Hangisi Daha Saglıklı? Ciğ mi, Yoksa Pişmiş mi?

Archangelll

New member
Ha3lanmı3 kabakta karaton maddesi etkili bir antioksidandır. Patatesin cok iyi pisirilmesi gerekir. Domates pistikce yararı artar. Hangi besinlerin cig ya da pismis olarak tüketilmesi gerektigini biliyormusunuz?

Cig meyve sebzelerin saglıgımız üzerindeki önemi, ilk kez 80li yıllarda tıp gündemine oturdu. Yapılan son arastırmalarda ortaya cıkan bir gercek su ki, meyve ve sebzelerdeki bazı besinsel degerlerin etkisi, ısınma sonucunda artıyor. Örnegin domates, güclü bir antioksidan olan ve kanser hücrelerini öldüren licopen adlı bir madde iceriyor. Yüksek ısıya dayanıklı olan bu maddenin, ısı derecesi arttıkca gücü ve etkisi 3-4 kat artıyor. Uzmanların arastırmaslarına göre, yüksek ısıda uzun süre pisirilen domates salcası ve ketcap kanseri önlüyor.

Cig mi, pismis mi yiyelim?
Yapraklı sebzeleri cig ya da az su ile kısa sürede pisirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pisirilmeli aksi taktirde hazımsızlık yapabilir. Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pisirilirse tadı bozulur. Orta boy bir kabak, cig ya da az pismis yenirtse yetiskin bir insanın günlük folik asit ihtiyacının %50sini karsılar. Haslanmıs kabakta karoten maddesi etkili bir antioksidandır. Maydonoz ve biber zengin birer C vitamini kaynagı oldugu icin cig yiyin. Patlıcan ve patates sinir sisteminin düzenli calısmasını engelleyen bazı toksit maddeler icerir; ancak iyi pisirildikleri zaman bu maddeler etkisiz hale gelir. Özellikle patatesin çok iyi pisirilmesi gerekiyor. Fileto gibi kemiksiz etleri yüksek ateste ve kısa sürede pisirin. Tavuk but orta ateste veya fırında, tavuk gögüs eti uzun süre ve iyi pisirilmeli. Balıgı haslama, ızgara ya da buglama olarak hazırlamanızda fayda var. Makarnayı cok pisirirseniz vitamin kaybına ugrar ve hazmetmesi güclesir . Pilav ise uzun süre pistigi zaman nisasta ve vitamin degeri azalır. Yumurtayı en yararlı pisirme sekli rafadandır. Uzun süre pisirirseniz yumurta akında bulunan avidina adlı madde, sarısında bulunan besinsel degerleri yok ediyor.
 

HTML

Üst