Newwave
Altın Üye

Irak savaşı sona erdi
Çakma NY Times yazdı
Amerika sokakları bugün ilginç bir şakayla karşılaştı. Bayilerde ve sokaklarda dağıtılan New York Times gazetesi, Irak Savaşı'nın sona erdiğini, Başkan George Bush'un vatana ihanetle suçlandığını ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yaygarasının tamamen uydurma olduğunu söylediğini yazıyordu.
Ancak gerçek, daha sonra anlaşıldı. Kendilerine "Yes Man" adını veren bir grup, aylar süren çalışmalarının ardından "orijinal" New York Times'ın aynısını basarak ilginç bir şaka yapıyordu.
Sahte New York Times'ta en dikkat çeken şey, "Irak Savaşı sona erdi" manşeti. Manşet haberinde Amerikan Savunma Bakanlığı'nın, Irak ve Afganistan'daki savaşların sona erdiğini ve bu ülkedeki askerlerin birkaç hafta içinde Amerika'ya döneceğini açıkladığı belirtiliyor. Savunma Bakanlığı sözcüsünün, "Bu, Amerikan tarihinin en talihsiz macerasına karşı takınabileceğimiz en iyi yüz" şeklindeki açıklaması yer alıyor. ABD'nin çekilmesinin ardından ise bu ülkelerdeki bütün sorumluluğu Birleşmiş Milletler'in aldığı belirtiliyor.
Başkan Bush'un ise "Irak Savaşı'nın, birçok köprünün yıkılmasıyla sonuçlandığını" söylediği belirtiyor. Haberde Fransızların, ABD'nin Irak'tan çekilmesine yardım edeceği aktarılırken, Bush'un bu konuda ise "ABD, Hitler'i yenmelerinde Ruslara yardım etmişti. Bunu takdir ediyoruz" diye konuştuğu ifade ediliyor.
ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı General David Patraeus'un ise yüzüne iyi bir ifade yerleştirmeye çalışarak, "Bütün bunları anlamaya çalışıyorum; bu açıdan şunu söyleyebilirim ki; iyi iş çıkardık" diye konuştuğu aktarılıyor. Patraeus, "1917'de yaşananları geri getirdik, İngilizlerin yaptığı hatanın aynısını yaptık" dediği belirtiliyor.
Başka bir haberde ise binlerce kişinin, savaşın sona ermesini kutlamak için Manhattan sokaklarında toplanmaya başladığı ifade ediliyor.
Sahte baskıda sadece Irak'taki askerlerin geri çekilmesi değil, bazı liberal fanteziler de dile getiriliyor.
Gazete, ABD'nin 43. Başkanı George Bush'a vatana ihanet suçlamasıyla dava açıldığını belirtiyor. ABD Başsavcısının, Bush'u, Irak'ın kitle imha silahına sahip olmadığını bildiği halde Irak Savaşı'nı başlatmak için yanlış bilgi vermekle suçladığı kaydediliyor. Vatana ihanet suçlamasının bir kişinin kendi ülkesine karşı savaştığı, hükümeti devirmeye çalıştığı, kendi ülkesi aleyhine ajanlık yaptığı durumlarda uygulandığını hatırlatan gazete, Bush'un durumunda ise "Milyonlarca dolara, 4 binden fazla Amerikalının ve milyonlarda Iraklının hayatına mal olan yıkıcı ve illegal bir savaşı sürdürmekten" dolayı vatana ihanet suçlamasının yapıldığı kaydediliyor.
BUSH: "HZ: İSA İLE TEKRAR KONUŞTUM"
Gazete, davanın açılmasının ardından Texas'ta bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Bush'un ise Hıristiyan inancını yenilediğini belirterek, şaşkın gazetecilere "Geçen ay, Hz. İsa ile konuştum. Bu yeni bir konuşmaydı. Yeniden doğmuş olmaktan dolayı kutsandım. Bu sefer gerçekti" dediği kaydediliyor. Bush, "Milyonlarca kişi benim günahlarımdan dolayı acı çekti; sanırım uygun olan da aynı acıyı benim de çekmem" diyor. Bazı uzmanlar ise Bush'un suçu kabul ettiği bu açıklamayı, idam cezasından kurtulmak için yaptığını düşündüğü aktarılıyor.
Başka bir haberde ise ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kopardıkları Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yaygarasının uydurma olduğunu belirterek özür diliyor. Saddam'ın kitle imha silahlarına sahip olmadığını bildiklerini kaydeden Rice, "Şimdi ülkelerine dönen cesur askerlere, Saddam'ın kitle imha silahına sahip olmadığı ve hiçbir zaman ABD'ye ilk saldırıyı gerçekleştirecek durumda olmadığını söylemek istiyorum" açıklamasını yapıyor. Rice, "Eğer Saddam'ın, kitle imha silahlarını sizin üzerinizde kullanacağına dair en ufak bir şüphemiz olsaydı, sizi Irak sınırına göndermezdik" diye konuşuyor. Rice'ın bu açıklamayla, 2002 yılında işgalden sekiz ay önce Körfez ülkelerinde 100 bin askerin konuşlandırılmasına ve işgalden hemen önce de bu sayının 300 bine çıkartılmasına göndermede bulunduğu belirtiliyor.
Başka bir haberde ise Ulusal Sağlık Sigortası yasasının nihayet geçtiği ve Amerikalıların sağlıklarına kavuştuğu aktarılıyor. Yine başka bir haberde tartışmalı ABD Vatanseverlik Yasası'nın ABD Kongresi tarafından iptal edildiği dile getiriliyor. Başka bir haberde de bütün kamu üniversitelerinin bundan sonra ücretsiz olacağı kaydediliyor.
Şakanın arkasındaki "Yes Man" grubu ise yaptıkları şakalarla ünlü liberal bir grup. Grup, kendilerine ait internet sitesinden yaptığı açıklamada sahte gazetenin, demokrat Amerikalıların Barack Obama idaresinde görmek istedikleri hayallerini yansıttıklarını belirtti.
4 Temmuz 2009 tarihli baskıyla çıkan gazetenin sloganında da "Basmayı ümit ettiğimiz bütün haberler" yazıyor. Orijinal New York Times'ın sloganı ise "Basmaya uygun bütün haberler" şeklinde. 4 Temmuz, Amerika'da Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor.
Yaklaşık bir milyon 200 bin basılan gazete, gönüllüler tarafından hızlı bir şekilde dağıtılırken, aynı zamanda sahte e-mailler de hazırlanarak sanal aleme dağıtıldı.
Orijinal New York Times'ın sözcüsü ise "Bu tamamen sahte bir baskı. Şu an daha fazla bilgi edinme sürecindeyiz" açıklamasını yaptı.
Gazeteye gelen esprili bir okuyucu yorumu ise şu şekildeydi: "Üzgünüm dostlar, bu gazete özgür değil ve Irak Savaşı sona ermedi; en azından şimdilik"
Kaynak