Hasankeyfte bir tarih

SEYDİALİ

seyri alem
Moderatör
Katılım
4 May 2009
Mesajlar
18,132
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ARAF
Hasankeyf’in 1.5 kilometre doğusunda Dicle Nehri’nin kuzey kısmında bulunan Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında Neolotik çağa ait kalıntılar bulundu.

Höyükte yapılan kazılarda, Hasankeyf’in geçmiş tarihini 9500 yıl öncesine götüren önemli bulgulara rastlandı.


Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam başkanlığında, Japonya Tsukuha Ünivesitesi, Doç. Dr. Yutuka Miyake tarafından yürütülen, 7 uzman öğretim görevlisi ve 25 işçinin yer aldığı çalışmalarda, Hasankeyf’in geçmiş tarihine ışık tutacak önemli kalıntılar ortaya çıkarıldı.


09 Temmuz 2011 tarihinde Hasankeyf Höyük’te başlayan kazı çalışmalarında, Neolitik çağa ait kalıntılar bulunduğunu belirten Doç. Dr. Yutuka Miyake, höyüğün güney yamacında açılan açmalarda demir çağa ait kalıntılar ve malzemeler tespit edildiğini, Höyüğün tepesinde yer alan açmalarda ise Helenistik çağa ait malzemeler bulunduğunu belirtti.


Ancak Hasankeyf Höyüğünde iskan edildiği esas dönemin Akeramik, (Çanak çömleksiz) Neolitik çağ olduğunu ileri süren Miyake, “Hasankeyf Höyük'te çok sayıda yuvarlak ya da şöbe biçimli yapı kalıntılarına rastlandı. Yapı kalıntılarının yuvarlak olması bu dönemin Paleolitik Çağ ya da Neolitik çağ başlarına ait olduğunu göstermektedir. Neolotik çağ içinde yapılar dikdörtgene dönüşecektir. Hasankeyf Höyükte henüz kesin tarihler elde edilmemiş ancak çağdaş yerleşmelerdeki tarihlerine dayanarak, büyük olasılıkla M.Ö 9500 civarına tarihlendirebileceğini düşünmekteyiz. Bu dönemde henüz ne tarıma alınmış bitkilere nede evcillendirilmiş hayvanlara rastlanmıştır.” dedi.

alıntı
 
Geri
Üst