Google, kesinlikle sıradan bir şirket değil. Açıkçası olmaya da çalışmıyordu. Belki de, 80′lerde başlayan akıma kendisini fazlasıyla kaptırmıştı. Öyle ya da böyle; Google tahmin ettiğinizden daha uçuk bir şirket olabilir.
Firma hakkında bilmediğiniz pek çok gerçek bulunuyor. Açık söylemek gerekirse, bunları öğrendikten sonra Google’a bakış açınız değişebilir. Çünkü çoğu pek normal değil.
Google’ın ilk Doodle’ı
Bildiğiniz gibi Google, önemli günlere özel Doodle’larıyla anasayfasını süslüyor. Senelik olarak düzenlenen bir Doodle yarışması da var. Peki, Google’ın ilk Doodle’ını biliyor musunuz?
1998 yılında, Brin ve Page, haftasonunu Nevada’da düzenlenen Burning Man festivalinde geçirdi. Yukarıda görebileceğiniz Burning Man Doodle’ı, Google’cılar tarafından tasarlanarak anasayfaya yerleştirildi. Asıl amaç, iki kafadarın ofis dışında nerede olduklarını ve sunucu ‘patlamalarını’ neden düzeltemediklerini kullanıcılara belirtmekti.
Devamını Görüntülemek İçin Diğer Sayfalara Bakınız…
Google’ın ilk depolandığı alan
Ne kadar övünülebilir bilemiyoruz; ancak Google halen bir araştırma projesi halindeyken, Stanford’da sergilenen “BackRub” adlı makineye kaydedilmişti. Bilgisayarın özelliği tamamen LEGO ile kaplı olmasıydı. Bizi 1996 yılına götüren bu makinenin toplam depolama alanı 40GB idi.
Peki, bu neden? Çünkü Google’cılar 10 tane 4GB’lık sabit diski bir arada tutabilecekleri, kolay genişletilebilir ve sökülebilir bir çözüm arıyorlardı. LEGO, bu iş için biçilmiş bir kaftandı.
LEGO renkleri ile Google logosu arasında bir bağlantı olup olmadığını net olarak bilmiyoruz, ancak bir tesadüf gibi de görünmüyor.
Google’ın ilk Tweet’i
Google’ın, popüler mikro-blog servis Twitter’daki ilk Tweet’i, bilgisayar dünyasına gönül vermiş kişilerin hoşuna gidecek cinstendi. Şubat 2009′da gönderilen mesaj aynen şu şekilde: “I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010.”
Binary dili ile içli dışlı olmayan kullanıcılar için bir ipucu: Google’ın anasayfasındaki bir bölüm aynen alınmış.
Cevap, “Kendimi şanslı hissediyorum” cümlesinin İngilizce varyasyonu olan “I’m feeling lucky.”
Google keçi kiralıyor
Şayet Google’ın henüz ünlenememiş 1 Nisan şakalarından birsi olduğuna inanıyorsanız yanılıyorsunuz, gayet doğru okudunuz. Google, California Grazing adlı bir firmadan keçiler kiralıyor. Bunun sebebi, “Google karargahının” etrafındaki otların sayısını azaltmak ve ortalığı biraz temizlemek.
İşlem, 200 adet keçinin sürü halinde getirilmesiyle gerçekleştiriliyor. Buna kesinlikle herhangi bir yorum yapamıyoruz.
Google dillere girdi
Google sadece temiz bir Web sayfasından ibaret değil. Zira “Google” kelimesi, kendisi ve türemiş halleriyle sözlüklere girmiş durumda.
Türkçe’de, “Google’da aratmak” şeklinde kullanıyoruz; yani firma isminin sonuna bir fiil ekliyoruz. Ancak İngilizce’de Google kelimesi, başlı başına bir fiil olarak bulunuyor. “Google it” ya da “Googling” kelimelerinin tam karşılığı dilimize “Googlelamak” şeklinde geçmesine rağmen, anlamı Google’da aratmak ile aynı kalıyor.
Çalışanlar arası ayrım
Google, gerçekten de kendi içerisinde enteresan bir yapılanmaya sahip. Firma, kendi çalışanlarını genel olarak “Googler” yani “Googlecı” kelimesiyle adlandırıyor.
ABD filmlerinde illa ki rastlamışsınızdır, her kurumda bir “Yeni çocuk” kavramı vardır ve bu yeni çocuk genel olarak bir başkası gelene kadar sıkıntılı anlar yaşar. Bunun karşılığı firma içerisinde “Noogler.”
Noogler’ların kafasında, tepesinde pervane bulunan rengarenk bir şapka bulunuyor. Aynı zamanda tişörtün sol göğüs bölümünde bir isimlik. Dedik ya, Google gerçekten enteresan.
Köpekçi Google
Google gerçekten tam bir köpek dostu. Yanda gördüğünüz sevimli dost Yoshka. Google Operasyonları Başkanı Urs Holzle’ye ve bütün Googleplex’e arkadaşlık ediyor. Aynı zamanda diğer üst düzey çalışanların da köpeğini ofise getirmesine izin var.
Google’ın “Köpek Sözleşmesi” doğrultusunda getirilen bazı kurallar da mevcut. Örneğin firma halılarında pislik oluşmaması ve ofis içerisinde agresif köpek çatışmalarının yaşanmaması için, idrar kesesi kuvvetli, aynı zamanda da dost canlısı köpekler daha kolay kabul görüyor.
Maalesef kediler pek hoş karşılanmıyor. Buyrun, karşınızda Google tarafından edilmiş bir cümle:
“Köpek dostlarımızla olan bağlılığımız ayrılmaz bir bütün gibi. Kedileri de seviyoruz, ancak biz bir köpek şirketiyiz. Süregelmiş bir kural olarak, ofisimizi kediler ziyaret ettiğinde açıkçası strese giriyoruz.”
Google’ın ilk abur-cuburu
1999 Şubat’ına döndüğümüzde, ofise sipariş edilen ilk abur cubur (içecekler hariç), “Swedish Fish” isminde balık şekilli şekerlerdi.
Kuruculardan Brin ve Page’in belirttiği kadarıyla, bir Googler’ın, yiyecekle dolu olan ve bina içerisinde bolca bulunan “mikromutfak” odalarına ulaşmaları için 30 metreden daha fazla yürümesi gerekmiyor.
Söz konusu “yemek” ve durum da “cömert” olunca, insan ister istemez baştan çıkıyor. Googler’ları bekleyen en büyük tehlike kilo. Ancak iyi şey, firma içerisinde Google Spor Salonu da yer alıyor.
Enteresan bir bilgi daha: Firma çalışanları 2007 yılında sadece mikromutfakları kullanarak toplam 2.5 ton ev yapımı çikolata tüketmiş. Vay canına.
Yıllarca ortalanmayan logo
Google Web dünyasında sade ve klasik tasarımıyla ünlüdür. -Aslında sadece dışarıdan klasik. İçerisinde her şey var!- Google logosu, 31 Mart 2001 tarihine kadar tam anlamıyla ortalanmamıştı; anasayfa sol tarafa doğru hafif eğimliydi.
Daha da önceden -1998 yılında- Google, Yahoo tarzı ünlem işaretini tiye alıyordu.
Google’ın dinozoru
Yanlış okumadınız, Googleplex’te Stan lakaplı bir dinozor iskeleti bulunuyor.
Stan’in yanında Googleplex’te, SpaceShipOne’ın bir replikası, kocaman Android temalı modeller, pembe flamingolar, genişçe bir LEGO adam, Google renkli telefon kulübeleri ve sayıları artan top havuzları bulunuyor.
Kesin görünen bir şey var, o da yaşamın Google’da hiçbir zaman monoton olmadığı.