- Reaction score
- 0
Genelkurmay Başkanı da fişlenmiş: Paşaların arşivinde Büyükanıt'a ait 'kozmik' belgeler çıktı
Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan emekli orgenerallerden Hurşit Tolon ile Şener Eruygur'a, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen 'Darbe Günlükleri' ile ilgili bağlantıları soruldu.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sorgusunda, aramalarda el geçirildiği söylenen Ayışığı ve Yakamoz adlı darbe planları ile ilgili slaytlarla kendisinin herhangi bir bağı olmadığını öne süren Eruygur, "Bu tür şemalar herhangi bir suçu ispat etmez." dedi. Eruygur, darbe günlükleri ile ilgili herhangi bir tekzip bulunmama sebebini ise "Çünkü bu günlüklerin sahibi olarak gösterilen emekli Oramiral Özden Örnek bu bilgilerin kendisine ait olmadığını ifade etmiş ve bu konu mahkeme kararı ile de tescil edilmiştir. Kaldı ki bu günlüklerdeki senaryolar askeri teamüllerle bağdaşmamaktadır." sözüyle açıkladı. Tolon ise darbe günlüklerini, kendi ile ilgili kısımlarında herhangi bir yanlışlık olmadığı için tekzip etmediğini dile getirerek "Herhangi bir şekilde kişilik haklarım zedelenmemişti." ifadesini kullandı.
Hürriyet Gazetesi, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile emekli Orgeneral Şener Eruygur'a haklarında tutuklama kararı çıkan sorgulamayı yayınladı. Şener Eruygur, darbe şemalarını Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı olması nedeniyle kendine kurulan yıpratma amaçlı bir komplo olduğunu öne sürdü. Kişisel bilgisayarında çıkan Oktay Yıldırım imzalı mektubun kimin tarafından gönderildiğini bilmediğini söyleyen Eruygur, "Ben genellikle tanımadığım kişilerden gelen mesajları silerim. Bana yüzlerce bu şekilde mesaj gelir." yanıtını verdi. Eruygur, Ergenekon sanığı Ergün Poyraz'a jandarma bütçesinden yapıldığı iddia edilen resmi veya gayri resmi herhangi bir ödeme olmadığını belirterek "Ergün Poyraz, şehit edilen Necip Hablemitoğlu cinayetinin aydınlatılmasıyla ilgili çalışma yaptığını ifade ederek yanıma geldi. Bana Ergün Poyraz'ı MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç yönlendirmişti. Zanna dayalı bazı beyanlarda bulundular. Ancak herhangi bir delile dayanmıyordu." açıklamasını yaptı.
Şener Eruygur, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile hiçbir şekilde ilişkisinin olmadığını öne sürdü. Hurşit Tolon da Perinçek ile samimiyetlerinin olmadığını belirterek "Genelkurmay Genel Sekreterliği yaptığım 5 yıllık süreçte bir kısım gazetecilerle bana bağlı olan basın dairesi sebebi ile doğal olarak tanışmıştım. Bahsi geçen gazeteciler benim askeri konulardaki birikimimden yararlanmak, kendilerine bazı asker kişilerden randevu alabilmek için diyaloglarını tek yönlü olarak devam ettirmişlerdir. Yaşar Hacı Salihoğlu ile de zaman zaman Türkiyem Topluluğu Akademik ortamlarda karşılaşmışlığım vardır. Ancak samimiyetim yoktur. Benim Yaşar Hacı Salihoğlu'nun Doğu Perinçek tarafından Hava Harp Okulu öğrencilerinin organizasyonu ile görevlendirildiğine dair bir kısım belgelerden şimdi haberdar oldum. Doğu Perinçek ile samimi bir diyalogumuz olmamıştır." diye konuştu.
Tolon'un arşivinden Büyükanıt'a ait belgeler çıktı
Öte yandan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un arşivinde yapılan aramada, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'la ilgili klasör ele geçti. Klasörde Büyükanıt'ın kişisel ve aile bilgileri yer alıyor. Sorgu sırasında bu klasörün varlığını kabul eden Tolon, "Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile ilgili kişisel ve ailevi bilgilerin bulunduğu belgeler bana Ege Ordu Komutanlığım sırasında kimin tarafından gönderildiğini bilmediğim belgelerdir. Herhangi bir özel maksat güdülmemiştir. Özel kalem müdürüm tarafından rutin arşivleme sistemine tabi tutulmuş görev değişikliği ile ilgili belgeler 1. Ordu Komutanlığı'na oradan da emekli olunca da evime intikal ettirilmiştir." açıklamasında bulundu.
Şener Eruygur ise Orgeneral Büyükanıt'la ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Bahsettiğiniz Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve yakın akrabalarıyla ilgili mali hesap hareketlerini, kişisel ilişkilerini vs. içeren klasörü ilk kez sizin burada söylemenizle öğrenmiş oldum. Benim böyle bir arşivleme çalışmasına ihtiyacım yoktur. Benim gösterilen tüm deliller içerisinde şiddetle reddettiğim ve kesinlikle komplo olduğunu düşündüğüm delil, Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve ailesi ile ilgili kayıtların bulunduğu klasördür. Böyle bir klasör oluşturmanın bana hiç bir yararı olmayacağı gibi, alçakça bir davranıştır. Ahlaki değildir." Tolon: Abdülkadir Aksu'nun şeceresi tarafımdan saklanan gizli evraktı
Hurşit Tolon, aramalarda çıkan kişilere ait belgeler hakkında ise şu cevabı verdi: "Fişleme olarak bilinen ve kişilerin dünya görüşleriyle ilgili notlar içeren evrakta Ege Ordu Komutanlığım sırasında bana gönderilen belgelerin, özel kalemim tarafından arşivlenmesiyle oluşmuştur. Herhangi bir şekilde kimseyi fişlemek gibi bir kastım yoktur. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile ilgili şecere çalışması da yukarıdaki açıklamalarım ışığında değerlendirilmelidir. Bilgi notlarının arşivimde bulunmasının hiçbir yasal sakıncası yoktur, çünkü bizzat benim tarafımdan gizlilik derecesi takdir edilen evraktır. İki kişi arasındaki görüşme tutanakları da yine yukarıda açıkladığım gerekçe doğrultusunda elime geçmiştir."
Şener Eruygur ise ADD Merkezi'ndeki aramalarda ele geçirildiği belirtilen hâkim ve savcılara ait kişisel belgelere ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "İstanbul'daki ikametimde hâkim-savcıların kişisel bilgileri ile ilgili kayıtların çıktığı dokümandan sizin söylemenizle haberdar oldum. Böyle bir kaydı tutmam söz konusu olamaz. Zaten kaynak olarak bahsi geçen Davut Çolak adlı birini tanımam. Kemal Alemdaroğlu'nun 02.02.2008 tarihinde bir bayanla yaptığı ve rektörlerin Ankara'ya çağrılıp ADD tarafından Meclis'e yürütülmesi gibi konu benim bulunmadığım bir ortamda konuşulmuş, tahminimce ilgililerin kendilerince yorum yaptıkları bir konudur."
KAYNAK