izmirçarşı
New member
- Katılım
- 15 Şub 2007
- Mesajlar
- 91
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Kimi zaman istavroz çıkararak, kimi zamansa secde ederek sevinçlerini belli ediyor futbolcular sahada. Hatta Brezilyalı Kaka gibi “İsa’nın Atletleri” (Atletas de Cristo) adlı Brezilyalı tarikata mensup futbolcular, formanın altına giydikleri “I belong to Jesus” (İsa’ya aitim) yazılı tişörtlerle bile galibiyeti kutluyorlar. En yakın tarihli örneğini, Konfederasyon Kupası finalinde görmüştük.
FIFA buna benzer tüm davranışları yasaklamaya kararlı; gelecek yaz Güney Afrika’da oynanacak Dünya Kupası’na kadar da uygulamayı başlatmayı planlıyor. Başkan Joseph Blatter’e göre dinin futbola karışması yanlış, dini mesajların yeri de futbol sahası değil. Bu kararın doğruluğunu futbolun içinden gelenlere ve yorumculara sorduk.
Dua etmemi nasıl yasaklarsın!”
Ahmet Çakar
kullan- Yasağın uygulanabilirliği yok. Sen benim sahada dua etmemi nasıl yasaklarsın! Ayrıca yasağın manası da yok. Zaman zaman bazı futbolcular maalesef duayı şova dönüştürmeye çalışıyor. Belki bunu engellemek için bu yasağı düşünmüşlerdir.
-Futbolcunun duası hakemi etkilemez. Hakem “Bana ne?” der. İlgilenecek hali de yoktur, kendisi de zaten o anda dua eder maç iyi çıksın diye.
“Uygulanma şansı yok”
Ahmet Çakır
-Bence insanlar dinsel inançlarının gereği neyse bunu yapabilir. Bundan kimseye kötülük gelmez, futbola da. Yasağın uygulanma şansı olmaz. Ancak Brezilyalı oyuncuların gösterileri engellenebilir. Onun ötesinde adamın dua etmesine kim nasıl karışabilir?- FIFA futbolun bir şeylere alet edilmesine karşı olabilir. Nasıl siyasetin futbola karışması asla kabul edilmiyorsa, dinin etkisinin de o noktalara gelebileceğinden endişeleniliyor olabilir. Ayrıca Hıristiyan bir futbolcunun başka dinlerden de milyonlarca hayranı olabiliyor. Bu durumlar da göz önüne alınmıştır.
“Formadaki yazı çıkar ama adamın dövmesi çıkmaz”
Bağış Erten
-FIFA’nın çok anlamlı bir şey yapabileceğini zannetmiyorum. Ama ne yapmak istediğini de anlıyorum. Hiç kimsenin siyasal ya da dini görüşünü öne çıkarmaması gerektiğini düşünüyor. Ama futbol hayata değdikçe bunun tezahürleri olacak. Formanın altındaki İsa yazısını çıkarırsınız ama adamın boynundaki dövmeyi çıkaramazsınız. Gol attığında da oraya bir gönderme yapar, mesaj yine yerini bulur.
- Futbolun bu tip mesajlar veren halini daha çok seviyorum. Mesela Dünya Kupası’nda örümcek maskesi taktı diye bir oyuncu gösterilmemişti ekranlarda. Bu kadar espiriyi de kaldıramayacaksak futbol eğlenceli bir şey olmaktan çıkar.
“Konsantrasyonu yok eder”
Hakan Şükür
-Dua kalkarsa konsantrasyon denen şey de ortadan kalkar. Bu insanlar sadece Allah’tan yardım istiyor ya da ona şükrediyorlar. Yasaklanmasının mantığını çözemedim. Belki de misyonerlik gibi algılandığı için FIFA yasak getirmeyi planlıyor.
-Belki bunun şova dönüştürülmesine karşı olabilirler. Sonuçta hiçbir şeye inanmayanlar da var. Ama herkese saygılı olunsun, herkes dinini farklı şekilde yaşasın da denebilir.
“Futbol dinler mücadelesi değil”
Mehmet Demirkol
-2002 Dünya Kupası’nda “İsa’nın Atletleri”, törene “İsa’ya aitim” yazılı tişörtlerle katıldı. Böyle bir yasak getirmekte geç bile kalındı. Türkiye ve Brezilya oynarsa bu dinler maçı mı olacak? Müslümanlık ya da Hıristiyanlık mı kazanmış olacak?
-FIFA belki “İsa’ya Aitim” yazısını kabul eder de, yarın herhangi bir Müslüman tarikatın üyeleri “Şeriat istiyorum” gibi bir şey yazarsa ne der? Daha da rahatsız olurlar. Futbolun dinlerle ilgisi yok; futbolu dinler mücadelesi haline getirmemek lazım.
“Şov duayla değil, futbolla olur”
Sergen Yalçın
-İsteyen içinden etsin duasını. Herkesin inancı kendine, kimseye bir şey göstermek zorunda değilsin. Neden insanlara gösteri yapıyorsun ki?
-Bazı futbolcular gösteri yapmayı seviyor.
FIFA’nın da bunu engellemek istemesi bence mantıklı. Oyuncu şov yapacaksa bunu oyun içinde yapacak. Gol atacak. Dua ederek gösteri yapılmamalı.
“Oyunu tek tipleştirme çabası”
Uğur Meleke
-Başka inançlara sahip olanların rahatsız olacağını varsayarak bunun önü kesilmek isteniyor. “Tahrik olunur, altından kalkamayız“ diye düşünüyorlar.
-İnsan unsurunu unutuyorlar. Bu oyunu etten kemikten insanlar oynuyor. İnsanların çeşitli ırklardan ve inançlardan olduğu ve hepsinin üzüntülerini, sevinçlerini farklı biçimlerde ifade ettiği gerçeğini yok sayamayız. O zaman maçlarda tek tip adamlar, robotik bir şekilde oynatılsın ve sadece neticeyle ilgilenilsin. Ben neticeden çok bazen o sporcunun sevinciyle ya da takımın şovuyla ilgileniyorum. Bir oyuncunun duasının başka bir din mensubunu rahatsız edeceğini düşünmüyorum. Bu hoşgörüsüzlükten kaynaklanan bir uygulama; Blatter’in 17 yıldır futbolu tek tipleştirme çabasından başka bir şey değil.