Hilmi Özkök:Herşey değişiyor, TSK da değişmeli

biosx

New member
Reaction score
0
24947.jpg

'TSK da değişecek'

Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri için son dönemde söylenenlerden üzüntü duyduğunu, ancak TSK’nın değişmek zorunda olduğunu söyledi.
“Her şey değişirken, TSK’da değişecek. Bu işlerden korkmamak lazım” diyen Özkök, değişimin yönünü de “Dünya sahnesinde kendinizi nereye layık görüyorsanız, oraya ulaşmaya çalışmak lazım” diye gösterdi.
Şu anda açık konulmasının etik olmayacağını söyleyen Özkök, Kara Kuvvetleri araştırması sonucunda açıklama yapılmasının beklenmesi gerektiğini söyledi.
Özkök, iddia edilen Balyoz planı ile ilgili olarak başta emekli Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan olmak üzere kendisinin ön plana çıkarılmasının ‘Gücüne gittiğini’ ancak her şeyin ‘Zamanla anlaşılacağını’ vurguladı.
Özkök’ün Radikal’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

* (Çetin Doğan’ın, açıklamalarını tatmin edici bulmaması hatırlatılınca) “Çetin (Doğan) paşa durmadan beni gösteriyor. Desin varsın. İyi bir arkadaşımızdı, o da onun görüşü. Ama Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) bir hiyerarşi var. Kurumsal sorumluluk başka, ferdi sorumluluk başkadır. Ordu Komutanı olarak onun muhatabı Genelkurmay Başkanı değil, Kara Kuvvetleri Komutanı; zaten Aytaç (Yalman) paşa da söylemiş...”

İnceleme sonucu beklenmeli
* “Genelkurmay Başkanı olduğunuz zaman paratoner gibisinizdir. Her söz size gelir.
Doğrusu da odur. Genelkurmay incelemeler sonuçlanınca bir açıklama yapılacağını söyledi. Kara Kuvvetleri, ya da Genelkurmay’ın bir açıklama yapmasını beklememiz lazım. Benim
daha önce çok açık konuşmam etik olmaz. Zaten devam eden yargı süreci var.”

Basında mahkeme kuruluyor
* “O dönem için yargı devam ederken konuşmayacağımı söylediğim halde adeta basında mahkeme kuruluyor, ısrar ediliyor. Neden böyle olduğunu tam bilmiyorum. Mazlum gördükleri için belki de... (Gülüyor) Kimseyi mahkemeye vermiyorum ya... Aslında bazı eleştiriler hakaret sınırına girebilir, mahkemeye versem. Gücüme gidiyor. Ama katlanıyorum. Zamanla anlaşılır diyorum.”

Değişimden korkmamalı
* “Türk Silahlı Kuvvetleri için çok şeyler söylenir oldu. Bu beni üzüyor. Bu konuda hükümete düşen işler var, TSK’ya düşen işler de var.
Her şey değişirken TSK da değişecek. Bu yönde çalışmalar zaten yapılır. Değişmezseniz, gelişmelerin dışında kalırsınız. Bunun karşısında duramazsınız. Bu işlerden korkmamak lazım...
Dünya sahnesinde yer almak istediğiniz noktaya ulaşmalısınız. Neyi özlüyorsak, kendimizi nereye layık görüyorsak, oraya ulaşmaya çalışmalıyız. Bu aslında bütün kurumlarımız için geçerli.”
Güncel gelişmeleri ayıkladığınızda, Özkök’ün en son kısımda söyledikleri aslında geleceğe en çok kalacak olan ve bugünlerde yaşananları anlama çabasına en çok ışık tutan sözler.
“Her şey değişirken, TSK da değişecek”, son 10 yıldır hem siyasette, hem askeriyede, hem de siyaset-asker ilişkilerinde yaşanan bütün gerilimleri, iniş-çıkışları açıklayabilecek kuvvette bir cümle.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini 2000 yılı içinde TSK bünyesinden başlayarak MGK, Hükümet ve Meclis zinciriyle oluşan Ulusal Program içinde stratejik hedef kabul etmesini, değişimin tetikleyicisi ve çerçevesi görmek mümkün.
Tıpkı TBMM gibi, TSK da iri cüsseli ve omuzlarında tarihin yükü olan bir yapı ve değişimler kolay, sancısız ve yan etkisiz olmuyor.
Siyasette düzenli aralarla yapılan seçimler, değişimi kesintili kıldığı için rahatlatıyor. Değişime direnişler de meşru siyaset zemininde, muhalefet kurumu çerçevesinde medyama geldiği için yadırganmıyor, hatta sağlıklı işleyişin gereği olarak görülüyor.
Oysa TSK’nın katı hiyerarşisi içinde değişime, ya da ayrı bir kategori olarak, değişimin hızına sergilenen direniş, eskiden suç olarak tanımlanmayan davranışların suç olarak tanındığı yeni yasal zeminde kendisini bir anda yasadışı zeminde bulabiliyor.
Özkök, değişimin sıçrama aşamasına geldiği, (sistemin bir yandan Irak ve Kıbrıs gibi iki dev sorunla uğraştığı) bir anda, kendisini en güçlü noktada hisseden değişime direnci kırarak tarihi bir iş yaptı bana göre.
Bugün Özkök’e yapılan suçlamaların bir kısmının altında ‘Zamanında engellemeyecektin’ hıncı yok mu acaba?

Radikal / 'TSK da değişecek' / Politika / MURAT YETKİN

Paşa sen o zaman ne halt ediyordun!

Fatih Altaylı'nın bu sözü "demokrat" diye anılan emekli Orgeneral Hilmi Özkök'e...

"ZIRT pırt ortaya darbe planları çıkıyor. Herkesin hedefi Genelkurmay oluyor.
Hepimiz el birliğiyle mevcut Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'dan hesap soruyoruz.
Ne var ki, ortaya çıkan planların hepsi 2003,2004 yıllarına ait.
Yani mevcut Genelkurmay Başkam'nın daha yeni orgeneralliğe terfi ettiği günlere.
Balyoz'da da, Sarıkız'da da, Ayışığı'nda da, Eldiven'de de hep aynı kişi Genelkurmay Başkanı.
Orgeneral Sayın Hilmi Özkök.

Bir tek ferdi vahit de çıkıp Özkök'ten hesap sormuyor.
"Yahu kardeşim, sen ne biçim Genelkurmay Başkanı'ymışsın.
Altındaki herkes darbe planlamış.
1. Ordu'da katliam planları yapılmış.
Bu planların hepsi sana da ulaşmış.
Niye o günlerde gereğini yapmadın" diye soran yok.
Varsa yoksa, "Hilmi Paşa çok demokrat adamdı" lafları.
Başlarım demokratlığına.

NİYE KİMSE ÖZKÖK'TEN HESAP SORMUYOR?

Bugün kızdığınız, öfkelendiğiniz, "Yuh bu kadarı da olur mu" dediğiniz, TSK'yı suçladığınız ne kadar plan varsa ve eğer siz yayınlayıp durduğunuz tüm bu planlara inanıyorsanız, bunların hepsi Başbuğ zamanında değil, Özkök zamanında yapılmış.
Gerçekten merak ediyorum, niye hiç kimse Özkök'ün adını anmıyor?

PAŞA PAŞA SEN NE HALT EDİYORDUN

"Paşa paşa, sen o zaman ne halt ediyordun da bütün bunlar olup bitiyordu" demiyor?
7 sene öncesinin hesabını bugünün komutanına sormayı biliyorsunuz da 7 sene öncesinin hesabını o günün komutanına sormayı neden düşünmüyorsunuz?
Kimdir bu Hilmi Özkök?
Neredendir torpili de kimse ona bir şey soramaz.
Ve savcılar dahi ayağına gider.
Döneminde darbe planları yapılan bir demokrattır anladık da, aslen necidir?

KAYNAK

Marcus baba verdiğin köşe yazısını daha öncede vermedin mi???

Yanlış anlama beni ama illaki gerekli diyorsan sitemizdeki linkini atardın ya.

Aradaki farkı görebiliyormuyuz?

Birileri darbe planlıyor:

O dönemdeki Başkan engelliyor. Şimdi öğreniyoruz, Yeni Başkanımız yalanlıyor.
Biri ülkem adına gerekli yerlere bilgi veririm diyor, Başımızdaki de hergün medya önünde ses yükseltiyor, tehditvari söylemlerde bulunuyor.
Biri üstünü örtmeye çalışıyor, diğeride artık böyle gitmez değişmeli diyor.
.
.
.

Sayın Altaylı Sayın Özkük' ün o dönemde ne 'halt' yediğini daha yeni yeni öğreniyoruz. Ama senin o dönemde de, şimdilerde de ne 'halt' yediğini ezbere biliyoruz.

Emeğinize sağlık !

genelde link verilir.:sigara:
yaratılanı yaratan dan ötürü seviyoruz...
bunlara hoşgörü ile bakıyoruz.

Meydanı boş buldular....i

Hilmi Paşam,Zamanında konuşacaktın,veya Emir verip gereğini yaptıracaktın,yapacaktın.Mademki Asker değişecek,neden o zaman değiştirmedin,yoksa gücünmü yetmedi?

bu ülkede amerikanın desteklemediği hiçbir parti iktidar olamaz hilmi paşa da bunu bildiği için ordu değişiyor diyor. kastettiği ordu daki amerikan karşıtı görüşlerin tasfiyesinden başka bişey değil.

Hilmi Özkök Paşamız Darbe mi önlemiş hangi derbeyi önlemiş.
Önlemişse niye yargıya taşımamış.

İdda edilen darbe planları 2003-2004 yıllarına ait.
İddaa edildiği gibi darbe önlenmişse o tarihlerde önlenmiştir.
Peki bunları yani darbecileri niye o zaman açıklamadıda
bu günleri mi bekledi, aradan 6-7 yıl geçmiş Gündemi
bu kadar meşgul etmek için mi sustu.

Geri