
Ülkenin dün yapılması gereken ilk füze denemesi, yakıt tankındaki sorun nedeniyle fırlatmaya sekiz dakika kala durduruldu.
Güney Kore, uzaya füze fırlatma teknolojisine sahip ülkeler arasına girme hayalini ertelemek zorunda kaldı. Ülkenin dün yapılması gereken ilk füze denemesi için geri geri sayım teknik bir aksaklık nedeniyle durduruldu.
Yetkililer fırlatmaya sekiz dakika kalmışken sistemlerin otomatik olarak kapatıldığını duyurdu. Sorunun yakıt tanklarından biriyle ilgili olabileceği düşünülüyor. Tank boşaltıldığı için, füzenin tekrar fırlatma rampasına getirilmesi günler sürebilir.
Ülkenin komşusu Kuzey Kore'yi huzursuz ettiği bilinen deneme gerçekleştirilip başarılı olursa, Güney Kore kendi topraklarından uzaya füze fırlatabilen sayılı ülke arasına girecek. Seul, Rusya'nın yardımıyla geliştirilen 33 metre uzunluğundaki ve 140 ton ağırlığındaki füzenin barışçıl ve sivil bir uzay programı için geliştirildiğini söylüyor.
KSLV-1 (Kore Uzay Aracı-1) adı verilen füze, Seul'ün 475 kilometre güneyindeki Naro uzay üssünden fırlatılacak. Füzenin 100 kilogramlık bir uyduyu yörüngeye yerleştirmesi planlanıyor.
Güney Kore; Çin, Japonya ve Hindistan'la yarışabilmek için ileri seviyede bir uzay programı geliştirmek istiyor. Seul, Nisan 2008'de Rusya'nın Soyuz roketi içinde ilk astronotunu uzaya göndermişti. Yi So-Yeon, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 11 gün geçirmişti.
PYONGYANG DİKKATLİ
Güney Kore'nin füze denemesi, komşusu Kuzey Kore tarafından da dikkatle izlenecek. Kuzey Kore, Nisan 2009'da iletişim uydusu taşıdığını söylediği bir füzeyi uzaya fırlattığını ve füzenin bir uyduyu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini söylemiş, ancak bu iddiası ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından yalanlanmıştı.
Pyongyang Mayıs ayında da bir nükleer deneme yapmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesini "Konsey kararlarının açık bir ihlali" diye niteleyerek kınamıştı.
