Gül’ü Çankaya’da bekleyen önemli karar

imhotemp

New member
Cumhurbaşkanı adayı Gül’ün yetişebilirse ilk faaliyeti ‘başkomutan’ olarak 30 Ağustos resepsiyonuna katılmak, en önemli kararı ise kendisini ‘sembolik’ kılacak düzenlemeyi de içeren Anayasa değişikliğini onaylamak olacak.


Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, seçilirse 12 Eylül döneminden bugüne tartışılan, ancak kendisinden önceki 4 cumhurbaşkanı döneminde yapılamayan önemli bir kararla karşı karşıya kalacak. AK Parti’nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketi geçerse, Gül, kendisini “sembolik” kılacak düzenlemeleri de içeren paketi onaylayan cumhurbaşkanı olacak.

1924 ve 1961 anayasalarında genel olarak temsili düzeyde olan cumhurbaşkanının yetkileri, 1982 Anayasası ile genişletildi. Ve 1982 anayasasının yürürlüğe girdiği tarihten bu yana eleştirilen bu konu; Kenan Evren hariç, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve son olarak bugünkü cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde de, tüm iktidarların birinci gündem maddesi oldu, değişiklik için sayısız taslak hazırlandı.

SEZER DÖNEMİNDE HAZIRLANMIŞTI
Cumhurbaşkanının yetkilerine en açık eleştiriyi; bugün görev süresi sona erdiği halde, fiili olarak devam eden Sezer, henüz Köşk’e çıkmadan, Anayasa Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde getirmişti.

“Cumhurbaşkanına verilen yetkiler parlamenter demokrasinin sınırlarını aşıyor. Açabileceği iptal davasına bakacak Anayasa Mahkemesi üyelerini, yürütme organının başı olan cumhurbaşkanının seçmesi, hukuk devleti ilkesinin gereği olan yargı bağımsızlığı ile bağdaşmıyor” diyen Sezer, göreve geldikten sonra kendisine verilen yetkileri sonuna kadar kullanarak önce DSP-MHP-ANAP koalisyonu, sonra AK Parti iktidarı döneminde yaptığı atamalarla eleştirildi, veto rekorları kırdı, bürokrasinin vekaletle yönetilmesine zemin hazırladı.

GÜL’E KISMET OLACAK
AK Parti iktidarının bu nedenle hazırladığı Anayasa değişiklik paketi ise, Sezer döneminde değil, kendi adayı Gül döneminde yürürlüğe girecek gibi görünüyor. Prof. Ergun Özbudun’un öncülüğünde hazırlanan Anayasa taslağı aynen uygulamaya konarsa, Gül yetkileri sınırlanmış, sembolik cumhurbaşkanı olacak.

Anayasa’nın 104’üncü maddesine göre, devletin başı olan cumhurbaşkanının yasama, yargı ve yürütme alanına ilişkin pekçok görevi ve yetkisi var.

İmzaladığı kararlar ve emirleri aleyhine yargıya itiraz engellendiği halde; yüksek yargı üyeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, YÖK Başkan ve üyeleri ile üniversite rektörlerini seçmesi en çok eleştirilen görevlerden.

AK Parti böyle bir Anayasa değişikliği hazırlarsa, Gül’ün onayı gerekecek. Gül’ün bu düzenlemeyi onaylaması bekleniyor; ancak veto etme, halkoyuna sunma yetkisi de var.

BAŞKOMUTAN SIFATIYLA İLK PROGRAMI
Cumhurbaşkanının ilk iki turda seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. AK Parti bu çoğunluğa ulaşamayacağı için, Gül’ün üçüncü turda, yani 28 Ağustos’ta seçilmesi bekleniyor.
Sezer'in 2006 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle verdiği resepsiyona Erdoğan ve Gül eşsiz davet edilmişti.

Bu tarihte seçilmesinin ardından göreve başlamak için yemin etmesi gerekiyor.

Yemin töreninin tamamlanması ve görevi Sezer’den iki gün içinde devralması halinde, Gül’ün cumhurbaşkanı olarak ilk faaliyeti, “Başkomutan” sıfatıyla 30 Ağustos resepsiyonuna katılmak olacak.

BAŞKOMUTANA DAVET EŞLİ Mİ EŞSİZ Mİ?
Önceki yıllarda Gazi Orduevi’nde verilen 30 Ağustos resepsiyonunun bu yıl Kara Kuvvetleri Karargahı’nda verileceği belirtiliyor. Ve yine önceki yıllardaki resepsiyonlarda, AK Parti’den eşi türbanlı olan milletvekileri “eşsiz” davet ediliyordu.

Bu kez Genelkurmay’ın 30 Ağustos töreni için “başkomutan” Gül’e göndereceği davetiyenin nasıl düzenleneceği bilinmiyor; davetiye eşli olursa, Gül’ün ilk törene eşiyle birlikte gidip gitmeyeceği de bilinmiyor. Kulislerde, yemin ve devir-teslim töreninin yetişmeyebileceği, 30 Ağustos resepsiyonunun Sezer’in başkomutanlığında yapılabileceği, Gül’ün seçilmiş ama göreve başlamamış olarak, eşsiz katılmak durumunda kalabileceği de konuşuluyor.
“Başkomutan” sıfatıyla Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık edecek olan Gül, Anayasa’yla kendisine tanınan, TBMM’nin yeni yasama yılını bir konuşmayla açma yetkisine de sahip. Gül’ün, en azından bu dönemde bu yetkisini kullanıp TBMM’nin açılışını yapması bekleniyor.

“BAKANLIĞIMDA BÜYÜKELÇİ KALMADI” DEMİŞTİ
Yarın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sunması beklenen yeni kabineye Sezer’in itirazı halinde, yeni kabineyi onaylamak da Gül’e kalacak. Gül’ün gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu’nu toplantıya çağırmak ve başkanlık etmek yetkisi de var.

Dışişleri Bakanlığı döneminde Sezer’in atama kararnamelerini veto etmesine tepkisini “Bakanlığımda büyükelçi kalmadı” diye gösteren Gül’ün öncelikle rahatlatacağı alan da yine Dışişleri olacak.
Cumhurbaşkanının bir görevi de, yabancı devletlere büyükelçi göndermek, Türkiye’ye gelen yabancı büyükelçileri onaylamak. Gül, Sezer’den dönen başta Dışişleri olmak üzere bürokrasiye atama kararnamelerini bekletmeden imzalayacak.

(ntvmsnbc)
 

HTML

Üst