Güneş tutulması

dezzy

New member
not:bormalde resimler daha kaliteli ve başlıklar renklidir...
asıl halini burdan yükleyin....

ÖNSÖZ:

Güneş’i bir ışık kaynağı, Ay’ı yansıtıcı bir perde, Dünya’yı da perdenin önünde bulunan ışık geçirmez bir cisim olarak düşünebiliriz.

Güneş ışınları perdenin bir tarafına düştüğünde ve Dünya da bu perdenin diğer tarafında olduğunda aradaki perde Güneş ışınlarının Dünya’ya girmesini engeller. Dünya’dan bakıldığında Güneş kısmen veya tamamen görünmez. Buna “Güneş tutulması’’ denir.

1.TUTULMALARIN DOĞAL NEDENLERİ

Güneş tutulmasının oluşması için Güneş, Ay ve Dünya’nın bir doğru üzerinde bulunması gerekir. Buna göre Güneş tutulması yeniay evresinde karşımıza çıkar. Yani Yeniay olduğunda Güneş tutulması gerçekleşir. Bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

2. GÜNEŞ TUTULMASI

2.1. Nasıl Meydana Gelir?

Ay, Güneş ile Dünya’nın arasına girdiğinde, bize Güneş’ten çok yakın olan Ay’ın gölgesi sanki Güneş’i tamamiyle örtmüş gibi gözükür. Dünya’dan bakıldığında Güneş ile Ay aynı boyutlarda gözüküyorsa bu tam tutulmadır. Bu tutulmada Ay’ın gölgesi Dünya’nın belli bir bölgesine düştüğü için o bölge güneş ışığını alamaz(resim 1).

Güneş tutulması etkileyici bir olaydır. Ay, Güneş’in önünden geçerken yavaş yavaş onu örtmeye başlar ve sanki Güneş’ten bir parça kesilip çıkarılmış gibi gözükür. Sonunda Güneş tümüyle gözden kaybolduğu için gökyüzü kararır, hava serinler. Bu yapay gecede gökyüzündeki bazı parlak yıldızlar ışıldamaya başlar.



2.2. Türkiye’de Kayıtlardaki İlk Tutulmalar

İstanbul Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre 22 Aralık 1870 tarihinde Tunus, Libya, Yunanistan ve ülkemizi içine alan bir kuşakta tam Güneş tutulması olmuş ve iki gün sonra Tunus’ta 5.2 şiddetinde bir deprem olmuştur. Güneş tutulması ile depremin bir ilişkisi olup olmadığı hala bilinmiyor.

Daha eski tarihlerde 19 Kasım 1816 günü de sadece Türkiye’den görülebilecek halkalı Güneş tutulması gerçekleşti.

1815’de bir araştırmacı birkaç gün içerisinde Güneş tutulması olacığını söylemiştir. Ancak çalışmalarında 1815 ile 1816’yı karıştırmıştır. O zamanlar Güneş tutulmasına çok önem veriliyormuş, biraz da korkuluyormuş. Bu nedenle bu yanlışı onun canına mal olmuştur. Fakat 1816’da söylediği günde Güneş tutulması olmuştur.

2.2.1. 11 Ağustos 1999

Bu tarihteki Güneş tutulması Saros dizisinin 21. Tekrarıdır. (1639 yılında başlayan bu dizi 17 Nisan 3009 yılında 77. kez tekrarlanacak tutulma ile sona erecek.)

2.3. İzlenmesi

Güneş’in kısmen veya tamamen tutulması esnasında hiçbir koruyucu kullanmadan çıplak gözle izlenilmesi durumunda mor ötesi ve kızıl ötesi ışınları gözlere zarar verebilmektedir. 1912 yılında gerçekleşen Güneş tutulmasında Almanya’da 3000 kişide kalıcı göz hasarları tesbit edilmiştir.

2.3.1. Mutlaka Sakınılması Gereken Unsurlar

Çıplak gözle seyretmek,

Kamera, dürbün, av dürbünü, çifte dürbün, tiyatro dürbünü, teleskop ve benzeri aletlerin özel olarak önceden açılan filitresi olmadan kullanılması,

Sıradan güneş gözlüğü, işlendirilmiş cam parçaları, siyah röntgen resimleri, küçük delikli ve benzeri koyu karton parçaları ile Güneş tutulmasını seyretmek, son derece sakıncalıdır.

Bebekler ve küçük çocuklar Güneş tutulmasına karşı hassaslardır. Bu sebepten dolayı tutulma esnasında Güneş ışığından korunmaları gerekir.

2.3.2. Fotoğraf, Video ve Film Çekimleri

Sadece, önceden açılan özel filitreleri bulunan fotoğraf makinelerinin, film kameralarının ve video kameralarının kullanılmaları gerekir. Bu cihazların arama pencereleri ve kayıt mercekleri birbirinden ayrı olabilir.

Güneş’in ışınlarının mercekte hüzmeleşmesi sebebiyle çekimlerde Güneş tutulması için koruyucu gözlük takılsa bile fotoğraf ve film çekimleri esnasında gerekli olan korumayı sağlayamazlar.

Gerekli koruyucu önlem almaya olanağınız yoksa fotoğraf ve film çekimlerinden kaçınınız.

Çalışmamın sonunda birkaç güneş tutulması fotoğrafı bulabilirsiniz: (Resim 2, 3, 4, 5)

2.3.3. Gözde Hasarlar

Sadece kısa bir zaman süresinde kısmen ya da tamamen korunmasız bir şekilde Güneş tutulması esnasında Güneş’in gözlenmesi sonucunda birkaç saatlik gecikmeden sonra retinada oluşan hasarlar gözün kamaşması ve lekeler görülmesi şeklinde hissedilir. Bunun neticesinde görme veya okuma kaybı oluşabilir. Özellikle çocukların göz merceğinde “göz dumanı’’ diye adlandırılan donukluklar oluşabilir.

Zamanında mutlaka Güneş tutulması için koruyucu gözlük edininiz. Bu kartondan yapılma özel bir jelatin bulunan gözlüktür. Eczanelerde, gözlükçülerde ve bazı spor malzemesi satan yerlerde bulunan bu gözlük gözleri Güneş’in zararlı ışınlarına karşı korumaktadır.

2.4.Türkiye’den İzlenecek İlk Güneş Tutulması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

TÜRKİYE’DEN GÖRÜLEBİLECEK İLK TAM GÜNEŞ TUTULMASI 29 MART 2006 ÇARŞAMBA GÜNÜ GERÇEKLEŞECEK.



Soru : Güneş Tutulması sırasında hangi ilde olacağız? Tutulmayı görebilecek miyiz ?
Cevap : 29 Mart 2006'da meydana gelecek Güneş Tutulması ülkemizin hangi ilinde bulunursanız bulunun bütün Türkiye'den parçalı olarak izlenecek. Öğlen saat 12:35 civarında Ay Güneşin Batı kenarından başlayarak Güneşi yavaş yavaş örtmeye başlayacak. Yaklaşık 3 saat sonra 15:25 sularında Güneşin Doğu kenarından çıkacak.
Soru : Bulunduğumuz yerde Güneş tamamen örtülecek mi ?
Cevap : Eğer tutulma günü tam tutulma hattının dışında kalan bir ilimizde bulunuyorsanız ya da bulunduğunuz yer tam tutulma hattına çok yakınsa Ay Güneş'in en az %95' ini örtecek. Tutulma hattından uzak bir yerdeyseniz bu oran giderek düşecek.

İşte bahsettiğim güneş tutulması fotoğrafları:






Sonuç:

Bu ödev bana, Güneş tutulmasının daha önceden öğrendiklerim gibi basit bir olay olmadığını, değişik sonuçları olan bir doğa olayı olduğunu öğretti.

Ayrıca, verilen bir konu üzerinde araştırma yapma, ödev hazırlama ve sunma, maket yapma hakkındaki bilgilerimi geliştirerek bana deneyim kazandırdı.

KAYNAKÇA:

http://www.gencbilim.com

http://www.eclipse2006.boun.edu.tr

http://www.haberx.com
 

HTML

Üst