Güvenlik ile ilgili bilgiler (buyrun okuyun)

hiredblade

New member
Reaction score
0
Güvenlik ile ilgili çeşitli bilgiler

Arkadaşlar öncelikle anti virüs(anti zehir) yazılımlarına değinmek istiyorum.

Pek çok forumda paylaşılan dosyalar ile ilgili virüs yüzünden sorunlar yaşanmıştır.
fakat pek çok kişi anti virüs yazılımlarının hem virüsleri hem de potansiyel virüsleri tehdit olarak gördüğünü bilmiyor.
hatta bazı durumlar oluyor ki; kısmen potansiyel virüsler indirilme esnasında virüs olarak görülüyor
fakat bu durumu umursamayıp indirme işlemi tamamlandığında tarantılırsa virüs olmadığı açıkça görülüyor.

şimdi potansiyel virüs derken ne kastettiğime gelelim;

iki tip dosya sıkıştırıcı vardır. birinci tip hepimizin kullandığı belge ve medya sıkıştırıcılar.
bunlar winrar win uha 7zip gibi programlardır ve her dosya biçimini arşivlemeye yararlar.
ikinci tip ise windows executable(çalıştırılabilir dosya) sıkıştırıcılardır. örneğin upx
bu tip sıkıştırıcılar sadece *.exe uzantılı dosyaları sıkıştırırlar. upx yaygın bir sıkıştırıcı olduğundan
pek çok anti virüs bunları virüs olarak görmez. ama tabii ki bir yazılım tüm ihtiyacı karşılamıyor.
daha farklı exe sıkıştırıcıları da yapılmakta. örneğin "strip reloc" adındaki yazılımın kendi sitesinde
bazı anti virüs programlarının bu yazılım ile sıkıştırılmış exe dosyalarını potansiyel virüs olarak gördüğü
belirtilmiş.

biraz da anti virüs ve korumadan bahsedelim.

pek çok kişi anti virüsüne öyle güvenir ki bir anket yapıldığında direk kullandığı anti virüse oy verir.
peki hangisi iyi? Bana kalırsa hiçbiri. Çünkü dikkat ederseniz son yıllarda ortalıkta neredeyse hiç virüs yok.
trojanlar, malware türevleri, spyware ve worm tarzı zararlılar ortalığı kasıp kavururken anti virüslerin esas
hedefi olan virüsler ortada yok. Bu da anti virüsleri etkisiz kılıyor. Her ne kadar yeni modüller geliştirilse de
kullanıcılar kendilerini bilmedikçe bunların önemi kalmıyor. grup halinde bilgisayara bulaşan zararlılar,
anti virüsleri etkisiz kılıp bunların sitelerine ulaşımı engelliyor.

Windows'un belkemiği, kayıt girdileri

hepimizin bildiği gibi kayıt verileri windows işletim sisteminin belkemiği. Fakat ne yazık ki hiçbir anti virüs veya
koruyucu yazılım bu kısmı korumaya yeltenmiyor. Nedenini bilmem ama hemen bir önceki paragrafta bahsettiğim zararlı gruplarının
çözümü kesinlikle koruyucu yazılımlar değil. Bu noktada kayıt tutucu yazılımlar önemli yer tutuyor. Böyle durumlarda Combofix
tarzı en iyi düzeltmeler bile çözüm üretemiyor. fakat combofix e öyle bir yazılım eklenmiş ki bu işlerin tam adamı hem ücretsiz hem
de en kötü durumlarda bile geçerliliğini koruyor. "ERUNT" buyurun google ile bir aratın.

Şimdi de güvenlik duvarlarına bakalım

Güvenlik duvarları çeşitli protokollerle işletim sistemini İZİNSİZ erişimden korumayı amaçlar.Bazı insanlar sanıyorlar ki kendileri
bir zararlı indirirken güvenlik duvarları onları koruyacak. Bu tarz durumlardan ancak internet koruma monitörlü anti virüsler koruyabilir.

Dolaylı zararlılar

Tabii ki zararlı gibi görünmeyen fakat dolaylı olarak zararlı programlar da var. Örneğin Bazı bat dosyaları kendi içinde kısır döngü
oluşturarak sürekli olarak yeni pencere açıyor. Bu güya birşey yapmaz değil mi? Aslında yapar. işlemci aşırı ısınır gitgide yavaşlar ve
en sonunda bilgisayar geçici ya da sürekli olarak çöker. bu bat dosyası da açılışta otomatik kullanılıyorsa, işte bilgisayarınızı bir
daha açamadınız. Peki bu bir virüs mü? hayır, ama bir zararlı. Antivirüslerin bu tarz zararlıları görmesini beklemek pek mantıklı olmaz.

Free security diagnosis ile ilgili

Hackhell forumlarında bir kez konu açılmıştı bu yazılım ile ilgili. en son baktığımda 600 kişi teşekkür etmşti. Peki ama bu program ne yapar
hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim: bu program çeşitli kriterler üzerinden sisteminizin güvenliğini puanlandırır. Aama güvenmenizi tavsiye etmem
çünkü kriterler oldukça saçma örneğin;

Antivirüs yüklü olması
antivirüs güncel olması
antivirüs etkin olması
antispyware yüklü olması
antispyware güncel olması
antispyware etkin olması
DOSYA UZANTILARININ GÖRÜNÜR OLMASI!!! 2 PUAN!!! sizi bilmem ama uzantısı ister gözüksün ister gözükmesin ben bir exe ile jpg yi ayırabiliyorum
...

Anlatabildim mi? bu kriterleri tamamlayan bazı arkadaşlar 100 aldılar diye sevinmişler. İyi de virüs dolu bir siteye girip bilgisayara küçük bir çocuk
oturtursan o 100 neyin 100 ü olur acaba? Bana kalırsa asıl koruma kullanıcının beyninde.

FORMAT
Pek çok forumda bir arkadaş bir soru sorar cevaplar şöyledir;
-bana da aynısı oldu çözemedim...
-bilen yok mu yaw...
-format at geçer...
-[kelalaka soru sorulur]...
-bence de format...

Şimdi sorun çözüldü mü peki?? Hiç sanmıyorum, internete bağlı pek çok bilgisayarda formattan sonra bile çeşitli sorunlar görülür.
Format atmak bilgisayar için pek iyi bir şey değildir! insanlar her ne kadar temizleniyor deseler de.
temizlemek için iyi bir yol var: 1-kirletme 2-iyi araçlar kullan 3-biraz da beynini çalıştır
tabii ki arada bir biçimlendirme yapmak iyidir. ama işi abartıp ayda hatta haftada bir yapanlar da var. aksine bu işlem bazen daha fazla kirletir.
mesela bir önceki sistemin üzerine yenisi eklenince.

Sonuç
-hiçbir koruyucu yazılıma güvenmeyin, güvendiğiniz aklınız olsun.
-her indirdiğiniz şeye virüs deyip yükleyene küfür etmeyin :D
-güvenlik duvarlarına aldırmayın
-her önünüze gelene inanmayın
-bana da inanmayın belki de yanlış söylüyorum :D anlattıklarımı beyniniz ile süzün

bu yazıyı fazla kişinin okumasını beklemiyorum insanlar yazı okumayı pek eğlenceli bulmuyorlar. okuduysanız hakkıyla, teşekkür ederim :D

Parmaklarına sağlık bakış açımı değiştirdin % bilmem ne kadar :)

Geri