Işsizlik sorununa radikal çözüm önerileri

hb1453

New member
İŞSİZLİK SORUNUNA RADİKAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
BİMER Başvuru Tarihi: 16.02.2010
BİMER Başvuru Sayısı:79779

1-Ev kadınlığı işi meslek olarak tanımlanarak kademeli olarak tüm ev kadınları maaşa bağlanacak. İlk uygulama kademesi 4 kişilik aile geliri 2000 TL altında olan (2010 rakamlarıyla) ailelerden başlanacaktır.

İlgili kanunla tespit edilecek ve her yıl enflasyon oranında güncellenecek maaşın karşılığı ilk önce işsizlik fonundan karşılanacak zaman içinde bunun için kaynak oluşturulacaktır.

Bu maaşı almaya hak kazanmak için 18–65 yaş arası tüm ev kadınları (sağlık koşulları uygun olmak kaydı ile) HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDEKİ EVLİLİK KURSUNA KATILMALIDIR. Halk eğitim merkezleri, ilköğretim okullarında verilmeye başlanacak olan EV EKONOMİSİ-ÇOCUK BAKIMI-İNSAN İLİŞKİLERİ-TEMEL SAĞLIK VE KİŞİSEL TEMİZLİK, CİNSEL EĞİTİM gibi konuları içeren kurslara gidip BAŞARILI olduklarına dair sertifika alacaklar.

2-18 yaşına geldiği halde bir işe ve okula giremeyen erkekler devlet bu kişileri hemen askere alınır Bunların meslekleri yoksa askerde meslek öğretilerek sivil hayata kalifiye eleman olarak gönderilir. Bunların mesleki eğitim giderleri bedelli askerlik ücretinden karşılanır. Bu kişiler mesleklerini uygulamalı olarak öğrenirler ve mesleği tam olarak öğrenip sertifikalarını almadan terhis olamazlar.

3-İŞKUR satılarak özelleştirilmelidir. Tüm iş ve işçi bulma kurumları ÜNİVERSİTELER-BELEDİYELER-İLGİLİ BAKANLIK BİRİMLERİ işbirliğiyle internet üzerinden online kişisel gelişim kursları ve mesleki eğitim kursları vererek bunların yüzyüze ve uygulamalı olan derslerini ve sınavlarını halk eğitim merkezlerinde ve protokol dahilindeki M.E.B.’na bağlı özel kurslarda görebilmelidirler. Kişisel gelişim kurslarını başarıyla bitirmeden mesleki eğitim kursuna geçilemeyecek.

Kişisel gelişim kurslarının sunulmasının amacı şudur: Uzun süre işsiz kalan kişilerin psikolojileri ve iş yapma yetenekleri bozulmuştur. Önce onları motive edip, odaklanmalarını kendilerini ve ellerindeki imkanları en iyi şekilde yönetir hale getirmek gerekir. Aksi takdirde bu kişiler öğrenecekleri mesleği gerektiği gibi kavrayamadıkları gibi potansiyellerinde taşıdıkları kişilik problemlerini evlerine ve işyerlerine taşıyarak iş kazalarına, iletişim kazalarına sebebiyet vererek verimsiz olacaklar büyük ihtimalle yeniden işten çıkartılarak işsiz kalacaklardır. Böylece harcanan emek, zaman ve para boşa gitmiş olacaktır. Bunun önlenmesi için MESLEKİ EĞİTİMDEN ÖNCE KİŞİSEL GELİŞİM KURSLARININ VERİLMESİ ZORUNLUDUR.

4-Çin modeli istihdam uygulaması kapsamında işsizliğin yoğun yaşandığı doğu ve güneydoğu Anadolu illerinde seçilen pilot illerde batı illerinde anlaşma sağlanan ihracatta dayalı iş yapan firmalara fason üretim yapacak atölyeler oluşturulacaktır. Burada çalışan işçilerin kira-servis-su-telefon-elektrik-internet-ısınma-bedelleri devlet tarafından karşılanacak işveren sadece ihale kapsamında öngörülen ücret ve sigortayı bankaya ödeyecektir.

5-Engelliler-ev kadınları ve üniversite öğrencilerine yönelik yarım gün-tam gün çağrı merkezleri ile anlaşmalı telefon operatörlüğü istihdamı yaygınlaştırılacaktır. Bu amaçla bununla ilgili ülke çapında internet destekli kurslar verilecektir.

6-Ülkemizde yetişen tüm şifalı bitkilerin envanteri en kısa zamanda çıkarılarak bunların İLAÇLA EŞ DEĞER KULLANIMINA İLİŞKİN YASA hayata geçirilmelidir. Bu ilaçların eczanelerle beraber gerekli standartları sağlayan AKTARLAR da satılımı yasal hale getirilmelidir. Bu şifalı bitkilerin üretimi SÖZLEŞMELİ TARIMSAL ÜRETİM KAPSAMINDA SAĞLANMALIDIR.

6-Tüm şirketlerin web sitelerini kurma zorunluluğu bir an evvel yasalaştırılıp uygulamaya geçirilerek yüz binlerce bilişimciye tasarım, teknik destek, güncelleme, yedekleme,..vb. konularda iş imkanı sağlanmış olacaktır.

7-Emekli olanlardan kendi hesabına iş kuranlara ve yanında eleman çalıştıranlara teşvikler sağlanmalıdır. Mesela bunların maaşından kesinti yapılmamalı, işyeri kiralıksa stopaj alınmamalı, gelir vergisinde indirim sağlanmalıdır.

8-Tüm yurt çapında engebeli arazi üzerinde dağınık şekilde konuşlanmış köylerden birbirlerine en yakın 5 köy birleştirilecektir. Bunların içinde yerleşim yeri uygun ve gelişmeye en müsait olan köy MERKEZ KÖY seçilecektir. Bu merkez Köye HELİKOPTER PİSTİ-PTT-BANKAMATİK-BAZ İSTASYONU-MERKEZİ ÇANAK, YER ALTI ELEKTRİK KABLOSU VE BUNA BAĞLI FİBER İNTERNET-İLKÖĞRETİM OKULU ORTAÖĞRETİM OKULU HALK EĞİTİM MERKEZİ binaları yapılacaktır. Pilot bölge seçilen illerdeki uygulamalar gözden geçirilerek bu uygulama tüm yurt çapına yaygılaştırılacaktır.

9-Faizsiz bankacılık uygulamaları kapsamında; yüz kızartıcı suçu olmayan, içki-sigara-uyuşturucu bağımlısı olmadığı doktor raporu ile kanıtlanmış, askerliğini yapmış, evlenmiş, kişisel gelişim ve mesleki eğitim kurslarını başarı ile bitirmiş kişilere 20 000 TL ye KADAR ilk yıl geri ödemesiz 5 yılda ödenecek GİRİŞİMCİLİK KREDİSİ VERİLECEKTİR.

10-İnşaat ve altyapı yatırımlarına ilişkin tüm kamu ihaleleri 7-24 SAAT çalışılarak bitirilme zorunluluğu getirilmelidir. Firmalar kendilerini buna göre hazırlamalıdırlar. Bu durumda daha çok kişi 4 vardiya çalışmak durumunda kalacaklar.

11-Tüm geleneksel el sanatlarındaki DESEN VE MOTİFLERİN TESCİLLERİ YAPILARAK KÜLTÜR BAKANLIĞI TARAFINDA YETKİLENDİRİLMİŞ FİRAMLARA ARACILIĞI İLE yurt çapında belirlenen standartlara uygun üretilmiş, tüm EBRU-HAT-ÇİNİ-TEZHİP, HEDİYELİK EŞYA,…türünden ürünlerin alınıp satılması sağlanmalıdır.

12-Tüm çalışanların maaşlarının bankaya yatırılması zorunluluğu getirilerek bu zorunluluğa uymayanlara ciddi yaptırımlar getirilmelidir.

13-Çalışanlara ait vergi yükü kademeli bir şekilde azaltılarak gelir vergisinden servet vergisine yöneliş sağlanmalıdır. Böylelikle atıl bulunan sermayenin yatırıma dönüşmesi ve bu yatırımlar yoluyla istihdamın artması sağlanmalıdır.

14-Tüm ülkede üst üste üç yıl ekilmediği ve gerekli ziraat bakımının yapılmadığı kamera kayıtları ile tespit edilen tarımsal araziler tapulu veya tapusuz araziler devlet tarafından ihaleye çıkarılacak burayı gerçek anlamda tarımsal üretim ve tarımsal istihdam yönüyle kullanılmak üzere ihaleyle başkasına kiralanacaktır. Böylece devlet hem gelir sahibi olur. Hem arazi işletilerek iş sahaları açılır.

15-Turizm sektöründe esnafın mağdur olmasına sebep olan, HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİDİR. Bunun yerine STANDART FİYAT İLKESİ uygulanmalıdır. Böylelikle turistik yörelerdeki esnafın kalkınması ve istihdam edebilirlik özellikleri sağlanmalıdır.

16-LİSEDEN MEZUN OLAN HERKESİN MESLEK SAHİBİ OLMUŞ OLMASI SAĞLANMALIDIR. ÜNİVERSİTE MESLEK EDİNME DEĞİL EDİNİLMİŞ OLAN MESLEKTE UZMANLAŞMA YERİ OLMALIDIR.

17-BOLOGNA SÜRECİ KAPSAMINDA OKUYAN VE MEZUN OLMUŞ OLAN TÜM ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARI ÖSYM TARAFINDAN KİŞİLİK-KARİYER-MESLEKİ YETERLİLİK KAPSAMLI KİŞİSEL GELİŞİM TESTLERİNE TABİ TUTULMALIDIR.

BU SINAV ZAMANA YAYILARAK ÖĞRENCİLERDEN MEZUNLARA MEZUNLARINDA YAŞ GRUPLARINA GÖRE GENÇLERDEN YAŞLILARA DOĞRU İLERLEMESİ SAĞLANMALIDIR.

BU ŞEKİDE AVRUPA ÜNİVERSİTELERİ BOLOGNA VE LİZBON SÜRECİ KAPSAMINDA HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI İLE ÖĞRENCİLERİN VE MEZUNLARIN İSTİHDAM VE KARİYER GELİŞİM SEVİYELERİ ARTTIRILMALIDIR.

18-ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DERS PROGRAMLARI UYGULAMA AĞIRLIKLI OLMALIDIR. YARIM GÜN DERS YARIM GÜN ÜNİVERSİTE İLE ANLAŞMALI ÖZEL VE KAMU KURULUŞLARI İLE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDE STAJ UYGULAMASI YAPMALARI SAĞLANMALIDIR.

19-ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ASKERLİK HİZMETLERİNİ YAZ TATİLLERİ ARASINDA YAPMALARINA YÖNELİK YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR.

20-BEDELLİ ASKERLİK YASASI ÇIKARILRAK YANINDA 5 KİŞİ VE ÜSTÜNDE ELEMAN ÇALIŞTIRAN İŞYERİ SAHİPLERİNİ, AKADEMİSYENLERİN, YURT DIŞINDA ÇALIŞAN VATANDAŞLARIN BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİNDEN YARARLANMALARI SAĞLANMALIDIR.

21-BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİ SÜRECİ İLE KADEMELİ OLARAK PROFÖSYONEL ORDUYA YÖNELİŞ SAĞLANMALIDIR. AST SUBAYLARIN RÜTBELERİ ASTSUBAY ÇAVUŞ-ASTSUBAY ÜST ÇAVUŞ VE ASTSUBAY BAŞÇAVUŞ OLARAK AZALTILARAK RÜTBE ATLAMA SÜRELERİ 2 ŞER YILA İNDİRİLMELİDİR.

ÜNİVRESİTE ÖĞRENCİLERİNDEN ASTEĞMEN YAPACAKLARINA BU İHTİYAÇ ASTUBAYLARIN SUBAY OLMALARI KOLAYLAŞTIRILMALIDIR.

22-18-35 YAŞ ARASI TÜM İŞSİZ GENÇLER MESLEKİ ÖZELLİK TESPİT SINAVI VE GENEL KÜLTÜR SINAVINA SOKULARAK PUAN SIRASINA GÖRE ASKERE ALINMALIDIR. BURADA SABAHTAN ÖĞLENE KADAR ASKERİ EĞİTİM. ÖĞLEDEN AKŞAMA KADAR UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM SAĞLANMALIDIR. ÜÇ AYDA BİR MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI YAPILARAK BAŞARILI OLANLAR TERHİS EDİLMELİDİR.
KAYNAK: ::. Esaret Cesaretle Son Bulur .::
NOT:Alıntı yapanlar lütfen sitemi kaynak olarak belirtiniz.
 

HTML

Üst