Hangi Vista???..32 mi? 64 mü? Sonuc ortada !!

EgeLeee

New member
Katılım
9 Eyl 2007
Mesajlar
681
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
izzmirrr
Hangi Vista daha performanslı? DR.TECHNO
clear_pixel.gif

clear_pixel.gif
clear_pixel.gif
haberici1.jpg



32-bit mi yoksa 64-bit Vista performans düşkünlerinin ihtiyaçlarına daha iyi cevap veriyor?



İşletim sistemi söz konusu olunca halen cevapsız kalan sorulardan birisi de şüphesiz 32-bit ile 64-bit sürümlerinden hangisinin daha hızlı olduğudur. Sorunun cevabı bu yazıda. Bu yazıyı 4 GB RAM’e sahip 64-bit Windows Vista’nın koştuğu bir sistemde yazıyorum. Windows Vista 64-bit ile sürdürdüğüm deneyimde VPN zayıflığına ve 64-bit Nikon NEF (raw dosyası) codec’i olmamasına karşın çoğunlukla pozitif sonuçlar elde ettim. Ne var ki gerçek anlamda performans konusunda sonuçlar elde etmek için uğraşmadım. Sübjektif görüşüm performansın genel anlamda iyi olduğu yönünde ama sağlam veriler elde etmek için kolları sıvadım.

Aslına bakarsanız 64-bit performansını test etmek halen bir nebze riskli bir durum. Bu konuda Önde gelen kıyaslama yazılımları ya eksik kalıyorlar ya da düzgün çalışmıyorlar. Örneğin SYSmark 2007 basit olarak 64-bit işletim sisteminde (Vista veya XP) çalışmıyor. Bu arada 3ds Max 9 SPECapc benchmark ise kıyaslama esnasında sürekli olarak script’leme hatası nedeniyle Vista 64-bit altında çalışan 3ds Max 9 64-bit üzerinde sonuca ulaşamadan çakılıyor.

giris.jpg

Diğer taraftan günümüzde çok daha fazla 64-bit uygulama ve kıyaslama yazılımı bulunuyor. Sistem sömüren oyun Crysis, 64-bit istemcisi ile birlikte servis ediliyor. 3ds Max 9, Lightwave 9, POV-Ray ve Cinebench rendering benchmark uygulamalarının hepsi 64-bit versiyonlara sahip. Futuremark’ın PCMark Vantage uygulaması da Vista odaklı sentetik testin 64-bit versiyonunu sunuyor.


Tüm bunların yanı sıra 64-bit Vista kullanan birisi halen birçok 32-bit uygulamayı sisteminde kullanmak durumunda. Dolayısıyla bizlerde bu 32-bit uygulamalardan bazılarını kıyaslamayı ihmal etmedik. Dilerseniz öncelikle tablo 1 şekil a’daki kıyaslama uygulamaları ve test sistemimize bakalım.

Gerekli malzemeler

Sistemimizi Intel’in 45 nm Wolfdale çekirdek tabanlı 3,16GHz’de çalışan Intel Core 2 E8500 işlemcisi çevresine kurduk.


sistem.jpg

istemde Corsair’in şık ve yeni TWIN3X4096-1600 4GB DDR3 kitini kullandık. 700 USD’nin üzerindeki fiyatıyla doğrusu hiçte ucuz değil ama bize 4 GB RAM’i olan performans bir sistemi kolaylıkla kurmamızda büyük faydası oldu.

Vista 64-bit’in (esasen tüm 64-bit işletim sistemleri için geçerli olan) sorunlarından birisi de 64-bit uygulamaların ve işletim sistemindeki 64-bit kodların 32-bit versiyonlara göre daha fazla genişlemeleri ilgili. Bu basit olarak 64-bit yazılımların 32-bit yazılımlara göre daha fazla hafıza kullanıyor olması anlamına geliyor.

Gerek 32-bit gerekse 64-bit sistemlerdeki testimizi Windows Vista’yı SP1 dâhil olmak üzere tüm güncelleştirmeler yüklenmiş olarak gerçekleştirdik. Sabit sürücüleri her kıyaslama işlemine özel olarak birleştirdik. Her benchmark öncesi rundll32.exe, advapi32.dll, ProcessIdleTasks komutlarını çalıştırdık. Bu arkada çalışan Windows prefetcher dâhil tüm kullanılmayan görevleri anında sonlandırarak sistemi kıyaslamaya uygun temiz bir hale getiriyor. Bu arada GeForce 8800 GT için ise Nvidia’nın son 169.28 sürücülerini kullandık.

Benchmark'lar

Futuremark PCMark Vantage: Bu nispeten yeni sayılabilecek sentetik benchmark, tümleşik Vista uygulamalarıyla script’lenmiş test çalışmaları yapıyor ve bir şekilde daha önceki PCMark testlerinden daha az yapaylık içeriyor. PCMark Vantage 32-bit ve 64-bit sürümlerine sahip.

POV-Ray 3.7 beta 25: MS-DOS günlerinden bu yana ücretsiz olan POV-Ray render uygulaması son 3.70 Windows versiyonuyla halen çalışmaya devam ediyor. Hatta çoklu işlemleri ve 64-bit istemcileri de destekliyor. Beta 25 artık render’lanmış sahneyi işlem esnasında görüntüleyebiliyor. 3ds Max 9: Render’lama konusunda en çok 3ds Max 9’u kullandık. Tam donanımlı bir ejderha karakteri, Mental Ray render’ını kullanan MR Işık Galerisi ve eskilerden Radiosity’nin yer aldığı üç sahneyi kullanarak 3ds Max 9 render’lama testlerini gerçekleştirdik.

NewTek Lightwave 9.0: Bu popüler 3D modelleme ve animasyon aracı öncelikli olarak çeşitli televizyon şovlarında özel efekt gösterileri ve çeşitli uygulamalar için kullanılmıştı. Biz bugünün Radiosity-Box render benchmark'ını kullandık. Lightwave'in son versiyonu 64-bit sürümüyle birlikte sunuluyor.

Adobe After Effects CS3: Aynı içeriklerle nihai bir animasyon oluşturmak için sabit script kullanarak çeşitli filtreler çalıştırdık. Bunlar arasında merkezi bulanıklık, çerçeve harmanı, alan derinliği ve filtrelere bağlı diğer efektler yer alıyor.


coh.jpg

Maxon Cinebench 10.0: Maxon’un Cinema 4D motorunu kullanan son 3B içerik oluşturma benchmark uygulaması da gerek 32-bit gerekse 64-bit versiyona sahip.

Windows Media Encoder: Windows Media Player 10’u sabit 127MB’lık bir WMV-HD video klipi Windows Media Encoder Advanced Profile kullanarak çözümlemek için kurduk. Çözümleyici video klibi streaming medya olarak dönüştürüyor. Microsoft ayrıca Advanced Profile codec’inin birçok Blu-Ray filmde kullanılan VC1’i çözümleyen bir beta versiyonda yayınladı.

MainConcept: H.264 ve MPEG-2 çözücüleri. Artık DivX’in yerine MainConcept’in çözümleyicilerini kullanıyoruz. The Magic of Flight (Uçmanın büyüsü) adlı filmden alıntıyla 1080p WMV-HD görüntüsünü kullandığız işlemde DVD profilinde MPEG-2 çözümlemesini, iPod profilinde ise H.264 çözümlemesini tercih ettik.
Imagenomic Noiseware: Noiseware dijital fotoğraflardaki gürültü dokularını temizleyen çoklu işlemci desteğine sahip bir araç. 3DMark Vantage: Bu kıyaslama uygulaması işlemci ve DirectX 9.0c gerçek zamanlı render’lama yeteneğini oyun benzeri sahnelerle sınıyor. Company of Heroes: Relic’in olağanüstü 2. Dünya Savaşı RTS (Gerçek Zamanlı Strateji) oyunu Opposing Fronts ek paketiyle kendini başarıyla tazeledi. Benchmark gerçek anlamda değişmemiş olmasına rağmen halen kayda değer sonuçlar veriyor.

Supreme Commander: DX9 destekli bu RTS oyun, bol patlamalı, yüzlerce birimin yer aldığı büyük haritalara sahip. Benchmark ise oyunu kendi kendine 3 grupta büyük bir adayı ele geçirmek için oynuyor.

World in Conflict: Massive'in yeni RTS oyunu özellikle patlama sahneleriyle şimdiye dek oyun dünyasında gördüklerimiz arasında en iyiler arasında. Benchmark ise iki grubun küçük bir kasabayı ele geçirmesi üzerine kurulmuş.


crysis.jpg

Enemy Territory: Quake Wars: id ve Splash Damage’ın çoklu oyuncu destekli dünyanın kontrolünü ele geçirme odaklı oyununu kaydedilmiş özel timedemo ile kıyasladık.

Crysis: Crytek'in yeni FPS canavarı birçok PC sisteminin canına okudu. Yerli kardeşlerin son başyapıtı sistem başarım ölçümü için adeta tek başına yeterli bir araç.

Tüm oyunların 1440x900 düşük seviye detay (veya CoH’da orta seviye detay) ve 1650x1050 üst seviye detay olmak üzere iki çözünürlükte çalıştırıldığını belirtelim. Eğer oyunun DX10 versiyonu varsa bu üst seviye detay ve çözünürlükte teste tabi olduğunu da ekleyelim.

PCMark Vantage Testleri

Windows Vista’daki uygulamaların kullanımına yönelik senaryolar baz alınarak çalışan PCMark Vantage selefine göre daha az sentetik bir yapı sunuyor. Uygulama, Vista’nın genel performansına yönelik bilgi verebilen iyi bir gösterge. Olumsuz tarafı ise hafızanın performansa direkt etkisini gösteremiyor olması. Neyse ki testlerde hafızanın endirekt etkisi görüntülenebiliyor.

64-bit PCMark genel skorunun 32-bit sonuçlarından yüksek çıkması bir yana başlı başına yapılan test sonuçları bazı ilginç farklılıkları ortaya koydu. Örneğin TV ve filmler söz konusu olduğunda 32-bit açık bir şekilde sabit sürücü testlerinde olduğu gibi daha iyi sonuçlar elde etti. Ayrıca verimlilik yazılımları konusunda da sonuçlar adeta fotofinişi gerektirdi.


pcmark.jpg

3B Modelleme ve Render

Şimdi birde gerçek zamanlı çalışan uygulamaların performanslarına bakalım. Bilgisayarları oyunlar gibi daima zorlayan yapıları nedeniyle 3 boyutlu modelleme ve render’lama araçlarından bir çiftine göz atalım: 3ds Max 9 ve Lightwave 9. Öncelikle 3ds Max 9’un yeni versiyonunu 3ds Max render performansı için kullandık.


3dsmax.jpg

Lightwave 9 render testininsonuçlarına bakın! 64-bit Lightwave 9 versiyonu 32-bit versiyonuna göre neredeyse 3 kat daha yavaş. Bu testi her iki işletim sisteminde de defalarca denedik ama her seferinde aynı sonucu aldık.


lightwave.jpg


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hatta 3ds Max 9 ve POV-Ray render testleri de 64-bit modunda daha yavaş göründü. POV-Ray SSE istemcisinin 64-bit üzerinde gerçek 64-bit istemcisinden daha hızlı çalıştığını göz önünde bulundurarak 64-bit POV-Ray versiyonu üzerinde biraz daha çalışılması gerektiği de düşünülebilir. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3ds Max 9 yakasında ise 64-bit adına daha iyi sonuçlar elde edildi. Ayrıca Mental Ray render’lama aracı da 32-bit testinden az bir farkla önde ayrıldı. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Diğer taraftan Cinebench benchmark’ı ise açık bir şekilde 64-bit üzerinde daha başarılı oldu. [/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
povray.jpg
[/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
cinebench.jpg
[/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Sonuçlar bir nebze kafa karıştırıcı. İlk bakışta 64-bit’e geçmenin değmeyeceğini düşünebilirsiniz. Ne var ki tüm bu render’lama testlerinin (3ds Max 9, Lightwave ve POV-Ray) küçük veri setleri üzerinde çalıştığını göz ardı etmemelisiniz. Eğer veri boyutlarını 2GB üzerine çıkararak oranladığınızda açık bir şekilde 32-bit uygulamaların 32-bit işletim sisteminde gerçek anlamda çıkmaza gireceği muhakkak. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Medya düzenleme testleri [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]After Effects 7’den After Effects CS3’e geçiş yaparak yeni After Effects script'ini animasyon ve render filtreleme performansını kontrol ediyoruz. Windows Media Encoder 9, MainConcept MPGE-2 ve H.264 çözümleyicilerini ise video format/medya dönüşümü için kullandık. Daha öncede belirttiğimiz üzere bu işlem için ‘Magic of the Flight’ görüntülerinden yararlandık. [/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
magic.jpg
[/FONT]​






[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Yüksek ISO ayarında çekilmiş 100 adet geniş kapasiteli JPEG kareyi Imagenomic’in Noiseware fotografik parazit azaltıcı yazılımını denedik. Resimleri tam parazit giderme işlemine tabi tutarak sonuçları zamanladık. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Sonuçlar bir kez daha epey garip şekilde karışık. WMV dönüşüm işlemi Vista 64 üzerinde daha iyi iken MainConcept MPEG-2 testleri fark edilir biçimde 32-bit modunda daha iyi sonuçlandı. Bu arada MainConcept H.264 testinde ise karşılaştırma berabere sonuçlandı. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Hangi nedenlerden ötürü bilinmez ama Adobe After Effects CS3 açıkça Vista 32’de daha iyi sonuçlar aldı. Ama bu seferde Noiseware’de beraberlik söz konusu. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
video.jpg
[/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
noise.jpg
[/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3DMARK06 [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3DMark06 DirectX9 performansını test ederken, 3DMark’ın yakınlarda çıkacak olan gelecek versiyonu sadece DX10 uyumlu olacak. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
3dmark.jpg
[/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3DMark06 skorlarında neredeyse hiçbir farklılık bulunmuyor. Şimdi gerçek oyunlara geçelim. [/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]FPS oyun testleri [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Sistem katili olarak nam salan Crysis’in yanı sıra Quake Wars: Enemy Territory ve Unreal Tournament III gibi popüler iki nişancıyı da testlerimizde kullandık. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Crysis işlemci testi karakterinizin ortalıkta bir roketatar ve el bombasıyla koşuşturması ve etrafı harabeye çevirmesine dayanıyor. Olabildiğince fizik yüklü ancak gerçek bir yapay zekâ çalışmıyor. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Düşük çözünürlük testi işlemci performansı kıyaslaması 64-bit üzerinde bir parça daha yavaş çalıştı. Ancak yüksek çözünürlük ile DX10 modunda yaptığımız kıyaslamada 64-bit liderliği ele geçirdi. [/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
oyun1.jpg
[/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
oyun2.jpg
[/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Bu arada Quake Wars 64-bit üzerinde düşük çözünürlükte daha hızlı çalışırken, 32-bit modunda yüksek çözünürlük önde geldi. Unreal Tournament III ise 64-bit üzerinde her halükarda daha hızlı çalışıyor. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]RTS oyun testleri [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]RTS oyunlarında ise işlemci grafik üzerine yöneliyor ancak son RTS oyunları grafik motorlarına yüklendiği ölçüde yapay zekâ ve fizik üzerine de yoğunlaşıyor. [/FONT]​

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Vista 64-bit RTS oyunlarında tartışmasız lider. Aradaki farkların çok büyük olmadığı ve istatistiksel olarak birkaç durumda önemsiz kaldığı görülüyor ancak bu alandaki gidişatın yönü belli: 64-bit. [/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
rts1.jpg
[/FONT]​


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
rts2.jpg
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Nihai karar [/FONT][/FONT]


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]64-bit uygulamaları 64-bit işletim sisteminde koşturmak bu tip kıyaslama yazılımlarıyla çok açık seçik sonuçlar sağlayamayabiliyor. Göreceli olarak sorunun bir kısmı kullandığımız birçoğu saf 64-bit olan benchmark’ların 3 boyutlu render testlerinde çalıştırdıkları küçük veri setlerine dayanıyor.


Gelecekte öncelikle daha büyük veri setleri kullanan render testlerini araştıracağız. Aslına bakarsanız Cinebench 10 testi uygun koşullar gerçekleştirildiğinde 64-bit’e geçişin neleri getirebileceğinin doğru bir göstergesi olabilir. Video ve fotografik uygulamalarda ise ortada karmaşık bir performans tablosu var birinden biri, birinde diğeri hızlı veya yavaş kalıyor.

En şaşırtıcı sonuçlar ise oyun alanında yaşandı şüphesiz. Birçok kullanıcının tecrübe ettiği gibi bilhassa Crysis ve Supreme Commander gibi modern PC oyunlarında oyunlar 2GB limitini sık sık zorluyorlar. Bu ise büyük oyunların 64-bit üzerinde 32-bit işletim sisteminde kullanılandan biraz daha fazla hafıza kullanabileceğini gösteriyor.

Öte yandan Vista 64 üzerinde koşan 32-bit uygulamaları önce WoW64 (Windows üzerinde Windows) alt sisteminden dönüşerek geçmesi gerekiyor. Bu 32-bit uygulamaların Vista 64-bit üzerindeki çalışma prensibi. En azından oyunlar söz konusu olduğunda hafıza bölümünde işe yarayan bu ekstra bit alanı, dönüşüm işleminin sıkıntısını az da olsa gideriyor.

Genelde yine de Vista 64 üzerindeki 64-bit uygulamalar ile 32-bit uygulamalar henüz olgunlaşmış sayılmaz. Büyük veri setleri işleyen kullanıcılar muhakkak daha iyi performans elde edebilecekken, daha küçük ihtiyaçları olan kullanıcılar daha düşük performans görebilirler. Daha doğru bir karar vermek için yazılım sağlayıcıların konuyla ilgili gelişmelerini sıklıkla takip etmeli ve öncelikle kendinize ait yazılım ve uygulamalarla ilgili testler yapmanızda fayda var.

Sözün özü

Performans perspektifinden bakıldığında 64-bit Vista kesinlikle geçer not alır ancak halen kat edeceği mesafeler var. Uygulama geliştiricilerin hepsinin 64-bit mod üzerinde çalıştığını gördüğümüzde belki gerçek performans farklılıklarından söz edebiliriz. Ama unutmayın, bunun için mutlaka hafıza artışına ihtiyacımız olacak.

64-bit için güç gerektiren araçlar geliş/tiril/mediği sürece 32-bit’in küçük hacimli motorlar ile sunduğu hızlar yeterde artar bile.

Kaynak: ProTest Labs
[/FONT]


Dipnot:
Aylardır burda birçok paylasımımda vista 64 bitin özelliklerinden ve farkından bahsederken birçok kişi inanmıyor veya dikkate almıyordu..işte sonuc 64 bit tek gecerim fakat bu kaliteli sistem ve özelliklerini kullanmak için kaliteli özelliklerde pc olması şart tabii..
 
Geri
Üst