HASANKAYF'e kötü bir haber

yoldas

New member
DİYARBAKIR - 'Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nin umutlarına bir darbe de Avrupa'dan geldi. Almanya ve Avusturya, Batman'daki Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu baraj projesinin kredi teminatını onayladı. Girişim'den dün yapılan açıklamada şu bilgi verildi:
"Alman hükümeti projede kredi teminatını onayladı. Avusturya pükümeti de 8 Mart'ta bu yöndeki kararını Maliye Bakanlığı'na göndermişti. Tahminler, Ilısu Baraj Projesi'nin üçüncü ayağını oluşturan İsviçre hükümetinin de onay vereceği yönünde. Böylece baraj projesinin kredi sorununun önündeki engeller kalkmış olacak. Barajı yapan Türkiye kadar, krediyi verenler de tarihi katliamdan sorumlu olacak."
Girişim'in açıklamasında, üç Avrupa hükümesini son bir yılda birkaç kez projenin sonuçları hakkında bilgilendirildikleri halde bu kararı aldıkları için protesto edildi. Açıklamada "O çok duyduğumuz Avrupa'nın çağdaş kriter ve değer yargıları nerede?" denilerek mücadelenin bir yanı Türkiye ve AİHM, diğer yanının krediyi onaylayan ülkeler olacağı belirtildi.


 

Aysar

New member
ben karaköylüyüm .. hasankeyfe yaklasik 10 kilometre uzak .. orayi görmeyen,o eski kültürünü o nehrin virane cay ocaginda cay icmeyen bilmez herhalde bunun ne kadar büyük bir katliam oldugunu eski kültürlere ....
 

Aysar

New member
ne yapabilecekler ki? .. gece kondularin yikilisina bakan sahipler gibi onlarda sadece bakacaklar ..
 

yoldas

New member
ne yani şimdi türkiyenin parası yokmu bunu yapmak için avrupalılar hiçbir işe destek çıkmadı bir baraj için mi destek cıkacak

belliki altında bir iş var

kim bilir belki kredi adı altında orayı avrupalılara satıyorlar

dipnot::bir yönetici grubu halkına tarihine bu kadar mı saygısız kalır

hasankeyf'te yaşayan kaç kişi var bilmiyorum ama oranın bir tarihi var onu biliyorum


HASANKEYF TARİHİ

Hasankeyf, tarihteki önemini Artuklular'ın 1101 yılında buraya hakim olması ile kazandı. Bu tarihten itibaren o günkü ismi ile Hısn Keyfa, Orta Çağ'ın önemli şehirlerinden biri oldu. Artuklular, bölgenin idaresinde zaman zaman söz sahibi olduklari gibi, Hasankeyf'te de önemli eserler bıraktı.

Kuzeyden güneye kıvrılıp giden Dicle nehri üzerinde yer alması ve o günlerde ticaretin önemli bir kısmının nehir yoluyla yapılması nedeniyle Hasankeyf, ticari ve ekonomik olarak da gelişti.

Hasankeyf'i Artuklular'dan alan (1232) Eyyubiler, henüz bölgeye tam hakim olamadan Moğol istilasi ve harabiyeti ile karşılaştı. Birçok yerleşim yeri gibi burası da altüst oldu.

Eyyubiler, Moğol şokunu atlattıktan sonra 14. yüzyıl başlarından itibaren Hasankeyf'i yeniden imar etmeye başladı. Özellikle bugün Hasankeyf'te bulunan birçok eserde imzası bulunan Eyyubiler'in, Sultan Süleyman zamanında bu imar faaliyeti zirveye ulaştı. Hasankeyf, bu yıllarda tarihinin en parlak dönemlerinden birini yaşadı.

Nihayet Osmanlılar'ın gücüne karşı direnemeyen, Safeviler'in baskıları ve iç hesaplaşmalarla iyice yıpranan Eyyubiler, 1515 yılında burayı Osmanlılar'a bıraktı. .



 

HTML

Üst