/ / / : Htc hd2

//:U.N.G.O.O.D

Altın Üye
Katılım
26 Ara 2006
Mesajlar
7,590
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
[20] DENİZLİ
download_04_htc_hd2.img_assist_custom-478x623.jpg

Bundan yaklaşık bir sene önce HTC, Touch HD ile mobil iletişim dünyasını sarsmıştı. Bu akıllı telefonun sıra dışı büyüklükte bir ekranı, bir sürü bağlantı özelliği ve tabii ki yenilikçi kullanıcı arayüzü TouchFLO 3D vardı. iPhone’un işletim sistemi karşısında darmadağın olan Windows Mobile’ı bile yeniden canlandırdı. Şimdi HTC geçen sene yaptığının bir benzerini HTC HD2 ile gerçekleştirmeye hazırlanıyor. HTC HD2’nin daha büyük bir ekranı ve daha cezp edici bir kullanıcı arayüzü var.

Gövdesi iPhone’dan daha geniş fakat 1 mm kadar daha ince. Elinize aldığınızda telefonun pek hafif olmadığını hissediyorsunuz. Rakamlarla açıklamak gerekirse iPhone 135 gr gelirken, HTC HD2 tam 157 gram ağırlığında. HTC’nin gövdesi elinize yumuşaklık hissi veren kaliteli bir plastik malzemeden üretilmiş. Kapağı verdiği yumuşaklık hissine rağmen esnek değil. Cep telefonunu kot pantolonunuzun cebine koyup rahatlıkla yanınızda taşıyabiliyorsunuz. HD2 geniş yüzey alanına rağmen son derece ince olması sayesinde dar ceplere bile kolaylıkla sığabilir.

Gelelim HTC HD2’yi diğer telefonlardan farklı kılacak büyük ekranın özelliklerine. Öncelik yüzeyi camdan imal edilmiş. Bu durum HTC HD2’nin neden biraz ağır olduğunu açıklıyor. HTC Touch HD’nin ekran genişliği 3.7” iken HD2’nin ekranı 4.3” boyutunda. Ekran çözünürlüğü ise 800x480. HTC Touch HD’de dirençli (resistive) panel kullanmıştı. HTC HD2’nin paneli ise kapasitif tipte. Böylece kaleme hiç ihtiyaç kalmıyor. HD2, Windows Mobile 7’nin çoklu dokunma (multi-touch) özelliklerine hazır. Ekran telefonun çok büyük bir bölümünü kaplasa da fiziksel düğmeler yok değil. Ekranın alt tarafında güçlükle seçilebilen birkaç düğme mecut: Ara/gönder, menü, başlat, geri ve aç/kapa. Sol kenarında ses kontrol düğmesi var.

HD2’nin LCD ekranının kalitesinden etkilenmemek mümkün değil. Renkler inanılmaz derecede canlı, nesne kenarları keskin ve karşıtlık oranının yüksekliği hissediliyor. Hava durumunu ve zamanı gösteren ekran koruyucusunun animasyonları insanın içini bir hoş yapıyor. Ekranın dokunuşlarımıza cevap verme süresi hızlı fakat iPhone’a nazaran biraz daha baskı uygulamanız gerekiyor.

HD2’nin menüleri arasında hızlıca dolaşabiliyorsunuz. Peki bu nasıl oluyor? Cevabı telefonun ekranının hemen iç kısmındaki baskı devrede gizli. HTC son telefonlarının çoğunda 528 MHz Qualcomm işlemcisi kullanırken, HD2’nin kalbine ilk defa 1 GHz’lik yeni Qualcomm Snapdragon işlemcisini yerleştirmiş. Yanlış anlaşılmasın bu işlemciyi ilk kullanan akıllı telefon Toshiba TG01 fakat son çıkan telefonlar sebebiyle fazla dikkat çekemedi. HD2, barındırdığı 448 MB RAM ve 512 MB ROM ile adeta bir atom karınca. Ancak bunca donanımı kullanan yazılımlar da en az donanımlar kadar önemli. Açıkçası Windows Mobile 6.5 bu telefonda kelebek oluyor. Öte yandan arka planda düzinelerce programcık çalışsa bile herhangi bir yavaşlama ve takılmayla karşılaşmıyorsunuz.

Bağlantılarda yok yok. HD2 dörtbant GSM (850/950/1800/1900) ve çift bant HSPA/WCDMA 900/2100 şebekelerini destekliyor. Elbette kablosuz ağ (b/g) ve Bluetooth 2.1+EDR bağlantıları da var. HTC eskiden kendi telefonlarıyla özdeşleşmiş olan ExtUSB girişini kullanırdı. HD2 ise piyasadaki diğer akıllı telefonlar gibi microUSB girişine sahip. USB bağlantısının hemen yanında 3.5 mm kulaklık girişi yer almakta.

İçerde daha neler var neler: GPS, dijital bir pusula ve yerçekimi sensörü. Ekranın aydınlatmasını otomatikman ayarlayan bir ışık sensörü var. Mesafe sensörü ise telefonu kulağınıza dayadığınız zaman ekranı kapatarak enerji tasarrufu sağlıyor. Son olarak çift LED flaş destekli, otomatik odaklama yeteneği olan 5 megapiksel bir kamera.

Bildiğiniz gibi HD2’nin fiziksel bir klavyesi yok fakat ekran son derece büyük olduğu için ekran klavyesini daha rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Yalnız bu klavyeyi kullanarak yazı yazarken bazı harfleri atlayabiliyor. Çok sık olmasa da bazen başınıza gelebilir. Sert basma meselesiyle alakalı olabilir.

Video ve ses oynatımı konusunda iPhone’un eline su dökebilecek telefon neredeyse yok gibi. HD2 de bu düşüncemizi değiştirmedi. Video kalitesi düşük demiyoruz fakat arayüz iPhone’unki kadar ergonomik değil. Örneğin HD2’nin hafızasına video veya ses içeriği yüklemek iTunes ile olduğu kadar kolay olmuyor. Bu sadece HD2’ye has bir eksiklik değil gerçi. Tüm Windows Mobile telefonlar için geçerli.

5 megapiksel çekim çözünürlüğü ve çift LED flaş kulağa oldukça etkileyici geliyor. Bir fotoğraf çekip PC’ye aktarmadığınız zaman çektiğiniz resim oldukça net ve göze hoş geliyor. Ancak resmi PC’ye yollayıp baktığınızda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. HD2’nin çektiği fotoğraflar sanki 5 megapiksel değil de daha düşük çözünürlüklü. HTC sunduğu megapiksellerin hakkını veremiyor gibi gözüküyor. Umarız firma alışkanlık haline getirdiği bu sorunu uygun bir zamanda düzeltir.

Bu tip güçlü cep telefonlarında pil ömrü aranmaz fakat 1230 mAh’lık ince pili bu telefona ancak 24 saat yetebilir. Yani, her gece şarja takmak zorunda kalabilirsiniz. Tabii ki bu telefonu ne kadar yoğun kullandığınıza da bağlı.

HTC HD2 o kadar bol özellikli bir telefon ki anlat anlat bitmiyor. Ancak Teknofark bölümündeki ürün incelemelerini olabildiğince kısa tutmalıyız. O yüzden son olarak HTC HD2’nin şu ana kadar piyasaya çıkmış en gelişmiş cep telefonlarından biri olduğunu ve Windows Mobile 7 ile çok daha güzel olacağını söylemeliyiz. Bir akıllı telefona verecek yaklaşık 700-750 Dolarınız varsa ve HD2’yi seçerseniz pişman olacağınızı düşünmüyoruz.
 
Geri
Üst