peace_346
New member
- Katılım
- 2 Eki 2005
- Mesajlar
- 1,820
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 34
Ülkemizde çok yaygın olan hipotiroit (tiroit bezinin az çalışması) hastalığında nasıl besleneceğinizi çok iyi bilmelisiniz! Uzmanlar; tiroit sorunu olan birinin bazı besinleri tüketirken dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Uzmanların, tiroit hastalarına beslenme önerileri şöyle:
* Diyetiniz; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineral, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyecekleri sizin bünyenize uygun miktarlarda barındırmalı.
* İyi bir omega-3 kaynağı olan balığı haftada en az iki kez tüketebilirsiniz. Derisiz tavuk, hindi ve yağsız kırmızı et tüketimi de beslenme programınızda olmalı.
* Tam tahıl ürünleri ve kurubaklagil tüketimini unutmayın. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdır. Haftada en az bir kez tüketmelisiniz.
* Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı tüketmemelisiniz. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam; guatrojenik besinlerdir.
* Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz.
* Çinko bakımından zengin olan badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindiye de yemek listenizde yer vermelisiniz.
* Diyetiniz; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineral, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyecekleri sizin bünyenize uygun miktarlarda barındırmalı.
* İyi bir omega-3 kaynağı olan balığı haftada en az iki kez tüketebilirsiniz. Derisiz tavuk, hindi ve yağsız kırmızı et tüketimi de beslenme programınızda olmalı.
* Tam tahıl ürünleri ve kurubaklagil tüketimini unutmayın. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdır. Haftada en az bir kez tüketmelisiniz.
* Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı tüketmemelisiniz. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam; guatrojenik besinlerdir.
* Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz.
* Çinko bakımından zengin olan badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindiye de yemek listenizde yer vermelisiniz.