Google'da arama yapma sanatı

CooLGirL

New member
Katılım
10 Haz 2010
Mesajlar
214
Reaction score
0
Puanları
0
Tırnak işaretini kullanma
Google aramalarında bir kelime veya cümleyi tırnak işareti içerisinde kullandığınızda daha keskin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Örneğin arama çubuğuna 'en leziz yemekler' yazmak yerine tırnak içinde "en leziz yemekler" yazmak, aradığınız subjeye sizi daha kolay ulaştırabilir.

Farklı sonuçları ortadan kaldırın
Örneğin "disc" şeklinde bir arama gerçekleştirdiğinizde içerisinde CD ve DVD'nin de bulunduğu tüm disk türleri karşınıza gelebilir. Ancak "optik CD" gibi daha spesifik bir arama gerçekleştirirseniz istediğiniz sonuca daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Tanımlı kelimeler
Google, bir kelimenin ne anlama geldiğini kolayca arama sonuçlarında ekranınıza getirebilir. Örneğin "define: cancer" şeklinde bir arama yaptığınızda İngilizce'de kanser anlamına gelen bu kelimenin ne ifade ettiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Ancak bunu Google Türkiye sitesinde, Google de denemenizde yarar var.

Eşanlamlı sözcükler
Google'da arama yaparken bazen istediğiniz kelimeyi içeren sonuçları göremezsiniz. Ancak bunun yerine arattığınız kelimenin eşanlamlı hali karşınıza gelir. İsterseniz "~" işaretini kullanarak arama sonuçlarınızda arattığınız kelimenin eşanlamlı sürümlerini bulabilirsiniz. Söz gelimi "~shop" şeklinde arama yaptığınızda "store" yani benzer anlama gelen "mağaza, alışveriş" kavramları sonuçlarınıza yansıyacaktır.
Tek bir sitede arama
Google, isteğe bağlı olarak ya tüm web siteleri üzerinde ya da tek bir domain yani alan adı üzerinde arama gerçekleştirebiliyor. Bunun için "site:" anahtarını kullanmanız gerekiyor. Örneğin "hard disk site:www.Hackhell.com" yazdığınızda bu site üzerinde arama yapabiliyorsunuz.

Spesifik dosya tipleri
Örneğin sadece PDF dokümanı mı arıyorsunuz? Bunun için yapmanız gereken tek şey arama çubuğuna "filetype:pdf" yazmak... Böylece arama sonuçlarınızda sadece PDF dosyalarını görebilirsiniz.


Google ile çeviri
Google, salt arama işlemi dışında değerleri de birbirine dönüştürebilmektedir. Mesela 23 Farenheit'ın kaç Celcius (C) ettiğini öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken "23F in C"yi arama çubuğunuza yazmak.


Google'ı hesap makinesi olarak kullanma
Google'da 4 işlem yapabilmek mümkün. Örneğin 4+4 şeklinde arama yaptığınızda 8 sonucunu anında görebilirsiniz.

Alakasız linkleri sonuç sayfanızdan çıkarın
"site:Hackhell.com" şeklinde arama yaptığınızda sadece Hackhell Forum 'u kapsayan linkleri göreceksiniz.


 
1 kacını biliyordum gercekten faydalı oluyor...
 
Geri
Üst