Güneydoğu Dil Anketi: % 32 Kürtçe, %63 Türkçe Konuşuluyor

bondcemil

Baron
GÜNEYDOĞU DİL ANKETİ: % 32 KÜRTÇE, %63 TÜRKÇE KONUŞULUYOR Güneydoğu'dan üst kimlik çıktı Bölgede yapılan dil araştırmasında çarpıcı sonuç: Anadil Kürtçe ama günlük yaşamdaki dil Türkçe.



Güneydoğu halkının yüzde 58'inin anadili Kürtçe. Buna karşılık günlük yaşamda Kürtçe kullanımı yüzde 32'de kalırken Türkçe yüzde 63'e ulaşıyor. İfade edilen kimlikte de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ilk sırada.



Anadil Kürtçe ama gündelik dil Türkçe

Güneydoğu'da 2 bin 170 hane reisi ile yapılan bir çalışmaya göre bölge İnsanı anadili Kürtçe olmasına karşın, günlük yaşamda Türkçe'yi kullanıyor ve "Türkiye Cumhuriyeti üst kimliği"ni benimsiyor. Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Erkan'ın Kalan Yayıncılık'tan çıkan "Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Sosyal Yapısı Ve Değişme Eğilimleri" adlı araştırmasın göre Güneydoğu'da yaşayanların yüzde 33.5'i kendilerini bir etnik kimliğin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak da ifade ediyor. Bölgede yaşayanların sadece yüzde 58'i kendini Kürt olarak görüyor. Araştırma bölgenin dil yapısı üzerine de bilinenden farklı sonuçları ortaya çıkardı. Güneydoğu'da yüzde 58'lik bir kesimin anadilinin Kürtçe olduğu görülüyor. Buna karşın Kürtçe'nin günlük yaşamda kullanılma oranı yüzde 32'lerde kalmakta. Türkçe'nin günlük yaşamda kullanılma oranı yüzde 63 gibi yüksek düzeyde çıkıyor. "Anadilim Türkçe" diyenlerin oranı ise bölge genelinde yüzde 32.5.

DİYARBAKIR'DA YOĞUN
Bölgede anadili Kürtçe olanların en yüksek olduğu iller Diyarbakır ve Şırnak. Diyarbakır'a anadili Kürtçe olanların oranı Zazaca konuşanlarla birlikte yüzde 92.5 i buluyor. Bu oran Şırnak'ta yüzde 90. Gaziantep'te yaşayanların yüzde 81.5'i ise anadilinin Türkçe olduğunu söylüyor. Bölgede bazı illerde Kürtçe'yi ikinci dil olarak Arapça izliyor. Siirt'te yüzde 37.7 ile, Mardin'de yüzde 17.2 ile ve yüzde 13.1 ile Şanlıurfa'da ikinci dil olarak Arapça kullanılıyor. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından bir diğeri ise son günlerde tartışılan üst kimlik konusu. Araştırma sonuçlarına göre Güneydoğu Anadolu'da etnik kimliklerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı da bir üst kimlik olarak öne çıkıyor. Bölge insanı "anadil ve konuşulan dil dışında kendini hangi kimlik ile ifade ettiği" sorusuna yüzde 33.5 oranında, "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı" diye yanıt veriyor. "Anadilim Kürtçe" diyen yüzde 54.4'lük oran içinde bu soruya "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıyım" diye yanıt verenlerin oranı ise yüzde 20.9'u buluyor.

Kaynak: SABAH
 

osiris_cemo

New member
güzel bir haber ve çok da dogru
 

HTML

Üst