Hangi Balık Nasıl Avlanır

PirAdam

Ayın Üyesi
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
2,101
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
65
Konum
Istanbul
LÜFER BALIĞI AVI :

luefer8gxna4.gif


Lüfer balığı geçici avdır. Yavruluktan itibaren büyüyene kadar çeşitli isimler ile defne yaprağı, çinekop , sarıkanat, lüfer ve kofana diye isimler ile anılır. Çenesinin kuvveti ve kurnaz oluşu aynı zamanda cesur ve atılgan oluşu balıkçılar için kolay olmayan avdır. Lüfer balığını avlamak için izmarit, istavrit, zargana, hamsi, uskumru ve kolyoz balıkları yem olarak kullanılmaktadır. Bazı yemler hamsi gibi bütün olarak diğerleri ise fileto olarak iğneye takıldığı gibi zarganada çoğu zaman bütün ve canlı takılması halinde daha verimli av yapma imkanı sağlar. Lüfer oltası 0.50 naylon misina ile 80 ile 100 metrelik oltanın ucuna fırdöndü takıldıktan sonra 0.30 beden ucuna zoka bağlayıp veyahut ta sandalla yapılan avda 1 numara kaşık kullanılarak sandal hızına görev ağırlık kullanılarak yapılır, kıyı balıkçılığında ise kamış kullanılarak hırsızlı iğneye bütün istavriti takıp uzağa atılan oltanın boşluğu alınıp beklenir balık vurunca hemen çekmek gerekir, yeni geliştirilen kıyı balıkçılığı için mantarlı oltadır, bu olta tipi üçlü fırdöndünün alt halkasına beden ve ağırlık üst halkasına ise olta ve yan halkasına ise hırsızlı iğne ve mantar bağlanır,mantarın faydası yemin üstte kalıp balığın görmesi içindir.


ORKİNOS BALIĞI AVI :
cizgiliorkinos1revj4.jpg

Zor olan avlardan biride orkinos balığı avıdır, 200 kilodan başlayıp 1 tona kadar ağırlığa ulaşmaktadır, ton deyince orkinosun ton adı altında konservesi de yapılmaktadır. Canlı yem kullanılması tavsiye edilir, lüfer ve palamut gibi yalnız balığın güçlü ve mücadeleci oluşu farklı olta sistemini gerektirir şöyle ki 200 metre uzunluğunda naylon örme ip ucuna fırdöndü bağlanıp 3 milimetre kalınlığında 4 metre tel bağlandıktan sonra ise yine bir fırdöndü koyup kalın 15 metrelik çelik tel ve ucuna da 20 santimetrelik bir iğne ile oltamız hazır demektir.Her ihtimale karşı balık fazla derinlere daldığı için yedek ip bulundurmakta fayda vardır. Aynı zamanda ip kesinlikle diğer oltalar gibi elle tutulmayıp bir şamandıraya bağlanmalı ve şamandıradan sonrada ince sicimle sandala bağlanmalı ki balığın geldiği ya şamandıranın dibe inmesi yada ince ipin kopması ile anlaşılır.

PALAMUT BALIĞI AVI :
palamut4.jpg


Mevsimsel olarak, genellikle büyük sürüler halinde, uzun mesafeler üzerinde göç ederler. İlkbahar aylarında yemlerini önlerine katıp, beslenmek üzere Karadeniz’e çıkış yapmaya başlayan palamut sürüleri, sonbahardan itibaren İstanbul Boğazı’nı geçip Marmara’ya, oradan da kışı geçirmek üzere Akdeniz’e kadar inerler. Havaların sonbaharda ılıman gitmesi halinde İstanbul Boğazı ve Marmara’ya bir süre için yayılıp bu bölgelerde av verirler.

Palamut balıklarına ülkemizde boy ve yaşlarına göre çeşitli isimler verilmiştir.
Boyları 12-16 cm.’e kadar olanlarına “palamut vonozu”,
16-22 cm.’e kadar “kestane palamutu”,
22-28 cm.’e kadar “palamut”,
35-40 cm.’e kadar “zindandelen”,
40-45 cm.’e kadar olanlarına “torik”,
45-55 cm.’e kadar “sivri”,
55-65 cm. ‘e kadar “altıparmak” ve
65 cm.’den büyük olanlara da “peçuta” denilmektedir.

Palamutlar saldırgan, yırtıcı, hızlı yüzebilen ve çok hareketli balıklardır. Başlıca besinleri sürü halinde gezen uskumru, kolyoz, hamsi, çaça, istavrit, gümüş ve sardalya gibi balıklardır. Av ve beslenme sırasında küçük balık sürülerinin peşinden su yüzeyine yaklaştıkları, doyduklarında ise derin sulara doğru indikleri tespit edilmiştir.

Palamut lezzetli bir balıktır. Çeşitli yemekleri yapıldığı gibi tuzlu (lakerda), kurutulmuş füme ve konserve olarak da yenir. Çeşitli ağ ve oltalarla, gece ve gündüz olmak üzere avı yapılır.

İSTAVRİT BALIĞI AVI :


istavrit0wdwx3.jpg


Bütün denizlerimizde bulunduğu gibi yakalanması ise gayet kolay olduğundan çok rağbet edilen bir balık cinsi olup hepimizin bildiği gibi çaparı tabir edilen olta ile kolay av vermektedir.Çaparı hazırlarken mevsim ve su berraklığı göz önüne alınmalıdır. Yaz ve kış çapar ileri iğne, tüy ve takım farklılığı gerektirmekte olup kışın berrak olmayan sularda 1251 C 5 numara iğne, 0.30 köstek, 0.30 beden yazın ise 1799 7 veya 9 numara siyah iğne, 0.25 köstek, 0.25 beden kullanmak gerektiği gibi unutulmaması gereken diğer bir hususta kuyruk altı av yapanların siyah sağlam bir makara ipine iğnelerini bağlarlar ise misina gibi parlamadığından daha fazla balık yakalamanıza imkan verir. Çaparı de ağırlık için kıyı ve teknede çaparının uzunluğu, iğne adeti ve suyun akışına hatta kamışınıza uygun olan ağılığı seçmeniz gerekmektedir.


İZMARİT BALIĞI AVI :
izmarit4judy1.gif


Hem karadan hem de sandal ile avlanan balık kolay yakalanmasına rağmen bilhassa yem ile avlandığında oltaya vuruş yaptığı anda olta hemen çekilmeyip ufak bir bilek hareketi ile cevap verip vuruş kesildiği anda olta çekilmelidir. Kıyıdan kamış ile yapılan avda ayaklı olta dediğimiz 3 köstekli 0.25 köstek kalınlığında, 0.30 ana beden, 0.40 da olta kalınlığı olan ve 1799 siyah 9 numara çapraz iğne kullanmalıdır. Yem olarak genelde ufak midye yani tohum midye her iğneye bir midye kullanılarak yapılması daha uygundur. Sandal avında yemli olta seçiminde ise olta kalınlığı 0.50, ana beden 0.30, köstek ise 0.30 kalınlığında ve köstek aralığı 10 santimetre olup siyah 7 numara 1799 çapraz iğneler ile 15 – 30 adet arasında değişen diğer adı ile yemli çaparı denilen olta şekli olup yemsiz çaparı de kullanılabilir yemsiz çaparı de ise köstek boylarını daha uzun bırakabilirsiniz tüy seçimi ise evimizde bulunan muhabbet, iskete, Florya ve saka gibi süs kuşlarının göğüs tüylerinden elde edilir.


KEFAL BALIĞI AVI :
kefal2opop2.gif

Dişsiz olan bu balık yemini emerek didiklediğinden sizlere birkaç farklı olta çeşidinden bahsedeceğim, gittiğiniz bölgede eğer balıklar büyük ve diplerde dolaşıyorlarsa o zaman yapacağınız bildiğimiz üçlü iğnenin üç tane ucunu güzelce eğe ile sivriltip 0.40 misinanın ucuna bağladıktan sonra taze ekmek içini elimizde top şeklinde yapalım büyüklüğü ise üçlü iğnemize uygun olup iğnenin uç kısımları dışarıda kalacak şekilde taktıktan sonra balıkların bulunduğu bölgeye atıp bekleyelim, gelen balıklar yukarıda da bahsettiğim gibi yemi emmeye başlar ve bu işlemin sonucunda yemi alabilmek için kafa sallarlar bu durumda kendiliklerinden oltaya takılırlar ve oltanızı sürüklerlerken oltanızı gerdirip yakalandığını anladığınız an yavaşça çekmeye başlayınız. Benim en sevdiğim ise bilhassa bodrumda çok uygulama fırsatı bulduğum olta çeşidi su üzerinde gezinen kefallar için bayağı iyi netice verdi. Sizinde bulunduğunuz bölgede kefallar su üzerinde ise yapacağınız 0.35 misina üzerine 20 ile 30 adet 1251 C 5 numara çelik beyaz iğneleri iki parmak ara ile birbirinin peşi sıra bağladıktan sonra ekmeğinizi avuç büyüklüğünde koparıp yumuşak kısmı dışarıda kalacak şekilde ikiye katlayıp yaptığımız bol iğneli oltamızı iğneleri ekmeğe batırmadan ekmeğin üzerine sarıp fırlattıktan sonra gelen balıklar ekmeği didiklerlerken muhakkak bir taraflarından yakalanacaklardır aman derileri yumuşak olduklarından oltayı yavaş çekmeye bakın. Bazı derin bölgelerde ise dip oltası kullanmanız gereke bilir onun için mantarlı dip oltası tavsiye olur, yem olarak kurt, et parçası veya yine ekmek içi kullanabilirsiniz.

KALKAN BALIĞI AVI :
images


Takım önerim şu olur 1/0 düz krom iğne en az 15 kg çekerli monoflament misina ve beden 50 gr yaprak kurşun (normal kurşunuda ezerek kalın ama yassı hale getirebilirsiniz yoksa bulmak biraz zor olur) yem için kılçığı alınmış flato istavrit bu şekilde ikili bildiğimiz dip takım yapınız ama köstekler 25 cm den aşağı olmasın bedende kurşun ve fırdöndüyü mesafeli bırakın köstek arası 50 cm kadar olmalı takım dibe iyice yatmalıdır Yengeçler ve diğer yavrular yeminizi rahat bırakmazlar aklınızda olsun ve birde büyüklüğünden şüphe ettiğiniz bir duruma rastlarsanız yavaş yavaş çekiniz yavru kalkan gelebilir Kıymayınız o güzellere...:smile:​
 
aynen katılırım...inanırmısın başka bir dünya bu balık işi..hele birde tuttuklarını pişirip yemek offf offf...:smile:
 
Biz arkadaşlarımızla gidip acemice tutmaya çalışırdık şimdi onada avcılık belgesi ister oldular soğuduk gittik stres atmak için iyi bir yöntem çok sabırlı ve istekli olmak lazım
 
Biz arkadaşlarımızla gidip acemice tutmaya çalışırdık şimdi onada avcılık belgesi ister oldular soğuduk gittik stres atmak için iyi bir yöntem çok sabırlı ve istekli olmak lazım

O belgeyi çıkartmak zor bir şey değil..soğumayın bence...:smile:


İstenen evraklar :
1) adet fotoğraf
2) nufuscuzdanı sureti
3) ikametgah senedi

Istanbulda (20 TL ) civarı bence herkes almalı korkusuz avlanmak için.
 
sadece nufus cüzdanı bi fotoğraf yetiyo memur ise memur olduğunu söylemesin yoksa vermiyorlar 40 tl de para ben yeni çıkardım ondan biliyorum
 
Geri
Üst