Ganeşa - Bilgelik Tanrısı / Lost'taki Bağlantıları ve Benzerlikleri

fells2

Banned
Reaction score
0
GEÇTİĞİ BÖLÜM

3.sezon 13. Bölüm - "The Man From Tallahassee" (Flashback: Locke)

NEREDE GÖRDÜK?

Ben'i Otherville'deki evinde gözaltına alan Locke ondan denizaltı ile ilgili bilgi almaya çalışırken, yavaş yavaş Ben'in tuzağına çekildiğinin farkında değildir. Acaba yapacağı şey gerçekten yapmak istediği şey midir, yoksa Ben'in yönlendirmedeki ustalığına yenik mi düşecektir?

Locke Ben ile konuşmasına salonda devam ederken masanın üzerinde küçük bir heykel dikkat çeker. Bu heykel Vedik (Hint) tanrılarından Ganeşa'yı göstermektedir.

ANLAMI

GANEŞA - Bilgelik Tanrısı

Şiva ve Parvati'nin ilk doğan oğludur Ganeşa.

Ganeşa, bilgi ve hikmetin üstadı, Tanrısı, aynı zamanda başlangıçların ve kategorilerin Rabbi, engellerin kaldırıcısı, Dharma'nın koruyucusu, Karma'nın ve kozmik hafızanın, bilgeliğin efendisi, iyi şansın Tanrısı'dır, meşhur Swastika işareti Ganeşa'nın işaretidir.

Karmanın efendisi olan Ganeşa kişinin yaşamında karşılaşacağı olayları kontrol edebilir, bu nedenle Hindular bütün özel isteklerini Ganeşa'ya iletebilirler.Tanrı Ganeşa sembolik olarak kişinin içinde keşfedilmeyi bekleyen Tanrısallık'tır.

- Ganeşa'nın büyük fil kafası bilgiyi, aklı, irfanı temsil eder.

- Elindeki balta, arzuların yarattığı acıyı ve ıstırapları yok etmeyi ifade eder. Ganeşa bu sembolik baltayla kişinin hayatındaki engelleri kaldırır.

- Ganeşa'nın diğer elinde tuttuğu kamçı/ip, insanın Tanrı'ya bağlanmasını ve Tanrı'yı sevmesini sağlayan gücü ifade eder.

- Karnının büyüklüğü, Ganesha'nın, insan hayatındaki tüm acıları sevgiyle yutup sindirebileceğini, insanın hayatında karşılaştığı kötü olayları da farkındalıkla sindirebilmesinin önemini ifade eder.

- Ganeşa'nın üzerine bindiği fare, cehaleti ve egoyu temsil eder.Ganeşa'nın ufacık bir fare üzerinde gitmesi aklın ve bilginin ışığının, ego ve cehalet karşısındaki üstünlüğünü ifade eder.

- Ancak bu fare aynı zamanda bazılarına göre zihni temsil eder. Aceleci tavırlı fare, zihnin saliselerle ifade edilecek zaman dilimlerinde pek çok düşünceyi taramasına benzetilir. Bu nedenle Ganesha'nın fare üzerindeki kontrolü, aynı zamanda zihni de aynı fareyi yapabildiği gibi kontrol edebildiğini ve ona hükmedebildiğini ve dizlerinin üzerine çöktürebildiğini gösterir.

- Ganeşa'nın Lotus çiçeği tutan dördüncü eli, insanın yaşamındaki en yüce gayeyi ruhun evrimini tamamlamasını ve bunun mutluluğunu ifade eder.

- Büyük kulakları Ganeşa'nın bütün insanları, bütün duaları duyabileceğini ayrıca dinlemenin önemini ve bilgeliği ifade eder.

- Ganeşa'nın bir dişinin kırık olması, her türlü düalizmi aştığını ifade eder.Ayrıca sembolik Hint mitolojisine göre Ganeşa dünyanın en uzun destanı olan Mahabharatta'yı yazarken kalemi kırılır ve tek dişini kırarak destanı yazmaya devam eder, kalem vazifesi gören bu diş, bilgiyi ifade etmektedir.Dünyaca ünlü Hindu kutsal kitabı Bhagavad Gita da Mahabharatta destanının içindedir.

- Alnındaki Trishula, Ganeşa'nın zamanın efendisi olduğunu, geçmiş şimdiki ve gelecek zamana bağımlı olmadığını ifade eder.

- Korku, dünyaya olan bağlılığın bir ürünüdür; bu yüzden fizksel benliğinden kurtulan kişi korkudan uzaklaşır. Bu yüzden Ganeşa Upanişad'ında "zamansızlığın bilgisine doğru yürüyen kişi korkusuzdur" der. Bu nedenle de Ganesh, zaman ve mekanın boyunduruğundan kurtulma bilgisini sağlayan sihir tanrısı olarak da bilinir.

- Duyarlı ve esnek olan fil hortumu, zorlukları göğüsleyebilecek gücü ayrıca iç dünyanın derinliklerinde keşfe çıkarabilecek enerjiyi ifade eder.

- Bedeninin duruşu ve hortumu AUM'un (Om) tasviridir.

- Ayaklarının şekli, dünyada ama dünyadan olmadan yaşamanın önemini ifade eder.

- Öne doğru bakan üçüncü el kutsamayı ve koruyuculuğu ifade eder.

- Dört kolu dört iç özelliği ifade eder: Zihin, bilgi, ego ve vicdan. Ganeşa, saf farkındalık olan ve bu 4 olgunun insanların içinde oluşmasını sağlayan Atman'ı/özü, ruhu ifade eder.

Ayrıca Ganeşa'ya Vignesha adı da verilir ki, bu da "Engeller Tanrısı" anlamına gelir. Ganeşa, bu isminin arkasında engelleri hem koyan hem de kaldıran tanrıdır.

Ve Ganeşa'nın 108 ismi vardır.

BAĞLANTILAR VE BENZERLİKLER

1 - BEN

- Ganeşa'nın büyük fil kafasının bilgiyi, aklı, irfanı temsil etmesi aslında Ben'in bu özelliklerine bir atıf olabilir.

- Ganeşa'nın sembolik baltasıyla kişinin hayatındaki engelleri kaldırması gibi, Ben de Locke'un hayatındaki en büyük engellerden birini kaldıracaktır: Babasını

- Ganeşa'nın kişinin yaşamında karşılaşacağı olayları kontrol edebilmesi, Ben'in Locke'a bahsettiği, istediği herşeyi ona verebilecek, adada bir yerlerde duran sihirli kutuyu çağrıştırmaktadır.

- Fare üzerindeki kontrolün zihin üzerindeki kontrol ile olan benzerliği, Ben'in insanları yönlendirme (manipüle etme) konusundaki başarısını, zihinlerini rahatlıkla kendi istediği şekilde davranmaya "ikna ederek" onları dizlerinin üzerine çöktürmesini hatırlatmaktadır.

- Büyük kulakları ile herşeyi duyabilen Ganeşa, Ben'in ada üzerindeki her olay ve kazazedelerin ada öncesindeki hayatlarının her detayı hakkında öğrendiği bilgilerin, iyi bir dinleme (yani istihbarat) ağına sahip olmasına atıfta bulunuyor olabilir.

- Ganeşa'nın dünyada ama dünyadan olmadan yaşaması, aynı Ben'in o adada doğup dünyanın geri kalanı ile hiçbir ilişkisi olmamasına benzer. Üstelik aldığı tedbirler ve yapılmasına ön ayak olduğu faaliyetler ile yanındakilerin de dış dünya ile bağının aynı şekilde koparılmasına uğraş verdiği gözden kaçmamaktadır.

2 - ZAMAN SORUNU

- Ganeşa'nın zamanın efendisi olduğunu ve ne geçmişe, ne şimdiki ne de gelecek zamana bağımlı olmadığını düşünürsek; bu aslında "Not In Portland" (s03ep07)'da Karl'ın tutulduğu 23. Oda'daki beyin yıkama ünitesinin gösterdiği filmde geçen şu ünlü gizli mesajı hatırlatıyor : "Only fools are enslaved by time and space" (Sadece aptallar zaman ve mekana esirdir.)

- Ganeşa heykeli'nin geçtiği 13. bölümde Ben'in duvarında yer alan saatin devamlı değişmesi de adadaki bu zaman sorununa bir atıftır.

3 - KUTSAL SAYI 108

- Ganeşa'nın 108 adı tereddütsüz bir bağlantıdır.
- 4 iç özelliği ifade eden 4 kola sahiptir.
- Magh ayının 4. gününde doğmuştur.
- 8 şeytani fil koruyucu ile bağlarının olduğu hikayesinde yer alır.
- Ona 8 ayrı şey için şükran duası gönderilir.
- Kozmozun 8 yönünü kontrol eder.

4 - ADA

- Ganeşa'nın dünyadan olmadan dünyada yaşaması, kazazedelerimiz dünya üzerinde ama dünyanın geri kalanı ile her türlü bağlantısı kesilmiş şekilde yaşamalarına benzemektedir. Aynı zamanda Ben'in Others arasında sağlamaya çalıştığı "adanmışlık duygusu" da aslında onların dünyayı bu ada olarak benimsemeleri ve dışarıdaki dünyayı unutmaları üzerine kurulmuştur.

- Acı ve ıstırapların, kişinin hayatındaki engellerin yokedilmesi, kendini en belirgin şekilde Locke'un adaya gelişinden sonra mucizevi bir şekilde iyileşmesinde gösterir. Locke artık yürümektedir ve adadan gitmek istememektedir.

Geri