Geçmiş Zamanlarda Vurulan Bıldırcın Rekorları

SaMoo_55

DeadLythief
Reaction score
0
GEÇMİŞ ZAMANLARDA VURULAN BILDIRCIN REKORLARI

Bu yazıda bıldırcın avı ile ilgili bazı rekorları belirtmek istiorum.Vakalar ve sayılar merhum üstat Sait CİHANOĞLU'ndan nakledilmiş ve gene üstadın sporculuk ve avcılık hatıralarım adlı kitabından derlenmiştir.Birinci dünya savaşından önce Koca Reşit Paşa Torunu Velahattin bey İstanbul Angurya'daki çiftliğinde bir bıldırcın avı mevsiminde yani yaklaşık 1 ay içerisinde 3800 bıldırcın vurmuştur.
Eylül ayının 10 ile sonu arasında o yıllar bir avcı günde 150-200 fişek rahatlıkla atabiliyormuş.Bıldırcın bol düştüğü günlerde iyi tüfek atan avcı asgeri 200 bıldırcın vurabilirmiş.Velahattin Bey,Anguryadaki çiftliğinde vurulan bıldırcınları kendi özel defterine hergün kaydedermiş.

Yıl (1894):-----------------------------------------

19 Eylül günü Vahdettin bey 396,kardeşi Necmettin bey 394,Keçici Zade İzzet Fuat Paşa 386,Suphi Paşa zade Sami Bey 355,Prens Abbas Halim Paşa 249.O gün angurya av sahasında 30 kadar avcı varmış ve gene ogün angurya civarında 10.000 kadar bıldırcın vurulduğunu tahmin etmişler.

Yıl (1930):----------------------------------------

Tesadüf olarak gene bir 19 Eylül Günü Merhum üstad Abbas Celal Oğlu tarafından 440 bıldrcın vurulmuş rekor olarak arşivlere geçmiştir.

Yıl (1944):---------------------------------------

Bu rekoru merhum Sami ismail bey 454 bıldırcın ile kırmış ve en son olarakta Fuat BEZMEN bey bir günde 473 bıldırcın vurarak dünya rekoru kırmıştır.Fuata bezmen 'in 473 bıldırcın vurduğu gün,Sait Selahattin CİHANOĞLU ile müşterek dostları Nadir Hakkı ÖNEN'de avda imiş.Ogün çiftesinin bir çakmağı ilk bıldırcında kırılması ile tek namlu avlanmasına rahmen 390 vurmaya muaffak olmuş.En kötü tüfek atanlara ait bir rekorda belirtilmiş,Sait selahattin CİHANOĞLU,Selahhattin rıfat bey birgün bıldırcın avında 96 fişek atarak 4 bıldırcın vurmuş.

Kardeş tek başıma en fazla 18 tane vurabildim ama sıcaktan beynim sulandı

Harbi çok kötü oldum başıma güneş geçti aç gözlülük işte halbuki 1 saatte 11 tane vurdum

Geri