Google'ın en büyük sırrı

1001Design

330i ///M3 Design
Reaction score
0
Net Applications adlı web araştırma firmasının tespitlerine göre Google'ın kampüsü Googleplex binasından dışarı çıkan internet trafiğinin yüzde 30’luk kısmı ‘gizli’ bir işletim sistemi platformundan gerçekleşiyor.

5numo5.jpg

Dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmış 20 binden fazla çalışana sahip Google’ın genel merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki 47 bin metrekareye yayılan Googleplex adlı kampüsü. Firmanın ana ürünleri bu tesiste geliştiriliyor.

Firmanın imzasını taşıyan yazılımların en önemli özelliklerinden biri de kullanıcılara açık bir yapı içerisinde, geniş bir deneme katılımcısı eşliğinde geliştiriliyor olması. Ne var ki bu konuda bir istisna oluşmuş gibi görünüyor.

Net Applications adlı web araştırma firmasının tespitlerine göre Googleplex binasından dışarı çıkan internet trafiğinin yüzde 30’luk bir kısmı ‘gizli’ bir işletim sistemi platformundan gerçekleşiyor. Normalde her bilgisayar internette bir adrese bağlandığında kullandığı işletim sistemini, web tarayıcısının markası ve sürümünü karşıdaki web sitesine yolluyor. Ancak Google ana merkezinden dışarı yönelik trafiğin neredeyse üçte birinde ‘tanımsız’ olarak kaydedilen sunucu kayıtları akla hemen yıllardır konuşulan Google işletim sistemini getiriyor.

Google’ın dünyanın en yaygın işletim sisteminin mimarı Microsoft ile arasının pek hoş olmadığı biliniyor. Docs (Belgeler) adlı hizmetiyle firmanın en büyük gelir kaynağı Office yazılım setine doğrudan bir rakip yaratan Google, ardından Chrome adlı bir web tarayıcısı geliştirerek ikinci salvoyu yapmıştı. Android kod adıyla geliştirip ilk örneğini HTC firmasıyla çıkardığı cep telefonu işletim sistemi de Windows Mobile’a karşı cephe kazanmaya çalışıyor.

Google tarafından resmi olarak hiçbir zaman kabul edilmemiş olsa da firmanın aklında Windows’a karşı bir işletim sistemi geliştirmek olduğu biliniyor. Bu sayede web tabanlı olan ve olmayan bütün hizmetlerini Microsoft’tan bağımsız olarak geliştirip dağıtabilmesi mümkün olacak.

Geliştirmesi iki yıl süren ve duyrulana kadar bir sır olarak kalan web tarayıcısı Chrome gibi Google’ın yakın zamanda (büyük ihtimalle Linux tabanlı) bir işletim sistemi çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Geri