biosx
New member
Huveydi: Araplar Türkiye'ye kucak açtı
Arap dünyasının en tanınmış köşe yazarlarından Fehmi Hüveydi, “Türkiye Doğu’ya yöneldi ama Batı’yı unutmadı. Türkiye’nin yönü hala Batı’ya dönük ama kendine başka kapılarda açtı” dedi.
Türkiye’nin değişen dış politikasının Arap ülkelerinde memnuniyetle karşılandığını ifade eden Arap dünyasının en tanınmış köşe yazarlarından Fehmi Hüveydi, “Türkiye Doğu’ya yöneldi ama Batı’yı unutmadı. Türkiye’nin yönü hala Batı’ya dönük ama kendine başka kapılarda açtı” dedi. İstanbul Şehir Üniversitesi’nde konuşan Hüveydi, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında artık sadece bir köprü değil karar verici bir merkez haline geldiğini de vurguladı.
Köklü geçmişi ile 25 yıldır eğitim ve düşünce hayatına katkı sağlayan Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Küreseli Tartışmak” Konuşma Serisi’nin 7’nci konuğu Arap dünyasının en tanınmış köşe yazarlarından Fehmi Hüveydi oldu. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Fehmi Hüveydi, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Altunizade Yerleşkesi’nde ‘Türk Dış Politikasının Arap Dünyasındaki Algılanışı’ konulu bir konferans verdi.
‘Arap dünyasının en etkili köşe yazarlarından biri olan Hüveydi, Türk dış politikasının geldiği nokta, bölgesel açılımlar, Arap dünyası ile duvarların kalkması ve tüm bu süreçlerin Arap dünyasında nasıl algılandığı üzerine görüşlerini paylaştı. Konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dubai merkezli CNN Arapça internet sitesinde, okuyucular tarafından yılın adamı seçildiğini hatırlatarak başlayan Hüveydi, bunun değişen Türk dış politikasının Arap dünyasında nasıl algılandığına çok güzel bir örnek olduğunu ve kendisinin bu konuda söyleyebileceği birçok şeyi ifade ettiğini söyledi.
‘Arap halkları Türkiye’ye kucak açtı’
AK Parti hükümetinin Türkiye’de Arap dünyasını marjinal olmaktan çıkardığını vurgulayan Hüveydi, “AK Parti hükümetinin bir duruşu var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta ne yaptığını hepimiz hatırlıyoruz. Batı’nın politik İslam’a karşı olan tavrını hepimiz biliyoruz. Türkiye bundan farklı bir model oluşturdu. Ben buna Sivil İslam diyorum. Bu model hem batıda hem de Arap dünyasında memmuniyetle karşılandı. Sivil İslam kürsülerden, meydanlardan insanlara siyasi ve ideolojik mesajlar veren ve insanlara baskı uygulayan ve yönlendiren bir yaklaşım değildir. Bu yaklaşım insanların mutluluğu ve refahı için emek vermektedir. Sokaklarda dolaşıp insanlara yol, eğitim, sağlık hizmeti, iş ve refah götürmeye çalışan bir yaklaşım. Türkiye’de İslamcı kökenli siyasetçiler demokrasi ve sivil toplumun imkanlarını bu hedefler için seferber etti. Bu nedenle de Arap halkları Türkiye’ye kucak açtı. Türk halkının Gazze saldırısına verdiği tepki de Arap halklarının dikkatinden kaçmadı. Tüm bu gelişmeler Türkiye ile Arap halkları arasında çok önemli bir köprü kurdu” diye konuştu.
‘Türkiye karar verici bir merkez oldu’
Bazı gazetecilerin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun büyükelçiler konferansındaki konuşmasına referansla Türkiye’nin 21. yüzyılda dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olacağını yazdığını anlatan Hüveydi, “Evet Türkiye güçlü ama şu anda süper güç değil. Küresel bir güç olmak Türkiye’nin şu anki pozisyonu değil. Türkiye şu anda bölgesel bir güç ancak Türkiye’nin küresel bir güç olduğunu iddia etmek doğru değil. Kimse Türkiye’den dünyanın dört bir yanındaki sorunları çözmesini beklememeli. Ancak 21. yüzyılın sonuna 90 yıl daha var, Türkiye gelişmesini sürdürürse belki zaman içinde bu hedefine ulaşabilir. ABD ekonomik krizden sonra Ortadoğu’dan çekilmeyi istiyor. Yani Ortadoğu’daki boşluk büyüyor. Türkiye bu boşluğu doldurabilir, bu bölgede büyüyebilir. Çünkü Türkiye artık eskisi gibi batı ile doğu arasında sadece bir köprü değil. Türkiye doğu ile batı arasında karar üretici bir merkez oluyor. Türkiye AK Parti hükümetinden önce sadece idare ediliyordu. Şimdi ise iyi idare ediliyor ve etrafını etkiliyor. Bu nedenle de Doğu’ya da yöneliyor ama bunu yaparken Batı’yı sırtını dönmüyor. Yani bence Türkiye’nin yönü hala Batı’ya dönük ama kendine başka kapılarda açtı” dedi. Hüveydi, Türkiye’nin Batı için önemine rağmen Avrupa Birliği’ne tam üyelik şansının çok zayıf olduğunu düşündüğünü de vurguladı.
Sivil İslam vaaz değil hizmet vermektir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken de tanıdığını anlatan Hüveydi, “Ben Erdoğan’ın insanlara yol, ekmek, su götürmek için nasıl çalıştığını gördüm. Ben buna Sivil İslam diyorum. Sivil İslam insanlara vaaz değil hizmet vermektir. Arap dünyası bu modeli Türkiye'den öğreniyor” dedi.
Hüveydi, değişen Türk dış politikasının bir devlet politikası mı yoksa AK Parti politikası mı olduğunun yanıtını bilmediğini söyledi. Hazirandaki genel seçimler sonrasında ne gibi bir tablonun ortaya çıkacağını kendisinin de bilmediğini kaydetti.
Araplar tatil için Türkiye’ye geliyor
Araplar’ın Türkiye’ye artık başka bir gözle baktığını anlatan Hüveydi şunları söyledi: “Geçtiğimiz yaz Türkiye’deydim. Etrafıma baktığımda bütün Araplar Türkiye’de sandım. O kadar çok Arap turist geliyor ki… Arap ülkelerinde ‘Tatile gidecekseniz Türkiye’ye gidin’ sözünü çok duyuyorum. Şimdi bizim ihtiyacımız olan bunun geçici olmaması, devam ettirilmesidir. Bunun içinde geleceğe yönelik bir şeyler yapmamız gerekiyor.”
İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Küreseli Tartışmak” serisinde daha önce Seyyid Hüseyin Nasır, Mohammed Ayoob, Alan G. Merten, Michael Dillon ve Ana Deviç gibi alanının önde gelen isimleri küresel ve bölgesel siyaseti etkileyen konuları derinlemesine tartışmaya açmışlardı.
Huveydi: Araplar Türkiye'ye kucak açtı