
Krize karşı çözüm bulundu
KDV'yi indirin
AKŞAM’ın başlattığı "KDV'yi indirin, piyasalar canlansın" kampanyasına, iş dünyasından destek geldi. Konuyu değerlendiren Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Yalçındağ, “KDV oranının indirimi, tüketimi artırıcı bir etki yaratıp çok faydalı olacaktır” dedi
Turkcell'in ana sponsorluğunda düzenlenen "6. e-TR Ödülleri ve Kongresi"nde,
AKŞAM'ın "KDV oranının indirilmesi" önerisi de gündeme geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, KDV indiriminin ekonomik krizin aşılmasında faydalı olacağına dikkat çekerek, "KDV oranın indirilmesi, tüketimi artırıcı bir etki yaratacaktır. Böyle bir gelişmenin de ekonomiye pozitif etkisi olur" dedi. Tüketicilerin harcamasının önemine işaret eden Yalçındağ, iç tüketimin canlı tutulmasının gerektiğini söyledi. Yalçındağ, "Büyümeyi ihracatla yapıyoruz. İhracat pazarı daraldı. Çünkü dünya daralıyor. Kriz dünyadan bize geliyor. Bu noktada iç tüketimi canlı tutmak çok önemli. Sokağa çıkıp harcamazsak, malını alacağımız o firma malını satamayınca üretimi düşürecek. Firmalar üretimi düşürünce işten çıkarmalar artacak. İşten çıkarma artınca, tüketim daha da daralacak. Böyle bir kısır döngü... KDV oranların0ş.ş09da indirime gidilmesi, bu kısır döngünün aşılmasında önemli rol oynayacaktır" diye konuştu. Hükümetin krize yönelik olarak atması gereken adımları değerlendiren Yalçındağ, piyasadaki likiditeyi artıracak önlemlerin bir an önce alınmasını istedi. Yalçındağ, likiditenin artması halinde sektörünün daha fazla rahatlayacağını ve reel sektöre kredi alışverişinin de daha rahat seyredeceğini söyledi.
Ekren: Kemal Bey indirimi gündeme alırsa değerlendiririz
BAŞBAKAN Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren de AKŞAM'ın sorusu üzerine, KDV indiriminin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın alanı olduğunu belirterek, "Kemal Bey'e sorun. Onun konusu. Kendisi konuyu gündeme getirirse, biz de koordinasyonda bir değerlendirme yaparız" dedi.
Harcanabilir paranın artması için KDV insin
ASO Başkanı Nurettin Özdebir: AKŞAM’ın önerisini biz ASO olarak da gündeme getirdik. En büyük pazar, halen iç pazar. İç pazarı canlandırmak lazım. Ticaret devam etmezse, ekonomi tıkanır, borçlar ödenmez. Bunun için harcanabilir paranın artması lazım. Bu da vergilerde indirim demektir. KDV’deki indirim son derece önemli. Özellikle temel ihtiyaç maddelerindeki yüzde 8 ve 1’lik KDV yüzde 2’de eşitlensin. ÖTV’lerle ilgili de kampanya yapılabilir.
Krizden çıkış için KDV ve ÖTV azalsın
TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu: AKŞAM Gazetesi'nin önerisini destekliyoruz. Aynı öneri TÜRK-İŞ'in “Ekonomik Krize Karşı Önlemler Raporu"nda ilk sıralarda yer almıştır. Bu krizin panzehiri, piyasayı canlandıracak önlemler alınmasındadır. Yapılması gereken, işçilerin, memurların, emeklilerin, çiftçilerin yani dargelirli halkın yaşam koşullarını iyileştirmek, alım güçlerini artırmak, dolayısıyla iç talebin artırılmasını sağlamaktır. Bunun için KDV ve ÖTV yükünü hafifletmek önemli bir adım olacaktır.
Aygün: KDV 6 ay boyunca % 8 olsun
ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün: Piyasaları canlandırmak için insanları tüketime sevk etmek lazım. KDV oranları çok yüksek. KDV oranları inerse, fiyatlar ucuzlar. AKŞAM’ın kampanyasını sonuna kadar destekliyoruz. İhracat kapasitesi daraldı. Şimdi iç pazara dönmek lazım. İç pazarın ayakta kalması için tüketimi artırmak lazım. 6 ay boyunca yüzde 18’lik KDV 8’e insin. Hükümete düşen bu. Biz de sizin kampanyanıza destek vermek için yerli malı kullanma kampanyası yaparız. İhracat yapamıyorsak ‘ithal ürün kullanma’ deriz.
Akşam / ANKARA
Kaynak