Hangi besinler 'GDO'lu ?

€rd@ls10

Altın Üye
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
16,867
Reaction score
0
Puanları
0
1.jpg


Bu ay NTV Bilim’in de kapak konusu yaptığı genetiği değiştirilmiş gıdalar, ilk üretildikleri dönemden bu yana tartışmaların konusu oldu

2.jpg


GDO NEDİR?
Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor.

3.jpg


TÜRKIYE’DE GDO’LU ÜRÜN VAR MI?
Herhangi bir denetim olmadığı için Türkiye’dene kadar alanda GDO’lu ürün yetiştirildiği bilinmiyor. Bununla birlikte biyogüvenlik yasası geçtiğimiz ay çıktığı için genetiği değiştirilmiş bitkilerin kontrolsüz biçimde Türkiye’ye girdiği ve gıda sanayiinde yıllardır kullanıldığı biliniyor. Yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de satılan 800’e yakın gıda maddesi, GDO içeriyor.

4.jpg


Özelikle GDO’lu soya ve mısır, geniş bir ürün yelpazesindeki gıdalarda yer alıyor;

5.jpg


Sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünler

6.jpg


Fındık-fısık ezmesi

7.jpg


Çikolatalı ürünler

8.jpg


Hazır çorbalar

9.jpg


GDO’lu mısırlardan elde edilen katkı maddeleri de pek çok gıda ürününde kullanılıyor.

10.jpg


Kola ve meyve suları

11.jpg


Mısır yağı

12.jpg


Unlu mamüller

13.jpg


Süt tozu

14.jpg


Bebek mamaları

15.jpg


Konuyu sağlık açısından ele alan bazı bilimadamları, GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olaileceğini savunuyor. Gen bitkinin içine yerleştirildiği için, onu tüketenlerin de risk altında olacağı, sağlık konusundaki eleştirilerde sık sık dile getiriliyor.

16.jpg

 
Geri
Üst