1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar.
WorldWideWeb
İlk ortaya çıkış tarihi: 1991
İlk internet tarayıcısı olan WorldWideWeb daha sonra internetle aynı anlama gelmeye başlayınca ismini Nexus olarak değiştirmek durumunda kaldı. Özel ismin cins isim haline gelmesinin klasik bir örneği diyebiliriz. Geliştirilmesi 1980'lerin sonunda başlayan bu tarayıcı Commadore 64'ün güçlü zamanlarında çıkmıştı. Resmi çıkış tarihi 1991. Basit stil şablonlarını gösterebilen bu tarayıcıda geri, ileri ve önceki tuşları vardı. Bu tarayıcı aynı zamanda bi editör olarak kullanılıyordu. Bu tarayıcının geliştiricisi Tim Berners-Lee'ydi.
Erwise
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
İnternet'in ilk grafik ara yüz sahibi internet tarayıcısı Mosaic sanılsa da bu özelliğe sahip ilk tarayıcı Erwise idi. Helsinki teknoloji Üniversitesi öğrencilerinden dört Finli tarafından geliştirilen bu internet tarayıcı X Window System çalıştıran Unix bilgisayarlar için geliştirilmişti.
Zamanı için gelişmiş olan Erwise, internet sayfalarında kelime arama özelliğine sahipti. Eğer kelimeyi bulamazsa internette aynı anca 12 sayfaya kadar tarayarak bulmaya çalışırdı. Aynı anca birden çok sayfa yükleyebilen bu tarayıcı hiçbir zaman yaygın kullanıma açılmadı ve Finlandiya'ya özgü olarak kapalı kapılar ardından kaldı.
ViolaWWW
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
İnternet yaygınlaşmadan önce ancak kısıtlı kullanıcı ViolaWWW internet tarayıcıyla tanışma fırsatı bulabildi. Pei-Yuan Wei isimli bir Kaliforniye Üniversitesi öğrencisi tarafından hazırlanan bu internet tarayıcı X Window System kullanan Unix bilgisayarlarda çalışıyordu.
Önemli özellikleri çok fontlu metin desteği, tek bir pencerede çalışırken diğer penceredeki dokümanın bir kopyasını oluşturabilmesi, internet geçmişi penceresi, ana sayfa, ileri ve geri tuşlarının bulunması, online yardım tuşları ve yer imlerinin bulunmasıdır.
MidasWWW
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
Midas for Motif Interactive Data Analysis Shell'in kısaltması olan Midas, Tony Johnson tarafından geliştirilmişti ve fizikçiler arasında popülerdi. Johnson bu tarayıcıyı geliştirmeye pek niyetli olmasa da bir iş arkadaşı Midas'ı VAX bilgisayarlarda çalışacak şekilde çevirerek bu bilgisayarı kullananlara büyük katkıda bulundu. Bu tarayıcının ortaya koyduğu iki yenilik dikkati çekiyor: tıklandıktan sonra renk değiştiren bağlantılar ve eklentileri desteklemesi.
Ne yazık ki Midas'ın bir görseli elimizde yok. Onun yerine necefli maşrapa değil ama internetin ilk dönemlerinden kalma bir haritasını koyuyoruz.
Lynx
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
Kansas Üniversitesi için kampus bilgilerini dağıtma amacıyla geliştirilen bu metin ara yüzlü internet tarayıcı, şaşırtıcı bir biçimce görme engelliler için metin-ses ara yüzü mevcuttu. 1993 yılında Lou Montulli bir öğrenci bu tarayıcıya Internet ara yüzü ekleyerek Lynx 2.0 olarak yayınladı. Grafik kullanmayan terminallerde oldukça popüler hale geldi. Lynx aslında resim ve videolar için harici yazılımları çalıştırma yeteneğine sahipti. Lynx günümüzde 2.8.5 release 1 sürüm olarak Windows Vista 64'ta kullanılabiliyor.
Mosaic 1.0
İlk ortaya çıkış tarihi: 1993
İlk yaygın kullanıma kavuşan grafik ara yüzlü internet tarayıcı Mosaic, internet tarihinin önemli kilometre taşlarından biri. Ulusal Süper Bilgisayar Uygulamaları'nda (National Center for Supercomputer Applications, kısaca NCSA) geliştirilen bu tarayıcı haber grupları üzerinde meşhur oldu. Geliştiricilerden biri devamlı bu haber gruplarını takip ederek internet tarayıcı için gerektiğinde destek sunuyordu. Ne yazık ki ileride HTML 2.0 standartlarının pek çok özelliğine sahip olmadığı için kullanımı azaldı.
Mosaic 2.0
İkinci sürümünün geliştirilmesine 1994 başında başlandı ve 1995 sonlarında tamamlandı. HTML formlarını, HTML 3 tablolarını ve karakter stilini destekleyen bu tarayıcı Internet Exploerer'ın BGSound elementi için de destek ekledi. Ne yazık ki bu sürüm de terk edildi; yavaş olduğu için. Mosaic'in hikayesi burada bitmedi, daha sonra bir de Mac'e özel sürümü geliştirildi.
Arena
İlk ortaya çıkış tarihi: 1993
Deneysel internet tarayıcılar ve sunucular geliştiren Dave Raggett, HTML+ özellikleri için fikirlerini sergilemek üzere Arena internet tarayıcıyı geliştirdi. Resimler, tablolar, resim çevresinden metin akışı, satır içi matematik ifadeler gibi özellikleri ilk destekleyen tarayıcı Arena oldu. Bu sayede W3C için HTML 3 standartlarının ve Cascading Sytle Sheets'in (CSS) test alanı oldu.
Cello
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Çok amaçlı tasarlanan Cello WorldWideWeb, Gopher, FTP, CSO/ph/qi ve Usenet News alıcı ve başka protokoller için doğal destek sunuyordu. Cornell Law School, Legal Information Institute'dan Thomas R. Bruce tarafından geliştirildi. Thomas çoğu avukatın Microsoft Windows kullandığını ancak arayıcıların büyük çoğunluğunun Unix veya DOS için yazıldığını fark etti. Böylece Cello, Windows için yazılan ilk internet tarayıcı olarak tarihteki yerini aldı.
IBM WebExplorer
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
IBM 1987 yılında PC'ler için OS/2 işletim sistemini çıkarttı. Bundan 7 yıl sonra kendi internet tarayıcısı olan WebExplorer'ı geliştirdi ve OS/2 Warp 3 kullanıcıları tarafından ücretsiz indirilmesine izin verdi. 1995'te WebExplorer'ı OS/2 Bonus Pack'e dahil etti.
HTML 3 desteği sunan bu tarayıcı e-posta ve haber entegrasyonu sundu. Kullanıcılar internet geçmişlerine WebMap ile bakabiliyordu. Bağlantılar menüsü bir sayfadaki bütün bağlantıları bir liste olarak sunuyordu. Bu da IBM'in VoiceType sesli navigasyon özelliğiyle kullanılabiliyordu.
Netscape Navigator 1
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Neredeyse herkesin tanıdığı Netscape Navigator, Microsoft Internet Exploerer'ın en yakın rakibiydi. Zirve günlerinde pazar payının yüzde 90'ına kadar ulaşarak Internet Explorer'a ezici bir yenilgi de yaşatmıştı. Başta ticari olmayan kullanımlar için ücretsiz olan tarayıcı, 1.1 sürümünden sonra kar amacı gütmeyen organizasyonlar ve akademik gruplar haricinde ücretli hale geldi. İlk sürümlerinde bast HTML 2 elementleri ve HTML 3 işlevleri sunan Netscape Navigator, ileride tablo desteği ve 1.2 sürümüyle geliştirilmiş Windows 95 ara yüzü sundu.
Netscape Navigator 2
Görsel olarak çok değişmese de ikinci sürümünde HTML 3 elementlerine daha büyük destek sundu ve ilk defa JavaScript kodu işleyebildi.
Netscape Navigator 3
1996'da üçündü sürümüne ulaşan yazılım eklentiler, tablolar için arka plan renkleri ve başka özellikler sunuyordu. Daha sonra Netscape Communicator adı alan Gold sürümü entegre e-posta, haber okuyucu ve WYSIWYG editör içeriyordu. Bu kısaltma basitçe ne görürsen onu alırsın anlamına geliyor ve görsel tasarım yapmayı kolaylaştırıyor.
Netscape 6
Ancak Netscape'i satın alan AOL, Netscape 5.0'ın geliştirilmesini durdurup projeyi çöpe atıyor. Sıfırdan bir sürüm tasarlamak isteyen AOL, böylece Netscape 6'nın çıkışını da ertelemiş oluyordu. Netscape 6, 2000 yılında çıktığında erken dönem Mozilla kodunu temel alıyordu; istikrarsız ve yavaştı.
Netscape 7
2002'de çıkan Netscape 7, çökme sorunlarını giderdi. 7.2 sürümüyle birlikte adres defteri, HTML editörü, IRC, AOL Instant Messenger ve Radio@Netscape isimli bir online radyo özelliğine kavuşmuştu.
Slipknot
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Mosaic görsel sörfü kitlelere yaydıysa da bu SLIP veya bir başka TCP/IP bağlantısı olmayanlar için bir lükstü. Bu yüzden UNIX çevirmeli bağlantı ve direk bağlantı shell hesabı olan kullanıcılar için Slipknot geliştirildi.
Slipknot kullanıcılara programın internet tarayıcısıyla UNIX terminal penceresi arasında geçiş imkanı tanıdı. Resimler de dahil olmak üzere dokümanların tamamını kaydedebilen bu tarayıcı ekrana 10 doküman getirebiliyordu. Anonim FTP bağlantısı, Gopher ve e-posta yollayabilme yeteneğine sahipti.
Minuet
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Minnesota Internet users Essential Tool'un kısaltması olan Minuet, DOS tabanlı ve düşük sistem ihtiyaçları olan bir internet tarayıcıydı. E-posta, newsgroup, FTP ve sörf imkanı sunuyordu. Bir ekran kartının yardımıyla GIF ve JPEG resimler içeren sayfaları görüntüleyebiliyordu.
Internet Explorer 1
lk ortaya çıkış tarihi: 1995
İlk çıktığı yıllarda pek de popüler olmayan Internet Explorer, günümüzde dünyanın en yaygın internet tarayıcısı. Hatta adı pek çok insan için internet tarayıcıyla aynı anlama geliyor. Microsoft IE'yi geliştirmek için Mosaic kaynak kodunun lisansını aldı ve üzerinde değişiklikler yaptı.
Günümüzde yeni IE sürümlerinin yeni işletim sistemleriyle birlikte gelmesine alışkınız. Oysa IE1, Windows 95 çıktığında beraberinde gelmiyordu. 1MB'lık boyutuyla çok basit özellikler sunan tarayıcı, Windows 95 Plus! Pack'in bir parçasıydı.
Internet Explorer 2
Internet Explorer 2 hem PC, hem de Mac desteklyordu. Halen basit bir tarayıcı olsa da JavaScript kullanmaya başladı ve Secure Socket Layer (SSL), tanımlama bilgisi (Cookies) ve 12 dil desteğine sahipti.
Internet Explorer 3
Windows 95OSR2 için hazırlanan IE3, ilk CSS destekleyen geniş çaplı tarayıcılardandı. ActiveX controls, Java applets ve Internet e-posta desteğiyle geldi. GIF, JPEG gösterebiliyor ve MIDI ses dosyalarını çalabiliyordu. Ayrıca meşhur Internet Explorer logosunu kullanan ilk sürümdü.
Internet Explorer 4
1997'de çıkan IE4, Windows 98'in bir parçasıydı. Bu Netscape için sonun başlangıcı olduç Yeni özellikler ise şöyleydi: Active Desktop, Channels, Frontpage Express, Netshow, Web Publishing Wizard, Microsoft Chat 2.0 ve diğer multimedya özelliklerin yanı sıra DHTML desteği.
Internet Explorer 5
IE5 de IE4'ü takip etti ve Win98SE ile birlikte geldi. 5.5 sürümü ise Windows ME ile birlikte çıktı. İki yönlü metin desteği, geliştirilmiş CSS desteği, uyumluluk modu ve internet sayfalarını gömülü parçalarıyla birlikte kaydetme seçeneği içeriyordu.
Internet Explorer 6
Microsoft gelmiş geçmiş en yaygın internet tarayıcı olan IE6'yı, Windows XP'den hemen önce çıkarttı ve XP ile birlikte dağıttı. Microsoft'a göre güvenlik ve gizlilik ön plandaydı ancak Images Toolbar, Auto Image Resize, Print Preview ve Media Bar gibi özellikler de dikkat çekiyordu. Bunlara Windows XP SP2 ile birlikte bir pop-up blocker da eklendi.
Internet Explorer 7
Netscape tehdidinin ortadan kalmasıyla birlikte IE'nin gelişimi yavaşladı. Firefox gibi internet tarayıcılar rekabet ortamını canlandırdığında Microsoft IE7'yi çıkarttı. İşletim sistemine entegre olmayan bu tarayıcı Windows Vista ile birlikte de sunuldu. 2006 yılında çıkan tarayıcı Windows Geniuine Advantage onayı istediği için, Çin ve Hindistan gibi korsan kullanımın yaygın olduğu ülkelerde hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmadı. Ara yüzü değişen tarayıcının en büyük artısı sekmelere kavuşması oldu.
Internet Explorer 8
En güncel IE sürümü olan IE8, InPrivate güvenli sörf özelliğini ekledi. Görünüş olarak IE7'ye benzeyen tarayıcı sekmeleri gruplandırma, Accelerators, WebSlices, ve sahte interent sitelerine karşı filtre özelliği içeriyor. JavaScript performansını ve en önemlisi güvenliği geliştiren IE8 önceki sürümlere oranla oldukça hızlı. Ancak güvenlik özelliği yaygın JavaScript testlerinde olduğundan yavaş sonuçlar alınmasına sebep oluyor. Test ile pratik kullanım bu yüzden farklılık gösteriyor.
Opera 1-2...
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Opera'dan önce MultiTorg Opera vardı ve 2.0 sürümüne kadar bu garip isimle kaldı.
Sıfırdan yazılan Opera 2.0, Mosaic, IE ve Netscape'den başımsız, standartlar son derece uygun ve hafif bir internet tarayıcıydı. HTML 3 desteği, yüzde 20'den yüzde 1000'e kadar tam sayfa zoom özelliği, seansları kaydetme, açma, yerleştirme ve geri getirme özelliği, çoklu resim ve video desteği vardı.
Opera 3
JavaScript destekleyen ilk Opera sürümü olan Opera 3, 1997 yılında çıktı. Dosya yükleme, entegre dosya indirme ve transfer yöneticisi, pop-up blocker eklenti ve CSS desteğine ilerleyen 3.x sürümleriyle kavuştu.
Opera 4
2000 yılında çıkan Opera 4, sekmeli sörf, entegre haber, e-posta aracısı, SSL 2, 3, CSS1, CSS2, XML ve HTML 4.0 desteği, baskı ön izleme ve Kiosk modu özellikleriyle birlikte geldi.
Opera 5
Opera 5 reklamlarla finanse edilen bir sürüm oldu. Getirdiği en büyük yenilik imleç hareketleriyle komutlar oldu. Bu artık bütün popüler internet tarayıcılarda bulunan bir özellik.
Opera 6
Opera 6, PNG alpha transparanlığı, daha iyi pop-up engelleme, skin desteği ve Unicode karakter standartı getirdi. Opera kullancıları MSN.com'a bağlanamadıklarını görerek şaşırdılar. Microsoft, Internet Explorer kullanmayan herkesi engellemişti! Bu yasak neyse ki kısa sürdü.
Opera 7
Opera 7 Presto layout motoru ile daha hızlı sörf imkanı sundu. Bir de MSN.com olayına hala hızgın olduğu için Windows için Opera 7'nin özel Bork sürümünü hazırladı. Bu sürüm MSN.com'u Muppet Show'dan İsveçli Şef'in konuşmasına çeviriyordu: "Bork, Bork, Bork!"
Opera 8
Opera 8 tam ses yeteneği, pencere genişliğine sığma özelliği, engellenen pop-up pencereleri için uyarı ve otomatik haftalık güncelleme kontrolü sunuyordu. 2005 yılında 8.5 sürümü reklam banner'ını kaldırarak Opera'yı tamamen bedava hale getirdi.
Opera 9
Opera 9 2006 yılında çıktı ve bugün yeni Beta sürümü hariç en güncel sürüm. Presto 2.0 layout motoru Presto 2.1.1.'a güncellendi. Acid2 internet standartları testini geçen ilk tarayıcılardan biri oldu.
Grail
İlk ortaya çıkış tarihi: 1995
Python programlama dilin geliştiren Guide von Rossum tarafından oluşturulan Grail'ın amacı çok ilginç. Araştırmacılar tarafından hack edilebilir olmak. Mosaic C kaynaklarını hack etmenin zorluklarından sıkılan Guide, Python kodunun C'den daha kısa olmasından faydalanılarak, Grail'ın kodunun çok daha kolay elden geçirilebileceğini savundu. Ancalayacağınız buradaki hack, kötü niyetli değil, geliştirmeye açık, kurcalamaya açık olma manasındaki bir hack kolaylığı.
HTML 2 ve kısmi HTML 3.2 desteği sunan Grail, dosya kaydedebilir ve çıktınısını alabilir. Ayrıca arama yapabilen, yer imlerini, internet geçmişini ve daha fazlasını destekleyen bir internet tarayıcıdır.
Arachne
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Bilgisayara DOS ile başlayanlar bu internet tarayıcıyı hatırlalar. MS-DOS, OpenDOS ve Dr. DOS altında çalışan bu ücretsiz tarayıcı 1.44MB'lık bir floppy diskete sığacak kadar küçüktü.
Aranchne, çerçeveler, tablolar, animasyonlar çizebiliyor ve GTML 4.0 destekliyordu. Basit bir HTML editörüyle birlikte gelen Arachne'de FTP desteği ve basit bir WAV oynatıcı bile vardı. Bütün bunların üstüne POP3, SMTP ve diğer protolleri destekliyor; ve evet bütün bunları 1.44MB'lık bir floppy diskete sığdırıyordu. Hey gidi DOS!
Amaya
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Bir internet tarayıcıdan ziyade editörü olan Amaya, W3C tarafından 1996'da tam özellikli bir internet tarayıcıda standartları sergilemek üzere geliştirildi.Standartlar için bir test alanı olarak düşünülen Amaya'nın temel amacı konsorsiyumun belirlediği standartlarla tam olarak uyumlu olmak. Halen geliştirilmeye ve yeni teknolojileri test amaçlı kullanılmaya devam ediyor.
Oracle PowerBrowser
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Sıfırdan yazılan Oracle PowerBrowser, gömülü bir kişisel sunucu, tablo ve resim desteği, arama özelliği, dahili Java ve script yetenekleri, Network Loadable Objects (NLO) adı altındaki eklentileri birleştiriyor. Başta sadece Windows için mevcutken daha sonra Mac ve UNIX desteğine de kavuştu.
Mozilla / Seamonkey
İlk ortaya çıkış tarihi: 1998
Firefox'tan önce Mozilla Application Suite vardı. Şimdi Seamonkey olarak bilinen bu platformlar arası paketi Netscape Communicator'ün kaynak kodunu kullanıyordu. İnternet tarayıcı, e-posta ve newsgroup üyelikleri, bir internet sayfası geliştirme aracı (Mozilla Composer), ve IRC istemcisi (ChatZilla) bir aradaydı. Mozilla eklentileri Firefox'un bugün bu kadar popüler olmasının temel sebebini oluşturuyor.
Konqueror
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Çok amaçlı bir diğer internet tarayıcı olan Konqueror, dosya yöneticisiyle KDE teknolojisini, açık kaynak kodlu internet tarayıcıyı ve evrensel bir görüntüleme uygulamasını birleştiren bir paket.
JavaScript, Java applets, CSS, SSL ve diğer standartları destekleyen bu internet tarayıcı, UNIX benzeri herhangi bir işletim sisteminde ve hatta Windwos altında çalışabiliyor. HTML render motoru olan KHTML, Safari tarafından da kulanılıyor. Türk işletim sistemi Pardus'ta da kullanılan Konqueror oldukça kullanışlı ve esnek bir internet tarayıcı.
K-Meleon
İlk ortaya çıkış tarihi: 2000 (version 0.1)
Firefox gibi Gecko render motoru kullanan K-Meleon, Firefox'un eklentileri atılarak hafifletilmiş bir sürümü gibi. Daha az kaynak tüketiyor üstelik oldukça temiz bir tasarımı var. K-Meleon buna karşın tema, skin, sekmeli tarama, imleç hareketleri, pop-up engelleme ve makroları destekliyor. K-Meleon, sadece Windows altında çalışan bir internet tarayıcı.
Galeon
İlk ortaya çıkış tarihi: 2001
GNOME için yazılan Galeon, K-Meleon'a çok benziyor. Hafif, hızlı ve Firefox'un Gecko render motorunu kullanıyor. Galeon'un basit bir internet tarayıcı mı yoksa özelliklerle dolu bir dev mi olması gerektiği tartışması, orijinal geliştirici takımın sonu oldu.
Safari
İlk ortaya çıkış tarihi: 2003
Apple ilk Safari sürümünü 2003'te sundu. Ancak 2007'ye ve Safari 3'e kadar Windows sürümünü çıkartmadı. Mac kökenini yansıtan başarılı bir tasarıma sahip olan Safari, sayfalara gömülü metin kutularının boyutlarını değiştirebiliyor. Nispeden hızlı bir motora sahip ve standartlarla da oldukça uyumlu.
Safari 4
Safari 4 çıktığında hızı oldukça etkileyici oldu. Özellikle JavaScript performansı testlerde iyi sonuçlar aldı. Biraz daha Windows'vari bir tasarıma bürünen Safari 4'ün tasarımı da Google'ın Chrome internet tarayıcısına da benzeyerek basitleşti. WebKit platformu üzerine kurulu olan Safari bu özelliğini de Chrome ile paylaşıyor. Apple'ın iTunes kullanıcılarının yabancılık çekmeyeceği Cover Flow özelliği de tarayıcıya şıklık katıyor.
Firefox 1
İlk ortaya çıkış tarihi: 2004
Internet Explorer'ın ardından en yaygın kullanılan internet tarayıcı olma özelliğine sahip Firefox için orijinal olarak düşünülen isim Phoneix'ti. Ancak aynı isimli BIOS üreticisiyle arada marka hakları sorunu doğmaması için isim Firefox olarak değiştirildi.
Geliştiricileri olan Dave Hyatt ve Blake Ross, çok amaçlı paketlerde bulunan özelliklere sahip ancak daha hafif bir internet tarayıcı yapma amacıyla yola çıktılar ve ortaya Firefox çıktı.
Çıkışından itibaren olumlu karşılanan Firefox 1.0'da özelleştirilebilir bir arama çubuğu menüye dahil edilmişti. Pop-up engelleyici, sekmeli tarama, dahili RSS okuyucu, merkezi indirme yöneticisi gibi özelliklerle gelen Firefox, aynı dönemde Internet Explorer'In güvenlik açıkları yüzünden hızla popüler oldu. Güvenli olmasının sebebi VBScript ve ActiveX desteklememesiydi. Eklenti desteğiyle eksiklerini kapatan Firefox, bu sayede popüler oldu.
Firefox 1.5
2005 yılında Firefox 1.5 çıktığında yüzde 10'lük pazar payına yükselmişti. Güvenlik ve hata düzeltmelerine ek olarak daha hızlı çalışıyordu ve sekmeleri daha kullanışlıydı.Otomatik güncelleme ve tarayıcı geçmişini kullanıcı menüsünden kolayca temizleme özellikleri de popülaritesini arttıran unsurlar oldu.
Firefox 2
Firefox 2.0 dahili sahte site koruması (Phishing Protection), satır içi yazım kontrolü, arama önerileri, istemci tarafı seans, kalıcı depolama ve seans yükleme özellikleriyle çıtayı oldukça yükseltti.
Firefox 3
2008'de çıkan Firefox 3'te Gecko 1.9 layout motoru vardı. Uzun süredir geliştirilen bu motor 15.000 değişiklik yaptı. Mozilla'ya göre hızı arttıran bu değişiklikler istikrarı da arttırdı.
Adres satırının kenarındaki tuşa tıklayarak kolayca yer imi kaydedebilme seçeneği, yeni grafikler ve font yönetimi, Smart Location Bar, daha iyi hafıza yönetimi, yeni bir indirme yöneticisi ile Firefox 3, 24 saatte en çok indirilme ile Guinness Rekorlar Kitabı'na geçti.
Firefox 3.5
Firefox 3.5 ile Gecko motoru geliştirildi, internet standartlarıyla uyum arttırıldı, köşe resimleri desteklendi, private sörf modu eklendi, AwesomeBar geliştirildi. Yeni TraceMonkey JavaScript motoruyla da daha da güçlendi.
Chrome
İlk ortaya çıkış tarihi: 2008
Google'ın Chrome internet tarayıcıyı çıkartması büyük bir sürpriz oldu. Beta'da hızla çıkan Chrome, Apple Safari internet tarayıcı ile aynı WbKit platformu üzerine kurulu. Oldukça sade bir tasarıma sahip olan tarayıcı özellikle güvenlilik ve istikrara önem veriyor. Bu yüzden her sekmeyi ayrı bir işlem olarak ele alıyor.
Chrome'un Incognito modu, IE ve Firefox'ta yer alan özel ve güvenli bir sörf modu. Sıradan bir Chrome penceresi de açıkken çalışabiliyor.
Chrome 2
Chrome 2 ile gelen değişiklikler görselden ziyade performans açısından oldu. Google performansın yüzde 30 arttığını söylüyor. Kullanıcılar en çok ziyaret edilen siteler kısmından siteleri kolayca çıkartabiliyor. Gerçek tam ekran seçeneği sunuyor, internet formlarına girilen verileri hatırlayıp otomatik olarak doldurabiliyor.

WorldWideWeb
İlk ortaya çıkış tarihi: 1991
İlk internet tarayıcısı olan WorldWideWeb daha sonra internetle aynı anlama gelmeye başlayınca ismini Nexus olarak değiştirmek durumunda kaldı. Özel ismin cins isim haline gelmesinin klasik bir örneği diyebiliriz. Geliştirilmesi 1980'lerin sonunda başlayan bu tarayıcı Commadore 64'ün güçlü zamanlarında çıkmıştı. Resmi çıkış tarihi 1991. Basit stil şablonlarını gösterebilen bu tarayıcıda geri, ileri ve önceki tuşları vardı. Bu tarayıcı aynı zamanda bi editör olarak kullanılıyordu. Bu tarayıcının geliştiricisi Tim Berners-Lee'ydi.

Erwise
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
İnternet'in ilk grafik ara yüz sahibi internet tarayıcısı Mosaic sanılsa da bu özelliğe sahip ilk tarayıcı Erwise idi. Helsinki teknoloji Üniversitesi öğrencilerinden dört Finli tarafından geliştirilen bu internet tarayıcı X Window System çalıştıran Unix bilgisayarlar için geliştirilmişti.
Zamanı için gelişmiş olan Erwise, internet sayfalarında kelime arama özelliğine sahipti. Eğer kelimeyi bulamazsa internette aynı anca 12 sayfaya kadar tarayarak bulmaya çalışırdı. Aynı anca birden çok sayfa yükleyebilen bu tarayıcı hiçbir zaman yaygın kullanıma açılmadı ve Finlandiya'ya özgü olarak kapalı kapılar ardından kaldı.

ViolaWWW
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
İnternet yaygınlaşmadan önce ancak kısıtlı kullanıcı ViolaWWW internet tarayıcıyla tanışma fırsatı bulabildi. Pei-Yuan Wei isimli bir Kaliforniye Üniversitesi öğrencisi tarafından hazırlanan bu internet tarayıcı X Window System kullanan Unix bilgisayarlarda çalışıyordu.
Önemli özellikleri çok fontlu metin desteği, tek bir pencerede çalışırken diğer penceredeki dokümanın bir kopyasını oluşturabilmesi, internet geçmişi penceresi, ana sayfa, ileri ve geri tuşlarının bulunması, online yardım tuşları ve yer imlerinin bulunmasıdır.

MidasWWW
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
Midas for Motif Interactive Data Analysis Shell'in kısaltması olan Midas, Tony Johnson tarafından geliştirilmişti ve fizikçiler arasında popülerdi. Johnson bu tarayıcıyı geliştirmeye pek niyetli olmasa da bir iş arkadaşı Midas'ı VAX bilgisayarlarda çalışacak şekilde çevirerek bu bilgisayarı kullananlara büyük katkıda bulundu. Bu tarayıcının ortaya koyduğu iki yenilik dikkati çekiyor: tıklandıktan sonra renk değiştiren bağlantılar ve eklentileri desteklemesi.
Ne yazık ki Midas'ın bir görseli elimizde yok. Onun yerine necefli maşrapa değil ama internetin ilk dönemlerinden kalma bir haritasını koyuyoruz.

Lynx
İlk ortaya çıkış tarihi: 1992
Kansas Üniversitesi için kampus bilgilerini dağıtma amacıyla geliştirilen bu metin ara yüzlü internet tarayıcı, şaşırtıcı bir biçimce görme engelliler için metin-ses ara yüzü mevcuttu. 1993 yılında Lou Montulli bir öğrenci bu tarayıcıya Internet ara yüzü ekleyerek Lynx 2.0 olarak yayınladı. Grafik kullanmayan terminallerde oldukça popüler hale geldi. Lynx aslında resim ve videolar için harici yazılımları çalıştırma yeteneğine sahipti. Lynx günümüzde 2.8.5 release 1 sürüm olarak Windows Vista 64'ta kullanılabiliyor.

Mosaic 1.0
İlk ortaya çıkış tarihi: 1993
İlk yaygın kullanıma kavuşan grafik ara yüzlü internet tarayıcı Mosaic, internet tarihinin önemli kilometre taşlarından biri. Ulusal Süper Bilgisayar Uygulamaları'nda (National Center for Supercomputer Applications, kısaca NCSA) geliştirilen bu tarayıcı haber grupları üzerinde meşhur oldu. Geliştiricilerden biri devamlı bu haber gruplarını takip ederek internet tarayıcı için gerektiğinde destek sunuyordu. Ne yazık ki ileride HTML 2.0 standartlarının pek çok özelliğine sahip olmadığı için kullanımı azaldı.

Mosaic 2.0
İkinci sürümünün geliştirilmesine 1994 başında başlandı ve 1995 sonlarında tamamlandı. HTML formlarını, HTML 3 tablolarını ve karakter stilini destekleyen bu tarayıcı Internet Exploerer'ın BGSound elementi için de destek ekledi. Ne yazık ki bu sürüm de terk edildi; yavaş olduğu için. Mosaic'in hikayesi burada bitmedi, daha sonra bir de Mac'e özel sürümü geliştirildi.

Arena
İlk ortaya çıkış tarihi: 1993
Deneysel internet tarayıcılar ve sunucular geliştiren Dave Raggett, HTML+ özellikleri için fikirlerini sergilemek üzere Arena internet tarayıcıyı geliştirdi. Resimler, tablolar, resim çevresinden metin akışı, satır içi matematik ifadeler gibi özellikleri ilk destekleyen tarayıcı Arena oldu. Bu sayede W3C için HTML 3 standartlarının ve Cascading Sytle Sheets'in (CSS) test alanı oldu.

Cello
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Çok amaçlı tasarlanan Cello WorldWideWeb, Gopher, FTP, CSO/ph/qi ve Usenet News alıcı ve başka protokoller için doğal destek sunuyordu. Cornell Law School, Legal Information Institute'dan Thomas R. Bruce tarafından geliştirildi. Thomas çoğu avukatın Microsoft Windows kullandığını ancak arayıcıların büyük çoğunluğunun Unix veya DOS için yazıldığını fark etti. Böylece Cello, Windows için yazılan ilk internet tarayıcı olarak tarihteki yerini aldı.

IBM WebExplorer
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
IBM 1987 yılında PC'ler için OS/2 işletim sistemini çıkarttı. Bundan 7 yıl sonra kendi internet tarayıcısı olan WebExplorer'ı geliştirdi ve OS/2 Warp 3 kullanıcıları tarafından ücretsiz indirilmesine izin verdi. 1995'te WebExplorer'ı OS/2 Bonus Pack'e dahil etti.
HTML 3 desteği sunan bu tarayıcı e-posta ve haber entegrasyonu sundu. Kullanıcılar internet geçmişlerine WebMap ile bakabiliyordu. Bağlantılar menüsü bir sayfadaki bütün bağlantıları bir liste olarak sunuyordu. Bu da IBM'in VoiceType sesli navigasyon özelliğiyle kullanılabiliyordu.

Netscape Navigator 1
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Neredeyse herkesin tanıdığı Netscape Navigator, Microsoft Internet Exploerer'ın en yakın rakibiydi. Zirve günlerinde pazar payının yüzde 90'ına kadar ulaşarak Internet Explorer'a ezici bir yenilgi de yaşatmıştı. Başta ticari olmayan kullanımlar için ücretsiz olan tarayıcı, 1.1 sürümünden sonra kar amacı gütmeyen organizasyonlar ve akademik gruplar haricinde ücretli hale geldi. İlk sürümlerinde bast HTML 2 elementleri ve HTML 3 işlevleri sunan Netscape Navigator, ileride tablo desteği ve 1.2 sürümüyle geliştirilmiş Windows 95 ara yüzü sundu.

Netscape Navigator 2
Görsel olarak çok değişmese de ikinci sürümünde HTML 3 elementlerine daha büyük destek sundu ve ilk defa JavaScript kodu işleyebildi.

Netscape Navigator 3
1996'da üçündü sürümüne ulaşan yazılım eklentiler, tablolar için arka plan renkleri ve başka özellikler sunuyordu. Daha sonra Netscape Communicator adı alan Gold sürümü entegre e-posta, haber okuyucu ve WYSIWYG editör içeriyordu. Bu kısaltma basitçe ne görürsen onu alırsın anlamına geliyor ve görsel tasarım yapmayı kolaylaştırıyor.

Netscape 6
Ancak Netscape'i satın alan AOL, Netscape 5.0'ın geliştirilmesini durdurup projeyi çöpe atıyor. Sıfırdan bir sürüm tasarlamak isteyen AOL, böylece Netscape 6'nın çıkışını da ertelemiş oluyordu. Netscape 6, 2000 yılında çıktığında erken dönem Mozilla kodunu temel alıyordu; istikrarsız ve yavaştı.

Netscape 7
2002'de çıkan Netscape 7, çökme sorunlarını giderdi. 7.2 sürümüyle birlikte adres defteri, HTML editörü, IRC, AOL Instant Messenger ve Radio@Netscape isimli bir online radyo özelliğine kavuşmuştu.

Slipknot
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Mosaic görsel sörfü kitlelere yaydıysa da bu SLIP veya bir başka TCP/IP bağlantısı olmayanlar için bir lükstü. Bu yüzden UNIX çevirmeli bağlantı ve direk bağlantı shell hesabı olan kullanıcılar için Slipknot geliştirildi.
Slipknot kullanıcılara programın internet tarayıcısıyla UNIX terminal penceresi arasında geçiş imkanı tanıdı. Resimler de dahil olmak üzere dokümanların tamamını kaydedebilen bu tarayıcı ekrana 10 doküman getirebiliyordu. Anonim FTP bağlantısı, Gopher ve e-posta yollayabilme yeteneğine sahipti.

Minuet
İlk ortaya çıkış tarihi: 1994
Minnesota Internet users Essential Tool'un kısaltması olan Minuet, DOS tabanlı ve düşük sistem ihtiyaçları olan bir internet tarayıcıydı. E-posta, newsgroup, FTP ve sörf imkanı sunuyordu. Bir ekran kartının yardımıyla GIF ve JPEG resimler içeren sayfaları görüntüleyebiliyordu.

Internet Explorer 1
lk ortaya çıkış tarihi: 1995
İlk çıktığı yıllarda pek de popüler olmayan Internet Explorer, günümüzde dünyanın en yaygın internet tarayıcısı. Hatta adı pek çok insan için internet tarayıcıyla aynı anlama geliyor. Microsoft IE'yi geliştirmek için Mosaic kaynak kodunun lisansını aldı ve üzerinde değişiklikler yaptı.
Günümüzde yeni IE sürümlerinin yeni işletim sistemleriyle birlikte gelmesine alışkınız. Oysa IE1, Windows 95 çıktığında beraberinde gelmiyordu. 1MB'lık boyutuyla çok basit özellikler sunan tarayıcı, Windows 95 Plus! Pack'in bir parçasıydı.

Internet Explorer 2
Internet Explorer 2 hem PC, hem de Mac desteklyordu. Halen basit bir tarayıcı olsa da JavaScript kullanmaya başladı ve Secure Socket Layer (SSL), tanımlama bilgisi (Cookies) ve 12 dil desteğine sahipti.

Internet Explorer 3
Windows 95OSR2 için hazırlanan IE3, ilk CSS destekleyen geniş çaplı tarayıcılardandı. ActiveX controls, Java applets ve Internet e-posta desteğiyle geldi. GIF, JPEG gösterebiliyor ve MIDI ses dosyalarını çalabiliyordu. Ayrıca meşhur Internet Explorer logosunu kullanan ilk sürümdü.

Internet Explorer 4
1997'de çıkan IE4, Windows 98'in bir parçasıydı. Bu Netscape için sonun başlangıcı olduç Yeni özellikler ise şöyleydi: Active Desktop, Channels, Frontpage Express, Netshow, Web Publishing Wizard, Microsoft Chat 2.0 ve diğer multimedya özelliklerin yanı sıra DHTML desteği.

Internet Explorer 5
IE5 de IE4'ü takip etti ve Win98SE ile birlikte geldi. 5.5 sürümü ise Windows ME ile birlikte çıktı. İki yönlü metin desteği, geliştirilmiş CSS desteği, uyumluluk modu ve internet sayfalarını gömülü parçalarıyla birlikte kaydetme seçeneği içeriyordu.

Internet Explorer 6
Microsoft gelmiş geçmiş en yaygın internet tarayıcı olan IE6'yı, Windows XP'den hemen önce çıkarttı ve XP ile birlikte dağıttı. Microsoft'a göre güvenlik ve gizlilik ön plandaydı ancak Images Toolbar, Auto Image Resize, Print Preview ve Media Bar gibi özellikler de dikkat çekiyordu. Bunlara Windows XP SP2 ile birlikte bir pop-up blocker da eklendi.

Internet Explorer 7
Netscape tehdidinin ortadan kalmasıyla birlikte IE'nin gelişimi yavaşladı. Firefox gibi internet tarayıcılar rekabet ortamını canlandırdığında Microsoft IE7'yi çıkarttı. İşletim sistemine entegre olmayan bu tarayıcı Windows Vista ile birlikte de sunuldu. 2006 yılında çıkan tarayıcı Windows Geniuine Advantage onayı istediği için, Çin ve Hindistan gibi korsan kullanımın yaygın olduğu ülkelerde hiçbir zaman yaygın olarak kullanılmadı. Ara yüzü değişen tarayıcının en büyük artısı sekmelere kavuşması oldu.

Internet Explorer 8
En güncel IE sürümü olan IE8, InPrivate güvenli sörf özelliğini ekledi. Görünüş olarak IE7'ye benzeyen tarayıcı sekmeleri gruplandırma, Accelerators, WebSlices, ve sahte interent sitelerine karşı filtre özelliği içeriyor. JavaScript performansını ve en önemlisi güvenliği geliştiren IE8 önceki sürümlere oranla oldukça hızlı. Ancak güvenlik özelliği yaygın JavaScript testlerinde olduğundan yavaş sonuçlar alınmasına sebep oluyor. Test ile pratik kullanım bu yüzden farklılık gösteriyor.

Opera 1-2...
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Opera'dan önce MultiTorg Opera vardı ve 2.0 sürümüne kadar bu garip isimle kaldı.
Sıfırdan yazılan Opera 2.0, Mosaic, IE ve Netscape'den başımsız, standartlar son derece uygun ve hafif bir internet tarayıcıydı. HTML 3 desteği, yüzde 20'den yüzde 1000'e kadar tam sayfa zoom özelliği, seansları kaydetme, açma, yerleştirme ve geri getirme özelliği, çoklu resim ve video desteği vardı.

Opera 3
JavaScript destekleyen ilk Opera sürümü olan Opera 3, 1997 yılında çıktı. Dosya yükleme, entegre dosya indirme ve transfer yöneticisi, pop-up blocker eklenti ve CSS desteğine ilerleyen 3.x sürümleriyle kavuştu.

Opera 4
2000 yılında çıkan Opera 4, sekmeli sörf, entegre haber, e-posta aracısı, SSL 2, 3, CSS1, CSS2, XML ve HTML 4.0 desteği, baskı ön izleme ve Kiosk modu özellikleriyle birlikte geldi.

Opera 5
Opera 5 reklamlarla finanse edilen bir sürüm oldu. Getirdiği en büyük yenilik imleç hareketleriyle komutlar oldu. Bu artık bütün popüler internet tarayıcılarda bulunan bir özellik.

Opera 6
Opera 6, PNG alpha transparanlığı, daha iyi pop-up engelleme, skin desteği ve Unicode karakter standartı getirdi. Opera kullancıları MSN.com'a bağlanamadıklarını görerek şaşırdılar. Microsoft, Internet Explorer kullanmayan herkesi engellemişti! Bu yasak neyse ki kısa sürdü.

Opera 7
Opera 7 Presto layout motoru ile daha hızlı sörf imkanı sundu. Bir de MSN.com olayına hala hızgın olduğu için Windows için Opera 7'nin özel Bork sürümünü hazırladı. Bu sürüm MSN.com'u Muppet Show'dan İsveçli Şef'in konuşmasına çeviriyordu: "Bork, Bork, Bork!"

Opera 8
Opera 8 tam ses yeteneği, pencere genişliğine sığma özelliği, engellenen pop-up pencereleri için uyarı ve otomatik haftalık güncelleme kontrolü sunuyordu. 2005 yılında 8.5 sürümü reklam banner'ını kaldırarak Opera'yı tamamen bedava hale getirdi.

Opera 9
Opera 9 2006 yılında çıktı ve bugün yeni Beta sürümü hariç en güncel sürüm. Presto 2.0 layout motoru Presto 2.1.1.'a güncellendi. Acid2 internet standartları testini geçen ilk tarayıcılardan biri oldu.

Grail
İlk ortaya çıkış tarihi: 1995
Python programlama dilin geliştiren Guide von Rossum tarafından oluşturulan Grail'ın amacı çok ilginç. Araştırmacılar tarafından hack edilebilir olmak. Mosaic C kaynaklarını hack etmenin zorluklarından sıkılan Guide, Python kodunun C'den daha kısa olmasından faydalanılarak, Grail'ın kodunun çok daha kolay elden geçirilebileceğini savundu. Ancalayacağınız buradaki hack, kötü niyetli değil, geliştirmeye açık, kurcalamaya açık olma manasındaki bir hack kolaylığı.
HTML 2 ve kısmi HTML 3.2 desteği sunan Grail, dosya kaydedebilir ve çıktınısını alabilir. Ayrıca arama yapabilen, yer imlerini, internet geçmişini ve daha fazlasını destekleyen bir internet tarayıcıdır.

Arachne
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Bilgisayara DOS ile başlayanlar bu internet tarayıcıyı hatırlalar. MS-DOS, OpenDOS ve Dr. DOS altında çalışan bu ücretsiz tarayıcı 1.44MB'lık bir floppy diskete sığacak kadar küçüktü.
Aranchne, çerçeveler, tablolar, animasyonlar çizebiliyor ve GTML 4.0 destekliyordu. Basit bir HTML editörüyle birlikte gelen Arachne'de FTP desteği ve basit bir WAV oynatıcı bile vardı. Bütün bunların üstüne POP3, SMTP ve diğer protolleri destekliyor; ve evet bütün bunları 1.44MB'lık bir floppy diskete sığdırıyordu. Hey gidi DOS!

Amaya
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Bir internet tarayıcıdan ziyade editörü olan Amaya, W3C tarafından 1996'da tam özellikli bir internet tarayıcıda standartları sergilemek üzere geliştirildi.Standartlar için bir test alanı olarak düşünülen Amaya'nın temel amacı konsorsiyumun belirlediği standartlarla tam olarak uyumlu olmak. Halen geliştirilmeye ve yeni teknolojileri test amaçlı kullanılmaya devam ediyor.

Oracle PowerBrowser
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Sıfırdan yazılan Oracle PowerBrowser, gömülü bir kişisel sunucu, tablo ve resim desteği, arama özelliği, dahili Java ve script yetenekleri, Network Loadable Objects (NLO) adı altındaki eklentileri birleştiriyor. Başta sadece Windows için mevcutken daha sonra Mac ve UNIX desteğine de kavuştu.

Mozilla / Seamonkey
İlk ortaya çıkış tarihi: 1998
Firefox'tan önce Mozilla Application Suite vardı. Şimdi Seamonkey olarak bilinen bu platformlar arası paketi Netscape Communicator'ün kaynak kodunu kullanıyordu. İnternet tarayıcı, e-posta ve newsgroup üyelikleri, bir internet sayfası geliştirme aracı (Mozilla Composer), ve IRC istemcisi (ChatZilla) bir aradaydı. Mozilla eklentileri Firefox'un bugün bu kadar popüler olmasının temel sebebini oluşturuyor.

Konqueror
İlk ortaya çıkış tarihi: 1996
Çok amaçlı bir diğer internet tarayıcı olan Konqueror, dosya yöneticisiyle KDE teknolojisini, açık kaynak kodlu internet tarayıcıyı ve evrensel bir görüntüleme uygulamasını birleştiren bir paket.
JavaScript, Java applets, CSS, SSL ve diğer standartları destekleyen bu internet tarayıcı, UNIX benzeri herhangi bir işletim sisteminde ve hatta Windwos altında çalışabiliyor. HTML render motoru olan KHTML, Safari tarafından da kulanılıyor. Türk işletim sistemi Pardus'ta da kullanılan Konqueror oldukça kullanışlı ve esnek bir internet tarayıcı.

K-Meleon
İlk ortaya çıkış tarihi: 2000 (version 0.1)
Firefox gibi Gecko render motoru kullanan K-Meleon, Firefox'un eklentileri atılarak hafifletilmiş bir sürümü gibi. Daha az kaynak tüketiyor üstelik oldukça temiz bir tasarımı var. K-Meleon buna karşın tema, skin, sekmeli tarama, imleç hareketleri, pop-up engelleme ve makroları destekliyor. K-Meleon, sadece Windows altında çalışan bir internet tarayıcı.

Galeon
İlk ortaya çıkış tarihi: 2001
GNOME için yazılan Galeon, K-Meleon'a çok benziyor. Hafif, hızlı ve Firefox'un Gecko render motorunu kullanıyor. Galeon'un basit bir internet tarayıcı mı yoksa özelliklerle dolu bir dev mi olması gerektiği tartışması, orijinal geliştirici takımın sonu oldu.

Safari
İlk ortaya çıkış tarihi: 2003
Apple ilk Safari sürümünü 2003'te sundu. Ancak 2007'ye ve Safari 3'e kadar Windows sürümünü çıkartmadı. Mac kökenini yansıtan başarılı bir tasarıma sahip olan Safari, sayfalara gömülü metin kutularının boyutlarını değiştirebiliyor. Nispeden hızlı bir motora sahip ve standartlarla da oldukça uyumlu.

Safari 4
Safari 4 çıktığında hızı oldukça etkileyici oldu. Özellikle JavaScript performansı testlerde iyi sonuçlar aldı. Biraz daha Windows'vari bir tasarıma bürünen Safari 4'ün tasarımı da Google'ın Chrome internet tarayıcısına da benzeyerek basitleşti. WebKit platformu üzerine kurulu olan Safari bu özelliğini de Chrome ile paylaşıyor. Apple'ın iTunes kullanıcılarının yabancılık çekmeyeceği Cover Flow özelliği de tarayıcıya şıklık katıyor.

Firefox 1
İlk ortaya çıkış tarihi: 2004
Internet Explorer'ın ardından en yaygın kullanılan internet tarayıcı olma özelliğine sahip Firefox için orijinal olarak düşünülen isim Phoneix'ti. Ancak aynı isimli BIOS üreticisiyle arada marka hakları sorunu doğmaması için isim Firefox olarak değiştirildi.
Geliştiricileri olan Dave Hyatt ve Blake Ross, çok amaçlı paketlerde bulunan özelliklere sahip ancak daha hafif bir internet tarayıcı yapma amacıyla yola çıktılar ve ortaya Firefox çıktı.
Çıkışından itibaren olumlu karşılanan Firefox 1.0'da özelleştirilebilir bir arama çubuğu menüye dahil edilmişti. Pop-up engelleyici, sekmeli tarama, dahili RSS okuyucu, merkezi indirme yöneticisi gibi özelliklerle gelen Firefox, aynı dönemde Internet Explorer'In güvenlik açıkları yüzünden hızla popüler oldu. Güvenli olmasının sebebi VBScript ve ActiveX desteklememesiydi. Eklenti desteğiyle eksiklerini kapatan Firefox, bu sayede popüler oldu.

Firefox 1.5
2005 yılında Firefox 1.5 çıktığında yüzde 10'lük pazar payına yükselmişti. Güvenlik ve hata düzeltmelerine ek olarak daha hızlı çalışıyordu ve sekmeleri daha kullanışlıydı.Otomatik güncelleme ve tarayıcı geçmişini kullanıcı menüsünden kolayca temizleme özellikleri de popülaritesini arttıran unsurlar oldu.

Firefox 2
Firefox 2.0 dahili sahte site koruması (Phishing Protection), satır içi yazım kontrolü, arama önerileri, istemci tarafı seans, kalıcı depolama ve seans yükleme özellikleriyle çıtayı oldukça yükseltti.

Firefox 3
2008'de çıkan Firefox 3'te Gecko 1.9 layout motoru vardı. Uzun süredir geliştirilen bu motor 15.000 değişiklik yaptı. Mozilla'ya göre hızı arttıran bu değişiklikler istikrarı da arttırdı.
Adres satırının kenarındaki tuşa tıklayarak kolayca yer imi kaydedebilme seçeneği, yeni grafikler ve font yönetimi, Smart Location Bar, daha iyi hafıza yönetimi, yeni bir indirme yöneticisi ile Firefox 3, 24 saatte en çok indirilme ile Guinness Rekorlar Kitabı'na geçti.

Firefox 3.5
Firefox 3.5 ile Gecko motoru geliştirildi, internet standartlarıyla uyum arttırıldı, köşe resimleri desteklendi, private sörf modu eklendi, AwesomeBar geliştirildi. Yeni TraceMonkey JavaScript motoruyla da daha da güçlendi.

Chrome
İlk ortaya çıkış tarihi: 2008
Google'ın Chrome internet tarayıcıyı çıkartması büyük bir sürpriz oldu. Beta'da hızla çıkan Chrome, Apple Safari internet tarayıcı ile aynı WbKit platformu üzerine kurulu. Oldukça sade bir tasarıma sahip olan tarayıcı özellikle güvenlilik ve istikrara önem veriyor. Bu yüzden her sekmeyi ayrı bir işlem olarak ele alıyor.
Chrome'un Incognito modu, IE ve Firefox'ta yer alan özel ve güvenli bir sörf modu. Sıradan bir Chrome penceresi de açıkken çalışabiliyor.

Chrome 2
Chrome 2 ile gelen değişiklikler görselden ziyade performans açısından oldu. Google performansın yüzde 30 arttığını söylüyor. Kullanıcılar en çok ziyaret edilen siteler kısmından siteleri kolayca çıkartabiliyor. Gerçek tam ekran seçeneği sunuyor, internet formlarına girilen verileri hatırlayıp otomatik olarak doldurabiliyor.