Kısa bilgi babından nedenleri şunlarmış...
Basur oluşma nedenleri
Birçok sebep sayılabilir burdaki sıralama en fazla etkili olandan başlayarak sıralanmıştır.-Kabızlık;Basur oluşmasında ve tedavi sonrası tekrarlamasında en önemli etkendir dışkılamak için uygulanan basınç şiddeti ve süresi uzun olduğundan anüs bölgesindeki bağ dokularının yıpranmasına ve toplar damarların genişlemesine sebep olur.
-Ailesel yatkınlık;Bazı ailelerde basur daha sık görülmektedir bunu sebebi tam aydınlatılamamıştır.Sebep anatomik farklılıkmıdır yoksa ailede tuvalet alışkanlığının kötü olması veya kabızlığın (barsak tembelliği) yaygın olmasındanmı olduğu çok açık değildir.
-Tuvalet alışkanlığı;Bazı insanlar kabız olmasada tuvalette gazete okuyacak kadar uzun kalırlar bu durum bölgeye uygulanan basıncın fazla olmasıyla hemoroide sebep olabilir.
-Acı tüketimi;Hemoroid oluşumunda çok suçlansada acının direk basur yapma etkisi yoktur acının yanma hissi sebebiyle gereğinden fazla ıkınmaya neden olur bu da hemoroid oluşumunu artırır.Acı yendiği halde tuvalette fazla ıkınılmazsa hemoroide neden olmaz.
-İshal olunması;Sık sık ishal olunması gün içinde çok sayıda tuvalete gitmeyi gerektirebilir çok sık tuvalete gitmek hemoroide neden olabilir.
-Gebelik ve doğum;Gebelikte çocuğun toplar damarın geri dönüşünü zorlaştırarak doğum ise çok ıkınmayı gerektirdiğinde hemoroid yapabilir.
-Meslek;Uzun süreler ayakta durmayı gerektiren öğretmenlik,berberlik,cerrahlık gibi mesleklerde hemoroid daha sık rastlanır.
-İleri yaş;Uzun yaşam bölge dokularının gevşemesiyle hemoroid oluşrutabilir.
-Ağır yük kaldırmak;Basur yapmaktan çok var olan basurun dışarı doğru çıkmasına sebep olabilir