Gıda Zehirlenmesi

Archangelll

New member
gıda zehirlenmeleri, mikropların bulaşmış olduğu veya bakterilerin oluşturduğu zehirli maddeleriönceden içeren besinlerin yenilmesi sonucunda görülür.
besin zehirlenmesi tipleri
bakterilere bağlı gıda zehirlenmesi, genellikle çiftlik hayvanlarından bulaşan Salmonella grubu bakterilere bağlı olarak meydana gelmektedir. belirtiler hızla ortaya çıkabileceği gibi, bir gün veya daha fazla gecikebilir.
Toksinlere (bakterilerin saldığı zehirli maddeler) bağlı gıda zehirlenmeleri ise genellikle Stafilakok grubu bakterilere bağlı olarak oluşur. belirtiler genellikle hızla, gıdanın alınmasından itibaren muhtemelen iki ila altı saat içerisinde ortaya çıkar.
belirtiler
-bulantı ve kusma
-şiddetli karın ağrısı
-ishal(muhtemelen kanlı)
-baş ağrısı ve/veya ateş
-şok belirti ve bulguları
-son olarak bilinç kaybı
ilk yardım
-hastayı dinlenmeye teşvik etmek
-tıbbi yardım ve önerileri almak üzere bir doktor çağırmak
-hastaya bol miktarda hafif (gazsız ve alkolsüz)içecekler vermek
-kusması gelirse kullanabileceği bir leğen verin
-durumu ağırlaşırsa ambulans çağırın.

ayrıca gıda zehirlenmesine karşı önlemler
-dondurulmuş etlerin veya kümes hayvanlarının pişirilmeden önce iyice çözülmesine özen gösterin
-etleri,kümes hayvanlarını balıkları ve yumurtaları zararlı mikropları öldürmek üzere iyice pişirmeden yemeyin
-asla besinleri uzun süre ile ılık ortamda saklamayın, belirgin bir kokuşma veya çürüme olmadan da besin maddesinde bakteriler çoğalabilir.
 

HTML

Üst