Gizemli balığın sırrı çözüldü

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

peace_346

New member
Katılım
2 Eki 2005
Mesajlar
1,820
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
35
Japon bilim adamları, tropikal denizlerin derinliklerinde avını yutmadan önce çaktığı ışık flaşlarıyla sersemleten dev bir mürekkep balığını (kalamar) yeni bir yüksek çözünürlüklü kamera ile görüntülemeyi başardılar.

Tokyo'daki Ulusal Bilimler Müzesi'nden bilim adamlarının, Japonya'nın güneyindeki Ogasavara adaları açıklarında 250 ila 940 metre derinlikte görüntülediği ve 2,3 metreye varan uzunluğu, 61 kiloya varan ağırlığıyla bilinen en büyük kalamar olan Taningia danae, derinlerdeki karanlık sularda çaktığı flaşlarıyla avını geçici olarak kör edebiliyor.

Şimdiye dek bilimsel çevrelerde kabul edilenin tersine hızlı bir avcı olduğu görülen Taningia danae, üçgen şeklindeki güçlü yüzgeçlerinin yardımıyla saatte 9 km hızla hareket edebilme yeteneğine sahip bulunuyor.

Japon bilim adamlarının keşfinin en önemli kısmıysa bu kafadanbacaklının avına saldırmadan önce 2,5 saniye süreyle ışık flaşı yayabilmesinin görüntülenmesi oldu.

Bu ışık çakmaları hayvanın kolunun dışında bulunan ışık yayan hücre topluluklarından oluşan "fotoforlar"dan geliyor.

Tsunemi Kubodera ve meslektaşları, bu ışık çakmalarının Taningia danae'nin hem karanlık denizde mesafeyi ölçmesini hem de avını geçici olarak kör etmesini sağlayabileceğini belirterek, dev kalamarın zaman zaman çekici bir ritüel içine girdiği ve daha uzun ışınlar yaydığını kaydetti.


Kaynak
 
konu güncele taşındı ............
 
"üçgen şeklindeki güçlü yüzgeçlerinin yardımıyla saatte 9 km hızla hareket edebilme yeteneğine sahip bulunuyor"

az degil mi 9 km? ben el kol sallaya sallaya 9 km üzerinde yol alirim ..
 
E güncel değilki bu :D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst