Hipertansiyon hastası için diyet çok önemli: Tuzu nasıl azaltabiliriz?

NoMaD1978

Banned
Katılım
31 Eki 2006
Mesajlar
1,001
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
istanbul
Hipertansiyon hastası için diyet çok önemli: Tuzu nasıl azaltabiliriz?

tuz.jpg


Yiyeceklerin pek çoğunda bulunan sodyum doğal yiyecek tuzudur. Sofra veya mutfak tuzunun da büyük bir bölümü sodyumdur. Tuz (sodyum klorür), lezzet verici özelliği nedeniyle tercih edildiği gibi yiyeceklerdeki bozulmayı önlemek için besin saklama ve besin işlemede de kullanılır. Sağlık açısından bakıldığında; sodyum vücutta sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketiminin de yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca aşırı tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını artırdığı için, kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerde kalsiyum kaybının artışı ile beraber de kemiğin yapısında bozulmalar ve kemiklerde kırılma riskine sebep olabilir. Bundan dolayı yemeklerin tadına bakmadan kesinlikle yiyeceklere tuz eklenmemelidir.


--------------------------------------------------------------------------------

YÜKSEK TANSİYONU ÖNLEMEK, KAN BASINCINI DÜZELTMEK İÇİN;

* Yiyeceklerinize çok az tuz ekleyin.

* Tuzlu hazır besinleri seyrek ve az tüketin.

* Vücut ağırlığınızı dengede tutun.

* Fiziksel aktiviteyi artırın. Artan aktivite vücut ağırlığını dengeler, kan basıncını düşürür ve kronik hastalık riskini azaltır.

* Sebze ve meyve tüketimini artırın. Sebzeler ve meyveler tuz ve enerji içeriği düşük besinlerdir. Bu besinler aynı zamanda potasyum mineralinden zengindir. Potasyum kan basıncının düşmesine yardımcı olan bir mineraldir. (Böbrek probleminiz varsa danışarak tüketiniz.)

Özellikle kalsiyum tüketimi kan basıncını düzeltmektedir. Bu nedenle günde 2-3 porsiyon az yağlı veya yağsız süt ve ürünleri tüketmeye özen gösterilmelidir.

Magnezyumdan zengin besinleri (fındık, fıstık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuru baklagiller) tüketmek kan basıncını kontrol altına almayı sağlar.



--------------------------------------------------------------------------------

TUZ ALIMINI AZALTMAK İÇİN;

* Daima taze ve tuz eklenmemiş, doğal besinleri tercih edin.

* Satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun, “tuzsuz” veya “tuzu azaltılmış” besinleri tercih edin.

* Masada tuz kullanmayın. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, limon, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edin.

* Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden uzak durun veya çok az miktarda ve seyrek tüketin.

* Dışarıda yemek yiyorsanız, ya tuzsuz hazırlanmasını isteyin ya da gelen yiyeceğe siz tuz ilave etmeyin.

* Sebze ve meyve tüketimini artırın.

* Bol su için. Su genelde az sodyum içerir.

* Maden sularını yüksek tansiyon, mide ve böbrek sorunları yaşıyorsanız tercih etmeyin.



GÜLCAN EMİRZA, DİYETİSYEN (FATİH ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ)
 
Geri
Üst