Hasankeyf ....

sky

New member
Reaction score
0
Hasankeyf, tarihdeki önemini Artuklular'ın 1101 yılında buraya hakim olması ile kazandı. Bu tarihten itibaren o günkü ismi ile Hısn Keyfa, Orta Çağ'ın önemli şehirlerinden biri oldu. Artuklular, bölgenin idaresinde zaman zaman söz sahibi olduklari gibi, Hasankeyf'te de önemli eserler bıraktı.

Kuzeyden güneye kıvrılıp giden Dicle nehri üzerinde yer alması ve o günlerde ticaretin önemli bir kısmının nehir yoluyla yapılması nedeniyle Hasankeyf, ticari ve ekonomik olarak da gelişti.

Hasankeyf'i Artuklular'dan alan (1232) Eyyubiler, henüz bölgeye tam hakim olamadan Moğol istilasi ve harabiyeti ile karşılaştı. Birçok yerleşim yeri gibi burası da altüst oldu.

Eyyubiler, Moğol şokunu atlattıktan sonra 14. yüzyıl başlarından itibaren Hasankeyf'i yeniden imar etmeye başladı. Özellikle bugün Hasankeyf'te bulunan birçok eserde imzası bulunan Eyyubiler'in, Sultan Süleyman zamanında bu imar faaliyeti zirveye ulaştı. Hasankeyf, bu yıllarda tarihinin en parlak dönemlerinden birini yaşadı.

Nihayet Osmanlılar'ın gücüne karşı direnemeyen, Safeviler'in baskıları ve iç hesaplaşmalarla iyice yıpranan Eyyubiler, 1515 yılında burayı Osmanlılar'a bıraktı. Bu tarihten itibaren şehir, tarihi önemini kaybederek günümüze geldi.

1-36.jpg

2-32.jpg

3-29.jpg

4-27.jpg

5-22.jpg

ellerine saglık....hasankeyfi 50 den fala kez gormuş biri olarak:) kesinlikle tavsiye ederimm...sular altında kalmadan bi gorun derim ben...hatta gelin gezdireyim sizlerii =) oralarda olursam...

Ben de bikaç kez gittim, gerçekten süper bi yer, mutlaka gidin derim, sağol alper.

paylasım için Thanx.

2000 veya 1999 da babam batman'da calısırken gitmiştim. cardakların alıtında mangalda balık yemiştim cok guzeldi bu tarihi guzelligi herkes gidip gormeli

ben batmanlıyım köyüm de hasankeyf e cok yakın bir yerde. ama baraj yapımı nedenıyle yakın bı zamanda hasankeyf die bi yer kalmicak. herkesın mutlaka gormesi gereken bir yer imkanı olan bence mutlaka gitsin.
orası dunya tarıhinde ilk kurulan sehir ilk medeniyet olarak kabul edilir tarih bilim adamlarınca.

burası benim doğup büyüdüğüm yer paylaşım için saol

bildiğım kadarıyla hasankeyf sular altında kalcakmış...

Giden Birisi OLarak HErkesin Gidip Görmesini Tavsiye Ediyorum..

Gerçekten çok etkiLeyici bir yer...Gitmeyi isterim...ResimLer için teşekkürLer sky..

Çok severim böyle tarihi ve ilginç yerleri.saol...İşte böyle güzel ve değerli bir yerin bir ara sular altında kalması ve sakinlerin orayı boşaltması gündemdeydi.Neyse ki o kriz aşıldı galiba.Zaten üstümüze yoktur milli değerleri yağmalamakta..!

Geri