- Reaction score
- 0

İZMİR (İHA)-İzmir’deki pazar yeri saldırısında 1 kişinin ölümüne 15 kişinin de yaralanmasına sebep olan bombacı Ö. Y., 4 arkadaşıyla birlikte yakalandı. Sansasyonel eylem hazırlığında olduğu öğrenilen teröristlerle birlikte çok sayıda patlamaya hazır bomba da ele geçirildi. İzmir’in Bornova ilçesindeki Özkanlar pazar yerindeki bisiklete, 1 vatandaşın ölümüne 15 kişinin de yaralanmasına sebep olan bombayı koyduğu iddia edilen ‘Boran’ kod adlı PKK teröristi Ö.Y. yakalandı. Teröristin İran’daki kamplarda siyasi, askeri ve bomba eğitimi alarak 2 ay önce İzmir’e geldiği öğrenildi. Ö.Y. sorgusunda İzmir Emniyet Müdürlüğüne saldırı hazırlığında olduklarını itiraf ederken bombacıya yardım ve yataklık yaptığı ileri sürülen 4 kişi daha kıskıvrak yakalandı.
Ev değil cephanelik
Kanlı eylemin ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube müdürlüklerine bağlı ekipler, eylemi düzenleyenlerin yakalanması için çalışmalara başladı. Bombalı eylemin terör örgütü PKK üyesi “Boran” kod adlı Ö.Y. (21) tarafından gerçekleştirildiği belirlendi. Ekipler, Ö .Y’nin, Eskiizmir semtinde S.Y. adlı kişinin evinde saklandığını tespit etti. Güvenlik güçlerinin eve düzenlediği operasyonda, bombacı ile kendisine yardım ve yataklık ettiği öğrenilen S.Y. (22) yakalandı. Evdeki aramada, televizyon sehpasının arkasına saklanmış 1 kilo 640 gram A-4 plastik patlayıcı ele geçirildi. Evin diğer bölümlerinde saklanmış olan barut, potasyum ve kimyasal maddelerle hazırlanmış 1 kilo 300 gram ağırlığında el yapımı bomba, 3 elektrikli fünye, ruhsatsız 1 tabanca ve 1 av tüfeği, 1 bomba yapımını anlatan kitapçık, 4 cep telefonu ve 7 sim kart, 1 kilo 100 gram barut, 1 kuru sıkı tabanca, terör örgütü PKK’nın propagandasını içeren çok sayıda kitap ve dergi bulundu.
Eylem hazırlığındaydı
Soruşturma kapsamında bombacı Ö.Y’ye yardım ve yataklık ettiği tespit edilen A.A. (57), İ.Ö. (33) ve H.A.(23) adlı 3 kişi daha yakalandı. Gözaltına alınan teröristlerin sorgulamaları sonucunda, bombacı Ö.Y’nin, 8 ay önce PKK’nın İran’daki kamplarına giderek askerî, siyasî ve bomba eğitimi aldığı, 6 ay süren bu eğitimin ardından “örgüt adına hücre yapısı oluşturma, ekonomik, siyasi ve insanların yoğun bulunduğu hedeflere bombalı eylem yapmak” amacıyla 2 ay önce İzmir’e gönderildiği öğrenildi. Yakalanan 4 kişiyi yardım ve yataklık yapmaları maksadıyla İzmir’e geldikten sonra kendisi bulan Ö.Y’ye, bombalı eylem yapacağı yerleri de kendisinin belirlemesi için örgüt tarafından yetki verildiği ortaya çıktı. Bombalı eylem için Ö.Y. tarafından hazırlanan İzmir’deki bazı bölgelerin krokileri de ele geçirildi. Krokiler üzerinde yapılan incelemelerde, aslen Ağrılı olan bombacının ekonomik ve siyasî hedeflere yönelik eylem hazırlığında olduğu belirlendi.
Yaralı pazarcı teşhis etti
Terör örgütünün İran’daki kamplarına gitmeden önce Ö.Y’nin tekstil sektöründe işçi olarak çalıştığı, 2005 yılının Aralık ayında Karşıyaka’da bir iş yeri kurşunlama olayına karıştığı kaydedildi. Terör örgütü üyesi olduğunu, İran’daki kamplarda eğitim aldığını ve bombalı eylem yapmak için İzmir’e geldiğini itiraf eden Ö.Y, pazar yerindeki eylemi gerçekleştirdiğini ise kabul etmedi. Ancak, olay anında yaralanan bir pazarcı tarafından Emniyet Müdürlüğünde teşhis edilen teröristin bisiklet üzerinde içinde bomba bulunan çantayı kontrol ederken görüldüğü ortaya çıktı. Ayrıca, cebinden çıkan, patlamanın meydana geldiği pazar yeri krokisi ve istihbarat notları da saldırıyı yapan kişinin Ö.Y. olduğunu kesinleştirdi. Özkanlar pazar yerinde, 12 Mayıs 2007 günü bombalı eylemde Hatem Kaval (41) ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesinde hayatını yitirmiş, 15 kişi de yaralanmıştı. Savcılıkta ifadesi alınan 5 zanlı, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Zanlılardan Ö.Y, İ.Ö. ve S.Y. mahkemece tutuklandı. H.A. ve A.A. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
kaynak:türkiye gazetesi (manşet)