HH'lilere Özel...Özel Yetenek Sınavı - Müzik Bölümü Bilgileri...

Antony Costa

Cappadocian Glorian Boy
Genel Olarak Üniversiteler Aşağıdaki Şartlara Göre Öğrenci Alıyor...Benim Gibi Sınava Girecek Olan Arkadaşlara Başarılar Dilerim...:goz:

ÖN ŞART ÖZELLİKLERİ




a) Ses Özelliği : Adayın sürekli veya kalıcı bir ses bozukluğu veya kısıklığı bulunmamalıdır.

b) Konuşma Özelliği : Adayın Müzik Eğitimi Anabilim Dalında sağlıklı öğrenim görmesinde ve müzik öğretmeni olarak yetişmesinde engelleyici konuşma kusurları ( ileri derecede kekemelik, pepelik) bulunmamalıdır.

c) Bedensel Özellikler : Adayda sağırlık veya çok ağır işitme özelliği, Anabilim Dalında öğretimi yapılan çalgıları çalmayı, müzik öğretmeni olarak yetişmeyi engelleyecek bedensel sakatlık, ek***lik ve kusurlar ( ellerde parmak ek***liği, aşırı derecede çolaklık vb.) bulunmamalıdır.



Ön Şart Özellikleri bakımından yeterli olmayan adaylar Müzik Eğitimi Anabilim Dalına alınmazlar


. AŞAMA SINAVI
Müzik yetenek sınavının I.aşaması, ön eleme niteliğinde olup bireysel ve sözlü -uygulamalı olarak yapılır ve adayın sadece müzikal işitme yeteneği genel boyutları ile ölçülüp değerlendirilir.



Bu aşamada adayın “iki ses işitme”, “üç ses işitme”, “dört ses işitme”, “ezgi işitme” ve “ritim işitme” yetenekleri değerlendirilir.



Müzik yetenek sınavının I. Aşamasında, müzikal işitme yeteneği içinde yer alan alt yetenek ağırlıkları sırasıyla şöyledir :



· İki ses işitme : % 18

· Üç ses işitme : % 16

· Dört ses işitme : % 10

· Ezgi işitme : % 40

· Ritim işitme : % 16



Bu aşamada yapılan elemede, 50 ( elli ) ve daha yüksek puan alanlar ikinci aşama sınavına girme hakkı kazanırlar. I.Aşama sınavında başarılı olan ve II. Aşama sınavına girmeye hak kazanan adayların, I. Aşama sınavında aldığı puanlar, sadece II. Aşama sınavına girebilmek için yapılan değerlendirmede kullanılır; II. Aşama sınavı sonucunda yapılan genel başarı değerlendirilmesinde dikkate alınmaz

MÜZİKAL ÖZELLİKLER
Adayda değerlendirilecek müzikal özellikler ve bunların ikinci aşama müzik yetenek sınavı içindeki ağırlıkları şunlardır:



1. Müziksel okuma ( solfej ), Yazma ( dikte ) yeteneği : % 60

2.Müziksel söyleme yeteneği : % 20

3.Müzikal çalma yeteneği : % 20



1 – Müziksel okuma ( solfej ), Yazma ( dikte ) yeteneği



a) Müziksel yazma ( dikte ) sınavı : İkinci aşamaya girmeye hak kazanan bütün adaylar belirtilen gün ve saatte gruplar halinde sınava alınır. Bu aşamada adaylardan kendilerine dağıtılacak mühürlü nota kağıdına piyano ile çalınacak ikişer motiflik iki ezgiyi ölçü, nota ve süreleri ile yazmaları istenir. Yazma için verilecek süreler çalma işlemi başlamadan önce adaylara bildirilir.



b) Müziksel Okuma ( deşifre – solfej ) sınavı : Bu sınavda aday öğrenciler salona birer birer alınır ve kendilerinden daha önce karşılaşmadıkları ezgilerden okunması istenir.



2- Müziksel söyleme yeteneği

Bu sınavda adayın, sesini kullanmaya ilişkin özellikleri ve becerileri ölçülür. Müziksel sınavında tüm adayların İstiklal Marşı’ nı doğru, temiz bir sesle ve anlaşılır bir Türkçe ile söylemeleri gerekir. Sınav için hazırlanacak ikinci eser ( parça ) adayların kendileri tarafından seçilir. Bu sınavda adayların ses özelliklerine göre belirlenen parçalar çerçevesinde, seslerini kullanabilme yetenekleri ölçülür. Adayların bu sınavda müziksel söyleme becerileri puanlanırken aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulur.



a) Sağlıklı sese sahip olma : Seste hava, kısıklık, hışırtı, kırılma ve çatlama gibi olumsuz özelliklerin bulunmamalıdır.



b) Sesin tınısı gürlüğü ve genişliği: Aday yeterince gür bir sese, geniş bir ses alanına, güzel bir ses rengine sahip olmalıdır.

c) Doğru ve Temiz söyleme: Şarkı doğru ritimlerde ve temiz sesle söylenmelidir.

d) Konuşmada Anlaşılırlık: Seslendirilen şarkıda sözler,açık ve anlaşılır olmalıdır.

e) Müziksel Duyarlılık: Seslendirilen şarkıda ses duyarlı, etkili ve anlamına uygun kullanılmalıdır.



3- Müziksel çalma yeteneği :

a) Müziksel çalma yeteneğinde adayların tuşlu dokunmalı ( piyano ), mızraplı, tezeneli (gitar,mandolin, bağlama, kanun, ud vb.) yaylı – sürtmeli ( keman, viyola, kontrbas, kemençe vb.) ve soluklu üflemeli ( blokflüt, yanflüt, obua, klarnet, ney, mey vb. ) çalgılardan biriyle kendi hazırladıkları bir parçayı çalmaları gerekir.

Vurmalı (davul, zil, bateri, darbuka, def vb.) mekanik öğeler taşıyan ve programlanabilir öğeleri olan ( elektronik org vb.) çalgılarla sınava girilmez. Adaylar sınava girmeden önce sınavda çalacakları piyano, kontrabas vb. taşınması zor olanların dışındaki çalgıları beraberinde getirirler. Bir aday sınavda yalnız bir çalgıyı çalabilir.

b) Doğru ve Temiz Çalma : Çalgısından doğru ve temiz ses elde edilmesiyle eserin doğru/ koparılmadan seslendirilmesi değerlendirilir.

c) Teknik Düzey : Eserin gerektirdiği teknik becerilerin uygulanabilirliği değerlendirilir.

d) Müziksel Yorum : Çalgıdan duyarlı ve etkili ses elde edilmesi ile eserin müzikal çalışması değerlendirilir.

e) Eserin Düzeyi : Adayın çalacağı eserin düzeyi ve güçlük derecesi değerlendirilir.
 

Tragedy

Photo Manipulator
bide "grafik tasarım, end. ürünleri tasarımı ve mimarlık" bölümlerine girmek için gideceğimiz sınavla ilgili bilgi verirsen sevinirim marmara'dakine girecem bu sene :]
 

Antony Costa

Cappadocian Glorian Boy
gördüğün herşeyi ek***siz çizebiliyosan girmen lazım hacı :)
 

HTML

Üst