Fransa'da Yaşam

AngeL Of Death

Wishmaster

Yüzölçümü : 547,030 km
Nüfusu : 64,057,000
Dini : Katolik %90, Protestan %2, Yahudi %1, Müslüman %1, Bilinmeyen %6
Dili : Fransızca
Yönetim Biçimi : Cumhuriyet
Başkenti : Paris
Endüstri : Çelik, makine, kimyasallar, otomobil, uçak-helikopter, elektronik, madencilik, tekstil, gıda ürünleri, turizm
İhracat Ürünleri : Makine ve ulaşım araçları, kimyasallar, gıda maddeleri, tarım ürünleri, demir-çelik, tekstil
İhracat Yapılan Ülkeler : Almanya %16, İngiltere %10, İtalya %9, İspanya %8, Belçika-Lüksemburg %8

Çok zengin ve gelişmiş bir ülke olan Fransa, dünyadaki en çok ziyaret edilen ülkelerin başında geliyor.
Fransa, tarihî yapıtlarla dolu şehirlere, kumsallara, tatil merkezlerine, kayak alanlarına ve kırsal bölgelere ev sahipliği yapıyor.
Bunların yanısıra Fransa ayrıca inanç turizmi ile de ön plana çıkar. Hautes-Pyrénées ilinde yer alan Lourdes kenti her yıl milyonlarca turist ağırlar.
Fransa’da en çok turist çeken yapı ve yerler:Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi, Versay Sarayı, Musée d’Orsay, Arc de Triomphe, Pompidou Merkezi, Mont-Saint-Michel, Chambord Şatosu, Sainte-Chapelle, Haut-Kœnigsbourg Şatosu, Puy de Dôme, Musée Picasso, Carcassonne’dur.
Fransa’da o kadar güzel alışveriş merkezleri ve dünyaca tanınmış o kadar mağaza var ki alışveriş yaparak da gezebilirsiniz.
Müzeleri gezebilir ve müze çıkışı müthiş Fransız yemeklerini tadabilirsiniz.
Yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe sahip olan başkent Paris’ de eğlencenin doruklarına çıkmak için Le Lido, Crazy Horse Saloon, Bal du Moulin Rouge ve Les Folies Bergere giderek görkemli şovlara dahil olabilirsiniz.

Üniversite ucuz yaşam pahalı
Fransa'da devlet üniversiteleri, Türkiye'deki gibi parasız. Ancak her yıl kayıt dönemlerinde harç yatırıyorsunuz.Fransa'da yaşadığınız bölgeye göre harcamalarınız değişiyor. Örneğin Paris'te ev kiraları oldukça yüksek. Öğrenciler ya yurtlarda ya da studio tipi dairelerde kalıyorlar.Üniversitelerin yurdu yok. Fransa'da merkezi bir yurt sistemi var. Yurtta kalırsanız ayda beLLi bir miktar para ödüyorsunuz. Yurtlarla ilgili bilgiyi Cité internationale universitaire de Paris , crous.fr adreslerinden alabilirsiniz. Ayrıca üniversitede okuyup, staj yapma imkanınız da var.

Fransa' ya Göç Etmek Kolay Değil
Fransa, çok zor göçmen kabul ediyor. Ancak, bu ülkede yüksek öğrenim yaparsanız, gelecekte yerleşme ve çalışma şansına da sahip oluyorsunuz.

Genellikle eski sömürgelerinden göçmen kabul eden Fransa'da 300 bin civarı Türk yaşıyor. 1970'lerde Fransa'yı yurt edinen Türkler başlarda Fransızca'yı öğrenmede zorluk çektilerse de bugün kendi işinin patronu olanların sayısı oldukça fazla. 30 yıl önce Fransa'ya aileye bağlı göçmenlikten yararlanarak giden Türkler, ülkeye eskisi gibi girememekten şikayetçi. Ancak bir Fransız firmasından iş teklifi aldıysanız ya da eğitim amaçlı Fransa'ya gitmek isterseniz, Fransa'da oturma ve çalışma izni alabiliyorsunuz.

Kalifiye göçmen ihtiyacını dil avantajından dolayı eski sömürgelerinden karşılayan Fransa, özellikle çok iyi derecede Fransızca bilen, üniversite mezunu hatta yüksek lisans yapmış gençlere kapılarını açıyor. Fransa'da yaşayan Türkler'in, yoğunlaştığı sektörlerin başında restoran işletmeciliği, inşaat ve tekstil geliyor. İnşaat sektöründe çalışan iş gücü açısından Türkler birinci sırada. Fransız yetkililer, inşaat sektöründe çalışanların % 70'ini Türkler'in oluşturduğunu söylüyor.

Fransız firmalarının Çin ve Taiwan gibi ucuz üretim ülkeleriyle bağlantı kurması Fransa'da konfeksiyon işiyle uğraşan Türk vatandaşlarını olumsuz etkiliyor.

Ulaşım
Fransa, özellikle hızlı tren hatlarıyla son derece gelişmiş ve konforlu bir demir yolu ağı 'na sahiptir. Bu sayede uzun mesafelerde bile bir yerden başka bir yere gitmek son derece kolaydır: Ülkenin güney ucu Marsilya'dan kuzey ucu Lille'e gitmek (yaklaşık 1000 km) sadece 4 saatlik bir yoldur.

Unutmayınız ki, Fransa’da yüksek öğretim kurumları çoğu zaman şehirlerin göbeğinde kurulu bulunmaktadırlar.

Her büyük Fransız şehrinden kalkan çok sayıda iç ve uluslararası hava yolları seferleri yeryüzündeki her noktaya son derece iyi şartlarda ulaşma olanağı sağlar.

Karayolu ve otoyol alt yapıları mükemmel bir kaliteye sahiptir ve özellikle son derece göz alıcı güzellikteki manzaralara sahip ikincil yol ağı sayesinde isteyen herkes Fransa'nın kırsal ve doğal büyüsünü keşfetme olanağına sahiptir.

Fransa'da kendi ülkenizde aldığınız sürücü belgenizi hiç sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. Hız limiti yerleşim bölgelerinde saatte 45–50 km, karayollarında 90 km, otoyolda 130 km'dir. İyi durumda ikinci el bir araba genellikle 3000 Avrodan aşağı bir fiyata alınabilir ama her yerde yeni bir araba da kiralayabilirsiniz.

Sağlık
Hastanelerde yapılan muayene ve kontroller her zaman çok yüksek kalitelidir. Genel Sağlık Sigortası ile bu muayeneler herkese açık hale gelmiştir.
Her hastanede 24 saat açık özel acil servis birimi bulunmaktadır. Ayrıca doktorlar ve eczaneler gece ve hata sonları nöbetçi hizmeti vermektedirler.
Fransız sağlık sistemi Avrupa'nın en iyi sistemlerinden biri olarak bilinir.
Fransa'da özellikle koruyucu tıp alanında öğrenci sağlık servisleri bulunmaktadır.
Fransız Sosyal Güvenlik sistemi de yine oldukça ünlüdür ve yaklaşık 172 Avroluk temel prim ödenerek yapılan sağlık giderlerinin bir kısmını geri alma olanağı sağlar.
Bu zorunlu sistemle birlikte (110 Avrodan başlayan) küçük bir tutar karşılığında sağlık giderlerinin tamamını karşılama olanağı sağlayan Öğrenci Tamamlayıcı Sigortaları da bulunmaktadır.
"Öğrenci" sigortalarından yaralanabilmek için öğrencilerin 28 yaşın altında olmaları ve kabul edilen bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olmaları gerekmektedir. 28 yaşın üzerindeki öğrenciler ise bazı şartları yerine getiriyorlarsa Genel Sağlık Sigortası "CMU" den faydalanabilirler.
 
Üst