Hosting Panelini Kullanmayı Örenmek İçin Hazırlanmıştır
Başlangıç
Bu konu; alan adları, HTML düzenlemeleri ve kontrol paneli erişimi ile ilgili bilgiler içermektedir. Hosting ile ilgili temel bilgilendirme yapmak üzere, yeni başlayanlar için hazırlanmıştır. Deneyimli kullanıcılar bu konuyu atlayabilirler.
Domain (Alan Adı) Almak
Domainler, internet üzerinde kendinizi ifade etmenin tek yoludur. Bir domain 2 bölümden oluşur: isim ve uzantı. İsim sizin veya web sitenizin bir tanımıdır (örneğin, *****.com'daki akzoom ismi). Uzantı ise, domainin kategorisini temsil eder. Örneğin: .com uzantısı commercial yani ticari; .net uzantısı network ağ vb. Şu anda birçok uzantı mevcut: .biz (iş), .info (kaynak siteler), .us (Amerikan siteleri) gibi. www ise, sitenizin yer aldığı sunucu tarafından otomatik olarak yerleştirilir ve domain adının bir parçası değildir.
Bir domaini, başvuru yapmadan kullanamazsınız. Ayrıca, birinin daha önceden kayıt yaptırdığı bir domain için de başvuru yapamazsınız. Kayıt işlemleri oldukça kolaydır:
Bir domaine ve uzantısına karar verin.
Kayıt olmak için başvurun ve kayıt olun.
Domain adınız için bir host (barındırıcı) seçin.
Bir domain ve uzantısını bulmak oldukça zor olacaktır, çünkü birçok domain birileri tarafından alınmıştır, özellikle de .com uzantılı olanlar. www.******.com/domainchecker.php adresini ziyaret ederek, kullanımda olmayan domainleri ücretsiz olarak belirleyebileceğiniz bu hizmetten yararlanmanızı tavsiye ederiz. Sitenizin içeriği ile ilgili bir iki kelime kullanarak, birileri tarafından alınmamış olan domainlere göz atabilirsiniz.
Domainler kiralıktır ve kayıt olurken yaptığınız ödeme, genellikle o domain adının bir yıl boyunca size ait olmasını sağlar.
Bir domain için kayıt olduktan sonra, bir hostinge ihtiyacınız olacak. Domain sadece adrestir; yani bir sunucudaki dosyaları belirler. Hosting şirketleri, internet sunucuları sağlar, bu da web sitenizin konumlanacağı yer anlamına gelmektedir.
Hosting Hizmeti almak için buraya tıklayın
Domain Transferi
Domain transferi iki anlama geliyor: domaini başka bir kaydediciye yönlendirmek veya domain kaydını, domaini farklı bir hosta yönlendirmek için değiştirmek.
Diyelim ki, akzoom.com için bir hosting hesabı aldınız. Size, isim sunucularını, domain kaydınıza eklemenizi söyleyeceklerdir. İsim sunucuları şu şekilde görünür.
ns1.*****.com (212.12.114.14) ns2.akzoom.com (213.160.90.82)
Sonra, domain kaydınızı yapan şirketin web sitesini ziyaret edip, domain kaydınızı düzenlersiniz. Her şirket farklıdır ama domain kaydınızda isim sunucuları birincil/ikincil isim sunucuları gibi alanlar olacaktır. Şirket, isim sunucuları için IP adresi sorabilir de sormayabilir de (IP adresi bu örnekte 212.12.114.14 ve 213.160.90.82). Değişikliğin gerçekleşmesi, 12-48 saat sürebilir.
Kontrol Panelini İlk Kez Kullanma
Kontrol panelini kullanmanın birçok yöntemi vardır:
http://www.host24.web.tr:2222 Domaininizin yanına :2222 yazarak, kontrol paneline ulaşabilirsiniz.
http://www.host24.web.tr/config Domain veya subdomaininize /config ekleyerek, kontrol panelinize ulaşabilirsiniz.

http://87.230.86.11:2222 veya http://87.230.86.11/config Kontrol panelinize, sunucunuza tahsis edilmiş herhangi bir IP adresinden ulaşabilirsiniz. Bu; domain transferiniz daha yayınlanmadan, kontrol panelinize ulaşmanız için kullanışlı bir yöntemdir.
Yukarıdaki resimde olduğu gibi bir pencere ile karşılaşacaksınız. Buraya kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.
Şifre Değiştirmek
Şifrenizi değiştirmek için, ekranın üst kısmındaki "Şifre Değiştir" tuşuna basın. Mevcut şifrenizi ve 2 kez olmak kaydıyla yeni şifrenizi girin. Onaylamak ve kaydetmek için Gönder tuşuna basın. Eğer şifreniz çok kısaysa veya uygunsuz karakterler içeriyorsa, kontrol paneli şifrenizi reddedecektir.
Önemli Not: Bu özellik, şifrenizi sadece kullanıcı adınız için değiştirir. Diğer mail hesapları, veri tabanları, FTP hesapları vb. gibi şeyler, şifre değişiminden etkilenmez.
Kontrol Panelini Terk Etmek
Kontrol panelini terk etmek için, "Çıkış" tuşunu tıklayın. Başarıyla kontrol panelini terk ettiğinizi yazan bir ekranla karşılaşırsınız. Buradaki linke tıklayarak tekrardan kontrol paneline giriş yapabilirsiniz.
Önemli Not: Birçok web tarayıcısı, siz kontrol panelini terk etseniz de işlemlerinizi hafızaya kaydeder. Eğer bilgisayarınızı kullanan tek kişi siz değilseniz, tarayıcınızda açık olan tüm kopyaları kapattığınızdan emin olun. Böylece tarayıcınızın hafızası silinmiş olur ve doğru parolayı bilmeyen biri kontrol panelinize giriş yapamaz.
DNS Ayarları
Bu bölüm, web sitenizde DNS (alan adı sunucusu) değişiklikleri yapmanız için gereken bilgileri içermektedir. Lütfen bu konunun tamamını okuyun. Başlıklar, yeni başlayanlar için önemli mesajlar, bazı kavramların açıklamalarını içermekte ve DNS ile ilgili kısa bir eğitim niteliğindedir. A, CNAME, NS, ve MX açıklamaları ve DNS ayarlarının nasıl değiştirileceği açıklanmıştır.
Yeni Başlayanlar İçin Önemli Mesaj
Bir web sitesinin DNS (alan adı sunucusu) yapısını değiştirmek, birçok insan için çok önemlidir. Yanlış DNS değişiklikleri, bir web sitesinin oldukça uzun süre kapalı olmasına sebep olabilir. Çünkü DNS değişiklikleri anlık değildir. Eğer bir hata yaparsanız, bu hatayı bir daha düzeltmek mümkün olmayabilir. Veya hatayı düzeltseniz de, onarım için 72 saat gibi bir süre beklemeniz gerekebilir.
Hataları önlemek için yapabileceğiniz birçok şey var:
Bu konuyu dikkatlice okuyun.
A, CNAME, NS, ve MX kayıtlarının ne işe yaradığını anladığınızdan emin olun.
Ekstra yardım için hosting şirketinize başvurun.
Bir yol göstericiniz olmadan, büyük değişiklikler yapmayın.
Birkaç alıştırmadan sonra, DNS değişikliği yapmanın çok kolay olduğunu anlayacaksınız.
DNS Nedir?
DNS (alan adı sunucusu), bilgisayarlara, internet üzerinden nasıl birbirlerini bulabileceklerini söyler. Browserınıza bir adres girdiğinizde, ISPniz (Internet Service Provider – İnternet Servis Sağlayıcısı), yazdığınız adresi DNS ile eşleştirir ve sizi oraya yönlendirir.
http://www.host24.web.tr ---> DNS ile eşleştirme---> DNSnin belirlediği domain.com = 87.230.86.11 ---> O web sitesine erişim
Bu neden oluyor?
Çünkü domaininiz her zaman aynı IP adresine sahip olacak diye bir şey yok. İnternet üzerindeki her sunucunun bir IP adresi var (telefon numarasına benzeyen, rakamlardan oluşan bir numara). Web hostinginizi her değiştirdiğinizde, sunucunuzu ve dolayısıyla IP adresinizi değiştirmiş oluyorsunuz.
DNSler, domain adınızın ve hangi IP adresine yönlendirileceğinizin bir kaydını saklar.
Neden domain kaydımı, hosting şirketimin DNSsine eklemeliyim?
Yukarıda da öğrendiğimiz gibi; isim sunucuları, internet aracılığı ile size nasıl ulaşılabileceğini söyler. Domain kaydınızdaki isim sunucunuzu düzenlediğinizde, en son hangi hosting şirketi aracılığı ile sitenize ulaşıldığını belirlemiş olursunuz. Eğer domain kaydınızdaki isim sunucunuzu değiştirmezseniz, web siteniz domaininizin ait olmadığı bir sunucuyu işaret etmesini sağlayacaktır. Veya eğer eski hosing şirketiniz sizi DNSsinden sildiyse, domaininiz işe yaramayacaktır.
Web sitemin işlemeye başlaması neden bu kadar uzun sürüyor?
Web hostinginizi (adresinizi) değiştirdiğinizde ya da bir alan adı için ilk olarak kaydolduğunuzda, yeni DNS bilgisi, internet üzerindeki tüm diğer DNSlere ulaşmalı. Siteniz normal olarak yaklaşık 4 saat içinde işlemeye başlamalı. Fakat bu süre bazen 24-72 saat sürebilir. Bunun sebebi şu: Birçok alan adı sunucusu (DNS) güncellemeleri belli aralıklarla olarak kontrol ediyor. Bu da onların canlı olmadığı anlamına gelir. Periyodik kontrolün tercih edilmesinin sebebi, sürekli kontrollerin sunucuyu yavaşlatıyor olması.
Domainim neden hala eski hostingi gösteriyor?
Bunun birçok sebebi olabilir:
Belki alan adı sunucuları hala sizin domain kaydınızda yer alıyordur. Çözüm: Domain kaydınızı yeni bir internet hostunun DNSsi ile güncelleyin.
Eski hosting şirketiniz, kendi isim sunucusundan, sizin domain kaydınızı silmemiş olabilir. Çözüm: Onlardan sizin alan adı kaydınızı silmelerini isteyin veya eğer yeni bir web hostunuz varsa, 1. maddedeki çözümü uygulayın.
DNS yayılımı gerçekleşmemiş olabilir. Bu alan adı kaydınızın, yeni hostingde yer almamış olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Çözüm: 24-72 saat gibi bir süre bekleyip, problem devam ederse yeni web hosting firmanızla iletişime geçin.
Bazıları yeni siteme ulaşabiliyorken ben neden ulaşamıyorum?
Onların ISPleri (İnternet Servis Sağlayıcısı) sizinkinden daha güncel DNS kayıtlarına sahip olabilir. Sabırlı olun, 24-72 saat sonra siteniz görüntülenecektir.
DNS değişmemiş olsa da, sitemi görüntüleyebilmenin / erişebilmenin bir yolu var mı?
Evet. http://ip.adresi/~kullanıcıadı girerek sitenize erişebilirsiniz http://ip.adresi/config Girerek kontrol panelinizi görüntüleyebilirsiniz. Eğer sunucunuzun IP adresini bilmiyorsanız, hosting şirketinizden bunu öğrenebilirsiniz.
DNS Ayarlarını Değiştirmek
Ana kontrol paneli menüsünden, "DNS Yönetimi" ikonuna tıklayarak, DNS ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz.

Yukarıda, host24.web.tr için DNS ayarlarının olduğu bir örnek görüyorsunuz. Bundan sonraki adım, A, CNAME, NS, MX, ve PTR kayıtlarını değiştirmek için bilgi edinmek. Kontrol Panelinin host isimlerini nasıl barındırdığını öğrenmek çok önemli.
Önemli: Bir host adı (hostname) girmenin iki yolu vardır:
Host adının hepsini girmek: full.hostname.com
Sadece subdomaini girmek: full
Örneğin, yukarıdaki tabloda ilk kayıt şöyle okunabilir:
ftp A 87.230.86.11 ya da ftp.host24.web.tr. A 87.230.86.11
İki kayıt da aynı işi görüyor. Aşağıdaki bölümde sadece biri üzerinde duruluyor fakat ikisi de kabul edilebilir.
İpucu: Eğer bir kaydı nasıl gireceğinizden emin değilseniz, tablodaki kayıtlardan yararlanabilirsiniz.
Kayıtların açıklamaları: A, CNAME, NS, MX, ve PTR.
A KAYITLARI
Adres (A) kaydı, host adını bir IP adresine yönlendirir. Örneğin, mycomputer.yourdomain.com adresinin direkt olarak sizin ana bilgisayarınıza (ip adresi 192.168.0.3 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir:

Önemli: Host adından sonra bir nokta koymalısınız. IP adresinden sonra nokta koymayın.
CNAME KAYITLARI
CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikli olarak bir A kaydı mutlaka olmalıdır ki bu resmi bir isim olmalı. Örneğin:
host24.web.tr. A 87.230.86.11
CNAMEi kullanarak, diğer host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz. Örneğin:
ftp.host24.web.tr. CNAME host24.web.tr.
mail.host24.web.tr. CNAME host24.web.tr.
ssh.host24.web.tr. CNAME host24.web.tr.
CNAME kayıtları, domaininizi ftp.host24.web.tr, mail.host24.web.tr vb. vasıtasıyla görüntülemenize yardımcı olur. Uygun bir CNAME kaydınız yoksa bu tip adresleri kullanarak, sunucunuza bağlanamazsınız.
CNAME Kaydı girmek
Eğer home.host24.web.tr >> host24.web.tr'e işaret etmesini istiyorsak, kaydı girmenin iki yolu varıdır:

İlk yöntemde, sadece subdomaini girersiniz. Subdomain adından sonra nokta koymayın.

İkinci yöntemde ise, mevcut host adını girersiniz. Sonuna bir nokta koyun.
NAMESERVER (NS) / Sunucu İsmi Kayıtları
NS kayıtları, alan adları için, geçerli sunucu isimlerini belirlemeyi sağlar.
Önemli: NS kayıtları, sitenizin çalışmaya son vermesine neden olabilir. Genelde NS kayıtlarını değiştirmeye gerek yoktur.
NS kaydı girmek
İlk adım, tablodaki eski NS kaydını silmektir.

Daha sonra, iki yeni NS kaydı girin. Ve NS host isimlerinin sonuna nokta koymayı unutmayın.
MX KAYITLARI
Everyone.net gibi ücretsiz mail hizmeti veren siteler, programlarının çalışabilmesi için, MX değişiklerinin yapılmasını gerekli görüyor. Bu değişiklik, alan adınızın onların sunucularına yönlendirilmesini sağlıyor. Şunu unutmayın, MX kayıtlarınızı değiştirirseniz; mevcut POP3 hesaplarınız, göndericileriniz, otomatik cevaplayıcılarınız ve mail listelerinizin çalışması engellenmiş olur.
MX kaydını değiştirmek için, kontrol panelin ana sayfasına dönün ve daha sonra "MX Kayıtları" linkine tıklayın.

Öncelikle, önceki MX kaydını; yanındaki kutucuğa tıklayarak ve Seçileni Sil diyerek silin. Şu anda listede hiç MX kaydı olmamalı.
Daha sonra, kutucuğa host adını yazın (sonuna bir nokta koyun). Daha sonra sağdaki küçük açılan listeden öncelik derecesi seçin (bu genellikle 10 olarak seçilir.) Öncelik derecesi, e-mail sağlayıcınız tarafından da size verilebilir. Ve sonra Ekle tuşuna basın.
Not: Host adının sonuna nokta koyduğunuzdan emin olun.
Orijinal MX ayarlarına ulaşmak için, host24.web.tr yazın ve öncelik derecesini 0 olarak ayarlayın, diğer MX kaydını da silin.
PTR Kaydı
Pointer (imleç) kaydı, aramaları tersine çevirmek için kullanılır. Örneğin, 192.168.0.1host24.web.tri www.host24.web.tr ile eşleştirmek istediniz, kaydınız şu şekilde görünür: 1.0.168.192.in-addr.arpa PTR www.host24.web.tr.
Not: İlk kısımda IP adresi tersine çevrilmiştir. İkinci kısımda, host adınızdan sonra bir boşluk bırakın.
in-addr-arpa metodu en sıklıkla kullanılan yöntemdir.
Önemli: PTR kaydı, sadece web siteniz kendi IPsine sahipse etkili olur.
Önemli: PTR kaydı, isim manüel olarak düzeltildiğinde etkin olur ve belli bir bölge bilgisi eklenmiş olmalıdır. Bu da sadece sunucu yöneticileri tarafından yapılabilir.
Sitenizi Yükleme
Bu konu; FTP, Microsoft FrontPage, DirectAdmin dosya yöneticisi ve SSH ile sitenize bir şeyler yüklemek için yöntemleri anlatıyor. Sitenize bir şeyler yüklemek için, bu yöntemlerden birini veya bir kaçını kullanabilirsiniz.
Dizin Yapısı
Hesabınızın temelinde, şu dizinler yer alır:
/backups
/domains
/public_html
/backups (yedekler)
/backups dizini, kontrol panelinizde oluşturulmuş tüm yedekleri içerir. Kontrol panelinizde bir yedek oluşturmazsanız, /backups dizinine ulaşamazsınız.
/domains (alan adları)
/domains dizini, hosting hesap veya hesaplarınızla alakalı dosyaların bulunduğu dizindir. Hesabınızda yer alan her domainin kendi dizini vardır (/domains/akzoom.com). Bu dizinde:
/logs (aylık kayıtlar burada yer alır bu dizin hesabınızı yarattıktan 1 ay sonra oluşturulur)
/private_html (tüm dosyalar SSL-- https:// olarak kaydedilir)
/public_html (genel siteniz için dosyalar)
/public_ftp (FTP siteniz için dosyalar)
/stats (Webalizer tarafından, istatistikler için oluşturulur bu dizini yedeklemeyin veya silmeyin)
/mail (posta)
/mail dizini, sunucunuzun mail sistemi tarafından oluşturulmuş dosyaları içerir. Bu dizini değiştirmeyin, silmeyin veya ekleme yapmayın)
/public_html (genel)
/public_html dizini, /domains/domaininiz.com/public_html adresine verilmiş bir linktir. Eğer hesabınızda, birden çok domain barınıyorsa, bu link sizi public_html dizinine veya en son oluşturduğunuz domaininize yönlendirir.
Ana (index.html) Dosya
Tüm web siteleri için aynı olan dizin; index.htmldir. Bu da, biri sizin http://www.akzoom.com adresinizi ziyaret ettiğinde, http://www.akzoom.com/index.html adresine yönlendirildiği anlamına gelir. Bu, sisteminizde genel olarak görüntülenen tüm dizinler için aynıdır, subdomainler de dahil.
Her bir dizin için bir web sitesi yüklerken, index.html olarak adlandırmayı unutmayın. Deneyimli kullanıcılar; PHP ya da shtml dosyaları kullanabilirler. Eğer web siteniz html olarak kurulmadıysa, o zaman ana dosyalarınızın index.uzantı (index.php, index.shtml ) şeklinde adlandırıldığını unutmayın.
FTP ile Yüklemek
Adım: Bir FTP programı edinin. Sunucuya FTP aracılığı ile yükleme yapmak, özel bir program gerektirir. Birçok bilgisayar sistemi FTPyi içermez. O yüzden internet üzerinden bir FTP programı indirebilirsiniz. Öneriler:
IBM/Windows: LeechFTP (ücretsiz), WS_FTP LE (ücretsiz), FTP Explorer (ücretsiz), FileZilla (ücretsiz), Macintosh: Fetch (ücretsiz).
Adım: Sunucuya bağlanın.
Tüm FTP programları, şu bilgileri ister
Username Kullanıcı Adı: Kontrol panelinizin kullanıcı adı.
Password Şifre: Kontrol panelinizin şifresi.
Address - Adres: Sunucunun adresi.
ftp.domaininiz.comu kullanın.
Port Varsayılan portu kullanın (21).
Bazı programlar, host type (host tipi) sorabilirler. auto yu seçin. ASCII/Binary/Auto için de auto yu seçin. Inıtial remote folder (yabancı dosya başlangıcı) bölümünü boş bırakın veya ana web dizininden çıkmak için /domains/domaininiz.com/public_htmye yönlendirin.
Adım: public_html dizinini açın ve dosyalarınızı yükleyin.
Eğer, aynı hostingde birden fazla domaininiz varsa, öncelikle /domains dizinine girip, düzenlemek istediğiniz domaini seçmelisiniz. Daha sonra public_html dizininden işleme devam edin.
Yüklemek için, bilgisayarınızdaki dosyaları seçin ve sunucudaki dizine taşıyın. Her FTP farklı çalışır, o yüzden programın yardım dosyalarına başvurmanız gerekebilir.
DirectAdminin File Managerı ile Yüklemek
Kontrol paneline giriş yapın ve File Manager ikonuna tıklayın.
Hangi dizine dosya yüklemek istiyorsanız, onu seçin.
Ekranın alt kısmındaki "Dosyaları şuanki directorye upload et" tuşuna basın.
Yeni bölüm göreceksiniz. Browse tuşuna basın ve yüklemek istediğiniz dosyaları seçin. 8 den fazla dosya yüklemek isterseniz, "Daha fazla dosya upload et" tuşuna basın.

"Dosyaları Upload et" a tıklayın.
SSH ile Yüklemek
SSH ile sunucuya girebilir ve dosyalarınızı direkt olarak diğer sunuculardan indirebilirsiniz.
Not: Bazı sunucular, güvenlik için SSH özelliğini engelleyebilirler. Not: SSH, Unix bilgisi az olanlar tarafından kullanılmamalı.
SSH ile sunucuya bağlanın, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin. Eğer bir SSH programınız yoksa Putty ‘den ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Dosyaların indirilmesini istediğiniz dizinleri değiştirin.
Bir web sunucusundan indirme şekli: wget http://www.server.com/filename.ext FTP sunucusundan indirme şekli: wget ftp://username:[email protected]/filename.ext wget özelliği ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için, buraya tıklayın.
Site Yedekleme
Bu konu, kaydetmek istediklerinizi seçmek, yedek oluşturmak, yedekleri konumlandırmak ve yedekleri geri yüklemek gibi başlıkları içermektedir. Büyük sitelerin haftada en az bir kere verilerini yedeklemeleri gerekirken, daha küçük siteler 2-4 haftada bir yedekleme yapmalılar.
Öncelikle, ana kontrol panelindeki Yedekleri Oluştur/Geri Yükle ikonuna tıklayarak site yedekleme menüsünü açın.

Ne Yedekleyeceğinizi Seçmek
Sonraki bölümde gördüğünüz gibi yedeği oluşturmak için birçok seçenek var.

Web Site Data (Web Sitesi Verileri)
Domains Directory (Domain Dizini)
Buradan, domain dizininizdeki tüm dosyaları yedekleyebilirsiniz. Eğer birden fazla domaininiz varsa, bütün domainleriniz yedeklenir. Yedeklenmiş dosyalar: logları, private_html, public_ftp, public_html ve stats (istatistikler)i içerir. Çünkü subdomainler, public_html dosyanızdadır ve bu yüzden onlar da yedeklenir. Eğer web sitenizin ayarları ile değil sadece içeriği ile ilgili ilgileniyorsanız bu seçeneği seçin.
Subdomain Listeleri
Bu, yaratmış olduğunuz, subdomain isimlerini yedekleyecektir; Subdomainlerin içindeki dosyaları değil. Eğer birçok subdomaininiz varsa bu seçeneği kullanın. Eğer subdomain listesini yedeklemeyi atlarsanız, her bir subdomaini, manuel olarak tekrar oluşturmanız gerekecektir.
POP Accounts - POP Hesapları: Bu, hesap ayarlarınızı tüm POP mail adresleriniz için yedekleyecektir.
Forwarders - Gönderenler: Bu, sizin tarafınızdan oluşturulmuş tüm göndericileri yedekleyecektir.
Autoresponders - otomatik cevaplayıcılar: Bu, hesabınızdaki tüm otomatik cevaplayıcıları ve onların mesaj içeriklerini yedekler.
Vacation Messages -Tatil Mesajı: Bu, tüm tatil mesajı ayarlarını ve tatil mesajının kendisini yedekler.
E-mail Settings – E-posta Ayarları: Bu, tüm filtreleri ve tüm spam mail mailleri yedekler.
FTP
FTP Hesapları
Bu sizin tarafınızdan yaratılmış tüm FTP hesaplarını yedekler. Şunu unutmayın ki, FTP dizinindeki hiçbir dosyayı yedeklemez. Eğer FTP dizininin içeriğini yedeklemek isterseniz, lütfen ana backup (yedekleme) ekranından; "Domains Directory" i tıklayın.
FTP Ayarları
Bu FTP seçimlerinizi yedekler. Örneğin, isimsiz FTP engellenmiş mi veya isimsiz kullanıcılar yükleme yapabilirler mi?
Databaseler (Veritabanlar)
Tüm kullanıcıların veritabanlarını yedeklemek
Bu, hesabınıza bağlı tüm MySQL veritabanlarını yedekler. Veritabanlarınızı oldukça sık yedeklemelisiniz, özellikle de siteniz onlara bağlıysa. (örneğin, forumlar)
Yedek Oluşturmak
Yedek oluşturmak oldukça basittir:
Yedeklemek istediğiniz öğelerin yanındaki kutucukları işaretleyin. (aşağıda görüldüğü gibi)
"Yedek oluştur" tuşuna basın.
Ekranın altında, az önce yaratmış olduğunuz yedek için bir link göreceksiniz. Link şöyle görünecek.
Click Here to Download the Latest Backup - backup-May-15-2003-1.tar.gz
Bu aşamada, menüden çıkabilir veya link'e tıklayarak yedeği bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
İlave Bilgi
Backup(yedek) dosyalar şöyle görünür:
[backup]-[Month]-[Day]-[Year]-[Backup Number] [yedek]-[ay]-[gün]-[yıl]-[yedek numarası]
Eğer bir gün içinde birçok yedek oluşturduysanız, şöyle görünürler.
backup-May-15.2003-1.tar.gz backup-May-15.2003-2.tar.gz backup-May-15.2003-3.tar.gz
Bu özellik, yanlışlıkla bir yedek dosyanın üzerine yazmanızı engeller.
Yedekleri Saklamak
Tüm yedekler, /backups directory ‘de yerleşmiş olsa da, yedek dosyaları bilgisayarınıza indirmenizi öneririz. Bu en güvenli yoldur, çünkü sunucuda yer alan yedekler sistemdeki bir arıza sonucu kaybolabilirler.
Tüm kaydedilmiş yedeklerinizi görüntülemek için "Şuanki yedeklerinizin listesi için burayı tıklayın" linkine tıklayın (bu link sayfanın sonlarına doğru konumlanmıştır). Böylece, dosya yöneticisindeki, /backups directory ‘e yönlendirilmiş olursunuz.

Buradan yedekleri bilgisayarınıza indirebilirsiniz ( yüklemeye başlamak için dosya adını tıklayın), yedekleri farklı bir dizine taşıyın veya ihtiyacınız olmayan yedekleri silin.
Yedekleri Geri Yüklemek
1.Adım: Eğer yedek dosya bilgisayarınızdaysa, onu sunucuya yükleyin.
Eğer yedek dosyalarınız sabit diskinizde ise, onları /backups directory ‘ e yüklemelisiniz. Bu, FTP aracılığı ile veya "Şuanki yedeklerinizin listesi için burayı tıklayın" linkine tıklayarak yapılabilir. Daha sonra da, "Dosyaları şuanki directorye upload et" tuşuna basın.
2.Adım: Backup menüsünden geri yüklemek istediğiniz dosyayı seçin.

/backups directorydeki tüm yedek dosyalar, açılır menüde görünecektir. Geri yüklemek istediğiniz dosyayı seçin ve "Geri Yükleme Seçenekleri seçin" tuşuna basın.
3.Adım: Geri yüklemek için öğeleri seçin.

Yukarıda, tüm "E-mail" öğeleri yedeklenmek için işaretlenmiş. (Unutmayın, yedeklenmemiş dosyalar gri kutulu olanlar)
Bu aşamada, hangi öğeleri geri yüklemek istediğinizi seçebilirsiniz. Örneğin, yukarıda, Tatil Mesaylar dışındaki tüm e-mail öğeleri seçilmiş. Bitirdikten sonra, "Seçili nesneleri geri yükle" (Seçili öğeleri geri yükle) tuşuna basın. Eğer isteğiniz gerçekleşirse, tekrar ana yedekleme menüsüne götürülürsünüz.
E-Posta Ayarları
Bu konu, e-mail hesapları yaratmak, bir catch-all (sunucunun tüm spamleri yakalayabilmesi) adresi yaratmak, mail forwardlamak, otomatik cevaplayıcılar, tatil mesajları, mail listeleri ve MX kayıtları alternatifleri.
E-Mail Hesapları Yaratmak
Bir e-mail hesabı yaratmak için, kontrol paneline giriş yapın ve sonra "E-Mail Menu" linkine tıklayın ve sonra "POP3 E-Mail Accounts" linkine tıklayın. Orada mevcut bir e-mail hesabı olduğunu fark edeceksiniz: kullanıcıadı@akzoom.com. (Buradaki kullanıcı adı, kontrol paneline giriş için kullandığınız kullanıcı adıdır.) Bu hesap kalıcıdır ve silinemez.
Yeni bir POP3 mail hesabı yaratmak için, "Create POP3 Mail Account" i tıklayın. Aşağıdaki kutu ile karşılaşacaksınız:

Bir kullanıcı adı ve şifre girin. Daha sonra Create diyin. Kontrol paneli, şöyle görünen bir sayfaya dönüşecektir.

Not: Eğer kullanıcı adı bir otomatik cevaplayıcı, forward edici veya mail listesinden alınmışsa, bir POP3 hesabı oluşturamazsınız.
E-mail Hesabının Şifresini Değiştirmek
Bir e-mail hesabının şifresini değiştirmek için, öncelikle "POP3 E-Mail Accounts" menüsüne girmelisiniz. Daha sonra, e-mail adresinin yanındaki "change" linkine tıklayın.
"Modify POP3 Mail Account" kutusu açıldıktan sonra, yeni şifrenizi 2 kere girin ve Update tuşuna basın.
E-mail Hesaplarını Silmek

Bir e-mail hesabını silmek için öncelikle, "POP3 E-Mail Accounts" menüsüne girin. Daha sonra, silmek istediğiniz hesabın yanındaki kutuyu işaretleyin ve "Delete Selected ı tıklayın.
SMTP Onayı
E-mail programınıza POP3 hesabı açarken, eğer mail yollarken hosting hesabınızı kullanmayı seçiyorsanız(ISP mail sunucusu yerine), SMTP onayını engellemelisiniz.
SMTP giriş adı ve şifresi, POP hesabınızınkilerler aynıdır.
MS Outlook: Tools, Accounts, sonra hesabınızın adını girin ve Propertiese basın. Servers sunucusundaki, "My server requires authentication" i işaretleyin.
Daha ayrıntılı bilgi için, kullandığını e-mail programının, yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Catch-All Adresi Oluşturmak
Eğer sunucu, mevcut olmayan mail adresleri için posta alırsa, o mesajları bir yere yerleştirmeleri gerekir. Kontrol paneli size üç seçenek sunar:
Fail: Sunucu mesajları siler ve mesajı yollayana, mesajın adrese ulaşmadığını bildirir.
Ignore: Sunucu, mesajı gönderene bir uyarı göndermeden mesajları siler.
Adress: Sunucu, mesajları geçerli bir mail adresine yollar.
Bu seçeneklerden birini seçebilmek için, öncelikle kontrol panelinden E-mail Menu yü görüntülemelisiniz. Daha sonra "Catch-All E-Mail" ikonuna tıklayın. Şuna benzer bir kutucuk göreceksiniz.

İstediğiniz seçeneği seçin ve Updatei tıklayın.
Forward Ediciler
Forward ediciler, gelen maillerin, diğer birçok adrese gönderilmesine yardımcı olurlar. Örneğin: [email protected] ve [email protected] adreslerine gönderilen maillerin [email protected] POP3 hesabına gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapabilmenizi sağlayacak, iki forward edici yaratabilirsiniz.
Forward edici yaratmak için, öncelikle kontrol panelinden "E-Mail Menu" yü görüntüleyin. Daha sonra "Forwarders" ikonuna tıklayın ve daha sonra sayfanın başındaki "Create New Forwarder" linkine tıklayın. Şunun gibi bir kutu göreceksiniz:

Forwarder Namei (Forward edici adı) ve Destination Emaili (mailin nereye gideceği) girin. Daha sonra "Create" tuşuna basın. Forward etmek istediğiniz adresleri virgül (boşluk bırakmadan) ile ayırabilirsiniz. Örneğin: [email protected],[email protected],[email protected]
Diğer geçerli forward öğeleri :
fail: ulaşmayan mailin gönderene geri dönmesini sağlar
blackhole: ise maili kabul edecek ve silecektir.
Forward Edicileri Değiştirmek / Silmek
Tüm Forward ediciler, forwarder menüsünden listelenmiştir. Bir forward ediciyi silmek için, ismin yanındaki kutuyu işaretleyin ve Delete Selected butonuna basın.

Forward edici adresinin yanındaki modify linkine basılarak iletinin gideceği adres değiştirilebilir ancak, forward eden mail adresi değiştirilemez.
Otomatik Cevaplayıcılar
Otomatik cevaplayıcılar, gelen tüm maillere, standart bir mesaj ile cevap veren robotlardır. Otomatik cevaplayıcılar, içeriklerine bakmaksızın tüm gelen mesajlara cevap verirler. Örneğin bazı şirketlerin fiyat listeleri, otomatik cevaplayıcılara bağlanmıştır. Potansiyel müşteriler, [email protected] adresine mail atarlar ve birkaç dakika içinde ücret listeleri maillerine gelir.
Bir otomatik cevaplayıcı oluşturmak için, öncelikle kontrol panelinden E-Mail Menuyü görüntülemelisiniz. Daha sonra "Autoresponders" ikonuna ve daha sonra "Create New Autoresponder" linkine tıklayın.

Öncelikle bir otomatik cevaplayıcı adı seçin.
Daha sonra, Responder Message kutusuna mesajınızı yazın. HTML etiketleri eklemenize gerek yoktur.
Üçüncü olarak bir CC adresi ekleyebilirsiniz. Bu adrese, otomatik yollayıcıların her birinin çıktılarından bir kopya yollanacaktır. CC özelliğini işaretlemezseniz, otomatik yollayıcınızın kaç teklif aldığını görüntüleyebilirsiniz.
Not: Otomatik cevaplayıcıya bağlı bir pop hesabınız veya forward ediciniz olmalı. Eğer gelen mailin bir kopyasınız saklamak istiyorsanız, otomatik cevaplayıcı ile aynı isimde olan bir pop hesabı yaratın. Eğer gelen mailleri silmek istiyorsanız, ve sadece cevap yollamak istiyorsanız, aynı isimde forward edici yaratmalı ve maili :blackhole:a forward etmelisiniz.
Otomatik cevaplayıcıları silmek / değiştirmek
Tüm otomatik cevaplayıcılar, autoresponder menüsünde yer alır. Onları silmek için, yanlarındaki kutucukları işaretleyince Delete Selected tuşuna basın.

Otomatik cevaplayıcıları değiştirmek için, autoresponder yanındaki "modify" linkine tıklayın. Modify özelliği, otomatik cevaplayıcı mesajını ve CC adresini değiştirmenize yardımcı olur. İşiniz bittiğinde Create tuşuna basabilirsiniz.
Tatil Mesajı
Tatil mesajı, insanlara sizin bilgisayar başında olmadığınızı söyler. Genel bir tatil mesajı şöyle olabilir: E-mailinizi aldım fakat, 21 Hazirana kadar burada değilim. Mailinizi bu tarihten sonra cevaplayabilirim. Tatil mesajları, daha önceden var olan POP3 hesapları ile birlikte çalışır.
Bir tatil mesajı oluşturabilmek için, öncelikle kontrol panelinden "E-Mail Menu" görüntülenmeli. Daha sonra, Vacation Messages icon a ve sonra da "Set New Vacation Message" linkine tıklanmalı.

İlk olarak, tatil mesajı eklemek istediğiniz POP3 hesabınızı seçin. İkinci olarak, tatil mesajınızı vacation message bölümüne yazın. Üçüncü olarak da başlangıç ve bitiş tarihlerini girin( vacation start/stop). Son olarak da Create tuşuna basın.
Tatil mesajlarını silmek/değiştirmek
Tüm tatil mesajları, vacation messages menüsünde listelenmiştir. Bir tatil mesajını tamamen silmek için, vacation account ın yanındaki kutuyu işaretletin ve Delete Selected butonuna basın.

Bir tatil mesajı, vacation accountun yanındaki modify linkine basılarak değiştirilebilir. Modify özelliği, mesaj metnini, tatilin başlangıç ve bitiş tarihlerini değiştirmenizi sağlar.
The HackHeLL