahi aşka ulaşmada ,yaradan(Allah)ın sonsuz bahşettiği nimetlere ulaşmak o kadar az bir çalışma ile ücretsiz olarak kazanımlar varki akleden insana ne büyük nimetelr verdiği çok aşikar.

Diyelimki cenneti kazanmada gidilen yol, az bir ibadet, iyi hal göstermek, yardımlaşmak, hediyeleşmek, selamlaşmak, dürüst olmak, dinini benimseyip sevmek, yaradanın emirlerini yerine getirmek o kadar ucuzki(çünkü namaz -oruç-dürüst olmak parayla değil) herkes bedavadan kılıp yapabilir.

Oysa, cehenemme götüren her bir hareket öylesine pahalı ve imkansız zorlukalr içeriyorki , insanın bunları yapabilmesi ve böylece cehenneme sürüklenmesi daha zor .. zina yapmak -içki içmek-kumar oynamak, ve yasaklanan her bir kötü şey hep paraya bağlı ve çoğu zaman imkansızlıklar içeriyor.

Böyleyken CENNETmi ucuz, CEHENNEM mi ucuz sorusunu soran her akıl sahibi, eminimki bu basit hesaba uymak için çok bedavadan elde edeceği nimetlerin kıymeti harbiyesiyle banada hak verecektir.

İlahi aşkın, kör nefi besleyen ve ondan beslenen beşere tutkusu , sadece ve sadece, alemlere rahmet olarak gönderilen yüce rasülüne olan sevgiyle mahdut olabilir ki o da zaten ALLAHa götüren bir merhaledir.
Diğer sevgiler olsa olsa ölümlüye olan nefsi şehevani heva ve hevesin bir tezahürüdür. gerisi boş...

Eline emeğine sağlık ethnic kardeşim.. bende kendi çapımda bir değerlendirmede bulundum.. umarım yanlış birşey dememişimdir...Allah herşeyin en iyisini bilir şüphesiz...

Güzel Elbet İlah-i Aşk beşeri aşktan üstündür.
Ama tabi Allah(cc) beşeri aşkı kolay kolay kimseye vermez.Sır gibidir yani.
Beşeri aşkı nasıl sürdürürsün Allah için seversen.Mesela baktığın zaman karşıdakinin bir Allah'ın tecellisi olduğunu bilirsen onu ahlakı için seversen o zaman beşeri aşk kapıları açılır.inşaAllah.
İnsanlar sevda sevmek hoşlanmak dediğimiz bağları aşkla karıştırıyorlar bu çok yanlış inşaAllah.Çünkü Allah(cc) sadece sevdiği kullara beşeri aşkı verir takva bakımından üstün kişileri.Bende bir ara öyle zannediyordum ama mahalesef öyle değilmiş.inşaAllah.İnsanlar çok sever bazen aşar ama bu aşk anlamına gelmez.Aşk engel tanımaz demeleride yanlış engel olmazsa zaten aşk olmaz.Leyla ile Mecnun Kerem ile Aslı Şirin ile Ferhat değil mi ama.
Tabi İlah-i aşk başkadır manevi sarhoşluk keşke o makama erişebilseydik...
Konu güzel....

Öncelikle güzeL yorumun için Teşekkür ederim...
Yanlız Şunun altını çizmek istiyorum... Leyla ile mecnun arap edebiyatından gelmiş uydurma bir hikayedir ..bu konuya şöyle bi espiri yapmak istiyorum :)
Sevdin mi Ferhat gibi sev hiç olmazsa; git dağ del su getir köyüne de aşkın bir işe yarasın :durdurun

Beşeri aşk tanımı olmamış ama. Senin anlattığın beşeri aşk değil ki. Çünkü anlattığının adı aşk değil. Beşeri aşk güzeli görebilmektir.(Beşer-i ayinede)Ve aşk özünde o güzele özlem duymaktır. Ne diyor Divan Edebiyatının En büyük lirik şairi Fuzuli(ki Fuzuli şiirlerinde hep beşeri aşkı işlemiştir) "Beni candan usandırdı cefadan yar usanmaz mı? Felekler yandı ahımdan muradım şem-i yanmaz mı? Fuzuli' ye bu beyiti yazdıran da beşeri aşktır. İlahi aşk ise bu dünyada herkesin kolay kolay farkında olamayacağı bir suretin veridiği tattır. Onu aramak da bulmak da kolay değil. Onun için Hayali şöyle seslenir "Cihan-ara cihan içredür arayı bilmezler. Ol mahiler ki derya içredür deryayı bilmezler."

eide aşk diye birşey yok zaten o bakımdan ben orada aşkı anlatmadım sadece insanın karşı tarafı değil nefsini sevdiğinden bahsettim ki ki Fuzili'nin o sözüne karşı Yunus Emre çok güzel bir söz demiştir ..

yaratılanı severiz, yaradandan ötürü

NOT: Tartışma amaçlı yazmıyorum düşüncelerimin yanlış anlaşıldığı düşüncesinden yoruma karşı yorum yaptım :)

Yorumlarınız için tekrardan teşekkürler ...

çok güzel bir yazı olmuş emeğine sağlık allah razı olsun Ethnic :wink:

Manevi Hazzın Lezzeti Herkese Nasip Olmaz,
Aşık İle Maşuk Arasına Kimse Giremez.

kesinlikle katılıyorum :wink:

manevi hazzın lezzeti herkese nasip olmaz mevlam isteyen herkese nasip etsin o hazzı tatmayı...

yaratan aşkımı :rolleyes: yaratılan aşkımı :blush: elbette yaratana aşk çok şükür

gönlüne sağlık kardeşim. aydınlattın bizi, gönül gözümüzü de açtın

kalemine,gönlüne sağlık güzel olmuş

Geri