Geçtiğimiz hafta sonunun liderliği “Paranormal Activity 2”ye gitti. Bu başarıyla ilgili söyleyeceklerimin hepsini manşetteki “Kapı gıcırtısına (aklı) oynamak!” başlıklı köşe yazımda tükettim. Kısaca film 102 salonla girdiği vizyon serüveninden 44.215 biletle çıktı deyip, sözlerimi bitireyim. Daha fazla malumat için dediğim gibi manşete gel.
KAPLUMBAĞAYA TOSBAĞA DEYİP HALKÇI TAKILMAK!
“Sammy’nin Maceraları” (Sammy’s Adventures: The Secret Passage) temposunu koruyor. Bir önceki hafta sonuna nazaran seyircisinin sadece %24.7’sini kaybeden film, 40.003 biletle ikinci sıraya oturdu. “Sammy”nin yekûnu daha ikinci haftasından 105.165 bileti aşmış durumda. Minik kaplumbağa kulaç ritmini kaybetmez, yani salon sayısını 1 hafta daha koruyabilirse, 200 bini bile aşabilir. Kısacası bu hafta sonu onun için büyük önem taşıyor.
SİNEMA ZİNCİRLERİNİN AĞZININ İÇİNE BAKMAK!
Vizyona liderlikle giren “Red” bu performansını sadece 1 hafta devam ettirebildi ve kütlesinin %37.5’ini kaybederek 3.’lüğe geriledi. Buna ana neden olarak, filmin daha ikinci haftasından 21 ekran birden kaybetmiş olması gösterilebilir. İşin ilginç tarafı kopyaların hiç biri açığa çıkmadı hepsi gösterimde. Ekran sayısının 160’tan bir anda 139’a inmesini sebebi, aynı kompleksin farklı salonlarında ortaklaşa kullanılan 21 kopyanın, artık sadece tek salonda gösterimde olması. Demek ki “Red”in ilk hafta performansı, özellikle büyük sinema zincirleri tarafından pek tatmin edici bulunmamış.
İkinci hafta sonunda 34.200 seyirci yaparak toplamda 116 bin barajını ancak aşan filmin akıbeti ne olur bilmem. Zira bayram yaklaşırken salon kapma yarışı iyice hararetlendi. Bir iki film arada ziyan olacak ama hangileri, göreceğiz bakalım…
AYNI ANDA 400 MANİTAYA BİRDEN ÇIKMA TEKLİF ETMEK!
Uzun zamandır beklenen “Sosyal Ağ” (The Social Network) nihayet gösterime girdi, ama nasıl girdi bir sorun bakalım. 22.6 milyon üyeyle dünyanın en kalabalık 4. Facebook ülkesiyiz, fakat gelin görün ki “Sosyal Ağ” sadece 74 salon bulabildi kendisine zavallım. Dağıtımcının daha fazlasına gücü mü yetmedi, yoksa gerek mi görülmedi bilemiyorum, ama yine de bir çift sözüm var…
Memleketteki Facebook üyelerinden çoğunun daha bilgisayar kullanmayı dahi bilmediğinin farkındayım. Büyük bölümünün aklında sadece manita indirmek olduğunu da kabul ediyorum. Zamanında düdük gibi olduğu için lisenin/üniversitenin en güzel kızına yanaşmaya cesaret edememiş, ama o hayali fantezilerinde fındıkla fıstıkla besleyip hep canlı tutmuş, yeni palazlanmış kart zampikler mi istersin, arkadaş sayısında dünya rekoru kıracağım derken kafayı kıranlar mı istersin bin bir türlü model hep orada, tamam. Fakat yine de ortadaki rakam belli, pazarın kallavi. 22 milyon değil de, bunun sadece 50 binini filme çeksen yine de kardır senin için. 22.778 kişiyle gelen 4.’lük, “Sosyal Ağ”a reva mı yani? Daha önce “Ye Sev Dua Et” yani nam-ı diğer “iftar çadırı”nda da (Umut Sarıkaya’yı gıptayla anıyoruz) aynı rehaveti gözlemlemiştik. Aman dikkat bu gidiş, iyi gidiş değildir. 120-130 salonun altı bu tip filmlere zül gelir. Boşu boşuna ne kendinizi yorun, ne de filmi, değil mi efendim?
YÜZBAŞIDAN ÖDÜ PATLAMAK!
Hafta sonunun yeni filmlerinden devam ediyoruz. “Son Savaşçı” (Centurion) 28 kopyayla başladığı vizyon serüveninin ilk 3 gününde, ancak 7.268 bilet yapabildi ve 10.’luğa oturdu. Seyirci sayısı bakımında filmin geleceği pek parlak değil, zaten kopya sayısına bakıldığında dağıtımcının da bir beklenti içinde olmadığı rahatlıkla anlaşılıyor.
FIRSAT VERE VERE KARTA KAÇMAK!
Haftanın romantik komedisi Fransa’dan geliyor. “Aşka Fırsat Ver” (L’age De Raison) adındaki bir filmin türünü telafuz etmenin pek alemi yok aslında, biliyorum. Gerilim filmi olacak değildi ya! Ama bana da yazacak bir şeyler lazım ne yapayım? Her neyse…
Sophie Marceau oynuyorsa dışavurumcu rap operası da seyredilir diyenler için bu film birebir. Tabi bir şekilde gidecek salon bulmanız lazım. Sadece 30 kopyayla vizyona giren “Aşka Fırsat Ver,” 6.280 biletle şimdilik 11. sırada. Yani elinizi biraz çabuk tutun.
HIZLICA “O PİKAP, BU PİKAP, ŞU PİKAP” DİYEBİLMEK!
Haftanın tek Türk yapımı yine ne yazık ki listenin dibinde karşımıza çıkıyor. 36 kopyayla vizyona giren “O Kul” ilk 3 gününde 2.386 bilet yapabildi ve 18.’likte kaldı. Artık anlaşıldı, bayram gelmeden bize gülmek haram!
OKURKEN UYUYA KALMAK!
3 kopyayla vizyona giren “Amcam Önceki Hayatlarını Anlatıyor” (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives) 340 kişiyle 37. sıraya kapaklandı. Filmin orijinal ismini akıl edenlere, fikir de nasip olur inşallah, hep bizimkileri eleştirecek değiliz ya. Maşallah birkaç kelime daha ekleseler buradan köye yol yolur…
kaynak