Serdengeçti
Banned
- Katılım
- 8 May 2007
- Mesajlar
- 1,808
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Her şey 10 yıl önce bugün başladı

Adalet ve Kalkınma Partisinin (AK Parti) iktidar serüveni, 10 yıl önce bugün başladı. Siyasi yaşama henüz yeni adım atmıştı. Kuruluşunun üzerinden 15 ay bile geçmemişti ki, ilk girdiği seçimden iktidar olarak çıktı. Ve, 3 Kasım 2002de başlayan iktidar serüveni, her seçimde oylarını arttırarak bugünlere kadar geldi.
Aslında herşey, Milli Görüş hareketinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan son partisi Fazilet Partisiyle (FP) başladı.
Merve Kavakçının Mecliste türbanıyla yemin etmek istemesiyle yaşanan yakın tarihin en önemli kriziyle tarihe geçen FP, aslında AK Partinin de ilk nüvesini oluşturdu.
Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 7 Mayıs 1999 tarihinde FP için kapatma davası açarken, ileride AK Partiye dönüşecek yenilikçi hareket ise hareketin lideri Necmettin Erbakana karşı iktidar bayrağını açmıştı.
Bir yıl sonra, 14 Mayıs 2000 tarihindeki kongre, yenilikçiler-gelenekçiler mücadelesine sahne oluyordu. Yenilikçilerin adayı Abdullah Gül, gelenekçilerin adayı Recai Kutan karşısında 521e karşı 633 oyla kongreyi kaybetti.
Milli Görüş tarihinde bir ilke sahne olan bu ateşli kongre süreci yolları ayırdı. Anayasa Mahkemesi, 22 Haziran 2001de FPyi kapattığında, gelenekçiler, bir ay sonra, 20 Temmuz 2001de kurdukları Saadet Partisinde (SP) bir araya gelirken, Tayyip Erdoğan ile birlikte hareket eden ve Gül ile birlikte Bülent Arınç ve Abbüllatif Şenerin başını çektiği yenilikçiler ise SPden uzak durdular.
Yenilikçiler de bir ay sonra, 14 Ağustos 2001de, Milli Görüş gömleğini çıkardık diyerek yola çıkan Erdoğanın liderliğinde kendi partilerini kurdular. Ve, AK Partinin de hikayesi başlamış oldu.
İlk tohumlar cezaevinde atıldı
Yenilikçi hareketin ortaya çıkış sürecinde, Erdoğan ise şiir davası ile uğraşıyordu. 12 Aralık 1997de Siirtte okuduğu minareler süngü, kubbeler miğfer... şiiri nedeniyle hakkında açılan davadan mahkumiyet alıp İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verilen Erdoğan, Pınarhisar cezaevinde 4 ay yatıp çıkmıştı. Zaten bu sürecin ilk tohumları da cezaevi görüşmeleri sırasında atılmıştı.
Siirtte yenilen seçimde aday olan Erdoğan, 9 Mart 2003de yapılan seçimde yüzde 85 gibi rekor bir oyla 22. dönem milletvekili olarak parlamentoya girdi. Erdoğan, 15 Mart 2003de de 59. AK Parti hükümetini kurarak, Başbakanlık koltuğuna oturdu.
hürriyet