"GeLmeden Önce BiLgim Yoktu"

• Konbuyu başlatan SiR ReaLiST
  • Başlangıç tarihi
S

SiR ReaLiST

Guest
Galatasaray'ın dünyaca ünlü teknik adamı Frank Rijkaard, hakkında merak edilenleri, NTV Spor'un belgesel tadındaki futbol magazin programı Futbol Mundial'e anlattı.

rij600_H3SFP.jpg

Galatasaray'ın dünyaca ünlü teknik adamı Frank Rijkaard, hakkında merak edilenleri, Türk futboluyla ilgili düşüncelerini, Hollanda milli takımının son durumunu, kendisine örnek aldığı teknik adamları, kısaca hakkında merak edilen her şeyi NTV Spor'un belgesel tadındaki futbol magazin programı Futbol Mundial'e anlattı.

Avrupa futbolunu yakından takip ettiğini, ancak Türkiye'ye gelmeden önce Süper Lig'de oynayan takımları tanımadığını ifade eden Rijkaard, "Televizyonlarda Süper Lig'in maçları ve hatta özetleri yayınlanmıyor. Dolayısıyla buraya gelmeden önce bu lig hakkında bilgim yoktu. Burada oynayan takımları, neler yaptıklarını bilmiyordum. Şimdi ise Türk futbolunu çok iyi tanıyorum." dedi.

Türkiye'de çalışmayı çok zor bulduğunu da sözlerine ekleyen Hollandalı teknik adam, yine de diğer ülkelerde olduğu gibi büyük takımların ligde çektiği zorluklara ve Galatasaray'ı oynatmaya çalıştığı futbolun inceliklerini de Futbol Mundial'e anlattı.

"Süper Lig'deki takımları tanımıyordum."

Avrupa futbolunu takip ediyorsanız hafta içerisinde liglerde neler olup bittiğini öğreniyorsunuz. Çünkü televizyonlarda maç özetleri yayınlanıyor. Ancak Süper Lig hakkında bilgi edinmek kolay değil. Gelmeden önce Süper Lig'de oynayan takımları tanımıyordum. Şimdi ise Türk futbolunu çok iyi biliyorum. Burda ortam ve ambiyans tamamen farklı. Türkiye'de ikinci sezonumu geçiriyorum. Türkiye'de çalışmak kolay değil. Yine de son derece ilginç bir tecrübe.

"Teknik direktörlük yapmak için önümdeki en büyük engel yine bendim."

En büyük engel yine bendim. Dış etkenlerin önemi yoktu. Futbol dünyasını, bu dünyanın nasıl döndüğünü, ister olumlu ister olumsuz olsun kamuoyunun nasıl tepki vereceğini biliyorum. Farklı özelliklere sahip oyunculardan bir takım yaratmak kolay değil. Futbolla ilgili her şeyi bildiğime inanıyorum. Bu tür şeylere alışıktım. Ancak sürekli olarak liderlik rolünü üstlenmek ve oyunculara doğru yolu göstermek, gerektiğinde yumuşak gerektiğinde ise sert davranmak... işte bunları öğrenmem gerekiyordu. Dediğim gibi kendimi aşmak zorundaydım. Tabii o günler geride kaldı. Artık her şey daha doğal. Buna rağmen her gün yeni bir şeyle karşılaşabiliyorsunuz. Her şey etki tepki meselesi. Takımın ve kulübün çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmak zorundasınız. Bazı teknik direktörlerin oyuncular üzerinde büyük etkisi vardır. Her menajer farklı bir özelliğe sahiptir ve menajerinizden çok şey öğrenebilirsiniz. Cruyff, Michels, Van Gaal, Sacchi ve Capello gibi teknik direktörlerle çalışma şansı buldum. Nasıl çalıştıklarını görüyor ve her birinden bir şey öğreniyorsunuz. Belli durumlarda geriye dönüp "Acaba onlar olsaydı ne yapardı?" diye düşünüyorsunuz.

"Barcelona şu anda dünyanın en iyi futbol oynayan takımlarından biri."

Barcelona'da 5 sene geçirdim. Harika bir tecrübeydi. O kulüpte çok güzel günlerim oldu. Barcelona'ya gönül verenleri sevindirmeyi başarmıştık. 5 seneden sonra düşüş sürecine girildi. Bazı şeylerin değişmesi gerekiyordu. Değişimler olumlu sonuç verdi. Barcelona örnek alınması gereken bir kulüp. Hedef her zaman göze hoş gelen futbol oynamak. Oyuncular altyapıdan yetiştiği için ne yapmaları gerektiğini çok iyi biliyor. Hangi seviyede olursa olsun futbol stili hiç değişmiyor. Barcelona şu anda dünyanın en güzel futbol oynayan takımlarından biri.

"Büyük takımların oyun anlayışında fazla değişiklik yok."

Büyük takımların oyun anlayışında fazla değişiklik yok. Top rakibe geçtiğinde herkes toplu olarak savunmaya dönüyor. 90 dakika boyunca boş alan çok az. Kontrataklar çok süratli olmak zorunda. Eskiden boş alan daha fazlaydı ve takımlar oyunu genellikle rakip alana yıkmaya çalışırdı. Şimdi ise büyük takımlar oyunu kendi alanlarından kuruyor ve rakibi kontrataklarla vurmaya çalışıyor. Hem taktik hem de savunma olarak çok daha fazla disiplin söz konusu. Hücumda ise eskisi kadar fazla yaratıcılık yok.

"Hollanda milli takımının daha başarılı olacağına inanıyorum."

Holanda milli takımı oturmuş bir kadroya sahip. Avrupa Şampiyonası elemelerinde oynadığı ilk 2 maçı kazandı. Kadroda çok iyi oyuncular var. Teknik direktörleri de çok iyi. İleride çok daha başarılı olacaklarına inanıyorum.

Ntvspor

Güzel noktalara değinmiş hocamız..

Geri