biosx
New member
Hasdal Cezaevi mi Orduevi mi?
Generallerin kaldığı Hasdal Askeri Cezaevi, bir yönetmelikle nasıl orduevi gibi döşendi? O yönetmelik nasıl çıkarıldı? Resmi gazetede neden yayınlanmadı
Hasdal Cezaevinin Orduevine dönüştürmesi!
Hatırlanacağı üzere; Balyoz soruşturması sırasında birçok general hakkında yakalama emri çıkarılmasının ardından generallerin kalacağı İstanbul Hasdal cezaevinin baştan sona yenilendiği ve alıştıkları lüks yaşam tarzına hazır hale getirilmeye çalışıldığı ile ilgili haberler kamuoyuna yansımıştı.
Bu restorasyon çalışmaları bir yandan devam ederken, diğer yandan da bu işlerin kılıfına uydurulması gerekmekteydi. Burada mevzuat açısından bazı engeller bulunduğu tespit edildi. Çünkü, Milli Savunma Bakanının imzası ile yürürlüğe girmiş olan Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Yönetmelikte, lüks malzemelerin askeri cezaevlerinde bulundurulmasına ilişkin açık hükümler yoktu ve bu durum ileride sıkıntı yaşanmasına neden olabilirdi.
ASKERİN İMDADINA BAKAN GÖNÜL YETİŞTİ
Bu noktada askerin imdadına yine Bakan Gönül’ün yetiştiği ortaya çıktı. Elde edilen bilgilere göre, askerler tarafında hazırlanan bir Yönetmelik değişikliği 22 Kasım 2010’da Bakan Gönül tarafından hiç itiraz edilmeden imzalanmış ve Resmi Gazetede de yayımlanmayarak, yani kamuoyunun da bilgisinden kaçırılarak yürürlüğe sokulmuş.
22 Kasım’daki değişiklik ile yapılan en önemli yenilik, Yönetmeliğe yeni bir ek-18nci maddenin eklenmesi ile cezaevinde bulundurulabilecek eşya listesinin konulması.
Liste, aşağıdaki malzemeden oluşuyor.
1. Koğuş ve kişisel temizlik malzemeleri,
2. Tv, küçük el radyosu,
3. Su ısıtıcısı,
4. Çamaşır askısı,
5. Ütü ve ütü masası,
6. Koşu bandı, bisiklet, kürek çekme aleti gibi mekanik spor malzemeleri,
7. Buzdolabı,
8. Klima, vantilatör,
9. Su soğutma sebili,
10. Baskül.
Aslına bakılırsa, Sivil Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler ile İlgili Yönetmelikte de benzer şekilde bir eşya listesi bulunmakta. Ancak askerler için hazırlanan listedeki eşyalar biraz farklı ve biraz daha lüks.
FATURASINI DA DEVLET ÖDÜYOR
Örneğin; klima, Televizyon (sivil cezaevlerindeki odalarda 37 ekran TV. bulunabileceği hükme bağlanmışken, askeri cezaevleri için böyle bir sınırlamaya gidilmemiş, yani dev ekran plazma TV.nin de önü açılmış), su soğutma sebili (ayrıca bir de buzdolabı bulunacağı yazılı iken acaba su soğutma sebiline ne gerek var!), ütü ve ütü masası, koşu bandı, bisiklet, kürek çekme aleti gibi mekanik spor malzemeleri, baskül bu küçük (!) farklılıklardan bazıları. Ordunun en lüks orduevlerindeki odalarında bile bulunmayan bu konforun nedenini anlamak gerçekten zor. Bir diğer farklılık da, sivil ceza infaz kurumlarında yönetmelik gereği odalarda bulunulacak elektrikli eşyaların elektrik giderlerinin hükümlü veya tutuklular tarafından karşılanacağı kuralı varken, asker hükümlü ve tutukluların bu eşyalarının elektrik giderlerinin askeri mahal kapsamında devlet tarafından karşılanacak olması. Çünkü Askerlerin yönetmeliğinde bu şekilde açık bir hüküm konulmamış.
Bu farklılıkların yanında kamuoyunun en çok merak ettiği konular da şunlar:
Acaba bugüne kadar hükümlü veya tutuklu Mehmetçiğin ve az sayıda da olsa normal subay ve astsubayın kaldığı cezaevlerinde neden böyle bir düzenleme ihtiyacı hissedilmedi de konu generaller olunca apar topar bir Yönetmelik değişikliği yapıldı?
Acaba, askeri ceza evinde yatan bir er, bu malzemeleri bulundurmak istediğinde buna izin verilecek mi?
Ek-18’de belirtilen malzemeler aynı yönetmeliğin 41nci maddesi gereği ancak ortak kullanım alanlarında bulunmak ve ortak kullanıma açık olmak kaydıyla sokulabilecekken, bu kurala riayet ediliyor mu?
Acaba Bakan Gönül bu hususları ihbar kabul edip Askeri Adalet Teftiş Kurulunu görevlendirerek bu cezaevini denetletecek mi?
Aslında askerlerin cezaevlerini düzenleyen bu yönetmeliğin hukuk aleminde geçerli olup olmadığı yönünde de hukukçuların tereddütleri bulunmakta. Çünkü kanun gereği yönetmeliklerin geçerli olabilmesi için Resmi Gazetede yayımlanması gerekmekte. Buna rağmen Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Yönetmeliğin ilk hali Resmi Gazetede yayınlanmadığı gibi, yapılan en son değişiklik de Resmi Gazetede yayınlanmamış. Bu nedenle, aslında Yönetmelik değişikliği ile getirilen düzenlemelerin hayata geçirilmesinin hukuka aykırı olacağı görüşü ağırlıkta bulunmakta.
Hasdal Cezaevi mi Orduevi mi? 05 Ocak 2011 15:50